Passie Pensioneert Nooit voor Vera Van Renterghem

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Een wereld creëren waarin alles kan en iedereen vrijuit kan spreken, waarin onze zwakheden onze sterktes zijn, waarin lukken en mislukken even waardevol zijn, waarin niet alles te serieus moet zijn, waarin mensen houden van een beestenboel en beesten mensen na-apen.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Ultiem geluk bestaat niet, we moeten gewoon met zijn allen proberen iets minder ongelukkig te zijn. Vooral het ‘met zijn allen’ is belangrijk: anderen helpen, vertroetelen of een hart onder de riem steken, zorgt voor meer geluk (ook bij onszelf).

Wat is mijn grootste angst? Dat ik het zou afleren om angst te hebben en daardoor een complete idioot zou worden.


Waar houd ik het meest van aan mijn werk? 
Lang mogen nadenken tot ik op een vraag stuit die ik mezelf nooit eerder heb gesteld.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Iemand van antwoord dienen nog voor de vraag helemaal is gesteld. Excuseer, vroeg je iets? Oh, over mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Euhm

Wat is mijn grootste valkuil? Te graag gezien willen worden.

Wanneer zou ik liegen? Als mijn kinderen vragen of ik een brave student ben geweest.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Elkeen die het lef heeft het kabaal van de taal te gebruiken om de wereld wakker te schudden, ik meen het echt. Maar als ik verplicht zou zijn om één iemand te kiezen uit de grote schrijversmand dan kies ik voor Toon Tellegen. Zijn wonderlijke dierenverhalen ontroeren, beroeren, kunnen een bullenbak vloeren, zitten vol grappige toeren, laten je naar diverse karakters loeren.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Stilzitten, dat is verdomd lastig.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Toen ik enkele weken geleden een schrijfproject mocht doen met vluchtelingenkinderen. We schurkten tegen mekaar aan. We schreven over hoe de wereld er zou moeten uitzien, over hoe jij mij kunt zijn en ik jou. En ja, we vertelden veel aan mekaar, want schrijven is vertellen.Ik ben nog steeds ontroerd als ik aan hen terugdenk.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Het is de nagel op de kop. Ik denk zelfs dat passie om de haverklap herboren wordt in dat ene leventje van ons.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou nog een beetje groter willen worden in lengte, niet in breedte.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Voor de tweede keer genomineerd worden voor de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury. De eerste keer was het met het jeugdboek ‘Rood’ voor de jury van 2011-2012 en nu de tweede keer met het jeugdboek ‘Oscar Cook’ voor de jury van 2018-2019.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? In Italië, in een groot, oud huis waar plek is voor oude en nieuwe familie en oude en nieuwe vrienden, waar we samen kunnen lachen en huilen en twijfelen en durven en lukken en mislukken, waar de tafel gestaag in lengte groeit, waar ik ongegeneerd de onnozelste dingen mag verzinnen.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Ik zou zeggen mijn kinderen, maar die bezit ik natuurlijk niet. Dan maar de foto’s van mijn kinderen, want die mag ik vastplakken.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Koppigheid, soms draait dit goed uit, soms niet.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Ik loop graag in mijn omgeving in het bos van Oud-Heverlee, tussen de velden in Bertem, in het natuurgebied de Doode Bemde. Ik zoek eerder de stilte van de natuur op dan het rumoer van de stad, hoewel een café in Leuven ook wel inspirerend kan zijn (vooral hilarisch).

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? De Optimist (Vismarkt 7 in Leuven) en Café Sport (Martelarenplein 13 in Leuven). Ik kom er altijd wel een bekende tegen of ik geraak er snel aan de praat met een wildvreemde.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Het zijn niet zozeer de boeken, maar de vertellingen van mijn vader die mijn leven hebben beïnvloed. Hij was een meesterverteller met het geheugen van een olifant. Hij kende nog alle verhalen die zijn vader en grootvader hadden verteld en bracht ze telkens op een andere manier. Dankzij de vele verhalen kregen wij – vijf kinderen – inspiratie om thuis toneeltjes te spelen. Ik wilde altijd meedoen, maar op één voorwaarde: ik wilde de slechterik zijn. Als dit iets over mij zegt, laat ik in het midden.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Ik heb veel favoriete schrijvers, maar Roald Dahl steekt er bovenuit omdat hij mijn eerste favoriete schrijver was. Het is als een eerste liefde, die vergeet je nooit.

You Only Die Once‘. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Ik hoop heel oud te mogen worden en op mijn laatste dag mijn achterachterkleinkinderen te horen een deuntje fluiten omdat de wereld er warmhartiger op geworden is!

