Passie Pensioneert Nooit voor Sabine van den Berg

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Als schrijfster vind ik het fijnste wanneer ik een beeld uit mijn hoofd geslaagd overbreng op papier. Het mooiste is als ik zo’n beeld kan inzetten als onderdeel van een verhaal, dat het een functie krijgt. Hoewel ik verschillende disciplines beoefen – ik teken en schilder ook – lukt dat overbrengen van mijn ideeën me het best bij schrijven en vind ik het proces daarbij het interessantst omdat ik dan ook kan spelen met de verwachtingen van de lezer.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Ik word het gelukkigste van een vondst die mijn werk op een hoger plan tilt. Soms kan er iets in een verhaal al heel lang onderhuids sluimeren, als je dan ineens ziet hoe het moet, is dat een euforisch moment.

Wat is mijn grootste angst? Op het gebied van mijn werk ben ik altijd bang dat een andere schrijver me voor is met precies hetzelfde idee. Maar nog banger ben ik dat ik zelf op een kwade dag helemaal geen ideeën meer heb, of dat ik mijn drijfveer om te scheppen plotseling kwijtraak.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het schrijfproces heeft verschillende fasen. Ik geloof dat ik de ‘monomane’ fase waarin ik alleen maar aan mijn boek kan denken het fijnst vind. Ik interpreteer in zo’n periode alles met een tunnelvisie met betrekking tot het verhaal waaraan ik werk. Natuurlijk vind ik een publicatie en een boekpresentatie ook geweldig.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik heb weinig geduld en kan slecht tegen afwachten. Voor mijn schrijfwerk en tekeningen heb ik trouwens wel veel geduld.

Wat is mijn grootste valkuil? Dat ik niet goed luister naar de signalen van mijn lichaam. Mijn gezondheid is fragiel, ik moet daar echt rekening mee houden, al zou ik er het liefst op los leven.

Wanneer zou ik liegen? In mijn werk lieg ik voortdurend. Liegen is mijn professie geworden. Voor fictie geldt: beter een goede leugen dan een slechte waarheid. Alles voor een goed verhaal.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Dat vind ik een lastige. Ik bewonder vooral dode schrijvers zoals Franz Kafka, Georges Perec en Italo Calvino. Een hedendaagse schrijver van wie ik onder de indruk ben is Jonathan Safran Foer. Bij Nederlandse schrijvers denk ik aan het werk van Thomas Rosenboom, van Tonnus Oosterhoff en aan de verteldrift en sommige geweldige passages van Arnon Grunberg.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Schrijven is solitair. Ik heb geen collega’s die ik tegenkom bij het koffieapparaat, meestal ben ik daar alleen maar blij om, want ik heb mijn hoofd nodig voor mezelf als ik bezig ben. Bovendien geef ik ook les op De Schrijversvakschool in Groningen, daar werk ik met gemotiveerde studenten en vertel ik over mijn vak. Maar schrijven kan soms verrekte eenzaam zijn. Mijn briljantste ingevingen, diepste frustraties en onzekerheden verwerk ik alleen. Nu heb ik het geluk dat ik met een schrijver getrouwd ben, als ik werkelijk in nood zit, wil hij wel luisteren naar mijn overpeinzingen en staat hij me bij. Mijn werk leest hij echter vaak pas in een laat stadium.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Met “Wissel”, mijn meest autobiografische roman tot nu toe, woelde ik het verleden om van het gezin waarin ik ben opgegroeid. Dat heeft me voor publicatie slapeloze nachten bezorgd, ik was bang dat ik onherstelbare ruzies zou krijgen, maar ik heb doorgezet omdat ik vond dat ik het aan mezelf – en het meisje dat ik ben geweest – verplicht was. Uiteindelijk heeft de verschijning van die roman ertoe bijgedragen dat er onderwerpen bespreekbaar werden, die dat eerder niet waren.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Voor mij bestaat er niet zoiets als een pensionering. Het vooruitzicht dat ik met mijn ideeën en de uitwerking daarvan officieel ‘met pensioen’ zou moeten gaan, is een regelrecht schrikbeeld.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou het fantastisch vinden om ontzettend sterk te zijn, zoals The Terminator, en dan zonder scrupules af en toe lekker tekeergaan.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Mijn grootste prestatie tot nu toe is mijn trilogie “Zien Horen Zwijgen” die onlangs is verschenen bij uitgeverij Lebowski. Ik heb in totaal zeventien jaar aan dit boek gewerkt. De eerste twee delen verschenen in 2000 en 2002 en zijn nu opnieuw herzien uitgebracht onder de titels “Zien” en “Horen”. Het derde boek “Zwijgen” completeert de trilogie. De delen zijn onafhankelijk van elkaar te lezen, maar samen vormen zij één boek van bijna vijfhonderd pagina’s. Alles grijpt in elkaar.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Die wens komt aardig overeen met hoe ik nu leef en werk.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Afgezien van mijn dierbaren die natuurlijk op nummer één staan, is dat mijn gezondheid en mijn verstand. Als ik mijn verstand verlies, ben ik nergens meer. Maar als ik het daarentegen weer terugvind, zou dat best eens een interessant boek kunnen opleveren…

