Passie Pensioneert Nooit voor Janneke JuffermansWat is mijn grootste passie in mijn werk? Het is het hele proces van journalistieke verhalen vertellen. Voelen dat je een verhaal te pakken hebt, bijvoorbeeld als iemand je iets vertelt of als je iets leest of hoort waarvan je denkt: dit is een verhaal! Als ik dan vervolgens in het onderwerp duik en steeds meer ontdekt. De geïnterviewde zegt dingen waarvan ik meteen weet dat ze essentieel zijn voor het stuk en ik voel de volgende vraag al opborrelen. Dat geeft veel enthousiasme en ik heb dan heel veel zin om te gaan schrijven. Dat schrijven is trouwens ook heel leuk, een soort beeldhouwen. Eerst de grove schets en dan steeds meer schaven tot het helemaal goed is.. En als ik mijn stuk dan uiteindelijk in een krant of tijdschrift zie staan is dat de ultieme voldoening.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Vrij zijn van zorgen. En doen wat ik leuk vindt, wat bij me past. Maar dat doe ik al.

Wat is mijn grootste angst? Mijn grootste angst is dat ik iets met volle overtuiging en zelfvertrouwen doe en het vervolgens helemaal verkeerd blijkt te zijn wat ik gedaan heb. Het gaat niet per se om de afgang maar om het idee dat ik niet op mijn eigen oordeel blijk te kunnen vertrouwen. Brrr.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Van het creatieve proces van een stuk schrijven of een documentaire maken. Dat wil ik ook ooit nog gaan doen. Omdat ik regelmatig reis, vooral in Afrika, ontmoet ik bovendien heel bijzondere en verschillende mensen en kan mijn interesse in en nieuwsgierigheid naar mensen zo bevredigen. Dat vind ik ook heel bijzonder aan mijn werk.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik kan nonchalant zijn, dingen minder belangrijk vinden dan anderen. Teveel relativeren.

Wat is mijn grootste valkuil? Dat ik te lang blijf doorgaan op iets wat ik graag wil, maar niet voor elkaar krijg. Ik kan dan moeilijk loslaten.

Wanneer zou ik liegen? Eigenlijk lieg ik niet zo vaak, behalve als me gevraagd is een geheim te bewaren.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Nou, dat klinkt misschien arrogant maar ik bewonder mensen niet zo snel. Er zijn wel mensen die doen wat ik ook graag zou doen, zoals Bram Vermeulen die een serie over migratie maakte voor de VPRO of Ruben Terlou voor hetzelfde medium. Ik vind Carlijne Vos van De Volkskrant ook goed. Zij volgt haar journalistieke neus en komt zo met goede verhalen. Een andere journaliste die ik goed vind is erg goed vind is Marcia Luyte.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Van de slechte beloning van journalisten, vooral van die van freelancers en de scheve machtsverhoudingen tussen uitgeverijen en de freelancers die voor hen werken.. Dat is echt tenenkrommend. Juist freelancers komen met frisse en goede ideeën en zijn, zeker met de krimpende redacties, goed waard. Die moet je koesteren en dus ook goed betalen.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Dat waren meerdere momenten, maar het eerste wat me te binnen schiet is toen ik een conferentie mocht voorzitten in het Kruger Park in Zuid Afrika over forensisch onderzoek bij stroperij. De VN, DE EU, Interpol en vertegenwoordigers van wildparken uit heel Afrika waren aanwezig. De discussies waren soms heftig en emotioneel, maar er werd ook veel gelachen. De omgeving was prachtig. Toen dacht ik echt: wat heb ik een bijzondere baan, daar mag ik echt heel blij mee zijn!

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Ik kom mensen van mijn leeftijd tegen die nog steeds niet goed weten wat ze willen. Journalistiek is een virus dat je grijpt en niet meer loslaat. Ik ben blij dat het me gegrepen heeft en dat ik doe wat ik ontzettend leuk vind.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou geordender en beter georganiseerd willen zijn.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ik schreef een boek over drijfveren van mensen die werken in ontwikkelingssamenwerking. Maar het meest trots ben ik op het stuk dat ik samen met schrijver Babah Tarawally schreef over de enige psychiater in Sierra Leone, een land met zes miljoen inwoners. In dat stuk hebben we echt zijn en mijn krachten gebundeld en zijn we tot een mooi portret gekomen van de psychiater, maar hebben ook cultureel verschillende visies op psychiatrie beschreven.


Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Mijn vrienden en familie zijn belangrijk voor me, bij hen wil ik in de buurt blijven. Ik zou graag op een buitenlandredactie werken. Vanwege de vaste inkomsten met de mogelijkheid om mijn journalistieke hart te blijven volgen. En me te laten inspireren door andere journalisten.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Ervan uitgaande dat je mensen niet kunt bezitten (mijn kinderen) is mijn meest waardevolle bezit op dit moment mijn laptop. Ik denk dat die zelfs meer waard is dan mijn auto.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Enthousiasme.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? In gesprek met anderen bijvoorbeeld tijdens een lunch bij Zeyn of Het gegeven paard.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Er zijn veel leuke tentjes. Buurten bijvoorbeeld.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Ik heb een hele boekenplank vol met boeken over het Afrikaanse continent. Van Kuki Gallman tot Maryse Condé. Ze hebben mijn passie en interesse voor het continent nog meer aangewakkerd.

