Passie Pensioneert Nooit voor Marc van Ardenne

Tattoo artiest / Ontwerper / Illustrator / Vrij kunstenaar / Schrijver

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? De drang om te creëren. Een verhaal te vertellen, wat in bijna al mijn werk terug komt. Ik probeer natuurlijk emoties los te maken bij mensen en als dat lukt dan maakt mij dat gelukkig en geeft mij een euforisch gevoel. Geven en/of delen is denk ik de grootste drijfkracht in mijn werk en dat maakt mijn egotrip gelukkig minder eenzaam.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Als ik mijn euforie kan delen met anderen en het aanstekelijk werkt. Maar ultiem geluk kan ook een fragment opname zijn. Die heb ik vaak. Als ik naar de personen waar ik van houd kijk en ze zie genieten bijvoorbeeld. Mijn kinderen, mijn dieren of vrienden. Of een atmosfeer van gezelligheid en liefde in goed gezelschap, tijdens een lekkere maaltijd bijvoorbeeld.

Wat is mijn grootste angst? Mijn kinderen te verliezen. Uiteindelijk verliezen we elkaar allemaal natuurlijk. Maar ik moet er niet aan denken dat ik langer leef dan een van mijn kinderen. Ik heb het van dichtbij een aantal keren mee gemaakt en het verlies van een kind is voor een ouder bijna ondragelijk. Ik weet niet of mijn ziel dat zou kunnen verwerken.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Mijn werk is nog al breed georiënteerd. Ik heb veel te doen met mensen en vind het heel boeiend om de ideeën van een klant om te zetten in een vorm. Maar wat ik nog veel interessanter vind is, als ik spontane inspiratie krijg. Een ingeving die ik uit kan werken tot iets dat ik uiteindelijk kan verkopen of schenken aan iemand die het waardeert.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Oh, ik heb er vast een aantal. Dat zou je aan mijn vriendin of kinderen moeten vragen denk ik. Ik probeer altijd aan mijn minpunten te werken, maar ik weet dat ik lelijk kan zijn tegen personen die mij het meest dierbaar zijn. Andere personen de schuld geven van mijn persoonlijk falen. Ongeduldig zijn en pessimistisch, ook niet mooi.

Wat is mijn grootste valkuil? Op vakgebied is dat over-enthousiasme. Ik maak dingen zo verschrikkelijk ingewikkeld dat het bijna onmogelijk word om er een ‘happy end’ aan te breien. Ik kan mezelf enorm verliezen in mijn fantasie, waardoor deadlines en beloningen voor mijn werk niet meer in een realistische verhouding liggen. Het gaat altijd ‘over-the-top’.

Wanneer zou ik liegen? Als ik daar iemand mee kan helpen of daarmee een situatie kan voorkomen die vervelende gevolgen heeft. Ik ben er in persoonlijke situaties heel slecht in en lieg zelden tot nooit, maar tijdens conflicten met een autoriteit bijvoorbeeld kan ik een pokerface opzetten.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Dat zijn er heel veel en op een heel breed gebied. Ik vind Joe Fenton een geweldige kunstenaar en vakman en waardeer een artiest als Banksy voor zijn vindingrijkheid, politieke boodschap en lef. Er zijn tal van tattoo artiesten die ik enorm bewonder. Artiesten als Filip Leu, Shige, Robert Hernandez, Jose Lopez, Alex de Pase, Nikko Hurtado, Jeff Gogue, maar ook de jonge Emilio Winter uit Engeland is fantastisch. Er is zoveel talent, te veel om allemaal op te noemen…

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Als ik mijn ziel aan de duivel moet verkopen. Iets maken waar ik niet achter sta of oer saai vind en soms ook nog voor personen waar ik absoluut geen klik mee heb. Het komt zelden voor, maar soms moet het. Gewoon om geld te verdienen, het verplichte figuurtje draaien. Het afhandelen van financiën met klanten vind ik sowieso lastig. Gelukkig heb ik een hele strikte partner die mij veel helpt. Wel zo handig als je moet leven van je kunst…

