Passie Pensioneert Nooit voor Lonneke van Leth

Er gaat niets boven zelf dansen en je verliezen in het moment!

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Er gaat niets boven zelf op toneel staan en uitvoeren. Jezelf verliezen in het moment. De perfectie opzoeken waar je zolang op hebt geoefend en alle emoties te beleven en te doorstaan.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Samen met mijn man en dochter in de veranda zitten met een dekentje tegen de kou, vuurtje in de houtkachel en een wijntje erbij.

Wat is mijn grootste angst? Dat een van mijn dierbaren ernstig ziek wordt.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Ik ben vaak eerst heel enthousiast over een nieuw te creëren werk, daarna komt de onrust om het geheel in goede verwoording op papier te krijgen, vervolgens de spanning van een eerste dag met de dansers in de studio en dan de eerste doorloop in de studio waarbij je kan zeggen: this is it! Van dat hele proces houd ik.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben een betweterige controle freak

Wat is mijn grootste valkuil? Mijn ongeduld

Wanneer zou ik liegen? Soms is het beter om niet de hele waarheid te melden, maar een deel ervan.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Kristina de Chatel: Hoe ouder ik wordt hoe meer ik kan genieten van haar eenvoud en herhaling.

Jiri Kylian: Deze man heeft een zeer divers oeuvre waar je u tegen zegt.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Er zijn 2 dingen. De verantwoording en het uitleggen wie ik ben en wat ik maak binnen subsidieland. De afgunst en minachting binnen de kunsten

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik ben een gevoelsmens en alles wat ik creëer komt uit mijzelf omdat ik dat op dat moment zo wil maken. Er zijn 3 werken die ik binnen mijn oeuvre zeer geslaagd vind en dat zijn: Het Zwanenmeer ‘Siegfried en Odette”, Een Romeo & Julia en De Zaak Carmen.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Eens een kunstenaar altijd een kunstenaar, dat ben je, maar misschien is het in ons vak wel zo dat, omdat je eigen lichaam steeds stroever loopt, je wellicht op een punt komt dat je niet meer kan creëren zoals je dat graag zou doen. De toekomst zal het weten.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ach dat zijn zo van die vragen waarvan ik denk: er zijn grotere problemen in de wereld 😉 Fysiek is mij al vrij vroeg in mijn leven meegedeeld dat ik te dikke enkels had en tja… er zijn mooiere onderbenen. Qua persoonlijkheid is het een kwestie van mindset en erkennen als je ergens meezit dat je dat zelf ook kan veranderen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Het feit dat mijn productiekern nog steeds bestaat en hoe! Wij hebben altijd heel hard geknokt, onszelf volledig gegeven voor de zaak en nooit opgegeven, dat heeft er toe geleid dat wij nu zijn waar wij nu zijn en daar ben ik ontzettend trots op.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Hier in Nederland is een fantastisch leefklimaat en veel mogelijkheden voor de kunst.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Al is het niet mijn bezit maar toch is mijn dochtertje van bijna 4 voor mij het meest waardevol.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik denk dat de mensen mij zien als: direct, dwars, vrolijk en recht door zee

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? In mijn huis onder de douche. Ideeën uitwerken doen mijn man en ik vaak in Berg en dal, daar zit een heerlijk hotel aan het bos. Lange wandelingen en je gedachten laten gaan om terug te komen en alles uit te schrijven in het hotel.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ik eet graag buitenshuis in een goed restaurant waar de kok net zoveel liefde in zijn eten stopt als dat ik in mijn dansen leg. Voor mij tipt er momenteel niemand aan Ratu Raja in Den Haag. Een klein restaurant waar de eigenaars er zijn om jou en gezelschap een heerlijke avond te geven. Zelf kook ik ook erg graag, maar dan wel het liefst voor een aantal mensen en op een dag dat ik tijd heb om alles voor te bereiden en te shoppen. Ik heb niets met het doordeweeks eten…gewoon een maaltijd en hup door.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Een vriendin van mij gaf mij het boek: Laten wij aanbidden van Ann-Marie MacDonald. Dat was mijn eerste echte aanraking met literatuur. Gezien ik na mijn 3 vwo direct door naar het HBO dans ging en op mijn 17e al bij een dansgezelschap zat is mijn leven beheerst door de dans, wat ik natuurlijk ook fantastisch vond maar daardoor heb ik nooit een boekenlijst door moeten wurmen. Ik ben naar mijn gevoel altijd enkel met dansen bezig geweest.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Arno Grunbe, Khaled Hosseini

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Jezus er is zoveel mooie muziek dat als ik aan het een denk, denk ik dat ik de ander onrecht toe doe.

Een greep:

Five Years, David Bowie

Suzanne, in de versie van Frank Boeien

1e piano concert, Tchaikovsky

Koto song, Dave Brubeck

Stabat Mater, Pergolesie

heel veel werk van Bach, Gavin Bryars en Arvo Part

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mijn ouders omdat ze zo goed voor ons hebben gezorgd en ons altijd positief hebben gestimuleerd. Mijn man omdat hij nou eenmaal fantastisch, grappig, creatief, handig en bovenal de liefste persoon is. En mijn vrienden omdat zij altijd voor ons en ons dochtertje klaar staan.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Ik denk dat dat niet 1 film is… Net zoals met muziek en schrijvers hou ik van diversiteit. Mijn werk is ook zeer divers. Ik word niet graag gecategoriseerd. ieder dag is anders en ben en voel ik mij anders. Daar hoort ook een andere film, muziek of schrijver bij.

