Passie Pensioneert Nooit voor Danielle van Broekhoven

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Dat is meteen een lastige want ik werk in museum De Pont, en ik ben schilder en ik ben mede-eigenaar van Frida Found. Dus….mijn passie? …dan kom ik toch uit op het feit dat ik juist al die verschillende dingen doe. Alle drie compleet anders maar alle drie zo leuk om te doen. Ze voelen geen van drieën als werk. Nou ok dan….als ik in de zomer twee weken weg kan met mijn gezin zeg ik altijd wel “zo even niets, heerlijk” Maar dan doel ik vooral op even leven zonder agenda en klok. In de natuur en samen met mijn drie lievelingsmannen 😉

Wat is mijn grootste angst?

Dat mijn kinderen sterven voordat ik sterf.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

De vrijheid die ik mezelf gun door te doen wat ik doe. Door het werken in De Pont en door mijn werk als beeldend kunstenaar, ligt mijn toekomst voor mijn gevoel open. Het is geen van 9 tot 5 bestaan waarin alle dagen van de week op elkaar lijken. Het is allesbehalve voorspelbaar en daar houd ik het meest van. Ik zit vol plannen en elk jaar gebeuren er weer andere dingen die me verrijken.

2 time for change

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Ontevredenheid. Ik vergelijk mezelf nog te vaak met anderen en met wat zij bereikt hebben (al is het soms aangedikt en weet ik dat donders goed) Ik denk dan nog wel eens….zij wel en ik niet. Wat ik zelf heb bereikt ebt dan weg ik ben niet tevreden en ik zie niet meer hoe goed ik het heb…. En dat vind ik eigenlijk heel stom van mezelf. Ik moet zeggen dat het wel minder wordt naarmate de jaren verstrijken

Wat is mijn grootste valkuil?

Dat dus! Die ontevredenheid en dat altijd maar meer willen en niet stilstaan bij de successen die er al waren…

Wanneer zou ik liegen?

Ik lieg zo vaak 😉 nu ook ….

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

Ik bewonder niet zo veel mensen. Heb wel waardering en respect voor mensen die het grotere geheel in de gaten weten te blijven houden. Wees lief voor de wereld en de mensen om je heen….ook in je werk! Kunstenaars die me inspireren en die ik bewonder zijn er veel…Ik had bijvoorbeeld veel waardering voor het werk de onlangs overleden Deense schilder Per Kirkeby. Ik kan me enorm vinden in zijn uitspraak : “ik schilder niet vanuit een concept. Dat kan ik niet. Ik schilder wat ik zie. De werkelijkheid is mijn vertrekpunt. Maar waar dat vertrekpunt toe leidt? Geen idee”

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?

Het feit dat anderen bepalen of wat je doet goed is….toch dat zoeken en verlangen naar die erkenning. Het druist zo in tegen mijn gevoel wat ik heb tijdens het schilderen en creëren.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Nu op dit moment. Ik heb leuke dingen in het vooruitzicht…Ik kijk graag vooruit en niet te veel achteruit. Ik wil blijven groeien, mezelf blijven verwonderen over dingen om me heen en hoop met mijn werk ook anderen een klein beetje te verwonderen.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Pensioen is zo’n woord waarbij ik een beetje een negatief gevoel krijg. Het lijkt me niets om een baan te hebben waarbij je op je 40e al gaat zitten tellen hoe lang je nog “MOET” tot je pensioen. Passie blijft tot in de kist zou ook kunnen dan…maar dat klinkt ook vreselijk…ach de strekking van de slogan is me duidelijk en die beaam ik.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Ik zou wat vaker niets moeten doen….ruimte scheppen voor verveling. Dat schijnt goed te zijn voor een mens

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Ik ben 2,5 jaar geleden gevraagd depotbeheerder te worden bij het gaafste museum van Nederland. En daar ben ik ontzettend trots op! En wat betreft mijn schilderen, binnenkort mag ik drie grote schilderijen tonen in Museum Belvedere in Friesland (vanaf 23 juni) Ook een mijlpaal!

