Passie Pensioneert Nooit voor Annita Hoekstra

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Mijn grootste passie is de verrassende ontmoetingen in de natuur: dieren, planten, de steeds veranderende luchten, de geluiden en de geuren. De ontmoetingen vastleggen met mijn camera in stillevens en met mijn hart in teksten en daarmee mensen laten lachen, huilen en alles daartussen in.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Mij volledig nietig voelen in de kracht van de natuur: een zware onweersbui over de landerijen, een gouden zonsondergang achter in de tuin, de op de kliffen in Schotland opspattende golven in een storm en zoveel meer.

Wat is mijn grootste angst? Mijn grootste angst is dat er een dag is dat de vogels niet meer zingen, de bijen niet meer zoemen, de planten niet meer groeien.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?  Op pad zijn in de natuur voor het nemen van foto’s en het bekijken van de foto’s daarna; iedere foto voelt als het uitpakken van een cadeau!

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben ongelooflijk ongeduldig.

Wat is mijn grootste valkuil? Mijn grootste valkuil is dat ik teveel tegelijk wil doen en mijn focus verlies op waar ik mee bezig ben.

Wanneer zou ik liegen? Ik zou liegen als ik er van overtuigd ben dat de waarheid te pijnlijk is.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?
Chris Packham, een ongelooflijk veelzijdige man: natuuronderzoek, fotograaf, schrijver,

natuurbeschermer.De Schotse natuurfotograaf en documentairemaker Gordon Buchanan. En om iets dichter bij huis te blijven: Ruben Smit een gepassioneerd ecoloog, natuurfotograaf en filmer.
Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Ik hou van alles in mijn werk: het op pad zijn, de ontmoetingen, het bekijken van de foto’s, het selecteren en bewerken, het schrijven van teksten. Maar het bijhouden van de boekhouding vind ik wat minder.
Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Op een prachtige najaarsdag in september, ’s ochtends bij het krieken van de dag. De mist als een lichte laken over het landschap in het Lauwersmeergebied. Een oranje zonsopkomst. Op een openstaand boerenhek het silhouet van een Buizerd wachtend op het moment dat de zon het laken van mist met haar warmte doorbreekt. En er zijn nog zoveel meer mooie momenten……..
Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Op mijn lijf geschreven! Als ik 80 of ouder ben zal ik nog altijd met mijn camera op pad zijn, me laten verbazen en intens genieten van alle spontane ontmoetingen die de natuur me laat ervaren.
Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou wat meer geduld willen hebben.
Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Dat 16 van mijn foto’s en teksten te bewonderen zijn in een expositie in een galerie, Galerie Noordvleugel in Veenklooster!
Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Als de plek waar ik nu woon niet zo heerlijk zou zijn, dan zou ik in een kleine cottage in de Highlands van Schotland aan de kust willen leven en werken. 
Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn lief, ons leven.
Wat is mijn meest markante karakteristiek? Mijn kinderlijkheid; vaak wordt gezegd dat ik met de ogen van een kind kijk en ervaar. Je kunt ook zeggen dat ik misschien nooit echt helemaal “volwassen” ben geworden.


Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?
Heerlijk in het Lauwersmeergebied, ons echte Dark Sky Park! En natuurlijk in onze tuin, zicht op de Waddendijk, vogels om me heen.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? In een fantastisch proeflokaal: ’t Ailand in de haven van Lauwersoog. Een echte aanrader wie van heerlijk maar bovenal eerlijk eten houdt!

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? De boeken van Kahlil Gibran waaronder “de Profeet”. Kahlil Gibran heeft me diep in mijn hart geraakt met zijn woorden, zijn visie op ons leven. Als de realiteit van het leven me te hard wordt, laat ik mijn hart onderdompelen in zijn woordenEn ook “Illusions” en “Jonathan Livingston Seagull” van Richard Bach lees ik keer op keer weer. In Illusions wordt je op een “andere voet” gezet als het gaat om wat jij ervaart als realiteit. Heerlijk. Jonathan Livingston Seagull heeft me laten zien dat het soms moeilijk, een worsteling, is om je los te maken van de “grote massa”, om je eigen weg te gaan, om je eigen krachten en talenten te ontdekken en vooral je geluk te vinden en dit geluk te delen.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Naast Kahlil Gibran en Richard Bach is dat ook Redmond O’Hanlon.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Muziek van singer-songwriter Jimmy LaFave, een flink aantal songs van The Beatles, prachtige liedjes van Herman van Veen en tot slot Daniël Lohues, Een prachtig mooie dag:

Met vleugelties van keersevet
Vlieg ik naor de zunne
Ik weet zeker da’k ’t red
Want ik wul weer umme
Met ’n kop vol zunlicht…..”

Wie is mijn held of heldin in fictie? Gandalf uit de Lord of the Rings. De Grijze, de Witte, de beschermer en verdediger.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mijn lief. Hij steunt me in alles en maakt me gelukkig ondanks al mijn wispelturigheden, mijn soms niet volgbare impulsiviteit, mijn angsten en mijn dromen. Sir David Frederick Attenborough, een toelichting is denk ik overbodig……

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Silkwood met Meryl Streep. Een film waar zo duidelijk neergezet wordt dat we slordig omgaan met de natuur en dus ook met onszelf. Dat geld en macht op de 1e plek worden gezet door een groep mensen en iedereen die de waarheid ook maar probeert boven tafel te krijgen het ongelooflijk moeilijk wordt gemaakt (en meer).

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Geen financiële belemmering om je hart te volgen en met je passie te werken, te leven. Dan ontstaan de mooiste creaties.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst inspireert me, maakt me blij, ontroert me, maakt me verdrietig, maakt me gelukkig.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn lief.

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Met een uitgever die mijn foto’s en teksten in een boek bij elkaar kan brengen.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Ik mag exposeren met 10 foto’s en bijbehorende teksten in de ZIENN expositie in Leeuwarden: de Culturele Hoofdstad van Europa 2018. In de maand oktober 2018 gaat dat gebeuren!

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018? Ik zou heel graag Sir David Frederick Attenborough willen ontmoeten. Hij heeft zo ongelooflijk veel kennis en is ondanks zijn hoge leeftijd (92!) nog altijd enthousiast en gedreven, een uitgesproken Passie pensioneert nooit! En ook Chris Packham!

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018? Mijn werk kun je zien in Galerie Noordvleugel in Veenklooster en in oktober 2018 hangen 10 van mijn foto’s en teksten in de ZIENN expositie in Leeuwarden.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Mijn vriendin Christina Weenk-Veloo: een gepassioneerde vrouw!

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

Email : foxwildlife@icloud.com

Website : www.foxwildlife.nl

Facebook : www.facebook.com -> Annita Hoekstra

Twitter : www.twitter.com/foxwlife

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s