Passie Pensioneert Nooit voor Anne Forest

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Mijn wezens tot leven wekken door ze een naam te geven.

Het moment dat ik weet dat een werk af is.

Iemand naar mijn werk te zien kijken.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Buiten regen en grijs, binnen een lichte warme studio.

Een plan in mijn hoofd met een leeg doek voor me.

Schilderen met slapende katten om me heen.

Een horrorfilm kijken in het donker.

Wat is mijn grootste angst?

Linda Blair als Regan in The Exorcist.

Een grote kathedraal binnenlopen.

Het Christ the Redeemer beeld in Rio de Janeiro, of andere groter dan levensgrote beelden van mensen.

Teken.

Achtbanen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Wanneer alles samenkomt: een middeleeuws klassiek schilderij in mijn bron-materiaal archief + de afmetingen en verhoudingen van een doek + een kleurenschema. Dat voelt als het breken van een code, of het oplossen van een puzzel.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Dat ik me erg kan afzonderen en isoleren.

Voor mijn werk.

En achter mijn werk.

Ik ben hiermee in strijd want ik hou van die afzondering maar ben me ervan bewust dat het niet altijd goed is.

Wat is mijn grootste valkuil?

Ik ben niet in de wieg gelegd om eigen baas te zijn.

Het duurt iedere dag lang voordat mijn schilder-motor is aangezwengeld, en ik laat me snel afleiden.

Eigenlijk zou er altijd iemand in de hoek van mijn studio moeten staan die omstebeurt naar mij en naar een klok kijkt.

Wanneer zou ik liegen?

Ik ben niet altijd super open over uitstelgedrag en gebrek aan discipline. Maar elke keer dat ik andere kunstenaars het hoor hebben over hun eigen problemen op dit gebied fleur ik op! Het zijn typische krochten vanwaaruit we soms moeten werken. Dat zijn niet de meest toegankelijke plekken om te komen vaak. Kunstenaars zijn geen bovenmenselijke superhelden en moeten dit proces niet verbloemen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

Allison Schulnik, George Condo, George Raftopoulos, Joseba Eskubi, Charlotte Schleiffert, Natasja Kensmil, David Lynch, Peter Doig, Neo Rauch, Mary Aly, Gijs Frieling

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?

Het kan heel confronterend zijn. Geen eerlijkere spiegel dan (het maken van) een schilderij voor mij. Ik ben een controlefreak die immens veel aandacht op één punt kan focussen, met emmers geduld over voor het ene en geen druppel voor het andere. Ík zie dit één op één terug in mijn werk, wanneer ik dat nou wil zien of niet.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Wanneer erkenning voor mijn werk mij op plekken brengt of situaties doet ontstaan die de koers van mijn leven veranderen. Het ontroerd me wel dat al die jaren dat ik niet anders kón, dat het alleen maar voor mezelf was, dat het zo instinctief was, dat ik onderwijl aan mijn weg naar de toekomst aan het timmeren was. Ik had bijvoorbeeld anders niet mijn grote, prachtige atelierwoning toegewezen gekregen, waar mijn vriend en ik en onze 2 katten ons leventje nu leiden.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Dat dit het is. Dit is werkelijk het leven die ik tot het einde zal leiden.

Maken, maken, maken. Tot mijn vingers eraf vallen.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Ik kan mij geen goede of slechte eigenschap bedenken die zich beperkt tot hoe ik werk of hoe ik in de omgang ben of mijn mentale staat. Ik zou wel impulsiever en spontaner willen zijn. Ik zou makkelijker keuzes willen kunnen maken. Ik zou minder bang willen zijn controle te verliezen op dingen. Ik zou me meer open willen kunnen stellen voor mensen en ervaringen. Ik zou minder doodsbang willen zijn in een achtbaan te stappen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Vier nominaties achter elkaar voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst is mijn pluim!

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

Waar ik nú leef en werk! De Kersenboomgaard Ateliers in Utrecht 🙂

En misschien later als ik een klein oud grijs schilder omaatje ben in een huisje op de rand van een rotswand in Cornwall, Engeland of op een eilandje in Schotland. Zolang ze er Engels spreken zodat ik geen derde taal hoef te leren (ik ben Nederlands maar van huize uit Amerikaans) en de plaatselijke supermarkt en kunstenaarsbenodigdheden winkel er bezorgd (want ik heb geen rijbewijs).

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Mijn 2 witte katten, Mister Future en Jean Mineur.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Mijn hyperfocus.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?

Mijn beste ideeën doe ik uiteraard het meeste op in mijn studio, en s’nachts in bed doe ik ook een hoop voorwerk in mijn hoofd. Ik kijk in mijn vrije tijd veel films en documentaires want ik hou ervan me compleet onder te dompelen in verhalen en om verder alles om me heen dan even af te sluiten. Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat als ik op dat moment in mijn werk aan het vastlopen ben, een bepaald shot of soort lichtval of uitdrukking (etc) mij de oplossing kan aanreiken.

Dus ik denk de bioscoop hier om de hoek.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Cantina di David (restaurant tegenover de bios).

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Ik moet vaak denken aan een periode toen ik tiener was waarin ik ieder boek dat ik over geisha kon vinden verslinde. Deze boeken fixeerde mijn interesse in iets waarvan ik denk dat dat in ieder mens schuilgaat: een geheime stille wereld die omhult wordt door een bewustzijn dat in dienst staat van wat er van je wordt verwacht en maatschappelijke normen. In de geisha-wereld leek dit fenomeen extra aanwezig, omdat hun beroep zo met die 2 uitersten speelt: de geisha zelf is een instrument dat kunst tot leven moet wekken, terwijl hun klanten ervoor betalen vermaakt te worden door en het gezelschap te hebben van de geisha.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Die heb ik niet. Wel een favoriete scriptschrijver: David Lynch.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Jim O’Rourke, Kendrick Lamar, Joni Mitchell, Daniel Johnston, Cardi B., Delia Derbyshire

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Dale Cooper (Twin Peaks)

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Robert Mueller (FBI)

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?

[Safe], 1995

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?

De vrijheid om, los van materialistisch succes, de rest van mijn leven te blijven schilderen.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Dat zou ik geen ‘rol’ meer kunnen noemen omdat het zo allesomvattend is. Het is datgene waar ik van jongs af aan weet dat dat is wat ik moet doen. Iemand heeft het ooit de naam ‘kunst’ gegeven, dus dat is wat ik het noem. Er is een hele wereld omheen gebouwd die met de tijden mee verandert en in iedere stad of land anders maar ook wel weer best wel hetzelfde is. Ik trek me niet zoveel aan van dat wereldje, of de tendensen daarin. Ik kan en wil me altijd maar op één ding tegelijk focussen, en daarin wint mijn werk het altijd.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?

Mijn vriend Thomas 

Mijn Ouders Jim & Nancy 

Galerie Heden 

Met wie zou ik in 2019 graag willen werken?

Een museum. Maakt me niet uit welke 

Naar welk project, in 2019, kijk ik uit?

Dat is geheim 😉 Ga naar mijn website en abonneer je op mijn nieuwsbrief!

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2019?

Welke niet?? Ik zal proberen om naar meer openingen te gaan in 2019, want ik vind het toch eigenlijk wel heel cool collega’s te ontmoeten, to put a face to a painting.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Jorn van Leeuwen

Hoe kun je contact met mij opnemen?

Mail naar info@anneforest.nl

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s