Passie Pensioneert Nooit voor Ad van der Neut

“Down the road is where you find me.” (Peter Wolf, Rolling On)

Ik fiets en wandel met toeristen door Barcelona en schrijf en blog over deze boeiende stad, die altijd in beweging is. Net als ikzelf. Rolling on.

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Met mensen in beweging zijn. In Nederland maakte ik jarenlang Jonas Magazine. ‘Spiritueel-maatschappelijk tijdschrift’ stond er onder de kop. Mediteren op een kussentje? Leuk, maar wat kun je eigenlijk met spiritualiteit in je dagelijks leven? Dus interviewden we spirituele hotemetoten én schreven we over meer aardse zaken als groen beleggen, alternatief onderwijs en biologisch eten. Altijd met veel plezier gedaan, totdat internet en email kwamen. Die aardige freelancers met wie je in de kroeg om de hoek hun artikel & Het Leven doornam – niet noodzakelijk in deze volgorde –je zag ze niet of nauwelijks meer. Een echte kantoormuis was ik evenmin. Uren achtereen turen naar een pc, ik heb het nooit leuk gevonden.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Dat het niet bestaat. Everything is broken, zingt Bob Dylan. Zo ver wil ik niet gaan, maar breekbaar, dát is het leven. Er gebeuren dingen die we niet willen en wat we willen gebeurt vaak niet. Ultieme geluksmomenten zijn er wel. Af en toe duren die momenten zelfs uren. Een treinreis van Barcelona naar Bilbao met een goed boek bijvoorbeeld. Dat is reizen door twee werelden tegelijk.

Wat is mijn grootste angst? Die van iedere ouder, denk ik: dat mijn kinderen iets ergs overkomt.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? De gesprekken met klanten. Die gaan vaak behoorlijk diep, mogelijk ook omdat ‘mijn’ mensen zich gemakkelijker openen dan normaal. Ze zijn ontspannen, de zon schijnt, ze hebben een goed humeur… De prima Catalaanse wijn helpt ook een handje.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben nogal driftig en soms te direct, zeker voor mensen die mij niet kennen.

Wat is mijn grootste valkuil? Versplinterd bezig zijn, en daardoor weinig effectief. Focus, jonge man, focus!

Wanneer zou ik liegen? Is de vraag wanneer ik zéker zou liegen? Op een moment dat ik een geliefd persoon daarmee kan helpen. Om ergere ‘zonden’ te voorkomen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Nick Lloyd. Een gepassioneerde stadsgids, die een fantastische tour doet over Barcelona tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Forgotten Places, Nicks boek over die oorlog ben ik nu aan het vertalen in het Nederlands. Een goudmijn aan prachtige en ook schrijnende verhalen. Aanrader. Net als Barcelona: The City That Re-invented Itself van een andere Brit, Michael Eaude. Eaude illustreert zijn verhaal met veel literatuurcitaten. Lees het boek en je weet welke Catalaanse schrijvers écht de moeite waard zijn.

Waar houd ik het minst van in mijn werk? Af en toe, ja echt waar, regent het in Barcelona. Vervelend voor mij en vooral voor mijn klanten. Zeker als het in Hoge Noorden toevallig mooi weer is op dat moment. Je hebt nu eenmaal niet alles in de hand. Neem de huidige politieke spanningen. De tv-beelden van vechtende mensen doen sommige buitenstaanders denken dat hier weer een burgeroorlog woedt. Terwijl twee straten verder de mensen gewoon op een terrasje zitten. Het geweld is niet leuk uiteraard, maar tot nu toe is het allemaal erg lokaal en incidenteel.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik ben altijd gelukkig met mijn werk, wat niet betekent dat er geen mindere momenten en dagen zijn.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Dat ik, bijna 59 jaar oud nu, een geluksvogel ben, want ik heb nul komma nul pensioen opgebouwd.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Minder denken, meer doen. En ik wil mijn haar terug!

