Passie Pensioneert Nooit voor Tilly Zegers

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Mijn grootste passie zijn de materialen waar ik mee werk, de eindeloos mooie stoffen en hun bewerkingen, de kleuren, de samenstellingen, de gelaagdheid en de dessins! Zij zijn de belangrijkste inspiratiebronnen voor mijn ontwerpen en ook in de meeste gevallen het uitgangspunt.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Tevreden zijn met alles om je heen, rust in je hoofd en lichaam, een gevoel van gewichtloosheid zonder gedachten en beperkingen. Deze staat van zijn heb ik een keer ervaren op het strand aan de zee met een speciaal iemand en telkens wanneer ik daar aan denk voel ik weer het geluksgevoel dat mij destijds overviel.

Wat is mijn grootste angst? Mijn grootste angst is om de regie over mijn eigen leven kwijt te raken. Afhankelijk te worden van anderen zonder dat ik in de gelegenheid ben om daar zelf nog iets aan te kunnen veranderen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het proces van ontwerpen, knippen, voorbereiden en in elkaar zetten van de kostuums die ik maak! Iets te zien ontstaan uit een stapel stoffen, met iedere handeling die je doet toewerken naar een eindproduct wat gaandeweg ontstaat op mijn werktafel. Afwegingen maken tussen die of deze stof, tussen lange of korte mouw, wijde of strakke rok, wel of geen kraagje, met ritssluiting of een mooie knoop…….een kostuum ontwikkelt zich met iedere handeling die eraan gebeurt. Het lijkt wel een beetje op een geboorte en het kostuum komt echt tot leven op het moment dat hij gedragen gaat worden. Dan is hij op zijn mooist!

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Mijn ongeduld en het daar uitvloeiende ”pushen” 😉.

Wat is mijn grootste valkuil? Mijn enthousiasme en mijn impulsiviteit, dat beteugelen valt niet altijd mee.

Wanneer zou ik liegen? Als de waarheid schade aanricht bij mensen die ik dat niet aan wil doen en deze meer gebaat zijn bij een leugen. Leugens om jezelf beter of groter voor te doen of te maken vind ik verwerpelijk.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Iris van Herpen is iemand die ik enorm bewonder om haar veelzijdigheid en haar fantastisch mooie ontwerpen. Haar creaties zijn een mengeling van techniek, kunst en fashion, supermooi!!

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Ik woon in een klein dorp en moet voor alles wat ik nodig heb aan fournituren tenminste 20 km gaan reizen of wachten op de markt die 1x per week plaats vindt. Zoals eerder gezegd is het proces van het ontwerpen en maken het allermooiste. Telkens wanneer ik net niet die goede kleur garen of rits in huis heb, of ik kom voering of een knoop te kort, ben door mijn voorraad plakvlies heen of heb geen machinenaalden meer, moet ik dat proces onderbreken en op pad…..vreselijk!

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Regelmatig heb ik een show of een expositie waar ik mijn vrije werkstukken laat zien. Tijdens een grote middag vullende show in een theater waaraan meer dan 120 mensen meewerkten en ik ca. 100 kostuums van mijn hand liet zien was wel de kroon op al mijn werk tot dan toe. Misschien is het woord voldoening hier meer op zijn plek dan gelukkig, dat laatste ben ik al vaak als 1 ontwerp mooier uitpakt dan dat ik in gedachten had.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Op de eerste plaats…zeg nooit nooit! Ik noem hetgeen ik doe vaak een verslaving waar ik het liefste iedere dag mee bezig ben, is het niet fysiek dan ook in mijn gedachten. Een verslaving/passie die deel van mij is en die denkelijk nooit over zal gaan. Er zal beslist ooit een dag komen dat ik draad en naald moet neerleggen, de liefde en interesse voor mooie kleding en alles wat met de totstandkoming daarvan gepaard gaat zal hopelijk blijven.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou wel wat geduldiger willen zijn en gemakkelijker een knop kunnen omzetten wanneer iemand mijn vertrouwen beschaamt. Dit laatste vind ik vreselijk, is moeilijk te begrijpen en heb daar doorgaans veel last van. Dus zou wel iets “gemakkelijker” willen worden, zou ook wel fijn zijn voor de ander 😊. Wat fysiek betreft, haha…..de 3 B’s! Benen, billen en borsten mogen allemaal wat groter zodat ik mijn eigen ontwerpen ook allemaal zelf zou kunnen dragen 😉.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Dat is toch wel de show in het theater die ik eerder noemde. De hele voorbereiding en organisatie nam maanden in beslag en was ontzettend veel werk. Niet alleen om alle ontwerpen hiervoor te maken maar vooral ook het recruteren en aansturen van alle medewerkenden, modellen, kappers, visagisten, artiesten, exposanten, beeld- en geluidmakers en vele anderen. Daarnaast ook alle doorpassen met de modellen, de zoektocht naar bijpassende accessoires als schoenen en sieraden en het bijna compleet verhuizen van mijn atelier naar het theater was een enorme opgave.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Waar ik nu woon en werk bevalt me goed. Naast het hebben van een atelier in kostuumontwerp werk ik al 34 jaar in een deeltijdbaan als receptioniste bij een prachtig bedrijf. Wegens persoonlijke omstandigheden thuis is het hebben van deze baan erg belangrijk, tevens stelt deze mij in staat om het kostuumontwerpen nog steeds als een uit de hand gelopen hobby/passie te blijven beoefenen. Ik hoef er niet van te leven en dat geeft heel veel creatieve ruimte om de dingen te maken en te doen die ik zelf leuk vind zonder dat er druk achter zit. Voor mij is dit een ideale combinatie alhoewel ik soms toch wel eens kan dromen van een mooi atelier op een rustig zonnig eiland. Mijn pensionering laat niet zo heel lang meer op zich wachten en mijn passie hou ik wel nog even, dus wie weet komt het er nog ooit van!

