Passie Pensioneert Nooit voor Anne-Fieke Later

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? De grootste passie is het creëren zelf, de weg ernaar toe met het eindresultaat als beloning. Soms gaat het alsof je over een net geasfalteerde weg rijdt; soepel en zonder noemenswaardige obstakels, andere keren is het een weg met keien en hobbels. Maar elke keer weer heeft het proces en het schilderij mij wat gebracht.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Ultiem geluk zit in kleine dingen en vaak word je er zomaar door verrast. Een wandeling door een prachtig zonverlicht bos, een liefdevolle omarming, je hond die je laat lachen, samenzijn met de mensen die je liefhebt. Maar vooral iets betekenen voor een ander. Of dit nu is door middel van mijn schilderijen of gewoon door iets voor iemand te doen. Ultiem geluk is niet iets dat constant is, het overkomt je en in die momenten word je er helemaal door vervuld. Prachtig is dat.

Wat is mijn grootste angst? Ik denk het verliezen van mijn zintuigen. Die zijn zó belangrijk voor mij, dat ik niet zou weten hoe ik met het verlies ervan zou moeten omgaan. Gelukkig sta ik hier niet te vaak bij stil.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? De zelfstandigheid, de rust en het proces van creëren. Je eigen wereld mogen scheppen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben ontzettend eigenwijs.

Wat is mijn grootste valkuil? Ik zeg te gauw ‘ja’, waarna ik soms achteraf spijt heb. Ik laat me gauw voor het karretje spannen.

Wanneer zou ik liegen? Geen idee. Waarom zou je überhaupt liegen?

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Margaret Bowland, Bruno di Maio, Michael Parkes, Steven Kenny, David Bowers

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? De voorbereidingen die vooraf gaan aan het schilderproces kunnen soms veel tijd vergen. En ook het opbouwen van een expositie vind ik niet altijd leuk omdat het gewoon hard werken is; inpakken van je schilderijen, naar de locatie rijden, uitpakken van je schilderijen, ophangen etc. Uiteindelijk is het natuurlijk wel weer heel leuk om te zien wanneer het werk mooi gepresenteerd is en dan wordt het harde werken beloond.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Tijdens een internationale expositie in Denemarken. Samen met werk van andere internationale kunstenaars hing ik met mijn werk in een prachtig kasteel. De sfeer was super, het werk hing er prachtig en het contact onderling was inspirerend; echt een periode waar ik met heel veel warmte en plezier op terugkijk.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Als je werkelijk je passie ‘leeft’ dan zit daar geen tijd aan verbonden. Het is wat je bent en je kan niet anders. Het is als ademen, daar stop je ook niet mee na je 65ste. Ik hoop dat het mij gegeven is dat mijn handen en ogen tot op hoge leeftijd goed blijven zodat ik kan blijven schilderen.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Vaak voel ik een bepaalde onzekerheid, het niet goed genoeg zijn, en het altijd nog beter willen doen. Dat kan soms in de weg staan. Met de jaren kan ik dit gelukkig wel beter loslaten.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ik ben het meest trots op de projecten die ik onder Tweekunst heb gedaan. Samen met mijn tweelingbroer en componist Eugène Later hebben wij zowel schilderijen met bijbehorende muziekstukken in nauwe samenwerking laten ontstaan waardoor je kan zeggen dat het één niet zonder het ander had bestaan. En dan te mogen ervaren wat het de mensen brengt is onbetaalbaar.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Zuid-west Frankrijk waar het klimaat aangenaam is en de wijn goed.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn handen en ogen.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? O jee, geen idee. Dat zou je aan anderen moeten vragen. Ik hoor mensen wel vaak zeggen dat ik altijd vrolijk ben, maar ook anders denkend. Lastige vraag.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? De beste ideeën krijg ik wanneer ik alleen in de natuur wandel of zit te dagdromen. Ik heb het geluk dat ik heel dicht bij de duinen, zee en bossen woon, daar ben ik dan ook graag.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ik heb niet echt één favoriete plek. In Bergen heb je zoveel leuke restaurantjes en terrassen. Ik wissel graag af.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Ik lees enorm veel en heel divers. Er is niet specifiek één boek dat mijn leven heeft beïnvloed.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Carlos Ruiz Zafon: vanwege zijn prachtige schrijfstijl en magisch realistische sfeer. Arthur Japin: werkelijk al zijn boeken vind ik prachtig. Tad Williams; een geweldige fantasy schrijver. Julliet Marillier: heerlijke keltische verhalen.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Shostakovich, piano concerto no 2 in F.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mahatma Gandhi.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? De film over het leven van Gandhi. Deze heeft jaren geleden heel veel indruk op mij gemaakt.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Helaas leven we in een maatschappij die zodanig is ingericht dat we geld moeten verdienen. Binnen de kunst is het heel lastig om een volwaardig salaris te verdienen en veel kunstenaars moeten dan ook ‘bijklussen’ door bijvoorbeeld te gaan lesgeven en/of door te werken in opdracht. Voor mij betekent financiële vrijheid om te creëren: niet afhankelijk zijn van een inkomen en toch doen wat je graag wilt.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst speelt een prominente rol; het inspireert, voedt mijn ziel, het maakt me gelukkig en prikkelt mijn fantasie.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn grootste fans zijn mijn man, familie en vrienden en natuurlijk alle lieve mensen die in de loop der jaren hebben laten blijken hoeveel ze mijn werk waarderen.

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Voor het komende jaar ga ik weer met mijn tweelingbroer aan de slag. Een nieuw idee voor een volgend project borrelt en waarschijnlijk zullen we in 2018 hiermee van start gaan.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Naar het volgende Tweekunst-project.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017 Ik heb niet specifiek één persoon die ik zou willen ontmoeten. Er zijn zoveel fantastische, getalenteerde kunstenaars dat ik ze eigenlijk allemaal wel zou willen ontmoeten 😊 !

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Het weekend van de Kunst10daagse in Bergen (NH). Daar exposeer ik aan de Dorpsstraat 14. Het loopt van 20 t/m 29 oktober.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Peter van Oostzanen en Meg den Hartog, Peter de Rijcke.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? https://www.onlinekunstenaars.nl/zoekresultaten/?search=anne-fieke

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s