Passie Pensioneert Nooit voor Maresa Jacobse

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?  Ik leef voor verhalen. Verhalen vormen dan ook de basis voor alles wat ik doe. Ik verzin verhalen, schrijf ze op, verwerk verhalen van anderen in een marketingplan, websitetekst of ludiek idee, en natuurlijk vertaal ik verhalen. Met alles wat ik doe probeer ik verhalen tot leven te brengen en anderen te helpen hun verhaal de wereld in te sturen.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Bewust waarderen wat je hebt. Count your blessings.

Wat is mijn grootste angst?  Ik ben niet zo snel bang. Wel heb ik hoogtevrees, maar ik ga alsnog graag in hoge attracties. Soms ben ik bang dat degenen van wie ik houd iets overkomt, maar ‘een mens lijdt vaak het meest door het lijden dat hij vreest’, dus ik zet dat graag van me af. Ik houd mijn gedachten graag positief productief.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Autonoom zijn.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?  Controledwang. Dat kan heel productief zijn – als ik taaklijsten maak om niets te vergeten. Tegelijkertijd is niet alles te beheersen. Ik kan heel autistisch vasthouden aan een planning en/of vooraf precies willen weten wat ik ga doen.

Wat is mijn grootste valkuil? Gebrek aan focus. Het maakt me creatief, maar ik moet mezelf blijven trainen in dingen afmaken.

Wanneer zou ik liegen? Als ik daar iemand mee kan helpen zonder daar anderen mee te benadelen. Al kan ik nu niet bedenken wanneer iemand met een leugen geholpen zou zijn…

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? In mijn naaste kringen: Suzanne Buis. Daarbuiten: onder meer J.K. Rowling.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Acquisitie. Gelukkig komen veel opdrachten op me af zonder dat ik daar veel voor hoef te doen.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Vandaag, gisteren en morgen. Elke keer als ik een nieuw project start, er eentje afrond, of een bericht krijg van een blije klant.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Passie zit in je, en dat verdwijnt nooit. Ik herken dat. Als ik een oud omaatje ben, zal ik nog altijd van verhalen houden. Ik zal ze schrijven als dat nog gaat, vertellen als het lukt, en blijven lezen zolang het kan.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Elk jaar leer ik weer bij. Ik weet vooraf nooit precies op welke manier. Daarom kan ik niet nu al zeggen wat ik aan mezelf wil veranderen. Over een jaar ben ik opnieuw veranderd, en dan is dat precies zoals het zou moeten zijn.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Mijn volgende boek. Terugkijkend op vroeger denk ik dat ik trots ben op al mijn prestaties bij elkaar. Er is niet iets dat er direct uit springt. Zowel grote als kleine dingen zie ik als successen. Waar ik heb gefaald, heb ik iets geleerd. Dat klinkt bijna als een politiek correct antwoord, maar ik meen het oprecht.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? In het huis dat ik net samen met mijn man heb gekocht.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Het hiervoor genoemde huis, dat overigens nog niet eens is gebouwd. Niet-materialistisch: mijn gezin en gezondheid. Ook ben ik erg gehecht aan mijn creatieve brein.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Mijn energie. Ik ben over het algemeen opgewekt, enthousiast en levenslustig. Ook optimisme vat ik onder mijn energie. Dit is iets wat ik zelf vind maar ook te horen krijg van anderen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? In de natuur, zoals in het Geestmerambacht, de Schoorlse Duinen, het Bergerbos… vooral tijdens het fietsen en hardlopen. Het liefst ben ik in beweging, dan krijgen mijn hersenen een oppepper.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?  Bij vrienden. In Alkmaar-centrum vind ik het leuk om te lunchen in een van de zijstraatjes. Per keer verschilt het waar ik zin in heb, en dat gaat van uitgebreid tafelen tot een snelle hap bij een fastfoodketen. Als ik één plek moet noemen denk ik aan Hof van Sonoy (ook wel Hof van Alkmaar) op een zonnige dag, op de binnenplaats. Op deze locatie ben ik ook getrouwd en hielden we zowel de receptie als het diner en aansluitend het feest.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? De gebroeders Leeuwenhart werd mij aangeraden door mijn vader. Het was zijn lievelingsboek, vertelde hij. De kaft sprak me niet aan en de flaptekst ook niet. Toch ben ik het gaan lezen. Dit was voor mij een les: lees af en toe ook iets wat je niet aanspreekt. Deze les blijf ik leren. In de brugklas leerde ik het toen de docent Nederlands ‘Torenhoog en mijlenbreed’ voorlas. Dat is nu een favoriet boek van mij, maar was toen iets wat ik niet zelf zou oppakken. Recentelijk nog las ik romantische boeken die me positief verrasten met een diepere laag. Ik trek dit gegeven graag door naar het ‘echte’ leven en probeer open te staan voor zoveel mogelijk ideeën, verhalen en meningen die niet stroken met die van mij. Je weet nooit wat je ervan kunt leren – en hoe het je positief kan verrassen.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Astrid Lindgren, Cynthia Voigt, J.K. Rowling, Laurie Halse Anderson, Tonke Dragt, Jan Terlouw, Anna Woltz, John Grisham, Wendy Mass, Jessi Kirbi, Jennifer Niven, Rachel Ward, Meg Haston, Jandy Nelson, John Green, Michael Ende, Holly Sloan Goldberg, Per Nilsson, Toon Tellegen… als ik nu niet stop met typen, kan ik nog vijf pagina’s doorgaan. Ik heb dit jaar meer dan 100 boeken gelezen, dus daar zitten ook veel nieuwe favorieten bij. Het aantal auteurs dat ik bewonder wordt dan ook steeds groter.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?  Dat ligt aan het moment. Ik vind elke maand iets anders leuk. Soms luister ik de klassiekers opnieuw, zoals Kansas, Bill Withers, Simon & Garfunkel, Genesis, Toto, Queen… Ook ‘klassiekers’ uit mijn puberjaren maken me blij, zoals No Doubt, Coldplay, Linkin Park en Nelly Furtado. Ik ga van klassiek naar rock naar pop. Het zou daarom een mix moeten zijn van alle muziek die ik mooi vind. Daar kan ik dan mooi mijn Songs to remember-lijst op Spotify voor opzetten.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Pippi Langkous.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Hier komt niet gelijk iemand in me op. Gwen Stefani heb ik altijd bewonderd om haar eigenheid, voor zover je dat van een artiest kunt zeggen (je kent diegene tenslotte niet persoonlijk).

