Passie Pensioneert Nooit voor Jorinde Nijhuis

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Ik houd van mijn werk omdat het me de mogelijkheid geeft met verschillende dingen bezig te zijn waar ik passie voor voel: performance, dans, luchtacrobatiek, kostuums ontwerpen, handwerk, lesgeven. Ik zou niet iedere dag hetzelfde kunnen doen en ik kan echt genieten van de variëteit die mijn werk met zich meebrengt.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? De vrijheid hebben om mijn eigen weg te volgen, persoonlijke groei en de waardevolle momenten van het leven kunnen delen met een paar goede vrienden.

Wat is mijn grootste angst? Mijn grootste angst is het verliezen van de mensen van wie ik houd. Daarnaast voel ik ook wel eens angst om invalide te worden. Bewegen is voor mij een eerste levensbehoefte. Als ik niet meer zou kunnen dansen, of niks meer met mijn handen kan, zou ik niet weten wat ik zou doen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Ik maak graag mooie dingen. Het klinkt heel simpel, maar dat is de voornaamste reden waarom ik doe wat ik doe. Ik denk dat esthetiek belangrijk is, omdat het verwondert en het gevoel raakt. In mijn werk kan ik mijn fantasie en mijn idee van schoonheid kwijt. Het is persoonlijk en heel spannend om te delen, maar het geeft veel voldoening om mensen daarmee te kunnen raken. Daarnaast geeft burlesque mij de mogelijkheid om vorm te geven aan mijn vrouwelijkheid en sensualiteit op een manier die in het dagelijks leven niet mogelijk is. Dat is voor mij heel waardevol. Ik voel me er krachtiger door.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Waarschijnlijk mijn koppigheid. Aan de ene kant maakt het me vastberaden, waar ik zelf heel erg blij mee ben. Aan de andere kant weet ik dat mensen mij wel eens hard en rigide vinden.

Wat is mijn grootste valkuil? Ondermijnend perfectionisme. Ik ben heel goed in mezelf wijsmaken dat iets nog niet af of niet goed genoeg is.

Wanneer zou ik liegen? Liever niet. Liegen druist heel erg tegen mijn natuur in; ik zal eerder mijn mond houden dan liegen. Ik kan eerlijk zijn op het ongemakkelijke af. Mensen vinden dat soms heel confronterend en daarom heb ik geleerd om af en toe aan leugentjes om bestwil te doen. Ik doe het dus vooral om mensen te sparen, maar ik heb er altijd moeite mee.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Onder de kostuumontwerpers bewonder ik Christina Manuge. Haar designs hebben een hoge standaard, zijn origineel en zowel sensueel als smaakvol. Daarnaast heb ik respect voor het feit dat ze een bloeiende business heeft weten op te bouwen in een nichemarkt. Er zijn veel performers die ik bewonder, maar iemand die er voor mij uitspringt is Imogen Kelly vanwege haar sterke podiumpersoonlijkheid en de verfijnde manier waarop ze sensualiteit, humor en glamour met elkaar verbindt.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? De onzekerheid dat dit werk misschien niet altijd voldoende geld oplevert om van te kunnen leven.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? De eerste keer dat ik een burlesque performer zag optreden in een door mij ontworpen en gemaakt kostuum was een heel bijzondere ervaring. In burlesque speelt kostumering een zeer belangrijke rol,

