Passie Pensioneert Nooit voor Mireille Schermer

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

De magie van nieuwe ideeën die worden geboren. Als docent samen met studenten sparren en brainstormen zodat ideeën kunnen ontstaan, en concepten kunnen worden vind ik een mooie fase. Als kunstenaar vind ik dat ook en soms kan ik niet slapen omdat het ene na het andere idee opkomt.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Werken in een flow waarbij alles samenvalt en synchroniciteit overal is. Waarbij ik een zee van tijd ervaar en ik me verbonden voel met de natuur waarin ik werk. ‘Natureworks’ maken in de breedste zin van het woord; schilderijen en installaties maken van stronken, takken, wortels of wat ik maar vind, maar ook verzamelen van kruiden, bessen, zaden en daar medicinale zalf of crèmes, thee of olie van maken.

Wat is mijn grootste angst?

Jong te sterven en er nog niet klaar voor te zijn. Ik heb nog zoveel ideeën waarmee ik aan de slag wil en avonturen waarnaar ik uitkijk om met mijn geliefden te beleven, en voor mijn gevoel ben ik nog maar net begonnen. Ik voel me vaak nog alsof ik net ben begonnen Verder ben ik eigenlijk vrij onbevreesd en daar ben ik blij mee.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Het ‘buiten spelen’ en experimenteren met gevonden materiaal uit de natuur. Nieuwe kunstwerken maken, installaties, en die dan in de natuur exposeren. Ik houd er enorm van te zien hoe mijn werk samenwerkt, of zelfs samenvalt met de omgeving, erin wordt opgenomen. Het idee dat het op kan gaan, transformeert en weer natuur wordt vind ik mooi. Het is een oefening in loslaten.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Ik ben geen ster in loslaten…

Wat is mijn grootste valkuil?

Ik vind heel veel dingen interessant en zou prima 100 levens kunnen vullen. Ik ben vaak met heel veel verschillende dingen bezig, snel enthousiast en kan dan nog wel eens mezelf voorbij lopen. Dan wil ik teveel tegelijk en kom ik niet uit met de tijd!

Wanneer zou ik liegen?

Ik lieg liever niet.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

Ik bewonder Andy Goldsworthy, die nog elke dag buiten speelt alsof hij nog 10 was. Dat is ‘the spirit’ wat mij betreft; je blijven verwonderen en elke dag iets nieuws ontdekken. Zijn werk getuigt voor mij ook van een groot doorzettingsvermogen.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?

Ik houd niet van administratie en al helemaal niet van lange vergaderingen.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Op verschillende momenten en plaatsen maar vooral als ik buiten aan het werk was.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Het geweldige vooruitzicht dat ik kan blijven schilderen tot ik erbij neerval.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Niets; ik zit in de fase van acceptatie

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Er zijn er best een paar waarop ik trots ben. Na 25 jaar lesgeven nog steeds vol enthousiasme voor de klas kunnen staan is er zo een. Of dat mijn concept voor de duurzame installatie ‘Bee Good’ werd uitgekozen om uit te voeren voor de Circular Change Conference in Slovenië in mei 2018 en drie maanden lang in de beeldentuin van het prachtige kunst museum Bozidar Jakac is gebleven. Bijzonder vond ik helemaal dat er zo mooi omheen is gemaaid dat er uiteindelijk een bloemencirkel onder de installatie is ontstaan op het gras, waar echte bijen hun voedsel konden vinden.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

In de natuur maar dat doe ik al voor een groot deel. Ik woon de helft van de tijd in een boshut, mijn atelier is in een grote tuin en ik geef les op de European Fashion Business School, dat op een prachtige plek in het bos staat. Ik houd ook erg van reizen en vind het inspirerend ‘site specific’ werk te maken op andere plaatsen in de natuur omdat het me heel veel leert over het landschap.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Dat is een moeilijke vraag. Ik bezit veel spullen die vooral persoonlijke waarde hebben. Spullen van mijn vader en mijn oma die allebei zijn overleden. Gevonden schatten uit de natuur. Mooie herinneringen van reizen. Ik kies toch voor Sonja, mijn aap die ik als kind overal mee naartoe zeulde.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Ik ben heel nieuwsgierig en ondernemend aangelegd. Daardoor ga ik graag van de gebaande paden af.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?

