Passie Pensioneert Nooit voor Amber Rozema

Mijn naam is Amber Rozema, ik ben 20 jaar oud en ik studeer momenteel Regie aan de Toneelacademie Maastricht. Hier word ik opgeleid tot toneelregisseur. Ik maak voorstellingen en performances en daarnaast teken ik veel. Mijn werk en contactgegevens zijn te vinden op http://www.amberrozema.com

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? De grootste passie in mijn werk is eerlijkheid. Ik heb ondervonden dat de voorstellingen waarin ik verhalen vertel die recht uit mijn hart komen, het beste werken en het meest teweegbrengen bij mijn publiek. Ik heb wel eens in een programma op tv gehoord: Hoe dichter je bij jezelf blijft, hoe universeler je werk wordt. Want als je dicht op jezelf blijft, kom je ook dicht bij de ander.Ik denk dat dat zeker waar is. Het betekent dat je trouw aan jezelf moet blijven in wie je bent, wat je wilt maken en wat je een publiek wilt vertellen.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Mijn idee van ultiem geluk is progressie en ontwikkeling; terugkijken op een periode die zwaar is geweest en waarvan je kunt zeggen dat je jezelf erboven uit gevochten hebt. En ook: angsten overwinnen en het gevoel iets overwonnen te hebben. Verder ben ik ontzettend gesteld op vrijheid hebben en ervaren. Ik denk dat dat ook mijn idee van geluk is.

Wat is mijn grootste angst? Mijn grootste angst is om niet genoeg te zijn. Ik ben behoorlijk perfectionistisch en kan daardoor wel eens last hebben van deze gedachte. Dan probeer ik me altijd te bedenken dat het eigenlijk helemaal niet uitmaakt en dat ik die gedachte zelf creëer. Er bestaat in kunst maken eigenlijk helemaal geen goedof foutof genoeg, je moet het gewoon dóén.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het meest houd ik van het feit dat ik alles wat ik kan en wil kwijt kan in het maken van theater. Je bent bezig met op de vloer een wereld te creëren en daarin kan ik verschillende middelen inzetten. Bijvoorbeeld het maken van mooie beelden, het schrijven van teksten, het maken van muziek, etc.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Mijn minst aantrekkelijke eigenschap is dat ik heel snel heel veel kan overdenken. Dat is denk ik de keerzijde van veel fantasie hebben: als je allerlei scenarios in je hoofd kunt bedenken die zouden kúnnen maar niet waar zijn. Daarnaast kan ik ook snel in mijn emotie schieten. Ik voel heel veel en dat is iets wat ik goed kan gebruiken in mijn werk, maar in het contact met mensen kun je dan wel eens vanuit de emotie reageren en ik denk dat dat niet heel aantrekkelijk is.

Wat is mijn grootste valkuil? Mijn grootste valkuil is om te kiezen voor mensen die eigenlijk niet goed voor me zijn. Te snel meegaan in wat de ander wil zonder daarbij in acht te nemen wat ik zelf wil.

Wanneer zou ik liegen? Hmmm, dat is een heel moeilijke. Het klinkt heel cliché maar ik denk dat ik alleen zou liegen om een ander of mezelf in veiligheid te brengen.

Welke personen in mijn professie bewonder ik het meeste?

