Passie Pensioneert Nooit voor Marina Tomova

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Mijn passie is het om mensen blij te maken, hen helpen, hen gelukkig maken.

Mensen verbinden en dingen delen.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Vrede. Dat lijkt onmogelijk. Ultiem geluk zou zijn als er geen oorlog meer zou zijn en we in vrede kunnen samenleven. Voor mij is ultiem geluk als er geen oorlogen meer gevoerd worden, als de gekkigheid over grenzen niet zou bestaan. Als wij samen bij elkaar zijn, met alle nationaliteiten en religies. Dat er geen muren tussen mensen meer bestaan.

Wat is mijn grootste angst?

Dat er weer een ‘koude oorlog’ begint. Of dat er een natuurramp plaatsvindt waar we helemaal niet op bedacht zijn.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Ik ben bezig met de opzet van een coöperatie Changemakers4all. Ik vind het belangrijk dat we goed samenwerken met elkaar, dat iedereen meedoet. We zijn met een groep van 8 mensen die met passie bezig is om dit voor elkaar te krijgen. Ik houd er van dat we het samen doen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Dat ik nooit aan mezelf denk. Het zou andersom moeten zijn. Ik kan soms ook heel uitgesproken zijn in wat ik vind, en soms willen mensen dat niet horen.

Wat is mijn grootste valkuil?

Mijn huwelijk is mijn grootste valkuil geweest. Ik wist dat het niet ging werken. Ik probeerde het steeds opnieuw en de jaren gingen voorbij. Ik wist dat hij loog en toch geloofde ik hem. Terwijl ik ook wel wist dat hij loog. Het is onverklaarbaar. Ik ga tot het uiterste voordat ik besef dat het eigenlijk niet meer kon.

Wanneer zou ik liegen?

Als ik iemand moet beschermen.

Welke personen in mijn professie die nu leven, bewonder ik het meeste?

Ik heb niet een professie. Ik doe verschillende dingen. Herre Talsma is iemand die bewonder.

Saskia Harkema. Wim Bos. Seintje Bos. Pim Brouwer. Gerrit Jan Westerveld.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

In Macedonië, in de jaren 2000. Toen had ik een eigen kapsalon en won ik allerlei prijzen met wedstrijden. In Nederland ook later in de jaren 2000. Toen was ik op de plaatselijke televisie RTV Utrecht. Het programma heette Utopics. Daarin werd ik geïnterviewd.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie pensioneert nooit’, mij?

Dat het nooit te laat is. Ik wil doen waarvan ik denk hier voor op aarde te zijn. Passie pensioneert nooit, kan veel dingen betekenen. Het gaat om liefde, passie. Zelfs als ik 90 ben wil ik dat blijven doen.

Wat zou ik aan mijzelf willen veranderen?

Meer tijd voor mezelf nemen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Dat is toen ik mijn eigen kapperszaak had in Macedonië. Daarin heb ik tot tweemaal toe prijzen gewonnen. Ik ben ook actief in een Motorclub. Daar heb ik ook prijzen gewonnen. Ik werd ook ineens gevraagd als model. Dat had ik niet verwacht. Ben bij Endemol geweest.

Waar zou ik het liefst leven en werken?

In Macedonië, of landen in ontwikkeling.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Bezitting is wat je bezit, het is materieel. Een persoon kan je niet bezitten. Ik heb een zoon, maar hij is zijn eigen persoon. Dan is het mijn huis en mijn druivenplantage. De bron die op mijn druivenplantage is. En mijn vak. Mijn motor is ook een bezit. Dat is echt mijn 2e liefde.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Ik lach altijd.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg, buitenhuis in mijn stad?

Café Monte Cristo in mijn woonplaats Gevgelija.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en drinken buitenhuis in mijn stad?

Motel Vardar in Gevgelija. Het ligt tegen een berg aan en geeft een heel mooi uitzicht op mijn woonplaats.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

‘The power of now’ van Eckart Tolle. Dat is het laatste boek dat ik van hem gelezen heb.

Het boek gaf me meer bewustzijn, dat ik me meer verbonden voel met de aarde en met mensen, het universum.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Eckart Tolle

You only die once’ – welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

“Hallelujah’ van Leonard Cohen

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Jim Carrey – niet als acteur, maar alles wat hij in zijn leven heeft meegemaakt. Hij is een soort held voor me.

Welke film zou ik aanbevelen om te zien?

The Road.

Wat zegt de uitspraak ‘de financiële vrijheid om te creëren’, mij?

Financiële vrijheid creëert mij niet is mijn antwoord.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Kunst speelt een grote rol. Vooral muziek. Maar ook kunst. Ik vind meerdere vormen van kunst leuk. Ik vind Frieda Khalo iemand met zo’n bijzonder verhaal – dat spreekt mij erg aan. Maar ook het zien van een horizon. Dat je kunt verbeelden wat er verder weg ligt. Maar muziek is het belangrijkst.

Wat is mijn grootste fan, sponsor, partner in crime?

Saskia Harkema

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken?

Met Changemakers4all. Dat is de coöperatie die we hebben opgezet. Kijk eens op http://www.changemakers4all.com

Naar wel project in 2018 kijk ik uit?

Naar het project dat we bij Changemakers4all hebben ontwikkeld. Het is een vakantieweek van 1 week eind Augustus. We hebben het ‘The Macedonian Experience’ genoemd. Op onze website is uitgebreide informatie te vinden.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018?

Het kunnen ook mensen zijn buiten mijn professie, die daar wel mee te maken hebben. Ik wil graag Ingun Bol ontmoeten – zij heeft een platform opgericht Female Wave of Change. Maar ook Trump, Poetin, Bill Clinton. Zelfs Geert Wilders wil ik ontmoeten. Willem Alexander heb ik ook altijd willen ontmoeten.

