Passie Pensioneert Nooit voor Wendy Maria Dekker

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Mensen vertellen mij hun persoonlijke verhaal. En niet zomaar een verhaal. Het is een boodschap die ze door mij op film laten vastleggen. Een video die bedoeld is om na hun dood te worden bekeken door hun nabestaanden. Je snapt, dit werk kun je als filmmaker alleen maar met (com)passie doen. Anders werkt het niet.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Werk doen dat niet als werk vóelt, maar waar je wel voor betaald wordt. Daar ben ik zo’n tien jaar geleden eigenlijk al mee begonnen, toen ik besloot om voor mezelf te beginnen als ZZP’er. Sindsdien doe ik mijn uiterste best om vooral datgene te doen wat me op z’n minst meer energie oplevert dan dat het moeite kost.

Wat is mijn grootste angst? Voor de dood ben ik nooit bang geweest… totdat ik kinderen kreeg. Nu is mijn grootste angst om hen te verliezen. Of om zelf te sterven voordat mijn dochters zich zonder mij kunnen redden.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? In dit werk kan ik alles kwijt wat ik tot nu toe op professioneel gebied heb gedaan. Mijn achtergrond als onder andere copywriter, journalist en eindredacteur komt goed van pas wanneer ik mensen help hun verhaal onder woorden te brengen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Zonder twijfel mijn ongeduld en impulsiviteit. Al heeft die combinatie mij ook wel weer gebracht waar ik nu ben. Als ik iets in mijn hoofd heb, móet het gebeuren. En daar ga ik dan voor de volle honderd procent voor.

Wat is mijn grootste valkuil? Te veel willen in te weinig tijd. Naast filmmaker ben ik journalist, illustrator en zangeres. En niet te vergeten moeder van een meisjestweeling van bijna 4, waarover ik weleens blog in een online magazine. Je snapt, ik kom per dag ongeveer 24 uur tekort om alles te doen wat ik graag zou willen doen. Ik overschat mijn energieke grenzen te graag en te vaak…

Wanneer zou ik liegen? Als ik zei dat het me allemaal makkelijk afgaat. Dat alles wat ik onderneem ook altijd meteen lukt.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik laat me momenteel het meest inspireren door alle mensen die bereid zijn om hun kennis met anderen te delen. Zo ben ik een fanatiek volger van Peter McKinnon, om maar iemand te noemen. Een Amerikaans filmmaker en fotograaf, die met zijn vlogs op YouTube dagelijks miljoenen mensen laat meekijken in zijn ‘keuken’.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Mezelf en mijn dienst verkopen, promoten. Ik weet dat het noodzakelijk is en daarom sta ik op beurzen, zit mijn tas vol visitekaartjes en laat ik van me horen op social media. Juist omdat ik een product maak dat nog niet zo bekend en ingeburgerd is. Maar ik ben eigenlijk niet zo’n netwerker.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik ben iedere keer weer gelukkig als ik na het filmen achter de computer kruip, beelden monteer en de allerbeste versie van iemands verhaal probeer te creëren. Wanneer ik er gepaste muziek onder zet en ik krijg er zelf kippenvel van, is het voor mij een teken dat ik daarin geslaagd ben. Een mooier gevoel bestaat niet!

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Natuurlijk kan ik altijd wel wat dingen opnoemen die het leven voor mij of voor de mensen om mij heen leuker of makkelijker zouden maken. Dat ik wat meer in het huishouden zou doen bijvoorbeeld en lachend de was zou vouwen. Ik ben jaloers op mensen die dat van nature hebben en het niet erg vinden om daar überhaupt tijd voor vrij te maken.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Dat ik alles wat ik ooit in mijn leven heb gedaan en ervaren, zowel privé als op werkgebied, nu heb weten samen te brengen in VaarwelVideo.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? In een land waar de zon vaker en langer schijnt (lees: waar de dagen gevoelsmatig langer duren).