Vorig jaar bezocht ik dat museum en toen zei ik tegen mijn partner “als ik hier toch eens mijn werk zou kunnen tonen” En nu gaat dat gewoon gebeuren….zo gaaf!

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

Ik ben tevreden in Tilburg (werk) en Well (wonen en werken)

maar als ik meerdere levens krijg dan zou ik ook wel graag in Kopenhagen willen wonen.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Mijn kinderen…maar die bezit je natuurlijk niet. Dan moet ik meer in materieel gaan denken en dan moet ik bekennen dat er weinig zaken zijn die ik bezit die ik als heel waardevol beschouw. Ja misschien de kalender van mijn broer, die nog steeds staat opengeklapt op 4 juni 2008, de dag dat hij verongelukte…Deze kalender staat bij mij in heel mooi vitrinekastje. Helaas….

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Ze noemden me ooit die Struise Blonde Krullenbol, ik geloof dat dat wel klopt haha..

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?

Dat is niet op 1 plek te vangen….overal kunnen ideeën mijn hoofd binnendringen. Dat gaat maar door…Soms denk ik wel eens “hield het maar eens even op”

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Op een goed zittende stoel, op een terras, in een stad waar veel mooie musea zijn, en dan in de avondzon met Buddy (mijn lief)

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Ik lees te weinig

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Deze sla ik even over….ik denk dat mijn favoriete schrijver ook voor mijzelf pas over een aantal jaren bekend wordt. Ik lees nu vooral tijdschriften over kunst, mode, design, en interieur. Het laatste boek wat ik las (al weer bijna een jaar geleden) was Kom hier dat ik u kus van Greet Op de Beeck. Dat sprak me wel aan.

You Only Die Once‘. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Iets van PJ Harvey

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Buddy, mijn lief. Hij is de enige die mij voor 99% begrijpt en weet mij altijd even net de andere kant van dingen te tonen. Hij houdt me alert en scherp. En bij hem mag ik en durf ik klein te zijn….

Het zijn de kleine dingen die het doen. Een Held of Heldin klinkt groots. Op werkvlak heb ik veel ontzag en respect voor mijn “baas” Hendrik Driessen, ik ben trots op wat Hendrik gemaakt heeft van de Pont en dankbaar dat hij mijn kwaliteiten zag en me al zoveel mogelijkheden gaf!

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?

Ik heb wel genoten van de film Hollands Licht. Deze film is een fascinerende zoektocht en een unieke filmische ode aan licht en waarneming. In deze film wordt KIJKEN een nieuwe ervaring. Voor een schilder maar zeker ook voor niet-schilders een interessante film denk ik.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?

Die heb ik! Door mijn baan bij het museum, heb ik genoeg vrijheid om te kunnen blijven schilderen….gelukkig!

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Een grote, maar dat mag duidelijk zijn. Ik kan niet zonder…of moet eigenlijk zeggen ik wil niet zonder. Het tilt me op en boeit me mateloos. Het houdt me wakker en bezorgd me emoties, welke dat ook mogen zijn….ze zijn allemaal welkom. Ik las laatst een citaat van Hans Aarsman in de Volkskrant en vond dat erg herkenbaar: “Kunst kan je blij maken dat je er bent, op de wereld. Dat kan ik met natuur ook hebben. Gebeurt niet vaak, maar als het gebeurt is het feest.”

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?

Ik kan erg goed samenwerken met mijn collega Maria Schnyder (conservator) bij de Pont. We kennen elkaar pas 2,5 jaar maar het is een genot om met haar te werken en van haar te leren. En het is ook nog eens gezellig! En dat is niet onbelangrijk op je werk, fijne mensen om je heen.

