Passie Pensioneert Nooit voor Linda de Wit

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Alles aan mijn werk is passie. Het begint al met het lezen en begrijpen van liedteksten. Waar gaat het nummer eigenlijk over, wat wordt er bedoeld met deze tekst? Maar vooral hoe lees ik het! Wat zegt de tekst mij! Hoe ga ik het overbrengen naar het publiek, zonder het al teveel in te vullen. Want hoe mooi is het, als een nummer een eigen emotie oproept bij de luisteraar. Niet mijn verhaal is, maar het verhaal van de luisteraar. De grootste passie ontstaat dan ook op het moment dat ik het podium oploop! Dan ga ik aan!

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Als ik deze vraag 4 jaar geleden had moeten beantwoorden was mijn antwoord , rust. Ik werd geleefd en tijd voor mezelf was er niet of nam ik niet? Geen tijd voor mijn passie, zingen! Het was werken in de zaak (kaashandel de Wit, mijn basis inkomen), kinderen verzorgen, huishouden, verplichtingen iedere dag weer hetzelfde ritme. Het gekke is, dat heb je pas in de gaten tot je gedwongen gestopt wordt. Bij mij gebeurde dat door een zwaar auto ongeluk. Onderweg naar zeilkamp, met een auto vol kinderen werd ik van achteren aan gereden omdat de bestuurder niet in de gaten had dat er een file was. De klap was zo hard dat ik aan de andere kant van de weg terecht kwam. Daar kwam een bus met volle vaart mij tegemoet en we wisten elkaar niet meer te ontwijken. Gelukkig waren de kinderen, behalve natuurlijk enorme psychische schade, lichamelijk ongedeerd. Helaas was dat bij mij wat anders. Longbloeding, long kneuzing, veel botbreuken, open wonden, glas splinters in huid en het ergste beide knieën kapot. En ik dacht, dit was het!

Gelukkig wisten ze in het ziekenhuis me in leven te houden en leek alle andere pijnen en klachten niet van belang. Wat een deceptie. 4 jaar lang heb ik heftige pijnen gehad, knieën kapot, 8 operaties ondergaan, helaas was de pijn nog niet voorbij. Mededeling in het ziekenhuis, dit is het mevrouw, u zult moeten accepteren dat u niet meer kunt dansen, wandelen, springen, knielen, fietsen, belasten, acteren enz enz.En ik dacht.NOOIT. Dan kennen ze Linda niet. Ik ga niet alle ins en outs beschrijven, maar ik wandel, dans, spring, loop, fiets en ik sta weer in het theater, in de musical Nine en met mijn eigen programma op 4 november in Lux te Nijmegen, Life in Short!

Ik functioneer weer als mezelf en beter. Hierdoor kunnen we weer genieten van het leven. Het gevolg een gelukkige betere moeder waardoor mijn kinderen ook weer gelukkig zijn en ook verder met hun leven kunnen ipv met de gevolgen van een naar ongeluk!

Dit is voor mij ultiem geluk!

Wat is mijn grootste angst? Mijn grootste angst is dat er wat met mijn kinderen gebeurd. Ik kan daar echt nachten van wakker liggen. Zeker nu er zoveel nare dingen in de wereld gebeuren. We zijn geloof ik een beetje gek aan het worden. Waar eindigt dit en wat betekend dat voor de toekomst van mijn kinderen?

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het moment dat ik het podium op loop en het publiek met een overdonderend gevoel naar huis laat gaan. Wat een geweldig gevoel!
Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Dat is wel duidelijk eigenwijs en ongeduldig.
Wat is mijn grootste valkuil? Te snel willen gaan in alles!
Wanneer zou ik liegen? De enigste reden die ik kan verzinnen is, als ik daarmee het leven van mijn kinderen zou moeten redden. Liegen vind ik verschrikkelijk. Ik heb daar een enorme hekel aan. Zeg me liever gelijk hoe het zit, misschien even ongemakkelijk en pijnlijk, maar niet zo ongemakkelijk en pijnlijk als dat je achteraf hoort dat iemand tegen je heeft gelogen.

 

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Artiesten die eigen zijn. Niet perse gaan voor de commercie en het geld, maar gewoon zo goed mogelijk willen presteren in hun eigen discipline. De muziekstijl hoeft dan niet mijn smaak te zijn, het gaat me meer om lef en trouw aan jezelf! Helaas is dat lastig, want dat betekend dat je dus gewoon niet gedraaid wordt op de radio en je niet welkom bent bij de bekende talk shows. Helaas betekend het dan ook dat je niet voldoende kunt verdienen.
Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Dat er vanuit gegaan wordt dat je wel even gratis kan komen zingen. Niemand vraagt aan de bakker om even gratis brood te komen bakken, of aan de tandarts gratis mondverzorging. Waarom denken we nog steeds dat zingen wel gratis kan? Ook artiesten hebben onkosten, huur, hypotheek, transport, ziektekosten verzekering enz.
Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Als ik bezig kan zijn met mijn werk ben ik altijd gelukkig. Dat kan thuis achter de computer zijn, bezig met instuderen, of tijdens de voorstelling zelf, wanneer je merkt dat je het publiek bereikt!