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? In materiële zin is dat ons huis. Het huis waar ik samenleef met mijn vriend Arthur en onze twee dochters Lea en Mara. Mijn stabiele thuisbasis geeft me de ruimte om creatief te zijn, onbekende wegen te bewandelen en te blijven doen wat ik doe.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Mijn creativiteit. Dat is althans het eerste wat ik van anderen terug hoor.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Nou, in de stad waar ik tegenwoordig woon is niet veel te beleven. De beste ideeën krijg ik op willekeurige momenten, op willekeurige locaties. Dat kan thuis zijn, ‘s nachts in bed (ik ben behoorlijk slecht in slapen). Maar ook onderweg in de auto.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Beïnvloed is nogal een groot woord, denk ik. Maar ik hou van dagboeken. Als kind las ik het Geheime Dagboek van Adriaan Mole (en de vervolgboeken uiteraard) van Sue Townsend. De tone of voice, de humor, werkelijk alles vond ik geweldig en vooral verfrissend. Zelf heb ik ook jarenlang trouw dagboeken bijgehouden, maar die waren lang niet zo grappig als die van Adriaan.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Mocht ik inderdaad vooraf weten dat het mijn laatste dag op aarde zou worden, dan zou ik een aantal muzikanten bij elkaar roepen en lekker een potje gaan jammen. Of ik houd het klein, kruip hier thuis achter de piano en zing voor mijn familie en beste vrienden. Ik heb een zwak voor dramatische, droevige nummers, zoals ‘Ne me quitte pas’ (Jacques Brel).

Wie is mijn held of heldin in fictie? Tom Kirkman (Kiefer Sutherland in de Netflix-serie Designated Survivor) for president! Haha. Mochten ze willen, die Amerikanen.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mijn vriend. Van ons tweeën ben ik meestal degene die op de voorgrond treedt. Maar wat je moet weten, is dat hij vaak degene is die dat op welke manier dan ook mogelijk maakt.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Tsja, het meest bijzonder vind ik natuurlijk de verhalen die ik zelf film, van mensen met een laatste boodschap. Ik raad je dus niet zozeer een bioscoopfilm aan, maar juist jouw eigen persoonlijke verhaal op video. Een groter gebaar kun je haast niet maken: iets nalaten voor de mensen om wie je het meest geeft.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Alles. Zonder geld geen leven. Een financieel vangnet geeft me niet alleen de ruimte om in ontspanning ideeën te laten ontstaan, maar vervolgens ook de mogelijkheid om ze uit te voeren. Mijn camera’s en alles wat daarbij hoort, promotiemateriaal, mijn auto waarmee ik naar klanten rijd: alles kost geld. Combineer dat met ons gezinsleven (in het bijzonder de dubbele kosten met onze tweeling) en je snapt dat deze uitspraak mij alles zegt.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst is nogal een breed begrip, maar ik denk dat Van Dale het zou goedkeuren als ik zeg dat ik er bij alles wat ik op creatief vlak doe naar streef om een zekere vorm van kunst neer te zetten. Of het nu gaat om filmen, schrijven of het zingen van een lied: mijn doel zal altijd zijn mensen te beroeren.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn geluk is dat ik twee bijzonder goede vrienden in mijn leven heb die mij al jaren steunen, moreel bijstaan en deskundige feedback geven. Dat zijn Lydia van der Weide (journaliste) en Joris van de Weerd (tekstschrijver, strateeg en huisluisteraar).

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Als filmmaker werk ik vooralsnog solo. Monteren vind ik ook het fijnst om in mijn eentje te doen.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Er is niet één project in het bijzonder. Ik kijk uit naar elke videoboodschap die ik mag filmen.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018? Mijn werk zul je om privacyredenen niet zo snel zien. Tenzij iemand in jouw omgeving een VaarwelVideo voor jou nalaat… De films die ik maak zijn voor niemand anders toegankelijk dan de mensen voor wie ze bedoeld zijn. Wel kun je op mijn website en op social media promotievideo’s bekijken, die een goede sfeerimpressie geven. Mijzelf kun je zo nu en dan op een uitvaartbeurs aantreffen. Niet jouw idee van een gezellige ontmoeting? 😉 Kom dan maar een keer kijken naar een van mijn optredens!

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Joris van de Weerd oftewel De Huisluisteraar.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Via mijn websites www.vaarwelvideo.nl en www.wendymariadekker.nl (op laatstgenoemde zijn overigens al mijn passies terug te vinden, dus ook mijn muziek en optreeddata).

Verder sta ik open voor contact via LinkedIn https://www.linkedin.com/in/wendydekker/ en Facebook https://www.facebook.com/wmdekker

En dit is waar VaarwelVideo over gaat:

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s