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik denk dat dat mijn gevoeligheid is, die zorgt ervoor dat ik vrij gemakkelijk emoties laat zien.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Onuitstaanbaar genoeg krijg ik meestal de beste ingevingen op onmogelijke plekken waar ik dan net geen pen en papier bij me heb. Denk aan midden in de nacht en onder de douche.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? De laatste tijd maak ik fietstochtjes met mijn man en dan drinken we onderweg meestal iets, daarvan kan ik enorm genieten.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Alle boeken bij elkaar die ik ooit las hebben mijn leven beïnvloed en nieuwe nog te lezen boeken zullen mijn leven nog beïnvloeden. Lezen en je identificeren met de personages kunnen je (voor)oordelen veranderen, dat vind ik bijzonder interessant en hard nodig voor sommige mensen.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Ik ben een enorme fan van stilte, vooral als ik me wil kunnen concentreren. Het liefst zou ik mijn oren zo nu en dan willen kunnen afschroeven, dat lijkt me heerlijk. Wanneer ik muziek luister, is dat vaak een tijdlang dezelfde muziek, omdat ik daarvan hou. Het werk van Nino Rota vind ik nu bijvoorbeeld mooi. Ik dans graag, daar past weer heel andere muziek bij. Over mijn laatste dag denk ik liever niet na.

Wie is mijn held of heldin in fictie of real life? Een naam of een personage schiet me zo gauw niet te binnen. Ik heb bewondering voor mensen die zichzelf overtreffen, die iets doen wat ze eigenlijk niet durven, of wat ik zelf nooit zou durven, en het dan toch doen omdat ze door omstandigheden worden gedwongen en kiezen voor hun ideaal. En natuurlijk moet die daad mij een goed gevoel geven. Het mooiste is als de wereld erdoor gered wordt, al bestaat die wereld soms uit een enkel levend wezen.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? De films van Thomas Vinterberg hebben me geïnspireerd, met name Festen en Jagten. De films van Federico Fellini, Pier Paolo Pasolini en Paolo Sorrentino had ik ook niet willen missen.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Mijn man en ik hebben gekozen voor een leven waarin we onze idealen zoveel mogelijk ruimte geven, dat betekent dat we soms moeten sappelen. Zolang iedereen in ons gezin kan doen wat hij het liefst wil, is dat het waard.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Een zeer grote. Schrijven is voor mij als ademen. Ik schrijf, dus ik besta. Als kind heb ik heel veel getekend. Het leek vanzelfsprekend dat ik op een dag naar de kunstacademie zou gaan. In het tweede jaar van de academie werd ik ziek en lag ik een jaar in bed, toen ben ik begonnen met schrijven. Het tekenen was tweedimensionaal. Op de academie koos ik beeldhouwen omdat het driedimensionale vlak me aantrok. Uiteindelijk zie ik schrijven als de vierde dimensie omdat ik als schrijver een wereld creëer die ik overbreng naar het hoofd van de lezer. De lezer krijgt een wereld gepresenteerd die in mijn brein is ontstaan, toch zullen de beelden van de lezer niet hetzelfde zijn als die van mij. De lezer beleeft een eigen avontuur. Andersom kunnen boeken van andere auteurs ditzelfde bij mij teweegbrengen. Geweldig toch!

