Passie Pensioneert Nooit voor Tanja Ritterbex

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Het steeds weer nieuw ontdekken van de wereld om me heen, en dit om te zetten in mijn werk. Ik voel me vaak als een spons. Het opzuigen van informatie houdt nooit op. Ook wel het blijvend kind in mij, dat me steeds weer doet verbazen.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? De magie die ontstaat in mijn atelier. Het is een laboratorium waar ik ideeën kweek. Als ik dan iets af heb hangt er een grote hoeveelheid geluk in de lucht. Of niet, als het heel erg lelijk is. Maar dan kan ik gelukkig de volgende dag weer in mijn atelier werken, het houdt nooit op, dat is dan weer geluk.

Wat is mijn grootste angst? Dat ik mijn handen verlies bij een fiets ongeluk en niet meer kan creëren.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Eigen baas zijn.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Erg chaotisch en dat mijn atelier binnen een uur weer mega rommelig wordt.

Wat is mijn grootste valkuil? Als maar doorwerken tot ik er bij neer val. Geen tijd nemen om goed en gezond te eten.

Wanneer zou ik liegen? Ik zeg maar altijd ‘liever eerlijk en gehaat als achterbaks en geliefd’.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Mika Rottenberg, Mirian Cahn, teresa Lanceta, Yorgoss Apountiz, Charline von Heyl, Cabelo, Shai Azoulay, Hito Steyerl.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Soms de eenzaamheid. Maar dat is ook handig, dan word je niet afgeleid in je atelier.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? De periode bij ‘De Ateliers’. Deze periode kende grote dieptepunten maar ook grote hoogte punten. In mijn beroepspraktijk maar ook in persoonlijke leven. Deze samenhang maakte me soms een kunstenaar die op een roze wolk boven de aarde zweefde. Een enorm gevoel van vrijheid. Geen grenzen. Toch veiligheid. Andere collega kunstenaars om je heen die in het zelfde schuitje zitten. Dag en nacht bestond niet meer, laat staan de dagen van de week.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Als een vanzelfsprekendheid. net zo iets als de vraag, wanneer ben je begonnen als beeldend kunstenaar?

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Beetje meer concentratie voor schrijven, website bij houden, boekhouders dingen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Dat kan ik niet beantwoorden. Het is een rare vraag omdat ik vind dat passie en prestatie niets met elkaar te maken hebben. Ik vind dat als je ergens passie voor hebt, dan doe je dat niet voor prestaties. Ik kan nu wel allerlei tentoonstellingen gaan opnoemen waar aan ik deel genomen heb, maar waarom moeten we telkens alles meten in prestaties? Het kan toch ook zijn dat ik een stukje wc papier in mijn atelier op de grond vind waar ik dan iets op getekend heb en dat mijn allerbeste prestatie vind. Ik denk ook dat als je je passie gaat meten voor je zelf in prestaties, je uiteindelijk je passie kwijt raakt.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? In Berlijn, daar waar ik nu ben.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn opgedane reis en artist in residence ervaringen.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Mijn crazy energie.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Op de fiets op weg naar mijn atelier in Berlijn. Waar ik met geel veiligheidshesje aan er erg on-glamoureus uit zie.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Bij de vegetarische döner tent.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Charlotte Salomon, Leben? oder Theater? Dat zei in tijden van oorlog haar dagelijkse bedenkingen in tekeningen heeft vast gelegd vind ik zeer bewonderingswaardig. Ik ben vorig jaar bezig geweest met een schilderen van een reeks schoenen. Dat heb ik in een boek vast gelegd zie hier: https://www.youtube.com/watch?v=UTqd6UV7_NU. Ook hebben de boeken ‘The painted bird’ http://www.marres.org/programmas/publicatie-the-painted-bird/ en https://vrijeacademie.nl/5734/boeken/made-in-amsterdam—100-jaar-in-100-kunstwerken/ omdat mijn werk op de cover staat naast dat van Marlene Dumas, en dat is wel echt cool!

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Het zijn vooral Kunst boeken met veel plaatjes die ik koop. Het laatste boek dat ik kocht was tijdens Skulptur Projekte Münster van Kichner.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? geen muziek. Muziek maakt het te emotioneel. Zo tranen trekkerig.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Laura Palmer van Twin Peaks.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mijn ouders.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Barbarella

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Lekker los gaan in mijn atelier. Veel olie krijtjes, inkt, verf, doeken, hout en andere spullen kopen!

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Alles, ik ben de kunst.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Ornis A. zie link: https://ornisagallery.com/artist/tanja-ritterbex/

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Jorgen bruun Christensen, Denemarken.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Een tentoonstelling in Kopenhagen.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018?Kuurpark te Valkenburg, Wedding in Berlijn, Bocholtzerweg te Simpelveld, Project in Kopenhagen. www.tanjaritterbex.nlMijn email teun_koek@hotmail.com of mijn telefoon nummer: 0049 17663145364 instagram link: https://www.instagram.com/tanjaritterbex/
facebook link: https://www.facebook.com/tanja.ritterbex

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Veronique de Jong.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s