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Dat zijn zonder twijfel mijn kinderen. Maar ik wil hen niet als mijn bezit betitelen, het zijn volwassen mensen die hun eigen keuzes maken en hun eigen weg volgen, iets wat ik erg belangrijk vind en waar ik hun volkomen vrij in laat. Aan materieel bezit hecht ik weinig waarde.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Dat is moeilijk om over jezelf te zeggen, ik denk dat mijn vastberadenheid en mijn doorzettingsvermogen mij wel karakteriseren. Wanneer ik ergens in geloof ben ik bereid daarvoor heel veel te doen en heel ver te gaan. Soms tegen beter weten in, maar ook teleurstellingen zijn leermomenten.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Dat zijn zonder meer de plekken waar ik mooie materialen tegenkom, dus mijn stoffenleveranciers.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ik woon in een dorp waar op dit moment alleen een snackbar is gevestigd en laat ik daar nou net niet van houden. Dus een gemakkelijke vraag……geen!

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Naast het dagblad iedere dag lees ik alleen boeken in de zomer wanneer ik in de tuin van de zon geniet. Bij gebrek aan beter kunnen dat ieder jaar dezelfde boeken zijn die in mijn kast liggen, dat zijn er dus niet veel. Het gaat te ver om te zeggen dat een boek mijn leven heeft beïnvloed, als ik er toch een moet noemen is het : Werk is theater en iedere ondernemer creëert zijn eigen podium van Joseph Pine. Een bijzonder inspirerend boek over de beleveniseconomie wat mijn directeur mij eens in handen gaf.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Die heb ik niet, ik lees om buiten in mijn luie stoel iets te doen te hebben. Het boek wat ik dan in handen heb lees ik meestal meteen in een ruk uit. Als het echt totaal niet boeit sta ik op en ga iets anders doen.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Ik ben een liefhebber van “zwarte”muziek, dus waarschijnlijk zal het een cd zijn uit mijn soul legends collectie.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Ik hou niet van fictie, geef mij maar een echte!

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Dat is mijn man. Hij heeft enkele jaren geleden twee zware hersenbloedingen en infarcten gehad wat heel zijn leven heeft veranderd. Ondanks dat hij zijn werk en al zijn passies heeft moeten opgeven is hij altijd opgewekt, zorgzaam en voorkomend en klaagt hij nooit. Hij verdient alle respect van de wereld!

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Films zijn niet zo aan mij besteed, ik kijk graag naar documentaires over tal van onderwerpen. Onlangs was de documentaire over Kees Momma weer op tv, een autistische man op weg naar zelfstandigheid. Een enorm intelligente maar complexe persoonlijkheid die mij steeds weer blijft boeien. Een aanrader om te zien.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Die betekent veel voor mij omdat ik zelf in die positie ben. Ik ben niet financieel afhankelijk van mijn passie en het hebben van een baan naast mijn werk als kostuumontwerper geeft mij de vrijheid om te doen wat ik wil. De ene keer is dat een opdracht, de andere keer is het vrij werk. Ik hoef me geen zorgen te maken dat ik opdrachten moet binnenslepen om een inkomen te hebben, dat is geruststellend en geeft veel ruimte voor het creatieve proces.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst is prachtig om naar te kijken en om erdoor geïnspireerd te worden. Er worden zoveel prachtige dingen gemaakt door kunstzinnige mensen, daar kun je alleen maar van genieten, ze maken de wereld immers net ietsje mooier.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn grootste fan is mijn man, hij heeft me altijd gesteund en alle ruimte gegeven om te doen wat ik doe. En hij gelooft in mij…..misschien wel het allerbelangrijkste!