Quentin Tarantino en Steve McQueen

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Wat ik nog wel eens moeilijk vind is het intensieve en intieme samenwerken met mensen. Ik houd ervan om samen te werken en om veel van de ander te leren, maar ik houd er niet van het gevoel te hebben dat mensen me in de gaten houden of iets voor me willen bepalen. Dat ervaar ik nog wel eens in zon intensieve samenwerking en daar houd ik niet van.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Het meest gelukkig met mijn werk was ik toen ik een performance deed in een boomgaard achter een honderd jaar oude Drentse boerderij. Ik speelde een monoloog uit het toneelstuk La Voix Humaine, een scène die ik zelf had vormgegeven en geregisseerd en waar ik vervolgens ook zelf in speelde. Na afloop kwam er een vrouw naar me toe die me vertelde dat ik haar aan het huilen had gebracht. Ik had haar echt geraakt, zei ze. Dat moment in mijn werk was voor mij ontzettend waardevol. Bij dat moment realiseerde ik me waarom ik theatermaken zo belangrijk vind.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mijDie uitspraak zegt mij dat je niet (alleen) werkt om geld te verdienen maar vooral dat je werkt omdat je het echt vanuit jezelf wilt neerzetten op de wereld. Dat houdt niet op nadat je met pensioen gaat. Het werk wat je doet is deel van wie je bent en wat je wilt neerzetten en achterlaten op de wereld.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou graag meer ideeën die ik heb tot wasdom willen brengen. Ik heb duizenden ideeën maar ik maak maar voor enkele ideeën tijd vrij om het ook daadwerkelijk uit te voeren. Ik zou mezelf er graag toe willen zetten om meer tijd vrij te maken voor het maken van tekeningen, schilderijen, voorstellingen en performances.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Aangenomen worden bij de Toneelacademie Maastricht, in hetzelfde jaar waarin ik ook aangenomen werd bij de Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam) en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag.
Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik zou later graag in Zweden willen wonen. Niet voor werk maar om het land dat ik zo fantastisch vind. Verder is het qua werk mijn droom om 3 op reis (of een soortgelijk programma) te presenteren. Daarnaast zou ik het liefst op een plek belanden waar ik de vrijheid heb om alles te maken wat ik wil en daarmee geld kan verdienen. Ik heb nog niet specifiek een plek voor ogen maar ik heb er vertrouwen in dat er een plek is waar ik na mijn studie aan de slag kan.
Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Ik heb niet echt een bezitting waaraan ik ontzettend veel waarde hecht. De meeste waardevolle spullen die ik heb zijn speciaal omdat er een herinnering naar een moment of persoon aan zit. Verder zijn mijn skate- en longboard speciaal omdat ik ontzettend veel houd van skaten.
Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik denk mijn kledingstijl. Ik zie elke dag als een kans om weer een kunstwerkjevan mijn outfit te maken. Ik vind het ontzettend leuk om allerlei soorten en kleuren bloesjes en broeken bij elkaar te matchen en daar ben ik ook veel mee bezig. Veel mensen herkennen me daar ook aan. Ik denk bovendien dat het voor een regisseur heel belangrijk is zich bewust te zijn van hoe je overkomt. De manier waarop je je kleedt speelt daarin een belangrijke rol.
Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?

De Toneelacademie Maastricht, De Hoge Fronten (natuurgebied in Maastricht), de route tussen Maastricht en Aken (vanwege de Limburgse heuvels) en mijn eigen kamer.

31729843_1585012281596090_5050784314921320448_n

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Oproer (veganistisch restaurant in Utrecht), De Brandweer Kantine (Maastricht)

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Narziss und Goldmund; dit boek van Hermann Hesse heeft me inzicht gegeven over de afwisseling tussen gevoel en verstand en de manier waarop je in het leven staat. Kiezen voor geluk; een boek geschreven door de Zweedse filmregisseur Kay Pollak die mij met dit boek heeft geleerd om de regie over je eigen leven in handen te hebben. Hij leert je manieren hoe je kunt omdenken en daarmee kunt kiezen voor geluk. Dat heeft me ook daadwerkelijk gelukkiger gemaakt.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? George Orwell, Hermann Hesse, Dimitri Verhulst

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Dat is een interessante vraag. Ik denk alle muziek die me heeft geraakt en die me heeft geholpen en beïnvloed in wie ik ben. Ik zou misschien alle nummers weer willen beluisteren die ik ooit op mijn telefoon heb gehad, zodat ik terug kan denken aan de tijd waarin ik deze muziek luisterde.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Beatrix Kiddo (hoofdpersoon uit Kill Bill)

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? David Bowie, Syd Barrett, Quentin Tarantino, Broken Fingaz Crew

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? American Beauty, The Dreamers, Scott Pilgrim vs. The World, The Perks of Being a Wallflower, Into the Wild, alle films van Quentin Tarantino

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?