Waar kun je mij in mijn werk zien of ontmoeten in 2018?

In Nederland of Macedonië of waar dan ook ter wereld.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun ‘Passie pensioneert nooit verhaal’ te vertellen?

Als eerste Saskia Harkema. Daarna Herre Talsma, Pim Brouwer en Lazar Stamkov.

Hoe kun je kontakt met mij opnemen?

Email: marinatomovaj@gmail.com, of via Facebook.

Je kunt mij ook op YouTube vinden via de volgende link:

En Saskia Harkema en ik zijn bezig met een boek over mijn leven tegen het decor van het uiteenvallen van de Europese gedachte. Het zal in 2019 verschijnen.

 

Dit is een bericht van de oprichter van Passie Pensioneert Nooit –  Peter de Kuster 

Wat is Jouw Verhaal?

Ga samen met Peter de Kuster in een ontdekkingsreis in een mooie boekhandel in één van de steden Maastricht, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Den Bosch, Breda, Tilburg of Nijmegen. Een reis langs geweldige romans van heden en verleden waarin jij het verhaal gaat verkennen dat jij jezelf vertelt over jezelf en hoe je een leven en werk creëert waar jij van houdt en nooit van wil pensioneren. Samen exploreren wij de manier waarop wij verhalen vertellen over onszelf tegen onszelf over ondernemen, zelf promotie,  tijd management,  geld, familie, geluk, betekenis – en, het meest belangrijke, de manier waarop wij deze verhalen veranderen om ons zakelijke en persoonlijke leven te transformeren.

slide_313836_2822961_free

Jouw verhaal is jouw leven. Als mensen vertellen wij onszelf verhalen – van succes of falen, van macht of slacht offer dom; verhalen die een uur duren, of een dag, of een heel leven. We hebben verhalen over onszelf, onze onderneming, ons werk, onze klanten, ons geld, onze tijd, onze zelf – promotie, onze familie en relaties, onze gezondheid; over ouder worden, over van betekenis zijn, over wat wij willen en waar we toe in staat zijn om te bereiken. Toch, hoewel onze verhalen diepgaand beïnvloeden hoe anderen ons zien en wij onszelf zien, herkennen weinigen onder ons zelfs dat wij verhalen vertellen, of wat zij zijn, of dat wij ze kunnen veranderen  — en op zijn beurt, ons lot kunnen transformeren.

Onszelf verhalen vertellen biedt structuur en richting wanneer we door de uitdagingen en kansen van het leven navigeren, en helpen ons onze doelen en vaardigheden te interpreteren. Verhalen geven betekenis aan chaos; zij organiseren onze vele divergente ervaringen in een coherente rode draad; zij vormen onze hele realiteit. En veel te veel van onze verhalen zijn disfunctioneel, vragen erom herschreven te worden. Ten eerste stellen wij jou de vraag: “In welke gebieden van mijn leven is het helder dat ik niet mijn doelen kan bereiken met het verhaal dat ik heb?” Peter toont je daarna hoe jij nieuwe, op de realiteit gebaseerde verhalen creëert die jou tot actie inspireren, en jou brengen waar je wilt gaan zowel in jouw onderneming als in jouw persoonlijke leven.

Gedurende decennia heeft Peter de Kuster de macht van jouw verhaal onderzocht om passie en performance te verhogen. Duizenden individuen wereldwijd hebben gekeken of geparticipeerd aan onze verhalen.

Onze capaciteit om verhalen te vertellen is een van onze meest diepgaande gaven. Peter’s benadering om diep engagerende verhalen te creëren geeft jou de middelen om de kracht van story-telling in te zetten en voor altijd jouw creatieve leven en onderneming te veranderen.

Wat kan ik verwachten?

Hier is een outline van het ‘Wat is jouw Verhaal?’ programma. 

VOORBEREIDING: OUDE VERHALEN

 • Wat is jouw Verhaal?
 • Probeer jij wel een Verhaal te Vertellen?
 • Oude Verhalen  (verhalen over jezelf, jouw creatieve werk, jouw klanten, jouw geld, jouw zelf promotie, jouw geluk, jouw gezondheid)
 • Vertel jouw huidige Verhaal
 • Is dit Echt Jouw Verhaal?

DE REIS:  JOUW NIEUWE VERHAAL

 • De Queeste in jouw Verhaal. De Missie in jouw Leven en Werk.
 • De woorden op jouw grafsteen
 • Jouw ultieme queeste, luidkeels
 • De Twaalf Archetypische Queestes
 • Het Ene Geweldige Verhaal
 • Een Queeste is Altijd Onvergetelijk
 • De Quest in Quest-ion
 • De Rode Draad Spannen
 • Valse Queeste, Tragisch Einde
 • De Drie Regels van Story Telling
 • Schrijf Jouw Nieuwe Verhaal

DE TERUGKEER:  VERHAAL IN ACTIE OMZETTEN

 • Jouw Verhaal in Actie Omzetten
 • Het Story Effect
 • Story Rituelen
 • Story Boarding van jouw verhaal
 • Zij Creëren Nog Lang en Gelukkig

De Reisgids

Peter de Kuster

1523581_1382315678688481_338569992_o

Praktische Informatie

Waar?   Wat is jouw Verhaal Coaching wordt aangeboden in Amsterdam, Antwerpen, Utrecht, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, Den Bosch, Breda, Brussel, Leuven, Tilburg en Maastricht.

Voertaal: Nederlands

Wanneer:  Je kunt voor sessies van twee uur reserveren

Prijs:  € 295 exclusief BTW per sessie

Reserveer door te mailen naar peterdekuster@hotmail.nl of bel naar 06 33661772

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s