Wie is mijn held of heldin in fictie? Mathilda uit het gelijknamige boek van Roald Dahl.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? We zijn allemaal min of meer helden.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? ‘The Boy in the Striped Pajamas’, gebaseerd op het gelijknamige boek van John Boyne.  Het centrale thema laat niemand onberoerd. Het gaat over de onschuld van een kind en zijn zoektocht naar vriendschap. Zijn vader is een SS-er en ze wonen naast een concentratiekamp. De jongen ontdekt de wantoestanden in het kamp, maar sluit vriendschap met een gevangen Joods jongetje achter het hekken dat grenst aan het uiteinde van zijn tuin. Als hij geconfronteerd wordt met een letterlijke en figuurlijke barrière kiest hij ervoor niet te breken onder de druk van zijn fascistische omgeving.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Dat financiële noden het creatieve proces in de weg staan, is voor een groot deel waar. Enkele uitzonderingen niet te na gesproken kunnen kunstenaars niet leven van wat ze creatief realiseren. De combinatie van het schrijven met een andere job betekent voor mij dat mijn tijd om te schrijven beperkt is, maar het belemmert mij niet om met evenveel goesting te schrijven. Het bezorgt me wel slaaptekort, moet ik toegeven. Ik hoef geen gemeenschapsgeld, er zijn genoeg andere mensen in slechtere omstandigheden die dat beter kunnen gebruiken, maar een extra inspanning van de overheid om de burger meer kunst en cultuur aan te reiken zou welkom zijn, want het biedt de maatschappij zuurstof.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Ik hou van elke vorm van kunst, van muziek van Mozart tot Shawn Mendez (‘In my blood’ prachtig lied!) tot de klank van een blokfluit vol kleuterspeeksel. Van de creaties van Dries Van Noten tot een scheef aaneengenaaid poppenkleedje. Van de boeken van Gabriel García Márquez tot een Halloweenversje. Van de Russische balletdanseres Anna Pavlova in ‘Het Zwanenmeer’ honderd jaar geleden tot de vogeltjesdans. Van de Italiaanse portretschilder Rafaël uit de zestiende eeuw tot de bibberende potloodlijnen van mijn opa. Zoals ik eerder al zei: kunst biedt de maatschappij zuurstof en je weet wat er ons te wachten staat als we geen zuurstof meer hebben. 

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn gezin, ze blijven het volhouden om te doen alsof mijn zottigheden normaal zijn. Allemachtig, wat heb ik hen lief.

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Met Jezus. Ik ben benieuwd welk boek hij tegenwoordig zou willen schrijven.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Ik wil een nieuw boek schrijven met als hoofdthema de vrijheid die niemand heeft. Meer verklap ik niet.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018Een ontmoeting met de Corsicaanse schrijver Philippe Pozzo di Borgo zou ik niet afslaan. Hij was rijk geworden als hoofd van het champagnehuis Pommery, maar na een parapenteongeluk raakte hij verlamd. Hij schreef een boek over de ommekeer in zijn leven nadat hij aan zijn rolstoel was vastgekluisterd. Dankzij zijn verzorger en bediende Abdel Sellou (een ex-gedetineerde) waaide er een nieuwe wind in zijn bestaan. Abdel zorgde ervoor dat hij zich kon loswrikken uit het duffe, aristocratische milieu en opnieuw durfde te leven. Ook Abdel zelf maakte een evolutie door: hij begon afstand te nemen van het wereldje van de criminaliteit en ondervond de kracht van de vriendschap. Het boek is getiteld ‘Le Second Souffle’ en werd succesvol verfilmd onder de titel ‘Les Intouchables’.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018? Je kunt mijn reilen en zeilen volgen op mijn website: https://www.veravanrenterghem.com/ of op mijn Facebookpagina: https://www.facebook.com/VeraVanRenterghem/. Ik laat altijd een plukje van mezelf achter in elk boek dat ik schrijf, maar je vindt me ook tijdens lezingen in bibliotheken of scholen. De boeken zijn in alle boekhandels te koop of te bestellen of in de bibliotheken te vinden.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

De Belgische choreografe Isabelle Beernaert.

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

Mijn e-mailadres is: veravanrenterghem@gmail.com

Jeugd- en kinderboeken van Vera die te koop zijn op bol.com:

Vera Van Renterghem, Giftig!, uitgeverij Manteau, 2008

Vera Van Renterghem, Coke, uitgeverij Clavis, 2009

Vera Van Renterghem, Rood, uitgeverij Manteau, 2010

Vera Van Renterghem, Vrijdag is de hel minder heet, uitgeverij Clavis, 2014

Vera Van Renterghem, Oscar Cook, Buitengewone Gebeurtenissen, uitgeverij Van Halewyck, 2017

Vera Van Renterghem, Oscar Cook, Zonderlinge Gebeurtenissen, Uitgeverij Van Halewyck, 2017

Vera Van Renterghem, Oscar Cook, Buitengewoon Zonderlinge Gebeurtenissen, Uitgeverij Van Halewyck, 2018

Links naar YouTube filmpjes

Boektrailer Oscar Cook, Buitengewone Gebeurtenissen:

https://www.youtube.com/watch?v=iVAV1La7wLM

Boektrailer Oscar Cook, Zonderlinge Gebeurtenissen:

https://www.youtube.com/watch?v=yIewnrNYK6k

Boektrailer Oscar Cook, Buitengewoon Zonderlinge Gebeurtenissen:

https://www.youtube.com/watch?v=PaAbpzOAd6k

Dit is een bericht van de oprichter van Passie Pensioneert Nooit –  Peter de Kuster 

Wat is Jouw Verhaal?

