Passie Pensioneert Nooit voor Yuka Takeuchi

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?  Mijn passie voor architectuur is vooral ontstaan omdat architectuur enerzijds als fictief en anderzijds als realistisch kan worden bestempeld.In het begin van het ontwerpen, de concept ontwerpfase, kan ik heel creatief zijn. Wanneer ik iets schets op papier, kan ik de zwaartekracht en de andere natuurlijke krachten, een beetje achterwege laten. Uiteindelijk, transformeert de schets naar een realistisch object of gebouw of een realistische ruimte. Ik vergelijk het ontwerpproces met de zwangerschap. Op het einde van de zwangerschap was het de zwaarste periode en vervolgens bij de geboorte, is er iets op aarde ontstaan, die ik heb gecreëerd.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Het is niet zo lang geleden, dat ik tot een antwoord ben gekomen. Het gevoel van geluk krijg ik vooral door liefde. Deze kan liefde van mijn partner, familie en vrienden afkomstig zijn, maar ook van mijn werk en hobby. Ik kan nachten doorhalen met mijn werk, omdat ik van mijn werk houd. Zonder liefde zou ik waarschijnlijk alles negatief beoordelen en waardoor ik me niet kan voorstellen dat ik dan gelukkig zou zijn.

Wat is mijn grootste angst? Het lijkt mij erg als ik voor altijd moet werken, terwijl ik helemaal niet tevreden ben met mijn baan. Genieten van je werk is zó belangrijk, het is immers 1/3e deel van je leven. Verder vind ik het een eng idee, om een “Writer’s Block” te hebben.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Dat is dan toch weer dat ik iets dromerig op papier kan schetsen en dat  iets later in werkelijk kan worden. Een architect moet daarnaast ook multidisciplinair zijn, daar houd ik ook van. De architect moet enigszins kennis hebben van sociologie, psychologie, kunstgeschiedenis, cultuur, design, bouwrechten, project management, techniek, sales en communicatie. Ik blijf nieuwe dingen leren en ik moet nog zoveel leren. Recent ben ik als freelancer begonnen en tevens werk ik samen met twee andere architecten (team EEMY). Kortom, er zijn heel veel nieuwe dingen om te ontdekken.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Vanwege beleefdheid of vriendelijkheid,kan ik te lief zijn. Dat is niet altijd goed in de harde business wereld. Ik hoop dat ik een manier kan vinden, om alsnog beleefd over te komen, maar tegelijk wel duidelijk “Nee” kan zeggen. Deze eigenschap is iets van mijn Japanse cultuur.

Wat is mijn grootste valkuil? Veel willen doen, veel willen zien en veel willen begrijpen.

Wanneer zou ik liegen? Ik kan slecht tegen als iemand tegen mij liegt, dus dan probeer ik ook tegen niemand te liegen. Het is soms wel handig om fouten van mijn werk achter te houden en hopen dat ik iets kan oplossen, voordat iemand het doorheeft.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Er zijn er zoveel, maar ik zou graag in de toekomst meer architectuur willen doen die gerelateerd is met kunst. Zoals het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron, zij werken graag met een artiest aan een project. Dat idee interesseert mij enorm.Verder zijn de werken van andere Zwitserse architecten, zoals Christian Kerez, Peter Zumthor en Valerio Olgiati, sculpturaal. Hun architectuur is kunstwerk.Verder, Japanse architecten zijn conceptueel en perceptueel, dat is ook bewonderend.  