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Mijn laatste tour, twee dagen geleden. Je bent, vind ik, als tourgids toch een soort artiest. En die is zo goed als zijn laatste optreden.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik heb niets te klagen nu. Het licht van de Middellandse Zee maakt een mens vrolijk. Stiekem droom ik weleens over Ierland. Over de muziek, de mensen, de kroegen en over het landschap daar. Vervolgens denk ik aan de Ierse regen en ben ik weer genezen.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Waardevol in de zin van ‘dierbaar’? Mijn muziekcollectie. En de trouwringen van mijn ouders, beiden sinds lang overleden.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Goh, moeilijk. Ze noemen me in Barcelona ‘de gids met dat petje’. Ooit mee begonnen als zonwering voor mijn bijna kale kop. Nu heb ik dat ding bijna altijd op, buiten en binnen. Tot ergernis van mijn vrouw. Bij deze bijdrage dus een selfie zonder pet, om haar te plezieren. Los van het uiterlijk, ik denk mijn nieuwsgierigheid. Ik wil altijd méér weten over de verschijnselen die ik tegenkom. Zegt mijn vrouw ook. En zij heeft meestal gelijk.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Tijdens het lopen of fietsen van A naar B. Dat kan dus overal zijn.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Zona d’Ombra, een fijne bodega in het hartje van de call, de vroegere joodse wijk van Barcelona Relaxte plek, goeie wijn en lekkere hapjes.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? The History of Mister Polly van H.G. Wells. Het verhaal van een bangelijke sukkel die zijns ondanks zijn burgerbestaan ontvlucht en kiest voor wat hem blij maakt. Toen ik dat als late puber las, dacht ik: als hij het kan, moet ik het ook kunnen.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Links van mij zie ik in mijn boekenkast het plankje met ‘Eeuwige Geschriften’, boeken waarbij ik altijd terugkom. Wat daar staat?

* De Verzamelde gedichten van Lucebert, iemand die ik ook als beeldend kunstenaar bewonder;

* Bundels van Gerrit Kouwenaar en Wisⱡawa Szymborska, dichters die in hun poëzie probeerden de tijd stil te zetten – al zou Kouwenaar bij leven dat ongetwijfeld hebben ontkend;

* Montaigne en zijn Essays, het beste tegengif bij aanvallen van dikdoenerij en hoogmoedswaanzin;

* Meer dan een mens kan doen, toespraken van zenleraar Ton Lathouwers. “Blijf bij je hart. Bij jouw hart. Dat is je enige kompas.” Mooi toch? En ook: “Je bent goed zoals je bent, wat je ook doet. Je bent al gered.” Door wie of wat, dat zegt Lathouwers niet. Of liever: dat wéét hij niet, bekent hij eerlijk. Dat is het mysterie. Een mooi tegengeluid voor het huidige geroep “to become the best version of yourself”. Waar overigens niets tegen is. “Pick up your goddamn cross and start walking up the hill”, hoorde ik de populaire psycholoog Jordan Peterson laatst zeggen op YouTube. ‘Yes!!’, juicht dan de calvinist in mij.

Er staan geen romanschrijvers op die eeuwige plank, bedenk ik nu. Ik moet dan toch George Orwell noemen. Sociaal bewogen mens, grote verteller. Zijn Homage to Catalonia is een van de beste boeken over de Spaanse Burgeroorlog. En wil je weten wat helder schrijven is, lees dan Orwell.

Binnen het Nederlandse taalgebied verkies ik meestal de Vlamingen. Louis Paul Boon, Herman Teirlinck, schrijvers met kloten. Ik heb net Vele Hemels boven de zevende van Griet Op de Beeck herlezen. Die vrouw schrijft als Arno Grunberg met een ziel. Grunbergs boeken zijn mij te zwart, laten weinig ruimte voor hoop. Het is natuurlijk ook dat sappige Vlaams. “Weet gij wel hoe graag ik in uw armen ligt?” laat Griet een van haar mannelijke hoofdpersonen zeggen. Waarop zijn minnares antwoordt: “Toch redelijk graag, durf ik te vermoeden.” Heerlijk!

