Passie Pensioneert Nooit voor Jurianne Matter

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Producten ontwerpen voor mijn eigen groothandel of voor anderen.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Met mijn 3 mannen (1 echtgenoot, 2 zoons) bovenop een berg staan, stilte, uitzicht…dat!

Wat is mijn grootste angst? Blind te worden.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? De transformatie van idee naar product. Met het idee in mijn hoofd maak ik een moodboard (collage van beelden/ideeën) en die collage geeft de wereld, de sfeer aan waarin het product moet passen. Van hieruit ontstaat het product: materiaal, vorm, kleur, prints… Zo’n prachtig proces!

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Mijn onzekerheid.

Wat is mijn grootste valkuil? Ik heb nauwelijks valkuilen meer (ik heb ze allemaal al een keertje gehad), voordeeltje van ouder worden.

Wanneer zou ik liegen? Nooit, behalve als ik iemand ermee zou kunnen beschermen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Sorry, hij is 10 jaar geleden overleden, maar wel mijn absolute held. Jens Harald Quistgaard – Deens ontwerper. Ik hou namelijk zó van Scandinavisch design uit de jaren 60 en 70.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? 3 keer raden: de administratie! Gelukkig heb ik daar mensen voor.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? In New York, in de taxi van mijn appartement op Manhattan naar het beursgebouw waar ik een stand had gehuurd op de NY NOW. Elke dag keek ik uit het raampje en dacht: kijk mij nou…

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Passie is de bron waar je uit put, die droogt nooit op. Het werk dat je ermee doet echter, mag wat mij betreft pensioneren op de lange duur!

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou wat meer zelf richting willen geven aan mijn loopbaan. Zélf op bedrijven afstappen als ze me leuk lijken om mee samen te werken. Alles komt al 10 jaar op mij af, en dat is heel fijn, maar ik zou het iets meer zelf willen sturen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Tja, toch de opbouw van mijn groothandel vanuit het niets, met een mini lening van een vriend. We zijn 10 jaar verder nu, ik ben er nog steeds, we kunnen ervan leven en ik geniet met volle teugen.


Waar zou ik het liefst willen leven en werken?  In Drenthe, vanwege de natuur en de stilte. De stad (liefst Londen) zoek ik zelf wel op als ik dan dreig te verdorren…

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Puur materieel? De prachtige leren Pierre Paulin design stoel uit de jaren zestig, van mijn ouders. Ik heb er zelf als baby in gelegen en mijn kinderen ook weer…

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik ben een goede ambassadeur voor dingen, mensen, bedrijven, producten waar ik helemaal achter sta. Ik krijg veel op de been, ben een PR-beest!

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Op de hei, pal achter mijn huis in Bussum. Ik loop bijna elke morgen 1,5 uur door de natuur voor ik mijn dag begin. Daar laat ik alles lekker door mijn hoofd waaien, ik hoef niets van mezelf behalve lopen en af en toe een mooi momentje (zonsopkomst) delen op Instagram. Juist op die wandelingen, wanneer ik niet persé iets hoef, borrelen ideeën spontaan op.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Oeh, dat wordt dan toch Amsterdam: Vinnie’s Deli op de Haarlemmerstraat, restaurant Jacobz in de Watergraafsmeer (waar ik vandaan kom), Restaurant de Plantage bij Artis…

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Ik lees alleen maar romans en ik weet niet of romans life changing kunnen zijn voor mij. Wat mij recent bij is gebleven: Kom hier opdat ik u kus, van Griet op de Beeck. Schitterend!

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Griet op de Beeck dus, Arthur Japin, Thomas Rosenboom schieten mij te binnen.

You Only Die Once‘. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Delen uit de Mattheus Passion van Bach.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Ik zag net bij iemand anders Pippi Langkous voorbijkomen als antwoord op deze vraag. En nu wil ik natuurlijk iemand anders vinden, en dat lukt niet. Want Pippi is mijn heldin! Vooral vanwege haar uitspraak: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mensen die ondanks een slechte gezondheid toch wat van hun leven weten te maken. Heb ik onwijze bewondering voor.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?  Slumdog millionaire, de ultieme feelgood film.

Wat zegt de uitspraak ‘It Is Not About the Money’ mij? Haha, wat zou dat heerlijk zijn, als geld geen rol zou spelen. Helaas, ik moet gewoon werken voor mijn geld, en gelukkig vind ik wat ik doe heel erg leuk.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Een enorm grote rol! Ik ga vaak naar het museum, liefst moderne kunst. Voeding voor de ziel!

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Helaas, een sponsor heb ik niet, maar mijn vader is mijn maatje in alles. Als ik vast zit in een ontwerpproces bel ik hem en niemand anders.

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken?  Naast de vaste merken/bedrijven waar ik al voor ontwerp, heb ik inderdaad wel wensen…en ik heb me voorgenomen in 2018 die bedrijven gewoon zelf te gaan benaderen.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? In 2017 ben ik begonnen aan een kortdurend fair trade project dat kleine niet-Europese bedrijven helpt een afzetmarkt te vinden in Europa. Ze hebben alle skills en materialen in huis, maar echt geen flauw idee van de Europese smaak. Met mijn aanbevelingen tav hun producten op het gebied van stijl, vorm en kleur hebben we hun kansen hier op de grote Europese vakbeurzen kunnen vergroten. Ik zou heel graag het komende jaar met die bedrijven verder willen, net even een tandje dieper gaan en misschien zelfs wat voor ze ontwerpen.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018? Het ooit door mij opgerichte netwerk de Drukke Dames zal deze lente weer bij elkaar komen. De Drukke Dames zijn vrouwelijke ondernemers uit de creatieve sector. Wij kennen elkaar uit het circuit (werk rondom vakbeurzen, woontijdschriften, instagram), maar hadden nooit tijd eens écht contact met elkaar te hebben. Ik verheug me erop de Dames weer te zien!

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018? In een paar honderd winkels in binnen-en buitenland. En op: www.juriannematter.nl

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

URL www.juriannematter.nl

MAIL info@juriannematter.nl

INSTAGRAM https://www.instagram.com/juriannematter/

FACEBOOK https://www.facebook.com/juriannematterdesign/

PINTEREST https://nl.pinterest.com/juriannematter/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s