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Naast mijn man, mijn moeder en mijn zoons is dat mijn uitgever Oscar van Gelderen. Hij heeft vanaf het allerprilste begin af aan in me geloofd.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Ik blijf graag met mijn redacteur Jasper Henderson werken. In de toekomst zou ik nog wel eens een boek samen met mijn man Maarten Meester willen schrijven, in 2005 schreven we samen al een thriller.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? Op dit moment werk ik aan een reeks gedichten en aan een nieuwe roman. Ik ga daar graag mee door.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017? Nou, het einde van 2017 is alweer in zicht, maar stel dat ik begin 2018 naar Het Boekenbal ga, dan kom ik daar vast een heleboel interessante types uit het literaire wereldje tegen. Erg diepgaand zullen die ontmoetingen niet zijn. Ik prijs me gelukkig met het werkelijke contact dat ik met sommige schrijvers en kunstenaars heb, ik ben zuinig op die vriendschappen.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Mijn boeken zijn verkrijgbaar via de boekhandel en online, onder andere via bol.com: https://www.bol.com/nl/f/zien-horen-zwijgen/9200000080820493/ https://www.bol.com/nl/f/dingen-die-niet-mogen/9200000051679245/ https://www.bol.com/nl/f/wissel/9200000005529347/ Eens in de twee weken schrijf ik een column over kunstenaarsgemeenschap De Biotoop in Haren waarin ik woon. Deze “Berichten uit de Biotoop” en andere informatie kunt u vinden via mijn website: http://www.sabinevandenberg.com Ook ben ik te volgen via: https://www.facebook.com/sabine.vandenberg.581

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Ik ben wel benieuwd naar de antwoorden van andere Nederlandse auteurs.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? U kunt contact opnemen via mijn website http://www.sabinevandenberg.com Helemaal onderaan staat een mailadres.

Hier volgt een bericht van de oprichter van Passie Pensioneert Nooit, Peter de Kuster 

midnight-in-paris

Word een Vriend van Passie Pensioneert Nooit

Je kan je los inschrijven voor al onze programma’s, maar als je van plan bent vaker te komen is het voordeliger om een membership te nemen.

Je kan kiezen tussen twee soorten: Membership  I of Membership II.

Stel je eigen ideeën en overtuigingen op de proef en ontdek dagelijks nieuwe perspectieven bij Passie Pensioneert Nooit.

PASSIE PENSIONEERT NOOIT MEMBERSHIP II

 • Geeft je recht om gratis jouw verhaal online op Passie Pensioneert Nooit online te publiceren en vier keer per jaar jouw verhaal op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com te updaten met nieuws over jouw nieuwe exposities, boeken, films, producten, bijeenkomsten enzovoorts.
 • Geeft je het recht om jouw creatieve vrienden uit te nodigen om hun verhaal gratis online te vertellen op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com
 • Geeft je het recht om op de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit Conferentie jouw verhaal op het podium te vertellen.
 • Geeft je gratis toegang tot alle dagtrips van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je gratis toegang tot alle reeksen met uitzondering van de jaaropleiding ‘Wat is jouw Verhaal?’
 • Geeft je 20% korting op onze Winter, Lente, Zomer reizen en de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit conferentie
 • Geeft je gratis toegang tot alle special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je gratis toegang tot exclusieve friends avonden.
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten van over hoe jij als creatieve professional met jouw passie jouw geld verdient. Van succesvolle kunstenaars, musici, designers, schrijvers, illustratoren, acteurs, filmmakers over de hele wereld.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse verhalen over het gepassioneerde leven en werk als creatieve professional en ondernemer.
 • Het recht om vier keer een introducee mee te nemen

Prijs: €449 voor een jaar.

PASSIE PENSIONEERT NOOIT MEMBERSHIP I

 • Geeft je recht om jouw verhaal gratis op Passie Pensioneert Nooit online te publiceren en vier keer per jaar jouw verhaal op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com te updaten met nieuws over jouw nieuwe exposities, boeken, films, producten, bijeenkomsten enzovoorts.
 • Geeft je het recht om jouw creatieve vrienden uit te nodigen om hun verhaal gratis online te vertellen op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com
 • Geeft je 10% korting op onze Winter, Lente, Zomer reizen en de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit conferentie
 • Geeft je gratis toegang tot alle dagtrips van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je gratis toegang tot twee special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je gratis toegang tot exclusieve Friends-avonden.
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten van over hoe jij als creatieve professional met jouw passie jouw geld verdient. Van succesvolle kunstenaars, musici, designers, schrijvers, illustratoren, acteurs, filmmakers over de hele wereld.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse verhalen over het gepassioneerde leven en werk als creatieve professional en ondernemer.
 • Het recht om twee keer een introducee mee te nemen

Prijs: €299 voor een jaar.

WIL JE HET MEMBERSHIP CADEAU DOEN?

Wil je een Membership aan iemand schenken? Neem dan contact met ons op via peterdekuster@hotmail.nl om te vragen naar de mogelijkheden.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s