Bij Frida Found reis ik twee x per jaar samen met Ida van Esch naar Scandinavië om naar tweedehands spullen te speuren. Ida is echt mijn partner in crime! We hebben veel lol, vullen elkaar perfect aan en hebben maar een half woord nodig.

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken?

Ik zou best graag eens een tijdje meelopen met een gevestigde kunstenaar (wel een schilder) Het Mondriaan Fonds heeft onlangs de Meester-gezelregeling opgestart. Daarbij krijgen “jonge” kunstenaars van ervaren collega’s zowel inhoudelijke als praktische begeleiding bij de verdere ontwikkeling van hun praktijk. Lijkt me heel waardevol! Zou best eens willen meelopen bijvoorbeeld met Robbert Zandvliet. Ik vind zijn werk heel goed!

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit?

Allereerst natuurlijk de expositie in Museum Belvedere. En de rest ligt nog helemaal open! Ik hoop dat mijn werk eens getoond gaat worden op de PAN (een beurs voor kunst, antiek en design) Maar dat is afhankelijk van mijn galeriehouders natuurlijk. (mochten jullie dit lezen galerie Huub Hannen en galerie Het Bouwhuis )

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018

Ik vind het leuk om bevlogen kunstenaars en kunstliefhebbers te ontmoeten…heb niet echt een verlanglijstje

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018?

23 juni – 23 september op de expositie Oase Oranjewoud in Museum Belvedere in Heerenveen

20 mei t/m 29 juli galerie het Bouwhuis in Deventer www.hetbouwhuis.net
september 2018 jubileumexpositie van galerie Huub Hannen in Maastricht www.huubhannen.nl
26 t/m 30 september deelname aan Art The Hague met Galerie Het Bouwhuis

https://www.instagram.com/danielle_v_b/

www.daniellevanbroekhoven.com

https://www.linkedin.com/in/dani%C3%ABlle-van-broekhoven-8a1878b/

Passie Pensioneert Nooit Member

Eugène_Delacroix_-_The_Barque_of_Dante

Dit is een bericht van Peter de Kuster, oprichter van Passie Pensioneert Nooit

Stel je eigen ideeën en overtuigingen op de proef en ontdek dagelijks nieuwe verhalen bij Passie Pensioneert Nooit.

Je kan je los inschrijven voor al onze programma’s, maar als je van plan bent vaker te komen is het voordeliger om een Passie Pensioneert Nooit Membership te nemen.

PASSIE PENSIONEERT NOOIT MEMBER 

 • Geeft je toegang tot alle classes, reeksen en professional workshops van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je het recht om twee keer per jaar jouw verhaal op de Passie Pensioneert Nooit website te updaten met nieuwe info over jouw creaties, voorstellingen, exposities enzovoorts.
 • Geeft je het recht jouw verhaal te updaten met professionele foto’s gemaakt door jouw eigen fotografen. 
 • Geeft je toegang tot één special event met Peter de Kuster als spreker op bijzondere locaties.
 • Geeft je 10% korting op de reizen van Passie Pensioneert Nooit 
 • Geeft je het recht jezelf als betaalde mentor voor een Proefrit in jouw Droomjob aan te bieden op Passie Pensioneert Nooit website
 • Geeft je het recht op 10% commissie wanneer vrienden van jou losse classes, reeksen, professional workshops of reizen van Passie Pensioneert Nooit kopen.  
 • Geeft je het recht om tien creatieve vrienden per jaar de kans te bieden hun verhaal als free publicity te vertellen op de Passie Pensioneert Nooit website.
 • Geeft je toegang tot exclusieve membership-avonden.
 • Geeft je recht op een bijzonder welkomstgeschenkje: het boek van Peter de Kuster over de Reis van de Held of Reis van de Heldin.
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten in storytelling in film, kunst en literatuur.
 • Geeft je de mogelijkheid tot gepassioneerde gesprekken over het creatieve leven.

Prijs: €199 voor 12 maanden.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s