Passie Pensioneert Nooit voor Ella Scholtens

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Bij passie moet ik altijd aan flamenco jurken denken en opzwepende muziek en hartstocht, drukte. Maar de passie in mijn werk is voor mij juist de stilte en de tijdloosheid die ik ervaar als ik bezig ben, zonder gedachten.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Dat zijn momenten van diepe verbondenheid voelen met anderen die voorbij tijd en ruimte gaan. Dat is het mooiste wat er bestaat. Kan overal zijn en met iedereen.

Wat is mijn grootste angst? Verliezen. Mijn kinderen, mijn man, mijn verstand, mijn gezondheid, mijn talent, familie, vriendenkan al huilen als ik het opschrijf.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Mijn vrijheid! Eigen baas zijn. Ik werk graag maar ik wil zelf de regie houden. 

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Onzekerheid. Die maakt namelijk rare sprongen. Van veel te kritisch worden naar besluiteloosheid en dat op en neer en heen en weer.

Wat is mijn grootste valkuil? in bovenstaande onaantrekkelijke eigenschap vallen: is namelijk zelf-sabotage.

Wanneer zou ik liegen? Als ik zou zeggen dat ik mezelf goed kan verkopen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Tina Berning, Stina Persson, Luis Mendo (vooral omdat ik niemand anders ken die net als hij (24-slaap)17/7 tekent), Maira Kalman, Marlene Dumas, Katinka Lampe, Ellis Faas en nog vele anderen: er zijn zoveel goede tekenaars/kunstenaars. 

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Doppen die niet meer op verftubes gaan, acquisitie, administratie (maar gelukkig heb ik een hele geduldige accountant)

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? De momenten waarop ik met mijn tekenen/schilderen iets kan betekenen. De moeder die geraakt wordt als ze het portret van haar dochter ziet, het meisje die zichzelf lelijk vindt en het snelportret ziet en glimlacht. De momenten waarop mensen geraakt worden door iets wat mij ook raakte, daar word ik gelukkig van.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Dan zie ik mezelf als oude dame nog zitten tekenen waarschijnlijk met een loep op mijn hoofd. 

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Meer LEF! En nog meer dankbaar zijn. 

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? 3 boeken te hebben geïllustreerd: wapenfeit’. Dat blijft leuk. Maar ook dat ik al sinds 1999 zelfstandige ben en mezelf blijf ontwikkelen, mezelf 7 jaar geleden toegestaan heb vrijte gaan werken en een visagie opleiding ben gaan doen (wilde ik altijd al) en daar ook -af en toe- werkzaam in ben.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Aan zee in een mega atelier van glas, of nee in het atelier van Picasso in Frankrijk, nee toch liever in Rome of nee een oude school in Berlijn..Maar laat ik maar kiezen waar ik nu zit! In Haarlem ook best dicht bij zee en in een eigen atelier met zicht op groen.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn hart

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Veelzijdigheid. En misschien daardoor ongrijpbaar. 
Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Die zijn helaas te onvoorspelbaar en niet gebonden aan plekken. Maar de zee zien: Ah ze ligt er nog en gaat maar door met geven en nemendat geeft rust en soms troost.
Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Aan het strand in de zomer bij Ubuntu (Zandvoort), en in Haarlem biertjes drinken bij Cafe de Vijfhoek en bij De Stinkende Emmer. 
Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Rilkes brieven aan een jonge dichterdat las ik voor het eerst als student. oh ik ben niet de enige. En de boeken van Byron Katie: die deden me een ruimte in mezelf ontdekken die ik nog niet kende. Fascinerend. Dat herlees ik ook vaak en iedere keer ben ik weer verrast. 
Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Ik hou erg van dagboeken en biografieën . Getekend of geschreven. Zo spannend om in iemands hoofd te mogen kijken. En soms ook nog terug in de tijd! Bijvoorbeeld: Etty Hillesum het verstoorde levenis een grote favoriet. Vond ik in de kringloopwinkel was ik volledig van ondersteboven.
‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Dan zou ik mantras willen horen die gaan recht naar mijn ziel, lijkt me dat ik daar dan wel behoefte aan heb
Wie is mijn held of heldin in fictie? Dat was vroeger:  Sandokan maar Pippi Langkous wint altijd.
Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Ik heb meer met heldinnen: ze hebben op veel vlakken meer hindernissen moeten nemen dan mannen (en nog: in veel landen). 

Mijn persoonlijke heldinnen als in inspirators: Amma, Byron Katie en Ganga (was 20 jaar mijn yoga lerares)

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Biutiful”  (heeft “The unbearable lightness of being” van de troon gestoten)

Wat zegt de uitspraak ‘It Is Not About the Money’ mij? Het is fijn en noodzakelijk om betaald te worden voor je werk! In mijn vrije werk heeft het geen rol, ik maak meer dan ik verkoop.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Het is er, gewoon, verweven in mijn leven. Overal is inspiratie te vinden, in de natuur in andere landen. En ik heb een brede interesse in kunstvormen van fotografie, mode, musea, toneel, dans, architectuur, film: er is zoveel moois te zien!

