Passie Pensioneert Nooit voor Esther de Vlam

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Realiteiten beeldend nabootsen, op mijn manier en hoe ik het mooi vind.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Pfffff….uhm, dat al het dagelijks leed wat ik voorbij zie en hoor komen over de hele wereld en ook al het leed waar ik geen weet van heb, ophoudt. Dat iedereen, mens én dier, een respectvol bestaan kunnen leven. Mijn hart krimpt meermaals per dag ineen als ik al die verdrietige omstandigheden om mij heen hoor en zie….

Wat is mijn grootste angst? Alleen zijn.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?  Dat niemand de baas is over mij.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik kan erg ongeduldig zijn, dingen gaan mij vaak niet snel genoeg….

Wat is mijn grootste valkuil? Te lang doorgaan; ik vergeet vaak afstand én pauze te nemen. Dit kan resulteren in mijn werk verprutsen, maar ook in fysieke klachten, welke ik niet kan gebruiken en niet serieus neem…maar er wel zijn.

Wanneer zou ik liegen? Als ik zou zeggen dat ik altijd aardig en betrokken ben.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Paul McCarthy; hij is zo heftig in zijn werk; in de grootte ervan, het kleurgebruik, het geluid: het is gewelddadig. Ik ben dol op zijn absurde, agressieve, vieze, maar nog steeds speelse wereld. En in de kern is zijn werk super betrokken met onze samenleving. Daarnaast, ze leeft niet meer, maar toch; Louise Bourgeois. Zij maakte schitterende installaties waar je letterlijk en figuurlijk in kunt stappen. Zij “spreekt” veelal over thema’s welke mij ook (in mijn werk) bezighouden. Zij is niet bang voor symboliek en referenties welke, is mijn ervaring, niet altijd worden geapprecieerd in de moderne kunst. Ze is een en al eigenwijs.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Dat er eigenlijk niemand op je werk zit te wachten; als ik het werk niet maak zal ook niemand het missen. Op momenten dat ik “vast zit” met mijn werk, als ik aan een nieuw werk moet beginnen, is dit meestal een obstakel waar ik (weer) overheen moet.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik ben nooit gelukkig met mijn werk tijdens de presentatie van een nieuw werk. Maar meestal, na een aantal maanden niet meer geconfronteerd te zijn met het werk, en het terug te zien op bijvoorbeeld een fotoreportage, kan ik toch wel gelukkig worden van wat ik heb neergezet.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Mijns inzien is dit een logische uitspraak welke voor ieder mens geld. Ik denk dat het grootste verschil in uitwerking, en gevolg, erin zit dat de een passie tot beroep maakt en de ander als hobby houdt. Maar ik denk dat niemands passie ooit pensioneert.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou de tijd wel een jaar of 10 terug willen draaien, zodat ik al de jaren waarin ik vooral aan het vechten met mezelf was, terug krijg. Dus; dat ik 10 jaar jonger zou zijn.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Een inhoudelijk interview geven aan het kunstmagazine Peripheral ARTeries waarin ik heel persoonlijk ben, maar niet teveel van mezelf heb blootgegeven. Ik heb altijd wel de behoefte gehad te vertellen wat voor overwegingen ik maak tijdens het creëren van een werk, dit omdat deze overwegingen essentieel voor mij zijn om tot een optionele universele interpretatie te (kunnen) komen waarvan de oorsprong uit mij voortkomt.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik woon en werk samen met mijn vriend, beeldend kunstenaar, in Rotterdam; vaak thuis en voor grote en/of bende-maken-klussen in het atelier. Dit is dan ook waar ik het liefst werk en leef; ik kan me het niet beter voorstellen.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Pip, mijn hond van 8. Maar mijn computer is inmiddels ook wel een enorme waardevolle bezitting; hiermee kan ik werk maken, communiceren met de wereld en antwoorden en oplossingen op vragen vinden. Maar ook voor de ontspanning; ik ben een groot fan van online “point-and-click”-games.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik denk de grimassen die ik vaak trek; ik schijn een nogal expressief gezicht te hebben.