You Only Die Once‘. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Palea van Dobet Gnahore.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Hasse Simonsdochter. Dat boek van Thea Beckman vond ik vroeger ontzettend mooi. Het vrijgevochtene, eigenwijze en tegelijkertijd vrouwelijke van Hasse vond ik inspirerend. .

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mensen die in heel moeilijke omstandigheden, toch blijven doorgaan. Zoals bijvoorbeeld de overlevenden van de genocide in Rwanda die hun samenleving weer probeerden op poten te krijgen. Hetzelfde geldt voor overlevenden van Ebola in Sierra Leone. Of mensen in de sloppen van Soweto in Zuid Afrika. Ik vind dat enorm inspirerende en bijzondere mensen.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Once Were Warriors, een film die onder je huid gaat zitten en waarbij de tranen over je wangen lopen.

Wat zegt de uitspraak ‘It Is Not About the Money’ mij? Geld is belangrijk om de dingen te doen die je leuk vindt. Maar het mooiste is als je geld verdient met de dingen die je leuk vindt.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Muziek is voor mij heel belangrijk en dans. Ik kan heel ontroerd raken van beide.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Marcel Hooft van Huysduynen, een heel goede vriend. Ik ben hem veel dank verschuldigd. Hij heeft me zo vaak op verschillende manieren journalistiek aan het denken gezet.

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Met hem onder andere, maar ook wel weer met fotograaf Marten van Dijl, met wie ik afgelopen jaar op reis naar Zuid-Afrika ben geweest. We vulden elkaar goed aan en konden op elkaar rekenen in soms onveilige situaties. Dat heeft tot mooie foto’s en mooie artikelen geleid.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Ik kijk uit naar een reis naar Zuid-Soedan die ik ga maken voor vredesorganisatie PAX.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018? Ik zou wel eens met de hoofdredacteur van Trouw om tafel willen. Het lijkt me een boeiende krant om voor te werken (niet alleen freelance, maar ook in loondienst) en ik pas volgens mij goed bij de krant.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018? Op reporters online, in verschillende bladen en kranten.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Mona van den Berg

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Via mijn telefoonnummer”06-12395430, via www.jannekesjournal.nl en via info@jannekejuffermans.nl

Hier volgt een bericht van de oprichter van Passie Pensioneert Nooit, Peter de Kuster 

midnight-in-paris

Word een Vriend van Passie Pensioneert Nooit

Je kan je los inschrijven voor al onze programma’s, maar als je van plan bent vaker te komen is het voordeliger om een membership te nemen.

Je kan kiezen tussen twee soorten: Membership  I of Membership II.

Stel je eigen ideeën en overtuigingen op de proef en ontdek dagelijks nieuwe perspectieven bij Passie Pensioneert Nooit.

PASSIE PENSIONEERT NOOIT MEMBERSHIP II

 • Geeft je recht om gratis jouw verhaal online op Passie Pensioneert Nooit online te publiceren en vier keer per jaar jouw verhaal op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com te updaten met nieuws over jouw nieuwe exposities, boeken, films, producten, bijeenkomsten enzovoorts.
 • Geeft je het recht om jouw creatieve vrienden uit te nodigen om hun verhaal gratis online te vertellen op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com
 • Geeft je het recht om op de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit Conferentie jouw verhaal op het podium te vertellen.
 • Geeft je gratis toegang tot alle dagtrips van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je gratis toegang tot alle reeksen met uitzondering van de jaaropleiding ‘Wat is jouw Verhaal?’
 • Geeft je 20% korting op onze Winter, Lente, Zomer reizen en de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit conferentie
 • Geeft je gratis toegang tot alle special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je gratis toegang tot exclusieve friends avonden.
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten van over hoe jij als creatieve professional met jouw passie jouw geld verdient. Van succesvolle kunstenaars, musici, designers, schrijvers, illustratoren, acteurs, filmmakers over de hele wereld.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse verhalen over het gepassioneerde leven en werk als creatieve professional en ondernemer.
 • Het recht om vier keer een introducee mee te nemen

Prijs: €449 voor een jaar.

PASSIE PENSIONEERT NOOIT MEMBERSHIP I

 • Geeft je recht om jouw verhaal gratis op Passie Pensioneert Nooit online te publiceren en vier keer per jaar jouw verhaal op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com te updaten met nieuws over jouw nieuwe exposities, boeken, films, producten, bijeenkomsten enzovoorts.
 • Geeft je het recht om jouw creatieve vrienden uit te nodigen om hun verhaal gratis online te vertellen op http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com
 • Geeft je 10% korting op onze Winter, Lente, Zomer reizen en de jaarlijkse Passie Pensioneert Nooit conferentie
 • Geeft je gratis toegang tot alle dagtrips van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je gratis toegang tot twee special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je gratis toegang tot exclusieve Friends-avonden.
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten van over hoe jij als creatieve professional met jouw passie jouw geld verdient. Van succesvolle kunstenaars, musici, designers, schrijvers, illustratoren, acteurs, filmmakers over de hele wereld.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse verhalen over het gepassioneerde leven en werk als creatieve professional en ondernemer.
 • Het recht om twee keer een introducee mee te nemen

Prijs: €299 voor een jaar.

WIL JE HET MEMBERSHIP CADEAU DOEN?

Wil je een Membership aan iemand schenken? Neem dan contact met ons op via peterdekuster@hotmail.nl om te vragen naar de mogelijkheden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s