Passie Pensioneert Nooit voor Connie Harkema

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? 

Het scheppen van nieuwe dingen. Je loopt dagen, weken, maanden, soms zelfs jaren rond met een idee in je hoofd en dan geeft het een kick als je het uiteindelijke resultaat op papier of doek ziet staan. En als anderen dat dan ook weten te waarderen, kan het geluksgevoel helemaal niet meer op. Het is fijn om te zien als je anderen een beetje blij kunt maken met wat jij hebt gemaakt en ze er wellicht mee kunt inspireren.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? 

Dat je in balans bent, zonder zorgen, ziekte, schuldgevoel etc. Gewoon onbevangen in het leven staan en blij zijn met de dingen die op je pad komen. En als dat toevallig wat minder leuke dingen zijn, die weten te accepteren door er op zo’n manier een draai aan te geven dat het leven weer in harmonie is.

Wat is mijn grootste angst?

Dat dierbaren wegvallen. Het is fijn om te delen, zeker met je naasten, en als die er dan niet meer zijn, is er niemand aan wie je je gedachten kwijt kunt en met wie je samen dingen kunt ondernemen. Dan sta je er alleen voor.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Mensen met andere ogen naar iets laten kijken en ze daarmee laten verwonderen. Ik vind het fijn iets extra’s mee te geven, te inspireren en/of mensen te laten genieten.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? 

Ongeduld en te veel in te korte tijd willen vertellen, waardoor het bij anderen gaat duizelen.

Wat is mijn grootste valkuil? 

Te veel willen doen, omdat er zo veel is waar ik enthousiast van word.

Wanneer zou ik liegen? 

Eigenlijk lieg ik bijna nooit. Liever ben ik eerlijk tegenover mensen, ook al komt dit niet altijd goed over. Maar zo weten ze wel waar ze aan toe zijn. Een heel enkele keer een leugentje om bestwil, als je iemand niet wilt en kunt kwetsen, is het enige dat ik doe.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

De schrijvers Gerbrand Bakker, Adriaan van Dis, Anna Enquist en Herman Koch.

De kunstenaars Somsak Chaituch, Yayoi Kusama en Frank Stella.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? 

Sociale media onderhouden.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

In mijn eigen galerie in Koudum bezoekers ontvangen, poëziecursisten begeleiden en nieuwe kunstwerken maken tussen mijn eigen kunst en die van anderen.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Ik zou me geen dag zonder boeken, kunst, schilderen, schrijven en reizen kunnen voorstellen. Ik denk dat ik daar altijd op de een of andere manier mee bezig blijf.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? 

Ik zou nog wel wat vrijer willen zijn in mijn gedrag naar anderen toe. Zelfverzekerder en opener naar vreemden.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? 

De tentoonstelling “Friesland in Europa”, een project dat ik heb opgezet voor Leeuwarden Europese Culturele Hoofdstad 2018. Deze bestaat uit ruim 50 schilderijen en gedichten die model staan voor vertrouwen, openheid, verdraagzaamheid en verbinding. Ze zijn dit hele jaar te bekijken op verschillende locaties en in diverse samenstellingen.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?  

In een zonnig land met een aangename temperatuur; het liefst aan zee.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Mijn gezin, als je in dit verband al van een bezitting kunt spreken.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Ik maak het graag gezellig voor mensen. Ze moeten zich bij me op hun gemak kunnen voelen. Ik ben een luisterend oor en spreek graag moed in. Ik denk, dat ik wel behoorlijk empatisch ben.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? 

Tijdens een wandeling, maar ook wanneer ik op reis ben met de camperbus.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? 

Ik eet niet vaak buitenshuis, althans wat een echt diner betreft. Het zijn meestal kleine hapjes onderweg, die ik het liefst in de camperbus opeet. Koffiedrinken op een terrasje tijdens een fietstocht is ook een favoriet en af en toe lekker Chinees eten.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? 

Dat zijn vooral zelfhulpboeken of tijdschriften zoals Flow. Die hebben ervoor gezorgd dat ik me minder van mijn omgeving aantrek. Ik was vroeger heel verlegen en onzeker. Dat is behoorlijk verbeterd. Nu durf ik bijvoorbeeld mijn gedichten in het openbaar voor te dragen en kan ik er veel beter tegen als iemand vindt dat iets slecht geschreven, geschilderd of voorgedragen is. Ik ben meer overtuigd van mijn eigen kunnen en ben er af toe zelfs trots op.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Die heb ik hierboven al genoemd en wat de zelfhulpboeken betreft heb ik geen favorieten. Ik lees datgene wat me aanspreekt. Het moet niet te ‘zweverig’ worden.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? 