het bepaalt vaak het karakter van de act. Ik stond in de coulissen toe te kijken en vergat bijna dat ik zelf ook nog een optreden moest doen. Het was ontroerend om te zien hoe zij straalde.
Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Zelfs als het uiteindelijk niet lukt om met dit werk in mijn levensonderhoud te voorzien zal ik toch kostuums en performances blijven maken. Creëren is net als ademhalen; ik kan er niet mee stoppen.
Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Niets. Ik wil wel blijven groeien, zowel professioneel als persoonlijk. Maar iets wezenlijks veranderen? Nee. Ik ben blij met wie ik ben.
Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ik vind het betekenisvol dat mensen het me toevertrouwen om kostuums voor hun persoonlijke acts te ontwerpen, kostuums die hun visie als performer moeten reflecteren, en dat ze daarvoor bij me terugkeren.
Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik zou af en toe willen reizen om internationale festivals en theaters mee te maken. Vooral Wenen en Milaan staan hoog op mijn wensenlijst. Maar ik voel me thuis in Amsterdam; mijn basis ligt hier.
Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Een paar dingen die ik ooit heb gekregen van mensen die me heel erg na staan en die niet meer in leven zijn, waaronder een aantal kunstwerken die mijn overleden broer heeft gemaakt. Dat soort dingen zijn onvervangbaar. Ze inspireren me ook om mijn hart te blijven volgen.
Wat is mijn meest markante karakteristiek? Mijn gevoel voor detail, verfijning en gelaagdheid. Die zie je terug in mijn kostuums en performances, maar zijn ook belangrijk voor de manier waarop ik workshops geef en mijn passie met anderen deel.
Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Een wandeling door het park werkt altijd goed. Daarnaast bezoek ik graag musea om inspiratie op te doen.
Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Mata Hari en Duende Dos in Amsterdam zijn plekken waar ik graag kom. Het eten is er goed, het personeel vriendelijk en de sfeer fijn. Het zijn plekken waar ik goede brainstormsessies met collega-dansers heb gehad.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Ik heb heel veel boeken verslonden in mijn leven, maar de grootste invloed komt waarschijnlijk van alle sprookjes die ik als kind las. Vooral de sprookjes van Grimm geïllustreerd door Anton Pieck hebben veel voor mijn verbeeldingskracht betekend.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Dichters. Met name Anna Enquist en Remco Campert lees ik graag.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Ik zou van alles kunnen beluisteren, van klassiek tot rock tot wereldmuziek. Maar ik zou waarschijnlijk eindigen met The Cure en David Bowie.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Ronja de Roversdochter. Ze is lief, stoer en heel erg zichzelf. Dat vind ik inspirerend.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mijn moeder en mijn oma respecteer ik om hun kracht, eigenzinnigheid en eigen stijl. Beiden zijn vrouwen die hun eigen kleding maakten om zich van de massa te onderscheiden. Die drang naar eigenheid heb ik van hen geërfd. Mijn vader inspireert me met zijn humor. Mijn broer is een held, omdat hij een heel beperkt leven had, maar ondanks de pijn daarvan een liefdevol mens was.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? The Fountain van Darren Aronofsky. In drie parallelle verhalen staan de grote thema’s liefde en eeuwigheid centraal. Deze film maakte indruk op mij omdat het vragen stelt over de waarde van het leven en onze sterfelijkheid en omdat je er je eigen interpretatie aan kunt geven. Daarnaast is het visueel een van de mooiste films die ik ooit heb gezien.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren’ mij? Helaas zijn er dingen als huur en verzekeringen en het is niet makkelijk om te leven van kunst. Een deel van mijn tijd gaat naar andere werkzaamheden om rond te kunnen komen. Ik vind het niet erg om te doen, maar ik zou natuurlijk liever de hele dag bezig zijn met dansen en kostuums ontwerpen. Als geld geen issue was zou ik meer vrijheid hebben om te creëren en zou ik grootsere dingen kunnen maken.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Inspiratie komt nooit alleen van binnen. Ik heb beelden nodig om mijn creativiteit te voeden. Kunst is een belangrijke inspiratiebron.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn grootste fan, ik zou het niet weten. Maar ik heb twee heel bijzondere partners in crime: twee danseressen die daarnaast respectievelijk kostuumontwerper en fotograaf zijn. Met hen deel ik zowel vriendschap als een fijne samenwerking. Ik doe veel dingen solo, maar het werken in een groep voegt een andere dimensie aan het creatieproces toe. Het is interessant om te zien wat er ontstaat als verschillende ideeën, disciplines en vaardigheden samenkomen.

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Zoals ik al schreef werk ik samen met twee partners in crime op dansgebied. Inmiddels hebben we samen een performance neergezet en ik kijk er erg naar uit om samen aan iets nieuws te beginnen.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Er zijn zoveel projecten waar ik mee bezig ben en waar ik blij van word; het is onmogelijk om er één in het bijzonder te noemen. Naast bovengenoemde samenwerking werk ik mee aan de documentaire European Burlesque: The Bare Naked Truth. Ook voel ik me vereerd om voor verschillende performers die ik waardeer een kostuum te ontwerpen. Daarnaast heb ik nog zoveel ideeën voor nieuwe solo-acts die ik heel graag wil gaan uitwerken. Zolang ik maar gestimuleerd word om het beste uit mezelf te halen ben ik gelukkig. Ik werk graag voor en met mensen die me inspireren, in situaties die van me vragen een stapje buiten mijn comfortzone te doen.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018? Iedereen die mijn liefde voor dans, theater en kostuums deelt.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018? Je kunt altijd contact met me opnemen om een performance te boeken. Daarnaast ben ik wel eens bij evenementen en festivals te vinden, zoals Carnivale in Den Haag. Ook kun je mij ontmoeten bij dansstudio Rasalila in Amsterdam West, waar ik workshops burlesque dansen geef en werkzaam ben als receptioniste. Tenslotte kun je mijn werk volgen via mijn wesbite, Etsy en social media.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Majken Enequist, veelzijdig illustrator en goede vriendinAlina Tuluceanu, dansdocent en een van de sterkste vrouwen die ik ken. Nadine Schartz, creatieve en liefdevolle coach aan wie ik een paar waardevolle inzichten heb te danken.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

URL: http://www.luscious-lily.com

Etsy: lusciouslilydesign

Instagram: misslusciouslily

Facebook: misslusciouslily

E-mail: info@luscious-lily.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s