Dat zegt mij (als regisseur) dat je een retegoed fonds hebt gevonden.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Ik denk dat er veel vertakkingen zijn tussen mijn leven en mijn werk. Mijn werk is het maken van kunst en (goede) kunst heeft altijd raakvlakken met het persoonlijke leven van de kunstenaar. Ik verwerk verhalen uit mijn persoonlijke leven en de verhalen die ik meekrijg in mijn leven in de voorstellingen die ik maak. Ik denk over het algemeen dat het dus heel erg in elkaar overloopt en dat dit ook nodig is.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Ik denk in eerste instantie mijn ouders, die hebben altijd achter me gestaan en me gesteund in wat ik wil. Daarnaast heb ik een paar vrienden die me belachelijk goed steunen door te waarderen en te volgen wat ik doe.

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Ik zou in 2018 graag willen samenwerken met een aantal mensen op de Toneelacademie.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Het blok teksttoneel regisseren dat we volgend jaar (het tweede jaar) op de Toneelacademie krijgen. Eigenlijk is alles wat we doen op school een nieuw project maar nog niet officieel een professioneel project omdat we nog in leerfase zitten.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018 Ik zou graag regisseur Simon Stone (Toneelgroep Amsterdam) willen ontmoeten. Ook zou ik heel graag Gabriela Garrizo van Peeping Tom (een Belgisch danstheatergezelschap) willen ontmoeten.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018? De komende drie jaren vooral nog op de Toneelacademie Maastricht. Daarnaast wellicht op festivals waar ik optreed met mijn voorstellingen, maar op dit moment staat er nog niets op de planning en ben ik vooral nog bezig met mijn opleiding.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Uriël Matahelumual

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Je kunt contact met me opnemen door te mailen naar amberrozema@gmail.com of me te bellen op +31625274361. Verder heb ik een website waar mijn werk en contactgegevens staan: http://www.amberrozema.com

Passie Pensioneert Nooit Member

Eugène_Delacroix_-_The_Barque_of_Dante

Dit is een bericht van Peter de Kuster, oprichter van Passie Pensioneert Nooit

Stel je eigen ideeën en overtuigingen op de proef en ontdek dagelijks nieuwe verhalen bij Passie Pensioneert Nooit.

Je kan je los inschrijven voor al onze programma’s, maar als je van plan bent vaker te komen is het voordeliger om een Passie Pensioneert Nooit Membership te nemen.

PASSIE PENSIONEERT NOOIT MEMBER 

  • Geeft je toegang tot alle classes van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
  • Geeft je het recht om twee keer per jaar jouw verhaal op de Passie Pensioneert Nooit website te updaten met nieuwe info over jouw creaties, voorstellingen, exposities enzovoorts.
  • Geeft je het recht jouw verhaal te updaten met professionele foto’s gemaakt door jouw eigen fotografen. 
  • Geeft je toegang tot één special event met Peter de Kuster als spreker op bijzondere locaties.
  • Geeft je het recht om tien creatieve vrienden per jaar de kans te bieden hun verhaal als free publicity te vertellen op de Passie Pensioneert Nooit website.
  • Geeft je toegang tot exclusieve membership-avonden.
  • Geeft je recht op een bijzonder welkomstgeschenkje: het boek van Peter de Kuster over de Reis van de Held of Reis van de Heldin.
  • Geeft je toegang tot de beste inzichten in storytelling in film, kunst en literatuur.
  • Geeft je de mogelijkheid tot gepassioneerde gesprekken over het creatieve leven.

Prijs: €99 voor 12 maanden.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s