En nu het nog kan: ga naar Matt Dings blogt, waarop de misschien wel beste schrijver van Nederland indrukwekkend verhaalt over zijn naderende levenseinde. Relativerend, onderkoeld en mede daardoor ontroerend mooi.

You Only Die Once‘. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Werk van mijn muziekhelden, want die heb ik wel.

* Singer-songwriters Kevin Coyne, Townes van Zandt, beiden immens getalenteerd, beide altijd outsiders gebleven.

* Uit de afdeling ‘The Blues’ harmonicablazer Sonny Boy Williamson II en gitaristen/zangers Peter Green en Rory Gallagher.

* Peter Wolf, voormalig frontman van The J. Geils Band. Gaat op z’n oude dag onverdroten verder met het maken van mooie muziek, in de studio en op de bühne. Over ‘passie pensioneert nooit’ gesproken, Peter is de man.

* Dylan, uiteraard, ook iemand die altijd doorgaat, net als mijn allergrootste held, Van Morrison.

Het aardse en het hogere verenigd. ‘De ruimte van het volledig leven’ (Lucebert) in muziek. En dan die stem! Deze live opname van Morrison mag tijdens mijn begrafenis klinken. Graag zelfs. Naast Great Balls Of Fire van Jerry Lee Lewis. Het ultieme rock ’n roll nummer. Zo’n plechtigheid kan best wat swing gebruiken. Kijk eens hoe ze in New Orleans hun doden begraven.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Heb ik niet, fictieve helden, de naam zegt het al, zijn niet echt, dus hen op een voetstuk zetten lukt niet. Als ik dan toch iemand moet noemen, dan Dean Moriarty uit Kerouacs On The Road. Om zijn jaloersmakende roekeloosheid. Maar Dean was natuurlijk de boekenversie van een echt bestaande figuur, Neal Cassady. Waarmee het overigens nogal tragisch afliep. Iets té roekeloos geleefd.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Niemand permanent. Zo nu en dan komt er iemand langs. Zoals vorig jaar die man uit een dorpje hier vlakbij, wiens kind was gedood tijdens de aanslag op de Ramblas. In plaats van nu alle moslims te gaan haten omhelsde hij de plaatselijke Iman. Dan ben je een held.

Welke film zou ik iemand aanbevelen ooit in zijn leven te gaan zien?

* Jim JarmuschNight On Earth. Toont je dat de wereld klein is, en mensen overal hetzelfde, met hun kleine en grote momenten van vreugde en verdriet.

* De complete Falwty Towers serie. Lachen moet.

Wat zegt de uitspraak ‘It Is Not About the Money’ mij? Die woorden kloppen. Toch zou ik meer geld willen hebben. Geld betekent vrijheid. Kan ik eindelijk eens die reis naar New Orleans en de Mississippi Delta maken.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Muziek is de soundtrack van mijn leven en kleurt de dingen, net als poëzie. Met schilderen ben ik net begonnen. Is nog in de verste verte geen kunst. Zal het hoogstwaarschijnlijk nooit worden. Geeft niks. Schilderen geeft je energie, heb ik ontdekt. Het is een soort mediteren in actie.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn vrouw en kinderen. Die zullen mij altijd steunen. Een professionele partner heb ik helaas niet. Iemand waarmee je spart, die je inspireert en die jij kunt inspireren. Iemand ook die je af en toe een schop onder je kont geeft, letterlijk of figuurlijk.

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Alle leuke tourgidsen in Barcelona. Met sommigen werk ik al samen, met sommigen nog niet. Dus Laura en Jaap, kom maar op!

