Passie Pensioneert Nooit voor Erik Pater

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Het allermooiste is als ik een kunstwerk, wat als een hersenspinsel in mijn hoofd ontstaat, uiteindelijk als een tastbaar (en zichtbaar!) object aan de muur kan hangen. Het proces van bedenken, uitwerken, maken, tegenslagen, bijschaven, overwinnen, net zolang tot het klaar is, is telkens een mooie beleving. Mensen die vervolgens naar mijn werk kijken en zich verwonderen en enthousiast reageren over de vormgeving, creativiteit en kundigheid zijn daar een hele fijne aanvulling op!

20180114_141216

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Geluk zit natuurlijk in jezelf; het is maar net hoe je er mee omgaat. Voor mij zit geluk ‘m in het proces van het creëren. En ook al gaat dat niet altijd even eenvoudig, het gegeven dat ik dat pad mag bewandelen (het pad van kunstenaar zijn en zelf kunst kunnen maken) is voor mij al een enorm geluk. Tuurlijk is er nog wel een droom… In mijn eigen oldtimer camperbus, volgeladen met schilderspullen het land/Europa in trekken om vakantie en werk te combineren en kunstwerken te maken.

Wat is mijn grootste angst? Ook angst zit in jezelf, net als geluk. En ook voor angst geldt: het is maar net hoe je er mee omgaat. Mijn angst? Op het moment dat ik niet meer vertrouwen in mijn kunnen heb; dat zou dan het begin van het einde zijn. Want als je dénkt dat je het niet kunt, dan kún je het niet. Dus… Ik denk dat ik het wél kan! 😉

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het proces wat plaatsvindt tussen idee en tastbaar product. Het druk bezig zijn met uitrekenen, meten, zagen, schuren van panelen en lijsten. Het uren in rust bezig kunnen zijn met schilderen. Het langzaam maar zekere ontstaan van een schilderij. De voldoening die het geeft als het klaar is en het hangt aan de muur.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Eéntje maar? Haha…nou, ik denk dat het voor mijn omgeving wel lastig kan zijn als ik in de hyperfocus zit. Té veel (in m’n hoofd) bezig, waardoor ik te weinig aandacht heb voor mijn naasten. Met alle gevolgen vandien.

Wat is mijn grootste valkuil? Bij elk idee wil ik meteen beginnen. Ook als een vorig project nog niet af is. En dat gebeurt (te) vaak. Daardoor ben ik altijd met teveel projecten bezig. En dan ontstaat er weer een nieuw ideetje, waar ik enthousiast aan wil beginnen. Op die manier duurt het vaak lang voordat een project/kunstwerk helemaal af is.

Wanneer zou ik liegen? Met opzet? Liever niet. Liegen leidt (lijdt) tot lastige situaties. Daar heb je teveel over na te moeten denken en raak je verstrikt in je verzonnen verhalen. Je weet niet meer wat je gezegd hebt, wat nou de waarheid was… da’s mij veel te ingewikkeld. Liever een lastig gesprek, maar wel eerlijk, dan moeten liegen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Henk Helmantel en Tjalf Sparnaai. Twee schilders die naast een herkenbare eigen stijl en hyperrealistisch goed kunnen schilderen, ook goede ondernemers zijn. Schilderijen maken is leuk, ze kunnen verkopen is minstens zo belangrijk.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? De administratieve kant van het ondernemerschap! En de ondernemende kant ook wel wat. Ik ben heel blij met m’n boekhouder, die mij goed uit kan leggen wat ik moet doen en hoe ik dat goed aan kan pakken. Maar dat ondernemende…. Ik wil eigenlijk gewoon dat mijn werk zichzelf verkoopt, zonder zelf uit te moeten zoeken waar en hoe ik mijn kunstwerken het beste kan verkopen. Ik vermoed dat het overgrote deel van de kunstenaars met dit ‘probleem’ kampen.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Er is niet echt één specifiek moment. Geluksmomenten zijn er als ik aan het schilderen ben, als ik aan het zagen ben, als een werk klaar is, als het geld voor een opdracht of verkocht schilderij op de rekening is bijgeschreven.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Simpel… Ik zie mezelf niet stoppen met schilderen als ik 67 ben. Ik stop pas als ik fysiek niet meer kan schilderen. En ik vermoed dat dat dan is als dit leven voltooid is.

