Passie Pensioneert Nooit voor Odette van Kempen

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Als auteur is mijn grootste passie het vertellen van verhalen, in beeld of woord, en dan vooral de verhalen die verzwegen worden. Alle verhalen verdienen het om verteld te worden. Alle verhalen doen ertoe. Ik vind het mooi om de kale waarheid aan te stippen, om zo de donkere hoekjes in onze samenleving het licht te laten zien. Ik schop daarbij (soms onbedoeld) tegen sociale schenen en kijk verder dan wat mensen in een gesprek aan mij vertellen. Noem het mijn zoektocht naar authenticiteit. Verder heb ik me verdiept in de Ayurvedische geneeskunde en mag ik mij sinds kort Ayurvedisch practitioner noemen. Mijn grootste passie op dit vlak is bij te kunnen dragen aan het proces om mensen opnieuw te leren luisteren naar de intelligentie van eigen lichaam, ziel en geest, om zo hun gezondheid (preventief) te bevorderen.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Mijn idee van ultiem geluk is de totale absentie van het verlangen om dit na te willen streven, en in deze ‘volle’ leegte te verzinken.

Wat is mijn grootste angst?

Ik geloof dat ik die niet (meer) heb. Mijn oude angsten – monster onder het bed, sterfelijkheid, verlies, verdriet – zijn allen langsgekomen en doorleefd, waardoor hun beweging in mij het zwijgen is opgelegd. Als ik toch zou moeten kiezen dan kies ik voor: De angst dat de angst weer de kop op zal steken. Het aanzien van het lijden van geliefden. Dat mensen zich niet weten te ontworstelen aan de regie van de menigte. Dat we niet durven luisteren naar de stem van ons geweten.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Dat ik mij erin kan verliezen. Dat niets anders er meer toe doet als ik met creëren bezig ben. En als mooie bijkomstigheid dat ik andere mensen kan inspireren en/of een aanzet kan geven bij hun bewustzijnsproces.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Dat ik weinig tolerantie heb met betrekking tot het verduisteren van de waarheid. Als ik onrecht tegenkom dan transformeert mijn tong tot een zwaard. Ik kan me voorstellen dat dit voor anderen wel eens minder aantrekkelijk kan zijn.

Wat is mijn grootste valkuil?

Mijn grootste valkuil is dat ik veel alleen-tijd nodig heb. Hoewel ik hou van mens en dier, hou ik er ook van om dingen alleen te doen. Zo laad ik me op en kom ik tot de beste ideeën. Ik pas de rol van toeschouwer goed, en daarmee onttrek ik me vaak aan de dynamiek van sociale groepen. Door dit afzonderen kan ik wel eens een uitgestoken hand mislopen. Dan ‘draag’ ik alleen, terwijl dit eigenlijk niet hoeft. Die afzondering kan een valkuil zijn.

Wanneer zou ik liegen?

Waarheid is de spil van mijn leven, dus liever lieg ik niet. Een klein leugentje ontsnapt mij wel eens, als ik daarmee bereik dat ik anderen niet onnodig hoef te kwetsen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

Als schrijver bewonder ik onder andere Arnon Grunberg. Ik houd ervan dat hij op papier niets ontloopt en het menselijk gedrag weet neer te zetten op zijn merkwaardigst en onaangenaamst. Ook houd ik van de krachtige poëzie van Paul Snoek en de tere creaties van Rupi Kaur.

Als Ayurvedisch practitioner bewonder ik de Indiase artsen die mij hebben onderwezen.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?

Als auteur houd ik het minst van de onzekerheid die het schrijven soms met zich meebrengt. De kwetsbaarheid: Is mijn tekst wel goed genoeg? Raak ik wel de juiste snaar? Al worden in die twijfelmomenten de mooiste babys geboren en ontwikkelt zich juist daar ruimte tot groei.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Ik was het meest gelukkig met mijn werk toen ik de geprinte versie van mijn debuutroman Nalins keuze onlangs vast mocht houden. Dat was een mijlpaal voor mij. Van een verhaal in wording naar een fysieke creatie. Dat gaf blijdschap en kracht.

Als Ayurvedisch practitioner haal ik veel voldoening uit het patiënt-contact. Zoals de keer toen een patiënt met chronische ontstekingen door het hele lichaam voor het eerst sinds tijden pijnvrij was.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie pensioneert Nooit ’mij?