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Ik ga een boekje maken met mythen en legenden die verbonden zijn met een bepaalde plek in Barcelona. Links de tekst, rechts een mooie foto van de plek. Mijn dochter Anne (15) neemt de foto’s.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018? In Barcelona en online, zie hieronder.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? In Barcelona Karlijn Surminski. Mooi, dapper mens; inspirerend beeldend kunstenaar en docent. In Amsterdam Bart Hommersen. Maakt al vele jaren heel bevlogen het prachtblad Vruchtbare Aarde. ‘Voeding voor de ziel’, luidt de ondertitel. En die dekt de lading.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

Rechtstreeks via oeyeah@yahoo.es

Mijn tourbedrijf heet Barcelona Revisited www.barcelonarevisited.com

Mijn Barcelona blog is Groeten uit Barcelona www.groetenuitbarcelona.blogspot.com

Barcelona voor gevorderden is mijn reisgids over Barcelona, geschreven met o.a. Edwin Winkels en Lex Rietman

Op Instagram: https://www.instagram.com/barcelonarevisited/

Ik heb ook een tekstbureau, Tekst & Texto. Correctie, redactie en schrijven van (zakelijke) teksten in het Nederlands en het Spaans. www.tekst-texto.com

Hier volgt een bericht van de oprichter van Passie Pensioneert Nooit, Peter de Kuster 

midnight-in-paris

Word een Vriend van Passie Pensioneert Nooit

Je kan je los inschrijven voor al onze programma’s, maar als je van plan bent vaker te komen is het voordeliger om een membership te nemen.

Je kan kiezen tussen twee soorten: Membership  I of Membership II.

Stel je eigen ideeën en overtuigingen op de proef en ontdek dagelijks nieuwe perspectieven bij Passie Pensioneert Nooit.

PASSIE PENSIONEERT NOOIT MEMBERSHIP II

 • Geeft je recht om gratis jouw verhaal online op Passie Pensioneert Nooit online te publiceren en vier keer per jaar jouw verhaal op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com te updaten met nieuws over jouw nieuwe exposities, boeken, films, producten, bijeenkomsten enzovoorts.
 • Geeft je het recht om jouw creatieve vrienden uit te nodigen om hun verhaal gratis online te vertellen op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com
 • Geeft je het recht om op de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit Conferentie jouw verhaal op het podium te vertellen.
 • Geeft je gratis toegang tot alle dagtrips van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je gratis toegang tot alle reeksen met uitzondering van de jaaropleiding ‘Wat is jouw Verhaal?’
 • Geeft je 20% korting op onze Winter, Lente, Zomer reizen en de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit conferentie
 • Geeft je gratis toegang tot alle special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je gratis toegang tot exclusieve friends avonden.
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten van over hoe jij als creatieve professional met jouw passie jouw geld verdient. Van succesvolle kunstenaars, musici, designers, schrijvers, illustratoren, acteurs, filmmakers over de hele wereld.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse verhalen over het gepassioneerde leven en werk als creatieve professional en ondernemer.
 • Het recht om vier keer een introducee mee te nemen

Prijs: €449 voor een jaar.

PASSIE PENSIONEERT NOOIT MEMBERSHIP I

 • Geeft je recht om jouw verhaal gratis op Passie Pensioneert Nooit online te publiceren en vier keer per jaar jouw verhaal op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com te updaten met nieuws over jouw nieuwe exposities, boeken, films, producten, bijeenkomsten enzovoorts.
 • Geeft je het recht om jouw creatieve vrienden uit te nodigen om hun verhaal gratis online te vertellen op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com
 • Geeft je 10% korting op onze Winter, Lente, Zomer reizen en de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit conferentie
 • Geeft je gratis toegang tot alle dagtrips van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je gratis toegang tot twee special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je gratis toegang tot exclusieve Friends-avonden.
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten van over hoe jij als creatieve professional met jouw passie jouw geld verdient. Van succesvolle kunstenaars, musici, designers, schrijvers, illustratoren, acteurs, filmmakers over de hele wereld.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse verhalen over het gepassioneerde leven en werk als creatieve professional en ondernemer.
 • Het recht om twee keer een introducee mee te nemen

Prijs: €299 voor een jaar.

WIL JE HET MEMBERSHIP CADEAU DOEN?

Wil je een Membership aan iemand schenken? Neem dan contact met ons op via peterdekuster@hotmail.nl om te vragen naar de mogelijkheden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s