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Het hele jaar 2018 is al bijna volgepland met opdrachten van heel diverse aard en ook voor mijn vrije werkstukken is er al een bestemming, dus ik heb geen specifieke wensen.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Niet speciaal naar een project, ieder kostuum wat ik maak is weer een uitdaging voor mezelf om daar het allermooiste van te maken, daar hoop ik in te slagen.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018? Ik zou wel eens willen kijken in de “keuken”bij Cirque du Soleil. Wat een prachtige kostuums en wat een creativiteit wordt daar aan de dag gelegd.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018? Mij kun je alleen op afspraak zien thuis in mijn atelier of mijn werkstukken via mijn website: http://www.toptoteen.nl . Om een blik te werpen in mijn atelier, klik op : https://www.youtube.com/watch?v=TM8Uh4PZvqc.  Wat dit jaar gaat brengen aan expositie of publicatie dat is nog even afwachten.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Rene Houben in Oisterwijk, mijn broer! Hij is lichtkunstenaar en maakt de meest waanzinnig mooie en bijzondere lampen!

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Je kunt mij bellen of mailen, de gegevens staan op mijn website http://www.toptoteen.nl

Hier volgt een bericht van de oprichter van Passie Pensioneert Nooit, Peter de Kuster 

midnight-in-paris

Word een Vriend van Passie Pensioneert Nooit

Je kan je los inschrijven voor al onze programma’s, maar als je van plan bent vaker te komen is het voordeliger om een membership te nemen.

Je kan kiezen tussen twee soorten: Membership  I of Membership II.

Stel je eigen ideeën en overtuigingen op de proef en ontdek dagelijks nieuwe perspectieven bij Passie Pensioneert Nooit.

PASSIE PENSIONEERT NOOIT MEMBERSHIP II

 • Geeft je recht om gratis jouw verhaal online op Passie Pensioneert Nooit online te publiceren en vier keer per jaar jouw verhaal op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com te updaten met nieuws over jouw nieuwe exposities, boeken, films, producten, bijeenkomsten enzovoorts.
 • Geeft je het recht om jouw creatieve vrienden uit te nodigen om hun verhaal gratis online te vertellen op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com
 • Geeft je het recht om op de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit Conferentie jouw verhaal op het podium te vertellen.
 • Geeft je gratis toegang tot alle dagtrips van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je gratis toegang tot alle reeksen met uitzondering van de jaaropleiding ‘Wat is jouw Verhaal?’
 • Geeft je 20% korting op onze Winter, Lente, Zomer reizen en de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit conferentie
 • Geeft je gratis toegang tot alle special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je gratis toegang tot exclusieve friends avonden.
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten van over hoe jij als creatieve professional met jouw passie jouw geld verdient. Van succesvolle kunstenaars, musici, designers, schrijvers, illustratoren, acteurs, filmmakers over de hele wereld.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse verhalen over het gepassioneerde leven en werk als creatieve professional en ondernemer.
 • Het recht om vier keer een introducee mee te nemen

Prijs: €449 voor een jaar.

PASSIE PENSIONEERT NOOIT MEMBERSHIP I

 • Geeft je recht om jouw verhaal gratis op Passie Pensioneert Nooit online te publiceren en vier keer per jaar jouw verhaal op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com te updaten met nieuws over jouw nieuwe exposities, boeken, films, producten, bijeenkomsten enzovoorts.
 • Geeft je het recht om jouw creatieve vrienden uit te nodigen om hun verhaal gratis online te vertellen op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com
 • Geeft je 10% korting op onze Winter, Lente, Zomer reizen en de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit conferentie
 • Geeft je gratis toegang tot alle dagtrips van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je gratis toegang tot twee special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je gratis toegang tot exclusieve Friends-avonden.
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten van over hoe jij als creatieve professional met jouw passie jouw geld verdient. Van succesvolle kunstenaars, musici, designers, schrijvers, illustratoren, acteurs, filmmakers over de hele wereld.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse verhalen over het gepassioneerde leven en werk als creatieve professional en ondernemer.
 • Het recht om twee keer een introducee mee te nemen

Prijs: €299 voor een jaar.

WIL JE HET MEMBERSHIP CADEAU DOEN?

Wil je een Membership aan iemand schenken? Neem dan contact met ons op via peterdekuster@hotmail.nl om te vragen naar de mogelijkheden.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s