Mijn tuin, de duinen en het bos.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Nepalees restaurant Annapurna in mijn dorp.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Ik ben erg onder de indruk van het recent gelezen Homo Deus, waarin ontzettend veel interessante verbanden worden gelegd maar dat ook laat zien hoe de moderne mens zich laat leven. Ik vind het een wake up call. Ik las ooit ‘The Shack’ van Paul Young, dat ik heel aangrijpend vond omdat het gaat over een god voor iedereen en over vergeving in de breedste zin van het woord. Vergeving is een sleutel. De vijf inzichten van Don Miguel en Don Jose Ruiz pak ik eens in de zoveel tijd weer op omdat het wijsheid bevat die je altijd kunt toepassen.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

John Irving, Gabriel Garcia Marquez. Ik houd ontzettend van Latijns Amerika en van Latijns Amerikaanse literatuur. De boeken van Alessandro Baricco vind ik juweeltjes omdat ze stuk voor stuk zulke mooie levenslessen in zich dragen en zo poëtisch en surrealistisch zijn. En ik houd erg van de gedichten van Sabine van den Berg.

You Only Die Once‘. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Mexicaanse Son Huasteco,die gedraaid wordt op begrafenissen en bruiloften. Het is muziek voor mij die rechtstreeks mijn hart in gaat en waarnaar ik niet altijd kan luisteren, zo intens en emotioneel is het. Wat salsa uit Colombia en een paar stevige nummers bluesrock, Bob Marley, mijn favoriete popsong “Dance hall days’ van Wang Chung, en als ik dan toch bezig ben wat mooie sjamanistischeicaros’ om me voor te bereiden op de reis.

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Ik kies voor Pippi Langkous vanwege haar uitspraak ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Mijn partner Cor, altijd open voor iets nieuws en onbevangen is, mijn vriendin en multi talent Sabine van den Berg, mijn collega en vriendin Jet Noever, met wie ik al vele jaren samen lessen en projecten voor studenten maak en die net zo gedreven is door passie als ik, en vriendin Monique Koetsier, die altijd bruist van de ideeën en werkt aan een mooi slow modemerk. En Saskia Nieboer van de Groene Zon, mijn super inspirerende kruidendocent.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?

‘Down to earth’. Niet zozeer voor het romantisch verfilmde reisverhaal van het gezin maar voor de heldere analyses en adviezen van de sjamanen in de film, die allemaal op een lijn zitten, ondanks het feit ze oneindig ver uit elkaar wonen, uit compleet andere culturen komen en elkaar niet kennen. Die verhalen voelen voor mij als enorm waarachtig en inspirerend.’Samsara’ vind ik nog altijd erg mooi. En alle films van Alejandro González Iñárritu, mijn favoriete regisseur.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?

Genoeg hebben om te leven zodat ik kan maken wat ik wil maken en het werk doe dat ik graag doe. Niet omdat het moet maar omdat het mag.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Een hoofdrol! Kunst reflecteert de maatschappij en is een belangrijk onderwerp in de lessen die ik mijn studenten geef. Ik bezoek graag tentoonstellingen. Daarnaast maak ik zelf kunst dus mijn leven is doordrenkt van kunst.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?

Dat is mijn levenspartner Cor, die mij steunt en aanmoedigt, meedenkt en overal met me naartoe reist om mijn werk op te bouwen.

Met wie zou ik in 2019 graag willen werken?

Met mijn collegas en vrienden uit kunstenaarscollectief IMIX, Marion Albers, Gemma Distelbrink en Garrie Oomkens. We hebben mooie plannen voor 2019…

Naar welk project, in 2019, kijk ik uit?

Naar de IMIX open atelierweekenden die we in 2019 ieder seizoen gaan vormgeven naar een thema dat aansluit bij de natuur. IMIX verbindt natuur en kunst met elkaar. Het eerste weekend gaat plaatsvinden op 19 en 20 januari 2019. Wees welkom!