Ik ben niet heel erg van de muziek. Ik kan makkelijk zonder. Ik mis het niet gauw, maar als ik iets hoor wat me bevalt, kan ik daarvan helemaal uit mijn dak gaan. Alleen vergeet ik daarna meestal de songtitel en de naam van de artiest. Rapalje heeft mooie nummers gemaakt, waarvan me er een specifiek is bijgebleven en voor mij crematiewaardig is. De titel ben ik helaas vergeten, maar die weten mijn man en dochter wel.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?  

Er schiet me niet zo gauw een titel te binnen. Ik hou in ieder geval van films, en nog liever van series, met diepgang, waarbij een dosis gezonde spanning niet mag ontbreken.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?

Alles. Zonder dit zou mijn leven er een stuk minder mooi uitzien.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? 

Kunst is zowel mijn werk als mijn leven.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? 

Mijn man.

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken?

Met iemand aan wie ik me kan optrekken en die ik hopelijk ook nog iets kan leren. Dat mag zowel op het terrein van schrijven als schilderen zijn. Ik ga altijd graag de samenwerking aan. Samen sta je sterker en bovendien kun je elkaar positief beïnvloeden.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit?

Naar the Colourfield Performance in Sloten, een project van Dirk Hakze. Daar ga ik met heel veel andere kunstenaars live in het land schilderen.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018?

De al eerder genoemde kunstenaars en schrijvers.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018?

In ieder geval in mijn galerie Kunst in Beweging, Hoofdstraat 1, Koudum. Deze is op vrijdag en zaterdag geopend van 11 tot 17 uur, en op andere tijden volgens afspraak. Het hele jaar is hier een deelexpositie van mijn project “Friesland in Europa” te zien.

Tot 2 juli hangt er tegelijkertijd een ander gedeelte van dit project in De Kanselarij, Turfmarkt 11, Leeuwarden.

Voor meer achtergrondinformatie, columns en voorbeelden van mijn werk kun je terecht op www.connieharkema.nl

https://www.bol.com/nl/p/boerenbedrog/9200000024251635

https://www.bol.com/nl/p/boerenbedrog-grote-letter-uitgave/9200000038309477/suggestionType=browse&bltgh=pTfJF8efIvN2IHRVS75BgA.1.3.ProductTitle

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Iedereen die zich tot dit project voelt aangetrokken.

 

Passie Pensioneert Nooit Member

Eugène_Delacroix_-_The_Barque_of_Dante

Dit is een bericht van Peter de Kuster, oprichter van Passie Pensioneert Nooit

Stel je eigen ideeën en overtuigingen op de proef en ontdek dagelijks nieuwe verhalen bij Passie Pensioneert Nooit.

Je kan je los inschrijven voor al onze programma’s, maar als je van plan bent vaker te komen is het voordeliger om een Passie Pensioneert Nooit Membership te nemen.

PASSIE PENSIONEERT NOOIT MEMBER 

 • Geeft je toegang tot alle classes, reeksen en professional workshops van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je het recht om twee keer per jaar jouw verhaal op de Passie Pensioneert Nooit website te updaten met nieuwe info over jouw creaties, voorstellingen, exposities enzovoorts.
 • Geeft je het recht jouw verhaal te updaten met professionele foto’s gemaakt door jouw eigen fotografen. 
 • Geeft je toegang tot één special event met Peter de Kuster als spreker op bijzondere locaties.
 • Geeft je 10% korting op de reizen van Passie Pensioneert Nooit 
 • Geeft je het recht jezelf als betaalde mentor voor een Proefrit in jouw Droomjob aan te bieden op Passie Pensioneert Nooit website
 • Geeft je het recht op 10% commissie wanneer vrienden van jou losse classes, reeksen, professional workshops of reizen van Passie Pensioneert Nooit kopen.  
 • Geeft je het recht om tien creatieve vrienden per jaar de kans te bieden hun verhaal als free publicity te vertellen op de Passie Pensioneert Nooit website.
 • Geeft je toegang tot exclusieve membership-avonden.
 • Geeft je recht op een bijzonder welkomstgeschenkje: het boek van Peter de Kuster over de Reis van de Held of Reis van de Heldin.
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten in storytelling in film, kunst en literatuur.
 • Geeft je de mogelijkheid tot gepassioneerde gesprekken over het creatieve leven.

Prijs: €199 voor 12 maanden.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s