Wat zou ik aan mijzelf willen veranderen? Ik denk wel eens: “Ik zou mezelf een schop onder m’n kont moeten geven.” Wat minder tijd besteden aan dingen die er minder toe doen en wat meer tijd besteden aan de dingen waar ik gelukkig van wordt.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Van helemaal niks naar een kleine onderneming met wat cursisten, zo af en toe een workshop en enkele opdrachten. Dat voor iemand die uit een niet-commerciële sector komt en die geen ondernemers in zijn naaste netwerk heeft… daar ben ik best trots op.

Waar zou ik het liefst willen leven er werken? Uiteindelijk zou ik wel weer ‘terug’ naar Groningen willen, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Ik heb het uitstekend naar mijn zin in het Friese Franeker, echter ‘er gaat niets boven Groningen’ 😉

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Niks. Ik ben niet materialistisch en poog zoveel mogelijk te onthechten.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Wat ik begrijp van mensen om mij heen is dat zij zich snel en eenvoudig bij mij op hun gemak voelen en dat ik prettig in de omgang ben. Dat vind ik altijd wel fijn om te horen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Dat varieert wat. Soms op de meest uiteenlopende plaatsen; ideeën komen dan spontaan in me op.

Echter, als ik een eind ga wandelen of hardlopen, dan kan ik me echt even richten op wat er allemaal gebeurt in m’n leven, denk ik aan van alles en nog wat en fantaseer ik ook wel over van alles en nog wat. En juist dáár ontstaan de ideetjes. Bij thuiskomst schrijf ik ze op en als ik het de moeite waard vind, werk ik ze later eens uit.
Wat is de beste plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? In mijn woonplaats Franeker zou ik zeggen: De Grillerije; in ‘mijn stad’ Groningen vind ik het altijd lekker bij Indiaas restaurant Spices.
Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Uhm… ik lees langzaam en daardoor weinig. ‘Think and Grow Rich’ (Napoleon Hill), de ‘Bhagavad Gita’ en ‘100% suikervrij in 30 dagen’ (Carola van Bemmelen) zijn de boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen. Leerzaam, leerzaam en leerzaam. Wat die boeken voor mij betekenen is niet in een paar zinnen samen te vatten.
Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Favoriet? Die heb ik niet.
You only die once’ Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Wel…. You only die once klopt naar mijn idee niet. Je leeft je leven als een ‘spel’ en na ‘game over’ ga je naar het volgende level/leven. Of je hebt je les nog niet goed onder de knie en leef je een soortgelijk leven (les) nog een keer. Maar daar ging het niet over. Mijn muziekkeuze zou uiteen lopen van Tsjaikovski tot The Smashing Pumpkins, van Jamiroquai tot meditatiemuziek, van Supertramp tot Queen en van Norah Jones tot Edvard Grieg.
Wie is mijn held of heldin in fictie? Asterix & Obelix. Childhood memories.
Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Avatar. All is connected. Niet alleen maar fictie; er zit een grotere kern van waarheid en boodschap in dan de meeste mensen zouden vermoeden.
Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren’ mij? Da’s een doel. Zó creëren dat men mijn werk wil kopen, waardoor ik weer meer kan creëren. En zo voort.
Welke rol speel kunst in mijn leven en werk? Een grote rol! Ik maak het, ik creëer het, ik bewonder het… zo kan ik nog wel even doorgaan!
Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Met een grote opdrachtgever! 😉 Een groot bedrijf/multinational wat open staat voor een nieuw soort kunst aan de muur.
Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Twee projecten: 1) De afspraak met mijzelf om iedere maand een kunstwerk/schilderij af te maken. 2) samen met Ingrid Opgenoort ‘Tussen Kunst en Kitchen’ personeelsuitjes organiseren. Samen koken en samen schilderen onder onze leiding.
Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018? Tjalf Sparnaai. Tjalf schildert hyperrealisme en ik zou gráág eens een dagje over zijn schouder willen meekijken.
Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018? Sowieso op www.erikpater.com of www.kunstzennig.nl. En op Facebook ook onder Kunstzennig. En hopelijk open ik binnenkort een Youtube kanaal om wat ‘reclamefilmpjes’ van mijn kunstwerken te laten zien onder de naam Painting Presentation ofzo.
Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Passioneert Nooit verhaal te vertellen?Dat zijn er twee: Harmet van der Meer, fysiotherapeute en Fokko Stulp, yogadocent en arbeidsbemiddelaar.
Hoe kun jij contact met mij opnemen?