Ga samen met Peter de Kuster in een ontdekkingsreis in een mooie boekhandel in één van de steden Maastricht, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Den Bosch, Breda, Tilburg of Nijmegen. Een reis langs geweldige romans van heden en verleden waarin jij het verhaal gaat verkennen dat jij jezelf vertelt over jezelf en hoe je een leven en werk creëert waar jij van houdt en nooit van wil pensioneren. Samen exploreren wij de manier waarop wij verhalen vertellen over onszelf tegen onszelf over ondernemen, zelf promotie,  tijd management,  geld, familie, geluk, betekenis – en, het meest belangrijke, de manier waarop wij deze verhalen veranderen om ons zakelijke en persoonlijke leven te transformeren.

08-Mike-Stilkey-Books-used-as-Canvasses-for-Paintings-www-designstack-co

 

Jouw verhaal is jouw leven. Als mensen vertellen wij onszelf verhalen – van succes of falen, van macht of slacht offer dom; verhalen die een uur duren, of een dag, of een heel leven. We hebben verhalen over onszelf, onze onderneming, ons werk, onze klanten, ons geld, onze tijd, onze zelf – promotie, onze familie en relaties, onze gezondheid; over ouder worden, over van betekenis zijn, over wat wij willen en waar we toe in staat zijn om te bereiken. Toch, hoewel onze verhalen diepgaand beïnvloeden hoe anderen ons zien en wij onszelf zien, herkennen weinigen onder ons zelfs dat wij verhalen vertellen, of wat zij zijn, of dat wij ze kunnen veranderen  — en op zijn beurt, ons lot kunnen transformeren.

Onszelf verhalen vertellen biedt structuur en richting wanneer we door de uitdagingen en kansen van het leven navigeren, en helpen ons onze doelen en vaardigheden te interpreteren. Verhalen geven betekenis aan chaos; zij organiseren onze vele divergente ervaringen in een coherente rode draad; zij vormen onze hele realiteit. En veel te veel van onze verhalen zijn disfunctioneel, vragen erom herschreven te worden. Ten eerste stellen wij jou de vraag: “In welke gebieden van mijn leven is het helder dat ik niet mijn doelen kan bereiken met het verhaal dat ik heb?” Peter toont je daarna hoe jij nieuwe, op de realiteit gebaseerde verhalen creëert die jou tot actie inspireren, en jou brengen waar je wilt gaan zowel in jouw onderneming als in jouw persoonlijke leven.

Gedurende decennia heeft Peter de Kuster de macht van jouw verhaal onderzocht om passie en performance te verhogen. Duizenden individuen wereldwijd hebben gekeken of geparticipeerd aan onze verhalen.

Onze capaciteit om verhalen te vertellen is een van onze meest diepgaande gaven. Peter’s benadering om diep engagerende verhalen te creëren geeft jou de middelen om de kracht van story-telling in te zetten en voor altijd jouw creatieve leven en onderneming te veranderen.

Wat kan ik verwachten?

Hier is een outline van het ‘Wat is jouw Verhaal?’ programma. 

VOORBEREIDING: OUDE VERHALEN

 • Wat is jouw Verhaal?
 • Probeer jij wel een Verhaal te Vertellen?
 • Oude Verhalen  (verhalen over jezelf, jouw creatieve werk, jouw klanten, jouw geld, jouw zelf promotie, jouw geluk, jouw gezondheid)
 • Vertel jouw huidige Verhaal
 • Is dit Echt Jouw Verhaal?

DE REIS:  JOUW NIEUWE VERHAAL

 • De Queeste in jouw Verhaal. De Missie in jouw Leven en Werk.
 • De woorden op jouw grafsteen
 • Jouw ultieme queeste, luidkeels
 • De Twaalf Archetypische Queestes
 • Het Ene Geweldige Verhaal
 • Een Queeste is Altijd Onvergetelijk
 • De Quest in Quest-ion
 • De Rode Draad Spannen
 • Valse Queeste, Tragisch Einde
 • De Drie Regels van Story Telling
 • Schrijf Jouw Nieuwe Verhaal

DE TERUGKEER:  VERHAAL IN ACTIE OMZETTEN

 • Jouw Verhaal in Actie Omzetten
 • Het Story Effect
 • Story Rituelen
 • Story Boarding van jouw verhaal
 • Zij Creëren Nog Lang en Gelukkig

De Reisgids

Peter de Kuster

1523581_1382315678688481_338569992_o

Praktische Informatie

Waar?   Wat is jouw Verhaal Coaching wordt aangeboden in Amsterdam, Antwerpen, Utrecht, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, Den Bosch, Breda, Brussel, Leuven, Tilburg en Maastricht.

Voertaal: Nederlands

Wanneer:  Je kunt voor sessies van twee uur reserveren

Prijs:  € 295 exclusief BTW per sessie

Reserveer door te mailen naar peterdekuster@hotmail.nl of bel naar 06 33661772

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s