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Marc: mijn liefste soulmate! Rots in de branding en begenadigd werk-op-hanger & atelierbouwer. En vader van mijn (ondertussen alweer volwassen) kinderen: we zijn een fanclubje met elkaar en de aanhang wordt ook meteen lid.

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Met wie niet!! Ik wil dit jaar openstaan voor alles; geen vooringenomenheid. 

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Ik ben sinds afgelopen jaar bezig met inkt portretten ik kijk er naar uit mezelf daar steeds beter in te ontwikkelen. Met steeds minder lijnen meer zeggingskracht. En ik kijk uit naar het werk dat dit jaar gaat ontstaan vanuit mijn eigen atelier (dat eindelijk staat!) Ik hoop dit jaar ook eindelijk -letterlijk- kleur in mijn (vrije) werk toe te laten.
En mijn keramiek/porselein project! Dat vind ik ook spannend.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018? Enthousiaste mensen die me heel veel opdrachten geven! En enthousiaste mensen die resoneren met mijn werk en het in huis willen.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018? Er hangt nu werk van mij in Alkmaar in Vers en ik zal wel weer meedoen met de Vijfhoekkunstroute in Haarlem bij Jutka & Riska of kom een (privé) workshop tekenen volgen! Of misschien toevallig bij een photoshoot? 

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Sophie Eekmanbestie; ze ontwikkelde zich van grafisch vormgeefster naar fotografe en nu werkt ze ook als keramiste en alles met evenveel elegante perfectie. Marie Louise Elshout ik vind haar werk erg mooi en ik zou benieuwd naar haar verhaal zijn,  Marie Therese Mentink zij is een oude dierbare vriendin en haar werk en werkwijze spreken mij erg aan. 

Hoe kun jij contact met mij opnemen?
Check mijn werk:

https://www.ellascholtens.nl

ella@ellascholtens.nl
en illustraties/geboortekaarten:
https://www.ellabellaboem.nl/

Hier volgt een bericht van de oprichter van Passie Pensioneert Nooit, Peter de Kuster 

midnight-in-paris

Word een Vriend van Passie Pensioneert Nooit

Je kan je los inschrijven voor al onze programma’s, maar als je van plan bent vaker te komen is het voordeliger om een membership te nemen.

Je kan kiezen tussen twee soorten: Membership  I of Membership II.

Stel je eigen ideeën en overtuigingen op de proef en ontdek dagelijks nieuwe perspectieven bij Passie Pensioneert Nooit.

PASSIE PENSIONEERT NOOIT MEMBERSHIP II

 • Geeft je recht om gratis jouw verhaal online op Passie Pensioneert Nooit online te publiceren en vier keer per jaar jouw verhaal op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com te updaten met nieuws over jouw nieuwe exposities, boeken, films, producten, bijeenkomsten enzovoorts.
 • Geeft je het recht om jouw creatieve vrienden uit te nodigen om hun verhaal gratis online te vertellen op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com
 • Geeft je het recht om op de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit Conferentie jouw verhaal op het podium te vertellen.
 • Geeft je gratis toegang tot alle dagtrips van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je gratis toegang tot alle reeksen met uitzondering van de jaaropleiding ‘Wat is jouw Verhaal?’
 • Geeft je 20% korting op onze Winter, Lente, Zomer reizen en de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit conferentie
 • Geeft je gratis toegang tot alle special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je gratis toegang tot exclusieve friends avonden.
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten van over hoe jij als creatieve professional met jouw passie jouw geld verdient. Van succesvolle kunstenaars, musici, designers, schrijvers, illustratoren, acteurs, filmmakers over de hele wereld.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse verhalen over het gepassioneerde leven en werk als creatieve professional en ondernemer.
 • Het recht om vier keer een introducee mee te nemen

Prijs: €449 voor een jaar.

PASSIE PENSIONEERT NOOIT MEMBERSHIP I

 • Geeft je recht om jouw verhaal gratis op Passie Pensioneert Nooit online te publiceren en vier keer per jaar jouw verhaal op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com te updaten met nieuws over jouw nieuwe exposities, boeken, films, producten, bijeenkomsten enzovoorts.
 • Geeft je het recht om jouw creatieve vrienden uit te nodigen om hun verhaal gratis online te vertellen op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com
 • Geeft je 10% korting op onze Winter, Lente, Zomer reizen en de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit conferentie
 • Geeft je gratis toegang tot alle dagtrips van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je gratis toegang tot twee special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je gratis toegang tot exclusieve Friends-avonden.
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten van over hoe jij als creatieve professional met jouw passie jouw geld verdient. Van succesvolle kunstenaars, musici, designers, schrijvers, illustratoren, acteurs, filmmakers over de hele wereld.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse verhalen over het gepassioneerde leven en werk als creatieve professional en ondernemer.
 • Het recht om twee keer een introducee mee te nemen

Prijs: €299 voor een jaar.

WIL JE HET MEMBERSHIP CADEAU DOEN?

Wil je een Membership aan iemand schenken? Neem dan contact met ons op via peterdekuster@hotmail.nl om te vragen naar de mogelijkheden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s