Passie Pensioneert Nooit voor Sasja Bork

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Mensen helpen hun creatieve potentieel te ontdekken.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? In de zomer op de Kasbah(onze hide-out tussen de perenbomen) ben ik het gelukkigst. Dan woon ik met onze 2 katten en vriend in de caravan. Een paar maanden buiten, zonder elektriciteit of stromend waterBack to basics. Schilderen in de plantenkaslezen in de hangmatkoken in de buitenlucht en tuinieren.

Wat is mijn grootste angst? Dat ik net als mijn moeder niet oud wordIk wil nog zoveel doen. Zij werd 66 en stond nog vol in t leven. Echt veel houdt deze angst mij gelukkig niet bezig.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? De vrijheid en het feit dat ik echt iets doe waar mensen blij van worden.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben rete-eigenwijs.

Wat is mijn grootste valkuil? Geen hulp kunnen/willen vragen.

Wanneer zou ik liegen? Als ik daarmee een goede vriend/vriendin of familie voor pijn kan behoeden.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik bewonder vrouwelijke schilders als Lita Cabelut of Jenny Saville. Technisch zo vreselijk goed! Maar ik vaar heel erg mijn eigen koers: mijn werk lijkt totaal niet op dat van hen, maar de intensiteit heeft overeenkomsten. En ik wil niet vastzitten aan een stijl: ik herontdek het schilderen steeds weer.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Er zijn mensen (geweest) die veel energie opslurpen. Vooral door een negatieve houding. Daar kan ik niet goed tegen: ik zie altijd mogelijkheden. Gelukkig kan ik daar nu veel beter mee omgaan en het mooie is: ik kom ze nu ook veel minder tegen.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik ben toch wel het gelukkigst als ik zelf schilder en de tijd, alles om me heen vergeet. Dat ik als het schilderij af is denk: heb ik dat gemaakt? Wow

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Ik werk door tot mijn 88ste als het me gegund is. Waarom zou ik stoppen? Het voelt niet eens als werk.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Hmmmmmoeilijke vraag. De kanten waar ik soms last van heb (weinig vrije tijd nemen, almaar doorgaan) brengen me ook veel. Mijn partner heeft soms last van mijn koppigheid, maar zegt tegelijkertijd dat hij mijn eigenzinnigheid zo aantrekkelijk vindt. Ik denk dat het om de balans gaat. Het zijn vaak 2 kanten van 1 medaille. Zou wat meer tevreden willen zijn, meer rust in mijn donder. Maar die onrust zorgt ook voor continue inspiratie

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? De aankoop van het pand waar mijn schilderschool in is gevestigd. Ik ben het uit gaan bouwen als schilderschool met meerdere docenten. Dat loopt nu heel goed. Momenteel ben ik met een groot project bezig dat ook heel veelbelovend is: een online olieverf schildercursus.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Nederland. We leven in een prachtig land. Maar Italië trekt ook heel erg. Als ik niet afhankelijk zou zijn van een plek (dat heb ik nu nog wel met de schilderschool).

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Als ik denk in materie dan is het mijn kunstverzameling. Ik heb door mijn galerie in alle jaren een kunstcollectie van meer dan 50 kunstenaars kunnen aankopen. Wat een genot om deze mooie dingen te mogen bezitten. Ik koop liever kunst dan kleding/make-up of andere dingen die in no time gedateerd zijn. Kunst verveelt of verouderd nooit! Immaterieel zijn mijn positiviteit en mijn vindingrijkheid mijn waardevolste bezit. Ik zie overal mogelijkheden.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik hoor vaak het woord enthousiast terugkomen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? In de hangmat bovenin onze boomhut in een 100 jarige perelaar. Tull en t Waal. Ik ben absoluut geen stadsmens.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Restaurant Blij of pincho-bar de Zwarte Vosch, Utrecht. Maar eigenlijk kook ik het liefst met mijn lief: we houden allebei van koken en nieuwe dingen uitproberen. Omdat we niet vaak samen eten (hij is Stand Up Comedian en treedt vaak avonds op) is dat altijd een feestje.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Kerewin: over een eigenwijze eenling, een vrouwelijke kunstenaar die alleen en zelfvoorzienend leeft maar door een kind dat haar steeds opzoekt uiteindelijk toch mensen om zich heen verzameltgelukkig wordt. Ik heb zelf geen kinderen en dat was moeilijk te accepteren. Dit boek heeft mij laten zien dat kinderen ook op een andere manier in je leven kunnen komen, dat ik ook zonder moeder te zijn iets kan betekenen

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Ik lees te weinig. Ik kijk ook geen tv. Eigenlijk ben ik bijna altijd met mijn werkbezig.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Sometimes it snows in Aprilvan Prince zal zeker gedraaid worden, dat weet ik al sinds mijn studietijd. Verder heb ik hier niet veel over nagedacht.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Ik heb geen held (in) in fictie. Dat vind ik onzinnig: iedere persoon is anders en pakt dingen anders aan. Ik vind vergelijkingen trekken niet nuttig.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mijn moeder. Ze voedde mijn broer en mij alleen op en wist altijd ergens geld van te makenMega creatief en vindingrijk. En handig. Knapte haar huis voor het grootste deel zelf op. Ze was fotografe en had een modevakschool. Altijd bezig. Ze stierf heel plotseling in 2012. Ik mis haar erg. Mijn vader is ook een inspirerende persoonlijkheid. Ook altijd fotograaf en graficus geweest. Helaas is hij nu erg ziek. Maar ik ben dankbaar dat ik van hem wel afscheid kan nemen.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Ik vond Into the Wildeen heel indrukwekkende film.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Ik verdien mijn geld met creëren, dus dat is hetzelfde ding. Ik heb geen financiële vrijheid om te creëren: daar moet ik hard aan trekken (maar dat is leuk). Ik zeg wel eens: de dag dat ik afstudeerde aan de Kunstacademie en van mijn Hobby mijn beroep maakteverloor ik mijn hobby. En ook: het creëren van financiële vrijheid vraagt vaak zoveel tijd en energie dat het creëren zelf (voor mij: schilderen) er nogal eens bij in schiet.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Een hoofdrol. Het zelf creëren, maar ook het genieten van wat anderen maken.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn lief Jeroen. De man van mijn leven. We zijn nu 13 jaar samen en afgelopen jaar getrouwd. We doen veel projecten samen. Zo heeft hij een Comedyclub in Utrecht waarin ik meewerk en heeft hij de videos voor mijn online cursussen gemaakt. We runden de PoPuP Galerie jarenlang samen.