erik@kunstzennig.nl of erikpater1976@gmail.com

Hier volgt een bericht van de oprichter van Passie Pensioneert Nooit, Peter de Kuster 

midnight-in-paris

Word een Vriend van Passie Pensioneert Nooit

Je kan je los inschrijven voor al onze programma’s, maar als je van plan bent vaker te komen is het voordeliger om een membership te nemen.

Je kan kiezen tussen twee soorten: Membership  I of Membership II.

Stel je eigen ideeën en overtuigingen op de proef en ontdek dagelijks nieuwe perspectieven bij Passie Pensioneert Nooit.

PASSIE PENSIONEERT NOOIT MEMBERSHIP II

 • Geeft je recht om gratis jouw verhaal online op Passie Pensioneert Nooit online te publiceren en vier keer per jaar jouw verhaal op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com te updaten met nieuws over jouw nieuwe exposities, boeken, films, producten, bijeenkomsten enzovoorts.
 • Geeft je het recht om jouw creatieve vrienden uit te nodigen om hun verhaal gratis online te vertellen op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com
 • Geeft je het recht om op de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit Conferentie jouw verhaal op het podium te vertellen.
 • Geeft je gratis toegang tot alle dagtrips van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je gratis toegang tot alle reeksen met uitzondering van de jaaropleiding ‘Wat is jouw Verhaal?’
 • Geeft je 20% korting op onze Winter, Lente, Zomer reizen en de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit conferentie
 • Geeft je gratis toegang tot alle special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je gratis toegang tot exclusieve friends avonden.
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten van over hoe jij als creatieve professional met jouw passie jouw geld verdient. Van succesvolle kunstenaars, musici, designers, schrijvers, illustratoren, acteurs, filmmakers over de hele wereld.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse verhalen over het gepassioneerde leven en werk als creatieve professional en ondernemer.
 • Het recht om vier keer een introducee mee te nemen

Prijs: €449 voor een jaar.

PASSIE PENSIONEERT NOOIT MEMBERSHIP I

 • Geeft je recht om jouw verhaal gratis op Passie Pensioneert Nooit online te publiceren en vier keer per jaar jouw verhaal op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com te updaten met nieuws over jouw nieuwe exposities, boeken, films, producten, bijeenkomsten enzovoorts.
 • Geeft je het recht om jouw creatieve vrienden uit te nodigen om hun verhaal gratis online te vertellen op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com
 • Geeft je 10% korting op onze Winter, Lente, Zomer reizen en de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit conferentie
 • Geeft je gratis toegang tot alle dagtrips van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je gratis toegang tot twee special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je gratis toegang tot exclusieve Friends-avonden.
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten van over hoe jij als creatieve professional met jouw passie jouw geld verdient. Van succesvolle kunstenaars, musici, designers, schrijvers, illustratoren, acteurs, filmmakers over de hele wereld.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse verhalen over het gepassioneerde leven en werk als creatieve professional en ondernemer.
 • Het recht om twee keer een introducee mee te nemen

Prijs: €299 voor een jaar.

WIL JE HET MEMBERSHIP CADEAU DOEN?

Wil je een Membership aan iemand schenken? Neem dan contact met ons op via peterdekuster@hotmail.nl om te vragen naar de mogelijkheden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s