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?  Het is niet stabiel. Soms heb ik projecten, maar soms ook helemaal geen projecten.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik werkte toen nog voor een architectenbureau in Verenigde Arabische Emiraten. Ik heb in Dubai een Cultureel Container wijkje, Hi3 Dubai Design District, kunnen bouwen. Ik voelde me zo trots toen ik daar een rondleiding aan me broer gaf. Met mijn huidige team EEMY, hoop ik ook een gebouw te realiseren, waar ik heel trots op zal zijn.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Waarschijnlijk, zal ik nooit stoppen met architectuur. Ik kan me niet voorstellen om volledig te stoppen met mijn passie/werk.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Sterker in mijn schoenen staan bij het nemen van beslissingen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Toch wel het realiseren van Hi3 Dubai Design District, maar ik heb ook met verschillende leuke bureaus te maken gehad, Brundler & Bruchner, Kengo Kuma, MAKS Studio, SANAA, ibda design en KCAP. Dat zie ik ook als een grote prestatie.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik weet nog niet in welk land ik uiteindelijk ga settelen. Het zou Nederland kunnen zijn, maar ook Japan of Nepal. Maar qua architectuur, zou ik graag in mijn eigen ontworpen huis willen wonen. Een huis (werkstudio) dat van binnen een lofts, monumentaals, sculpturaals en cultureels (een combinatie van Nederlands en Japans) heeft. Sinds mijn 22ste, ben ik in verschillende landen verhuisd en ik droom nu vaker om echt uiteindelijk een eigen territorium te hebben, dus het huis moet duidelijk laten zien, wie ik ben en hoe ik mij thuis voel.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? De mensen die ik van hou.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Een mix tussen Japanse en Nederlandse eigenschappen. Toch niet helemaal Japans en toch niet helemaal Nederlands.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Ik woon gedeeltelijk in Amsterdam en gedeeltelijk in Tokio. In Amsterdam, zijn er een hoop kwalitatieve openbare ruimtes, zoals de Kerkstraat, Amstel, Frans Halsstraat en de grachten. Wanneer ik terug ben in Amsterdam, dan loop ik graag in die straatjes. Verder zijn de terrasjes ook succesvolle openbare ruimtes in Amsterdam. In Tokio, zijn de wijken met oude gebouwen, die de grote Tokio aardbeving (in 1923) hebben overleefd, erg intrigerend.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ik eet en drink graag in een gerenoveerd gebouw. Het eten moet goed zijn, maar toch, design blijft altijd belangrijk voor me. In Amsterdam heb je een pont die gerenoveerd is in een restaurant. Of het restaurant REM, dat was een Broadcast platform, voordat het was omgebouwd naar een restaurant.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Dat is Delirious New York. Het drong tot me door, hoe veel impact de architecten hebben voor de impressie van de stad. Delirious New York gaat over de ontwikkeling van de stad New York. Het is inspirerend hoe de architecten toen creatief bezig waren. Ik las dat boek toen ik in Dubai woonde en door dat boek ben ik beter gaan kijken hoe Dubai is ontwikkeld.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Ik lees nu vooral boeken over stedenbouw en architectuur. Dan kies ik boeken gebaseerd op het onderwerp dan de schrijvers. 

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?
Ik zou het heel bijzonder vinden als de muziek van mijn vader’s dansvoorstelling the Butterfly project wordt gedraaid. Dus de muziek van componisten Det Whiel en de Franse saxofoon groep Urban Sax

Wie is mijn held of heldin in fictie? De architect van de film Inception. Zij mag de omgeving en de architectuur in de droomwereld creëren.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Het is best wel cliché, maar het zijn toch mijn ouders. Mijn vader is moderne dans choreograaf en mij moeder is kunstenares.
Zij hebben een interessant hippie avontuur gehad en zij zijn nu al over de 65 jaar, maar mijn moeder is nu juist hartstikke actief met haar kunstwerk en mijn vader is nog steeds choreograaf en danst soms nog.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? The Departures (Japans: Okuribito). Zo Japans, zo puur, zo minimalistisch. De Japanse schaamtecultuur komt naar voren.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Ik heb eerst bij architectenbureaus gewerkt, voordat ik als freelancer door het leven ging, waardoor ik geld had gespaard. Dat zorgt er voor dat ik nu die vrijheid heb.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Ik ben in een kunstzinnige familie opgegroeid. Mijn ouders hebben beiden op een kunstschool gezeten. Als kind op de basisschool en middelbare school was ik de kunstzinnige leerling en tekende ik vaak met enthousiasme. Toen ik eenmaal een studie moest kiezen in mijn laatste VWO school jaar, heb ik uiteindelijk toch ervoor gekozen om een universitaire opleiding te volgen, dan een kunst opleiding op een kunst academie. Ik ben minder bezig met tekenen en schilderen, maar met architectuur kan ik ook nog steeds artistiek zijn.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?  Ik denk mijn vader. Ik merk dat hij vaak over mij en mijn werk heeft met anderen. Nu ben ik bezig met de renovatie van de zolder van mijn ouders huis.

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Ik wil me graag focussen op Japan in 2018. Dat betekent dat ik graag met Japanse architecten, project managers en ontwikkelaars wil samenwerken.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Er is één idee dat ik graag wil verkopen in Japan, dat is een Nederlands cafe/restaurant in Nagasaki. Nagasaki is sterk verbonden met Nederland, waardoor ik graag met die stad te maken wil hebben. Mijn doel is om projecten te doen, die een relatie hebben tussen Nederland en Japan.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018? De Japanse architecten.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018? Jij kan mij vinden in Nederland en Japan en mijn werk, misschien wel in China en Japan. Ik ben pas in juni dit jaar begonnen als een zelfstandige architect en in juli begonnen met de samenwerking EEMY. Wij hebben ook net een website geopend, www.eemyoffice.nl. We werken nu hard om in 2018 projecten te realiseren, maar het is nog niet zeker wat er precies in 2018 gaat gebeuren.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? 
Mijn broer, Kensaku Takeuchi, is ook zelfstandig bezig en werkt met passie. Hij heeft altijd van sport en eten gehouden en nu is hij personal trainer en healthcoach. 

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Ik ben te bereiken via ytakeuchi@eemyoffice.nl en op Linkedin & Facebook, Yuka Takeuchi. Anders, mijn team contact informatie is te vinden op www.eemyoffice.nl. Wij hebben verder ook een Facebook, Linkedin en Instagram onder de naam: EEMY architecture + design
Iets te vertellen of vragen, neem contact op.

 

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s