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik ben vaak gelukkig als ik aan het werk ben. Maar met sommige resultaten ben je natuurlijk erg blij. Dat kunnen tattoos zijn, maar ook als ik een website heb gemaakt of een animatie die je weer terug ziet komen op televisie. In mijn artdirectors periode heb ik veel mooie dingen gemaakt voor grote bedrijven als Nissan, KPMG, Baan en ABN/AMRO. Maar laatst heb ik mee gewerkt aan een kinderboek, waar ik de illustraties voor heb gedaan. Erg leuk.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Ik snap hem wel. Je stopt nooit met je vak natuurlijk. Mijn ouders zijn beide redelijk op leeftijd en die blijven ook bezig met hun kunsten. Dat laat je nooit los. En in mijn geval zal dat ook zeker zo zijn. Waarschijnlijk tattoeer, teken, schilder en schrijf ik tot mijn dood. Zolang mijn lichaam en geest dat toelaten natuurlijk, ‘Knock-on-wood’!

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Je kunt aan je zelf werken. Gewoontes doorbreken, karaktertrekken bijschaven, je bewustzijn aanslijpen, etc. Maar veranderen? Nee… Ik ben blij met wie ik ben. Ook met mijn mindere kanten, zolang ik het in balans hou.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ik ben een paar keer heel hoog geklommen in meerdere takken van het artiesten vak en daarna weer heel diep gevallen. Ik weet niet wat de grootste prestaties zijn geweest; die van het hoge klimmen of die van het opstaan en weer doorgaan na het diepe vallen. Ik vind het wel een aardige prestatie dat ik naar Spanje ben vertrokken met 1600 euro op zak en het gered heb. Ik heb nu een goed lopende tattooshop en ben financieel onafhankelijk. Al moet ik daar wel wat mensen voor bedanken. Maar die vraag komt nog hè?

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Oh, ik ben een wereldbewoner. Ik denk dat ik overal wel kan aarden. Maar ik ben heel blij waar we nu wonen. Zuid Spanje heeft een heerlijk klimaat, goed eten, veel natuur en de zee. Nu ik weer een jong kindje heb, 2 honden en katten zal ik niet snel meer in een stad gaan wonen. Maar ik heb geen idee wat de toekomst brengt, we zullen zien.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn kinderen. Het zijn mijn vrienden, maar ook zeker ‘echt’ mijn kinderen. Ik word heel ongelukkig als ik slecht contact met ze heb of te lang niet zie. Ze brengen mij veel liefde, humor en als het moet ook een eerlijke mening.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik heb geen idee. Ik analyseer mezelf niet zo. Misschien mijn humor of mijn fantasie? Of wacht… Ik ben heel gevoelig voor onrecht, vooral als het om dieren gaat. Ik haal altijd dieren in huis en probeer ze te helpen. Dat is wel echt een karaktertrek van mij ja.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Where ever. Op de wc, in de auto, achter mijn computer. Ik kan soms fantastische ideeën krijgen als ik een jointje rook (lees;als ik 2 trekjes neem, want ik kan heel slecht tegen blowen) en ik schrijf dan van alles op. De volgende dag lees ik het terug en dan blijkt het merendeel onzin te zijn, maar soms zit er toch iets bruikbaars bij.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Als het goed eten is in goed gezelschap dan kan het bijna overal zijn. Maar een van mijn favoriete plekjes is hier bij een restaurant aan het strand, Luna beach. Gegrild eten onder de maan aan de zee, samen met mijn honden, liefde en familie of vrienden. Meestal doen we dat met bijzondere dagen, zoals verjaardagen of het zoveel jarig samenzijn met mijn vriendin Celeste.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? ‘Ik, Jan Cremer’ heeft mij heel erg beïnvloed toen ik een jaar of 18 was. Al is Jan Cremer natuurlijk niet zo’n charmante kerel, heeft dat boek mij heel veel gedaan. Ik heb natuurlijk wel het een en ander gelezen, maar ben niet zo’n enorme lezer. Ik denk dat kinderboeken mij meer gevormd hebben. Alles van Roald Dahl, de boeken van Paul Biegel, Dr. Suess… Voornamelijk de tekeningen. Carl Hollander, geweldig. En Jean ‘Moebius’ Giraud he!!