Wat zegt de uitspraak ‘It Is Not About the Money’ mij? Natuurlijk draait het leven niet om geld, maar het is verdomd handig als je het wel hebt en het maakt het leven hier in Nederland een stuk leuker. Het is fijn als je de luxe hebt om mooi te kunnen wonen, te kunnen reizen, kan genieten van een goed toneelstuk of van een verfijnd restaurant. Het is fijn als je je af en toe een massage cadeau kan doen en naar de kapper kunt gaan en wij leven nu eenmaal in een consumptiemaatschappij, als je daar wegens financiële reden niet aan kan deelnemen dan is dat spijtig. Gezondheid en gelukkig zijn is natuurlijk onbetaalbaar en dat is het belangrijkst.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Dans is sinds mijn jonge jeugd al mijn leven, ik stond er mee op en ging er mee naar bed. Door het krijgen van mijn dochtertje relativeer je. Als ik nu een telefoontje krijg dat er iets met haar is dan drop ik alles a la minute en is er niets belangrijker.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn man, wij zijn sinds 2005 samen en werken dag en nacht samen aan onze producties hij is beeldend kunstenaar en is verantwoordelijk voor decor, beeld, film, internet etc en ik voor de dans en productionele/zakelijke zaken. Dit doen wij samen.

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Ik werk al met zoveel verschillende gepassioneerde mensen van ontwerpers, componisten, schrijvers, dansers en musici. Ik werk graag met alle mensen met wie ik werk. Als ik iets leer/heb geleerd dan is het wel dat het hele proces belangrijk is en dat het zijn vruchten afwerpt als je goed met de mensen overweg kan en de neuzen dezelfde kant op hebt staan.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? We hebben net een avond in Hengelo gebracht waar ik erg naar uitkeek; Een avond met Lonneke, waarbij ik vertelde over mijn werk en wie ik ben met daarbij 4 verschillende stukken van mijn hand. Wij hebben reeds de film opgenomen “Core” die we nog moeten monteren. Ik begin volgende week met onze nieuwe klassieker voor de jeugd “Assepoes” met premiere in Maart. Van de zomer gaan mijn hele ensemble mee naar Carre voor het Pauperparadijs waarvoor ik alle choreografie en ensemble begeleidt. In September trappen wij onze landelijke tournee van De Zaak carmen af in Hengelo met 5 voorstellingen aldaar en in November begin ik aan nog een nieuwe voorstelling voor de jeugd : De olympics.

Kortom allemaal leuke projecten, divers en uitdagingen.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018? Ik heb zo 1-2-3 geen wensen, mocht je iemand willen ontmoeten dan is het vaak een kwestie van je telefoon pakken en iemand bellen.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018? overal en nergens www.lonnekevanleth.nl

Hoe kun jij contact met mij opnemen? lonneke@lonnekevanleth.nl

Hier volgt een bericht van de oprichter van Passie Pensioneert Nooit, Peter de Kuster 

midnight-in-paris

Word een Vriend van Passie Pensioneert Nooit

Je kan je los inschrijven voor al onze programma’s, maar als je van plan bent vaker te komen is het voordeliger om een membership te nemen.

Je kan kiezen tussen twee soorten: Membership  I of Membership II.

Stel je eigen ideeën en overtuigingen op de proef en ontdek dagelijks nieuwe perspectieven bij Passie Pensioneert Nooit.

PASSIE PENSIONEERT NOOIT MEMBERSHIP II

 • Geeft je recht om gratis jouw verhaal online op Passie Pensioneert Nooit online te publiceren en vier keer per jaar jouw verhaal op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com te updaten met nieuws over jouw nieuwe exposities, boeken, films, producten, bijeenkomsten enzovoorts.
 • Geeft je het recht om jouw creatieve vrienden uit te nodigen om hun verhaal gratis online te vertellen op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com
 • Geeft je het recht om op de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit Conferentie jouw verhaal op het podium te vertellen.
 • Geeft je gratis toegang tot alle dagtrips van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je gratis toegang tot alle reeksen met uitzondering van de jaaropleiding ‘Wat is jouw Verhaal?’
 • Geeft je 20% korting op onze Winter, Lente, Zomer reizen en de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit conferentie
 • Geeft je gratis toegang tot alle special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je gratis toegang tot exclusieve friends avonden.
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten van over hoe jij als creatieve professional met jouw passie jouw geld verdient. Van succesvolle kunstenaars, musici, designers, schrijvers, illustratoren, acteurs, filmmakers over de hele wereld.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse verhalen over het gepassioneerde leven en werk als creatieve professional en ondernemer.
 • Het recht om vier keer een introducee mee te nemen

Prijs: €449 voor een jaar.

PASSIE PENSIONEERT NOOIT MEMBERSHIP I

 • Geeft je recht om jouw verhaal gratis op Passie Pensioneert Nooit online te publiceren en vier keer per jaar jouw verhaal op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com te updaten met nieuws over jouw nieuwe exposities, boeken, films, producten, bijeenkomsten enzovoorts.
 • Geeft je het recht om jouw creatieve vrienden uit te nodigen om hun verhaal gratis online te vertellen op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com
 • Geeft je 10% korting op onze Winter, Lente, Zomer reizen en de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit conferentie
 • Geeft je gratis toegang tot alle dagtrips van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je gratis toegang tot twee special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je gratis toegang tot exclusieve Friends-avonden.
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten van over hoe jij als creatieve professional met jouw passie jouw geld verdient. Van succesvolle kunstenaars, musici, designers, schrijvers, illustratoren, acteurs, filmmakers over de hele wereld.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse verhalen over het gepassioneerde leven en werk als creatieve professional en ondernemer.
 • Het recht om twee keer een introducee mee te nemen

Prijs: €299 voor een jaar.

WIL JE HET MEMBERSHIP CADEAU DOEN?

Wil je een Membership aan iemand schenken? Neem dan contact met ons op via peterdekuster@hotmail.nl om te vragen naar de mogelijkheden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s