Als je doet wat je liefhebt, is pensioneren geen optie. Dat zou zijn alsof je een bron van levenskracht op zou moeten geven. Je zegt toch ook niet na een x aantal jaren leven: Hak mijn voeten er maar af. Dat is stom. Dan loop je niet meer.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Niet veel. Ik heb leren houden van mijn perfecte imperfecties. Wat meer naar buiten durven treden misschien. Minder snel afgeleid worden. Concentreren op een ding tegelijk. Minder perfectionistisch zijn en dat ook niet van anderen verwachten.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Het debuut van mijn roman Nalins keuze.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

Op een inspirerende plek in de natuur, liefst omringt door bos en water, waar ik me in alle rust met mijn kunst bezig kan houden. Al vind ik de natuur ook terug in wilde planten op de stoep of in mijn binnentuin.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Mijn dochter, mijn man, mijn moeder. Mijn gezondheid. De drive in mijzelf om er overal, ongeacht omstandigheden, iets moois van te maken.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Mijn zoektocht naar eigenheid en waarheid. Mijn doorzettingsvermogen en positiviteit. Voor alles een oplossing vinden. Er onvoorwaardelijk zijn voor mijn geliefden.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?

Een mooie plek in Frankrijk (De Morvan, of de Vogezen) in mijn kleine blauwe vintage caravan uit 1968. Tijdens een wandeling op Landgoed Ockenburg.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Kasserie OCK op Buitenplaats Ockenburg. Hier geniet ik van een heerlijk kopje verse munt thee uit eigen tuin, een glaasje biologische wijn en een OCK tapasplankje.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloedt en hoe?

De gedaanteverwisseling van Franz Kafka. Ik vond herkenning in zijn manier van denken.

Bhagavad gita. Een ‘levend’ boek. Elke keer als ik lees haal ik er iets anders uit.

Het verrotte leven van Floortje Bloem en De moeder van David S., van Yvonne Keuls. Tijdens mijn vroege tienerjaren spraken de keuzes van haar thema’s mij aan.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Franz Kafka. Arnon Grunberg. Khaled Hosseini. Virginia Woolf. Kalidasa.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

(Bliss) I am the light of my soul – Sirgun Kaur & Sat Darshan Singh

De klank van mijn geliefden, in stem of stilte.

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Maja de bij, om haar onvermoeibaar optimisme. Pipi Langkous, om haar eigenheid.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Mijn moeder, mijn man, en mijn dochter. Om wie ze zijn. Om hun moed. Frida Kahlo.

Welke film zou ik jou aanbevelen om ooit in jouw leven te zien?

The Unbearable Lightness of Being

Being John Malkovich

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren’ mij?

De financiële ruimte hebben om ongestoord bezig te zijn met dat wat je levenslust geeft. Al is er in begrenzing ook altijd wel mogelijkheid om te creëren.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Een vooraanstaande. Alles is creatie. Alles is kunst. Kunst is voor mij een manier om het leven te begrijpen.

Wie is mijn grootse fan/sponsor/partner in crime?

Mijn man. Op de voet gevolgd door mijn moeder en mijn dochter.

Met zou ik in 2019 graag willen werken?

Met gelijkgestemden, die zich door een gezamenlijk (kunst)project inzetten voor duurzame positieve verandering in de wereld.

Naar welk project, in 2019, kijk ik uit?

Het voltooien van mijn tweede roman en het uitbreiden van mijn Ayurvedische praktijk.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2019?

Carel en Anna, die ik ken van de opleiding ‘Klassiek tekenen’ die ik heb gevolgd aan de Stadsacademie. Met hen zou ik in 2019 graag een kunstzinnig project opzetten.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2019?

Je kunt mij volgen via mijn website:

www.odettevankempen.nl

Of via onderstaande Social Media kanalen:

https://www.instagram.com/odettevankempen/

https://www.facebook.com/odette.vankempen.5

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Mensen met een eigen verhaal.

Hoe kun je contact met mij opnemen?

Via mijn auteurswebsite: www.odettevankempen.nl

Of voor een Ayurvedisch consult op: www.ayur-health.nl

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s