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Ik heb aardig wat Nederlandse schrijvers gelezen en vond Wolkers altijd wel goed. Ik heb de laatste tijd een aantal boeken van Dave Eggers gelezen, dat las wel aardig lekker weg. Maar een verhalen verteller als Roald Dahl, dat blijf ik een genie vinden. Tolkien is natuurlijk ook prachtig en JK Rowling ook geweldig.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Wil ik luisteren? Ik hou van enorm veel muziek. Ik luister tegenwoordig heel veel naar alles van DJ XS. Zijn mixen zitten vol met oude soul platen, funk en dance. Maar ik kan ook genieten van Vicente Amigo, Journey, Van Halen, The Eagles, Steve Ray Vaughn, Prince, Bob Marley. Als het maar geen Duits of Hollandse carnaval is of Hardstyle. Iets met gevoel graag.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Ik heb vroeger als jonge jongen heel veel strips gelezen en gekocht. Ik was gek op de stripalbums van Jean Giraud; Blue Berry. Maar ook op de boeken die hij onder zijn pseudoniem ‘Moebius’ schreef, samen met het genie Alejandro Jodorowsky, ‘De Incal van het duister’ was ik heel gek. De Metabaron vond ik altijd geweldig. Ik lijk nu wel een beetje op hem met mijn kale kop.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Dat zijn er ook weer heel veel. Ik gooi er even willekeurig wat (nog levende) namen uit. Allen geniën, variërend van filmmakers, kunstenaars, koks, natuurkundigen, politiek- of natuuractivist of een combinatie daarvan… Guillermo del Toro, Tim Burton, Banksy, Alain Passard, Virgilio Martínez Véliz, Nassim Haramein, Ken O’Keefe, Julian Paul Assange, Edward Snowden, te veel om allemaal te noemen.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Ik vond ‘Tideland’ een hele mooie film. ‘Big Fish’ vind ik ook prachtig. Films als ‘Fightclub’ en ‘The Matrix’ waren echt eye-openers voor mij. ‘Apocalypse Now’, ‘Once upon a time in the West’ en ‘The Godfather’ zijn natuurlijk klassiekers die je gezien moet hebben. Mijn ‘all-time favorite’ is nog steeds ‘Mad Max 2, The Roadwarrior’. Die heb ik enorm vaak gezien als jonge jongen. Maar als mens zou ik je aanraden om ‘Earthlings’ te gaan zien.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? ‘Fuck-you money’ zoals Adam Curry dat ooit zo mooi zei. Financieel onafhankelijk zijn lijkt me geweldig. Ik zou inderdaad totale vrijheid hebben om te maken en doen wat ik wil, wanneer en hoe ik het wil. Klinkt goed. Maar het is al heel fijn om rond te kunnen komen van je werk, zoals nu het geval is, al moeten we soms de eindjes aan elkaar knopen.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst is mijn leven, al voel ik mezelf niet echt een kunstenaar. Maar ik ben altijd bezig met mijn vak. Ik volg veel kunstenaars online en bekijk hun werk dagelijks om zo geïnspireerd te blijven in wat ik maak en doe. En natuurlijk ben je in het tattoovak dagelijks aan het ontwerpen en schetsen. Daarnaast schets ik ook veel voor mezelf of schrijf ideeën op.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Ik heb natuurlijk een grote vaste klanten kring die mij sponsoren door steeds weer bij mij terug te komen en daar ben ik zeer dankbaar voor. Gelukkig heb ik een paar mensen die mij helpen op momenten dat ik een kans nodig heb of grotere investeringen moet doen. Ik zal geen namen noemen, maar ze weten wie ze zijn… Ik ben ze daar zeer dankbaar voor. En mijn familie helpt mij zo af en toe en natuurlijk mijn partner Celeste, zij steunt mij enorm in alles dat ik doe.