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? The butterfly effect. Deze film heb ik het vaakst gezien, zowel met het Hollywood-einde als met het alternatieve einde. De verhaallijnen steken heel goed in elkaar en het tilt nadenken over ‘wat als’ naar een hoger niveau. Ik houd heel erg van psychologische films, al helemaal als er dingen in gebeuren die eigenlijk niet kunnen en de voornaamste verhaallijn tegelijkertijd in het realistische ‘nu’ blijft.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Het is heerlijk om zonder geldzorgen te kunnen doen waar je goed in bent en waar je passie voor hebt. Toch denk ik dat je niet per se financiële vrijheid nodig hebt om te kunnen nastreven wat je wilt. Als ik overdag voor weinig geld achter een kassa zou moeten zitten, zou ik ’s avonds en in het weekend schrijven. Laat je vooral niet tegenhouden door (gebrek aan) geld. Je werkt van je twintigste tot je tachtigste (ik loop even vooruit op de steeds hogere pensioenleeftijden), dus je moet vooral ook blijven doen wat je energie geeft.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Ik waardeer het en probeer het te maken. Volgend jaar wil ik leren piano te spelen, omdat ik muziek maken mis. Schrijven kan ik, tekenen en schilderen vooral hobbymatig. Het zijn allemaal dingen die ik graag doe en ik bewonder graag kunst van anderen in allerlei vormen: muziek, dans, schilderijen, moderne kunst, gadgets (vind ik er ook onder vallen), literatuur… en wat ik verder nog vergeet.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Stefan. Hij is de leukste, liefste, knapste en slimste man die ik ken. Ik heb de ongelooflijke mazzel dat we al sinds 2004 bij elkaar zijn en dat vrolijk volhouden. We groeien met de ander mee en leren van elkaar.

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken?  Ik heb voor mijn volgende boek een specifieke uitgeverij op het oog. Verder hoop ik werk te (blijven) doen voor veel van de mensen met wie ik dit jaar samenwerkte.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Het herschrijven van een boek waar ik al heel lang aan werk. Ik heb goede feedback gekregen van een collega-auteur waarmee ik heel veel verhaallijnen omgooi en beter uit kan werken.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018? Ik laat me volgend jaar graag verrassen. Er komen vast leuke ontmoetingen waar ik nu nog geen weet van heb.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018Bestel mijn boeken in de boekhandel of online. Wil je ze gesigneerd, kom dan gerust eens langs in Alkmaar. Via mijn websites kun je me vragen om een keer langs te komen en met je mee te denken of een goede tekst voor je te schrijven of vertalen.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Suzanne Buis

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

Stuur me een e-mail op mail@maresajacobse.nl of vul het contactformulier in op creatiefschrijven.net of gezondergenieten.nl.

Recente boeken:

https://www.bol.com/nl/p/zomers-in-zuid-frankrijk-4-lily/9200000053013265/

https://www.bol.com/nl/p/zomers-in-zuid-frankrijk-3-janna/9200000032334413/

https://www.bol.com/nl/p/zomers-in-zuid-frankrijk-2-melissa/9200000007082629/

https://www.bol.com/nl/p/zomers-in-zuid-frankrijk-jamie/1001004010975187/

https://www.bol.com/nl/p/britt-aan-de-bal-1-de-aftrap/9200000072444481/

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

 • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
 • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
 • De angst om te veranderen te overwinnen
 • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
 • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
 • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
 • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

One Comment Add yours

 1. Suzanne Buis says:

  Ik herinner me goed dat ik een ‘jonge debuntante’ was met mijn 27 jaar. En toen bleek daar nog een jonge schrijver in actie te zijn, ook bij Uitgeverij Kluitman. Wat was jij toen, een jaar of dertien?!
  Ik dacht hoezó! En ik besefte ook meteen dat jij deed wat ik ook had gewild op mijn dertiende. Dus jij deed iets heel goed, wat ik ook wilde kunnen. De beslissing om je te omarmen als nog jongere collega was een heel bewuste en ik heb er geen dag spijt van gehad.
  Ik ben dankbaar voor jouw input en feedback in de afgelopen jaren en diverse werkzaamheden die je deed voor oa mijn Uitgeverij Vol liefs.
  Het is ook heel fijn om te zien dat je zo veel ‘kan’ met mijn input en feedback naar jou. Dat inspireert mij ook. Daarom extra shocking om dit te lezen in het artikel:

  *Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? In mijn naaste kringen: Suzanne Buis. Daarbuiten: onder meer J.K. Rowling.*

  🙏🏻 Dankjewel, Maresa

  En een erg leuk artikel.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s