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Ik ben een echte Einzelganger. Heb geen wensen op dit gebied. Ik kan met mijn lief gelukkig goed samenwerken, maar doe projecten heel eerlijk gezegd het liefste alleen.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Hoe mijn online schildercursus gaat uitrollen: dat vind ik heel spannend. Er zijn nu zon 50 mensen aan het schilderen en de reacties zijn super positief! Ik ga deze week een gratis mini cursus Tekenen starten en daar doen meer dan 300 mensen aan mee: dat maakt me dankbaar.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018? Ik heb een galerie in de Hardebollenstraat 2-2 in het centrum van Utrecht en ik ben op maandag en dinsdag in mijn schilderschool dOude Werf in Nieuwegein te vinden. Mijn atelier is in een prachtig schoollokaal in Overvecht, waar ik veel vaker wil zijn dan ik nu ben. In het weekend ontvang ik gasten in de ComedyClub in de Kargadoor aan de Oude Gracht te Utrecht.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Een van de docenten in mijn schilderschool: Lisa Peters Esvelt is per deze maand gestopt met haar baan om zich helemaal aan de Pastellerituste wijden (ze geeft lessen in Soft Pastel) Ik denk dat zij een inspirerend verhaal kan vertellen.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

Via mijn websites http://www.sasart.nl (autonome kunst: olieverfschilderijen)

http://www.oude-werf.nl (mijn schilderschool in Nieuwegein)

http://www.schilder.school (online cursussen)

https://vimeo.com/243191191

En ons kanaal op Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCClzcaQmt3FvVuLrrRYBDNw

Hier volgt een bericht van de oprichter van Passie Pensioneert Nooit, Peter de Kuster 

midnight-in-paris

Word een Vriend van Passie Pensioneert Nooit

Je kan je los inschrijven voor al onze programma’s, maar als je van plan bent vaker te komen is het voordeliger om een membership te nemen.

Je kan kiezen tussen twee soorten: Membership  I of Membership II.

Stel je eigen ideeën en overtuigingen op de proef en ontdek dagelijks nieuwe perspectieven bij Passie Pensioneert Nooit.

PASSIE PENSIONEERT NOOIT MEMBERSHIP II

 • Geeft je recht om gratis jouw verhaal online op Passie Pensioneert Nooit online te publiceren en vier keer per jaar jouw verhaal op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com te updaten met nieuws over jouw nieuwe exposities, boeken, films, producten, bijeenkomsten enzovoorts.
 • Geeft je het recht om jouw creatieve vrienden uit te nodigen om hun verhaal gratis online te vertellen op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com
 • Geeft je het recht om op de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit Conferentie jouw verhaal op het podium te vertellen.
 • Geeft je gratis toegang tot alle dagtrips van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je gratis toegang tot alle reeksen met uitzondering van de jaaropleiding ‘Wat is jouw Verhaal?’
 • Geeft je 20% korting op onze Winter, Lente, Zomer reizen en de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit conferentie
 • Geeft je gratis toegang tot alle special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je gratis toegang tot exclusieve friends avonden.
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten van over hoe jij als creatieve professional met jouw passie jouw geld verdient. Van succesvolle kunstenaars, musici, designers, schrijvers, illustratoren, acteurs, filmmakers over de hele wereld.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse verhalen over het gepassioneerde leven en werk als creatieve professional en ondernemer.
 • Het recht om vier keer een introducee mee te nemen

Prijs: €449 voor een jaar.

PASSIE PENSIONEERT NOOIT MEMBERSHIP I

 • Geeft je recht om jouw verhaal gratis op Passie Pensioneert Nooit online te publiceren en vier keer per jaar jouw verhaal op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com te updaten met nieuws over jouw nieuwe exposities, boeken, films, producten, bijeenkomsten enzovoorts.
 • Geeft je het recht om jouw creatieve vrienden uit te nodigen om hun verhaal gratis online te vertellen op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com
 • Geeft je 10% korting op onze Winter, Lente, Zomer reizen en de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit conferentie
 • Geeft je gratis toegang tot alle dagtrips van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je gratis toegang tot twee special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je gratis toegang tot exclusieve Friends-avonden.
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten van over hoe jij als creatieve professional met jouw passie jouw geld verdient. Van succesvolle kunstenaars, musici, designers, schrijvers, illustratoren, acteurs, filmmakers over de hele wereld.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse verhalen over het gepassioneerde leven en werk als creatieve professional en ondernemer.
 • Het recht om twee keer een introducee mee te nemen

Prijs: €299 voor een jaar.

WIL JE HET MEMBERSHIP CADEAU DOEN?

Wil je een Membership aan iemand schenken? Neem dan contact met ons op via peterdekuster@hotmail.nl om te vragen naar de mogelijkheden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s