Met wie zou ik in 2017 graag willen werken? Mijn oudste zoon, Django, was hier deze zomer en zou mij helpen met een groot schilder project. Helaas overleed mijn opdrachtgever 2 dagen voor dat hij aankwam hier in Spanje, waardoor alles op de lange rit werd geschoven. Dat was erg jammer. Mijn zoon studeert aan de HKU, vrije kunsten, en ik zou heel graag wat meer dingen met hem maken. Mijn dochter en haar partner Neal hebben onlangs een tattoostudio in Belgie geopend (Fortune & Glory), daar zou ik ook graag een paar dagen komen werken dit jaar.

Naar welk project, in 2017, kijk ik uit? De afronding van mijn plafondschildering die ik eerder noemde, hier in Torremuelle. Het is een gigantisch project om alleen te realiseren (60m2) en ik ben er nu al zo’n 5 maanden mee bezig, naast mijn werk in de tattoostudio in Torremolinos. Maar wat ik echt graag zou willen is het schrijven van een aantal verhalen die al jaren in mijn hoofd zitten. Ik heb al een hoop tekeningen af, maar het verhaal blijf ik maar herschrijven. Dat moet echt eens af.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2017 Filip Leu lijkt mij een hele bijzondere vent waar ik vast een goed gesprek mee zou kunnen hebben. Maar ook zeker Greg en zijn zoon Jim Orie, die ik helaas nog nooit ontmoet heb, vreemd genoeg. Gewoon een kwestie van een keer naar ‘Dragon Tattoo’ rijden denk ik, maar ik ben zelf altijd tering druk als ik in Nederland ben.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017? Ik reis waarschijnlijk over een paar maanden weer naar Zuid Amerika om de familie van Celeste op te zoeken in Iquitos, Peru. Als ik daar ben zet ik ook tattoos en maak muurschilderingen bij mensen thuis. Niet om geld te verdienen, maar als dank voor hun gastvrijheid. In Nederland als ik wat ‘guestspots’ doe bij mijn maatjes van L’Extremiste in Arnhem, mijn oude woonplaats. In Zaandam bij First Class Ink. En in Belgie natuurlijk, bij Fortune en Glorie! En anders bij mijn vaste tattoostudio ‘Malamadre’ in Torremolinos.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Er zijn een aantal mensen die ik ken, die zeer getalenteerd zijn, waaronder mijn vriendin Celeste de Jong (fotografie), Mirte Engelhard (Mode ontwerpster), Zaf Gobel (restaurateur van Zafvino), Nick Twaalfhoven (Vrij kunstenaar), Florentijn Bruning (Kunstenares). Ik Kan nog wel een tijdje doorgaan, maar ik hou het hier even bij…

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

Via Whatsapp of gewoon bellen kun je via +34 644525118
Email: mailto:marcvanardenne@gmail.com / mailto:marcvanardenne@hotmail.com
Google+: https://google.com/+MarcvanArdenne
YouTube: https://youtube.com/c/MarcvanArdenne
Facebook: https://www.facebook.com/marckyknucklestattoo/
Instagram: https://www.instagram.com/marckyknuckles/
Inkbe: https://inkbe.com/artist/marckyknuckles
Tattoodo: https://legacy.tattoodo.com/profile/141491
Inkfreakz: http://inkfreakz.com/users/marcky-knuckles

Dit is een bericht van Passie Pensioneert Nooit founder Peter de Kuster

Maak een Proefrit in jouw Droomjob en Creëer een Leven en Werk waar Jij van Houdt en Nooit van Wil Pensioneren. 

mip8

Ja, jij kunt een gooi doen naar jouw droomjob zonder jouw huidige job, levensstijl of onderneming te riskeren. In Proefrit in jouw Droomjob zul je ontdekken hoe het ontmoeten van een mentor die jouw droomjob heeft, van een gesprek tot een uurtje tot daadwerkelijk een paar dagen samenwerken met de mentor jou zal inspireren om jouw eigen verhaal te versterken over jezelf en jouw creatieve droomjob die jij altijd wilde. Het kan de eerste stap zijn om die droomjob waar te maken

midnight-in-paris-007

Revolutionair en praktisch, deze hands – on  class ontworpen door Peter de Kuster – de oprichter van Passie Pensioneert Nooit zal bijdragen dat jij met jouw passie jouw geld verdient wanneer je leert om:

  • Een “Proefrit in jouw Droomjob” voor jezelf in elke creatieve onderneming te maken
  • De vaardigheden op te bouwen en de kennis te vergaren die jij nodig heb om aan jouw nieuwe creatieve onderneming te beginnen
  • De angst om te veranderen te overwinnen
  • Een ontslag of andere onvrijwillige verandering in de kans van jouw leven te veranderen
  • Een droomjob te ontwerpen die nog niet bestaat
  • Een geleidelijke, veilige overgang te managen van jouw huidige job of onderneming naar jouw droomjob
  • Financiële risico’s te minimaliseren wanneer je met jouw nieuwe moedige leven start

ejfelkor_parizsban

“The secret of success is making your vocation your vacation – Mark Twain”

Door alle generaties heen hebben mensen al een Proefrit in hun Droomjob gemaakt. Bij architecten, kunstenaars, schrijvers, designers, reclamemensen, koks en acteurs bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld. Wel is het iets dat vooral bij de start van een loopbaan wordt gedaan. Terwijl je het altijd kunt doen om je beeld bij wat je doet en wilt doen met je passie voor je werk aan te scherpen door zij aan zij te werken met iemand die jouw rolmodel is.

Ik ben jaren geleden begonnen iedereen die op zoek was naar een praktische invulling voor hun droomjob te adviseren een Proefrit in jouw Droomjob te maken. 1, 2, 3 dagen echt werken met iemand die jouw droomjob heeft. Of gesprekken van een paar uur met hen. Bijna iedereen die een Proefrit maakte is daaruit gekomen met nieuwe energie, een helder verhaal en vastberadener dan ooit om hun droomjob waar te maken. Ze hebben boeiende projecten binnengehaald, een opleiding gestart of op andere manieren hun droomjob verder gebracht. Na jaren van fantaseren heeft de Proefrit in een paar dagen hen de kracht gegeven om in actie te komen.

Deels was het een leereffect – de concrete kennis die zij hebben gekregen over de onderneming van hun dromen. Deels was het de mentor die hun hand vasthield, hun zelfvertrouwen een boost gaf en hen hulp bood. Deels waren het de contacten die zij maakten, die het maken van de volgende stappen eenvoudiger maakten.

Maar het belangrijkste van allemaal, naast deze praktische zaken, was iets anders. De Proefrit in jouw Droomonderneming ontwaakte en gaf energie aan iets diep in henzelf, een gedeelte dat voorheen sluimerde en dat, eenmaal wakker geworden, weigerde om genegeerd te worden. Weet dat je als je een droomonderneming overweegt dat het niet alleen gaat over hoe jij jouw uren op het werk besteedt. Het gaat over het verbinden van jouw werk – leven met jouw diepste gevoel over jezelf. Het gaat erom werk te hebben dat je met passie doet, dat je energie geeft in plaats van uitput, waar je van voelt dat het van betekenis is.

WAAROM DEELNEMEN AAN PASSIE PENSIONEERT NOOIT? 

1.  Om een proefrit in jouw droomjob te maken voor je jezelf committeert

2. Om een mentor te vinden

3.  Om de ins en outs van een onderneming te leren kennen

4.  Om contacten in de bedrijfstak te leggen

5.  Jouw zelfvertrouwen te verhogen

6.  Om een passie te exploreren

7.  Om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen over ‘ the road not taken’

8.  Om mogelijke loopbanen te testen wanneer je nog niet weet wat je wilt

9.  Om een ongebruikelijke, opwindende reis te maken

10. Om iets nieuws uit te proberen en jezelf op nieuwe manieren uit te dagen

11. Om een nieuw verhaal te krijgen over jouw huidige onderneming, job, lifestyle en toekomst

12. Om verbinding te krijgen met iets dat in jou sluimert.

Wil je weten hoe de Proefrit in jouw Droomjob werkt? Klik op één van de links hieronder.

Hoe het werkt voor deelnemers

Hoe het werkt voor mentoren

Hoe het werkt voor werkgevers

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s