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Passie is waar je op functioneert in mijn vak. Als die met pensioen zou gaan zouden alle stukken die gezongen worden leeg zijn! Helaas zie ik het wel eens gebeuren en merk je dat de ziel uit een stuk is. Dit is een signaal! Neem een time-out en zoek je passie weer. Dan kun je door tot in het graf! Zonder mijn passie stond ik nu heel anders in het leven!

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Soms ben ik te perfectionistisch en wil ik de dingen te mooi zingen. Dat is niet altijd even boeiend. Ik zou mezelf dan ook wat kwetsbaarder op moeten stellen en meer vertrouwen moeten hebben in wat ik kan.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Mijn 1e solo programma in het theater, Inspiratie en nu mijn nieuwe programma Life in Short. Alles in eigen beheer!

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? In Life in Short zing ik daar over, in de bergen! De vrijheid, de geur, de dieren, puurheid en rust!

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Niet origineel maar mijn kinderen!

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ben behoorlijk extravert en ben daardoor aanwezig.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? In de nacht, als ik wakker lig of tijdens boodschappen doen mezelf even buitensluit en diep in gedachten raak.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Het is heerlijk om ergens aan het water te genieten van een heerlijk diner. Of na een hele zware wandeling hoog in de bergen in een berghut met het mooiste uitzicht ooit! Moet ik het zonder water of berg doen, diner ik graag bij restaurant Vesters in Nijmegen.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Eigenlijk geen. Lezen is heerlijk maar beïnvloed niet mijn leven. Ik heb wel een verslaving aan detectives.
Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Op dit moment kan ik wegzinken in de boeken van Cilla&Rolf, Ronning &Stilton-thriller.
‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Mijn afspeellijst op Spotify, waar veel musical songs van Andrew Lloyd Webber op staan en nummers als, I miss the mountains (Next to normal), Hamilton de musical, Barbra Streisand maar ook jazz en klassiek.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Sherlock Holmes! Vanwege zijn scherpheid, eigenzinnigheid, intelligentie, dwarsheid en geloof in zichzelf!

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mijn man, ouders en vriendinnen die me door dik en dun hebben gesteund en geholpen en natuurlijk mijn kinderen.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Life in short the movie 😉

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Dat is een goede. Met mijn nieuwe project, Life in Short, zijn alle financiële risicos voor mij. Ik merk dat ik daardoor toch keuzes moet maken die ik liever anders had willen doen. Alleen omdat het anders financieel niet haalbaar is. Het is krap en dan ben ik ervan uit gegaan dat de kaarten nog allemaal verkocht worden! Aan de andere kant, je wordt wel inventief met een kleiner budget!

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Mijn vak is kunst. Zou dat geen rol meer spelen dan zou ik veel minder gelukkig zijn. Het is heerlijk kunst te kunnen maken. Ook naar andere luisteren en kunnen kijken geeft ruimte in je hoofd en maakt het leven vrijer.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Dat zijn er een aantal. Mijn ouders zijn natuurlijk trots. Mijn man natuurlijk ook hij is er van overtuigd dat er geen betere zangeres is dan ik. Daarnaast heb ik een hele goede vriendin die enorm fan is en zelfs naar mijn opname luistert als ze in bed ligt en niet kan slapen. Dat vind ik zo bijzonder! Ze zijn me erg dierbaar!

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Mijn droom is om met het Metropole orkest te mogen werken. Om die kans te krijgen zou geweldig zijn, wat een uitdaging! Daarnaast geniet ik ook altijd als ik begeleid word door Rik Elings, pianist, dat is zo magisch. Dat is muziek maken vanuit je kern, luisteren en elkaar opzwepen. Heel bijzonder! Helaas al weer te lang geleden van kunnen genieten.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Life in Short, op 4 november in theater Lux te Nijmegen. Middag en avond voorstelling. Geweldig project onder begeleiding van, piano,Jelle Roosen | cello, Jonas Pap | bas, Onno de Jong | gastzanger Joost Huijs en zangeres/danseres Meike de Wit (mijn jongste dochter 13 jaar) Onder regie van Maike Pijnappel. Daarnaast speel ik op 5, 6 en 7 oktober, Luisa Contini in de musical Nine. Theater de Lindenberg te Nijmegen.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018 Renee van Wegberg, Robert Soomer van het Metropole orkest, Simone Kleinsma en Barbara Streisand.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018? Life in Short, 4 November, 16:00 en 20:00 uur, theater Lux, te Nijmegen,  5,6 en 7 oktober musical Nine, theater de Lindenberg te Nijmegen, Via youtube. https://youtu.be/BMaLLa6rSXg

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Esther Linssen, opera woman.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s