 

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? In mijn tuinhuis, waar ik een gasfornuis, koelkast en toilet heb, omgeven door een prachtige tuin in een prachtig park. En na een lange dag afsluiten met kampvuur en wijn, lekker slapen in het huisje met de wetenschap dat ik de volgende morgen koffie ga drinken tussen de fluitende vogels in mijn tuin.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Als kind heb ik  De zoon van de woordbouwer van Frank Herzen gelezen. Ik zou niet precies kunnen omschrijven waarom dit zo een indruk op mij heeft gemaakt, maar het is altijd in mijn hoofd blijven zitten: een jongen met een doos gevuld met 11  letters, trekt de wereld in en hij leert woorden te bouwen. Bouwen vanuit iets bestaands, is iets waar ik mij tot op de dag van vandaag mee bezig houd.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Jung Chang: Wilde Zwanen, Mao en de Keizerin. Ik ben erg geïnteresseerd in de Chinese cultuur. Vooral het gegeven dat een gehele bevolking in een kort tijdsbestek zich meermaals volledig heeft moeten aanpassen aan het nieuwe regime welke over het land werd uitgerold (en zal worden). Daarnaast ben ik, zoals velen, dol op Scandinavische trillers. Jussi Adler -Olson schrijft heel gewelddadige en sadistische boeken. In De Vrouw in de kooi omschrijft hij met zo’n 400 pagina’s wat er met het lichaam gebeurt als het in een drukvat wordt opgesloten, waarbij de druk beetje bij beetje wordt verhoogt. Gruwelijk.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Björk; alle cd’s!!

Wie is mijn held of heldin in fictie? Inspecteur Morse, elke vorm van uitleg is overbodig.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Björk; haar soundscapes zijn emotionele landschappen. Zij voelt zich vrij van couplet en refrein en is niet bang tegen de haren in te strijken. Soms moet je vaker dan 1x naar haar nummer luisteren om deze te bevatten. Haar wereld is sferisch en poëtisch en naast het gegeven dat zij altijd fantastische kostuums draagt, werkt ze ook samen met fantastische (videoclip) kunstenaars als Michel Gondry en Spike Jonze. Ik ben dol op het feit dat het altijd even duurt voordat je haar werk “snapt”; het is een kwestie van jezelf over geven en in haar wereld stappen.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?  Films van Michel Gondry: Be Kind Rewind, The Science of Sleep, Dave Chappelle’s Block Party, Eternal Sunshine of the Spotless mind en Human Nature. Films van Lars von Trier:  Melancholia,  Dogville, en Dancer in the Dark en Breaking the Waves.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Dit zegt mij tot op zekere hoogte wat. De afgelopen 2 jaar verdien ik 2 dagen per week een basisinkomen als huisschilder. Ik spaar niet en denk ook niet aan ziekte of pensioen. Ik werk als zzp-er voor de dag van vandaag. De rest van mijn tijd (en geld) zit in mijn kunstenaarschap. En ik vind dit prima zo.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Een volledige rol; deze 2 gegevens zijn totaal verstrengeld met elkaar in mijn leven. Ik kijk om mij heen en pluk ob/subjecten van de straat om tot een werk te komen, welke mij weer een andere kijk kunnen geven op mijn dagelijks leven.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Float

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Het spijt me, maar geen idee. En eerlijk gezegd werk ik meestal het liefst alleen.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Ik ben momenteel onder andere bezig om stadsplattegronden met naald, draad en andere textiele materialen weer te geven op linnen tafelkleden. Mijn plan is om stedelingen uit de desbetreffende (verbeelde) stad uit te nodigen, om op een linnen servet het leven achter de voordeur weer te geven. De servetten zullen genummerd worden en gemarkeerd worden op het tafelkleed. Als afsluiting van de projectperiode zal ik een diner organiseren aan tafel met kleed en de servetten. Ik moet alleen nog een financier vinden voor dit project. Te klein voor het laken en te groot voor het servet.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018 Ik vind het altijd leuk om mensen te ontmoeten, maar heb niemand specifiek om mijn verlanglijstje staan.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018? Mijn werk is te zien op:

  • 10 tot en met 13 mei in Atelier Havenhoofd, KunstKijk, Middelharnis, Zeeland.
  • 1 t/m 10 juni tijdens Charlois Speciaal, Rotterdam
  • De maand juni bij de Kinki kappers, Rotterdam.
  • Doorlopend in de Stayokay Rotterdam, Overblaak 85 (de Kubuswoningen), Rotterdam

Dit is wat ik tot zover op de agenda heb staan, maar er zal zeker nog het een en ander bijkomen.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Float, Rogier Roeters en Anke Huyben.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

itsallintheframe@gmail.com

en/of via mijn website

www.esther-de-vlam.nl

Wil je meer lezen over mij en mijn kunstpraktijk:

https://issuu.com/artpress/docs/p.arteries_83/114

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s