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2019

Ik ontmoet graag mensen en laat me verrassen door wat er op mijn pad komt.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2019?

In ieder geval elk seizoen in de ateliertuin, te volgen op www.mireilleschermer.nl of op https://www.instagram.com/mireilleschermer/

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Marion Albers

Dit is een bericht van de oprichter van Passie Pensioneert Nooit –  Peter de Kuster 

Wat is Jouw Verhaal?

Ga samen met Peter de Kuster in een ontdekkingsreis in een mooie boekhandel in één van de steden Maastricht, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Den Bosch, Breda, Tilburg of Nijmegen. Een reis langs geweldige romans van heden en verleden waarin jij het verhaal gaat verkennen dat jij jezelf vertelt over jezelf en hoe je een leven en werk creëert waar jij van houdt en nooit van wil pensioneren. Samen exploreren wij de manier waarop wij verhalen vertellen over onszelf tegen onszelf over ondernemen, zelf promotie,  tijd management,  geld, familie, geluk, betekenis – en, het meest belangrijke, de manier waarop wij deze verhalen veranderen om ons zakelijke en persoonlijke leven te transformeren.

slide_313836_2822961_free

Jouw verhaal is jouw leven. Als mensen vertellen wij onszelf verhalen – van succes of falen, van macht of slacht offer dom; verhalen die een uur duren, of een dag, of een heel leven. We hebben verhalen over onszelf, onze onderneming, ons werk, onze klanten, ons geld, onze tijd, onze zelf – promotie, onze familie en relaties, onze gezondheid; over ouder worden, over van betekenis zijn, over wat wij willen en waar we toe in staat zijn om te bereiken. Toch, hoewel onze verhalen diepgaand beïnvloeden hoe anderen ons zien en wij onszelf zien, herkennen weinigen onder ons zelfs dat wij verhalen vertellen, of wat zij zijn, of dat wij ze kunnen veranderen  — en op zijn beurt, ons lot kunnen transformeren.

Onszelf verhalen vertellen biedt structuur en richting wanneer we door de uitdagingen en kansen van het leven navigeren, en helpen ons onze doelen en vaardigheden te interpreteren. Verhalen geven betekenis aan chaos; zij organiseren onze vele divergente ervaringen in een coherente rode draad; zij vormen onze hele realiteit. En veel te veel van onze verhalen zijn disfunctioneel, vragen erom herschreven te worden. Ten eerste stellen wij jou de vraag: “In welke gebieden van mijn leven is het helder dat ik niet mijn doelen kan bereiken met het verhaal dat ik heb?” Peter toont je daarna hoe jij nieuwe, op de realiteit gebaseerde verhalen creëert die jou tot actie inspireren, en jou brengen waar je wilt gaan zowel in jouw onderneming als in jouw persoonlijke leven.

Gedurende decennia heeft Peter de Kuster de macht van jouw verhaal onderzocht om passie en performance te verhogen. Duizenden individuen wereldwijd hebben gekeken of geparticipeerd aan onze verhalen.

Onze capaciteit om verhalen te vertellen is een van onze meest diepgaande gaven. Peter’s benadering om diep engagerende verhalen te creëren geeft jou de middelen om de kracht van story-telling in te zetten en voor altijd jouw creatieve leven en onderneming te veranderen.

Wat kan ik verwachten?

Hier is een outline van het ‘Wat is jouw Verhaal?’ programma. 

VOORBEREIDING: OUDE VERHALEN

 • Wat is jouw Verhaal?
 • Probeer jij wel een Verhaal te Vertellen?
 • Oude Verhalen  (verhalen over jezelf, jouw creatieve werk, jouw klanten, jouw geld, jouw zelf promotie, jouw geluk, jouw gezondheid)
 • Vertel jouw huidige Verhaal
 • Is dit Echt Jouw Verhaal?

DE REIS:  JOUW NIEUWE VERHAAL

 • De Queeste in jouw Verhaal. De Missie in jouw Leven en Werk.
 • De woorden op jouw grafsteen
 • Jouw ultieme queeste, luidkeels
 • De Twaalf Archetypische Queestes
 • Het Ene Geweldige Verhaal
 • Een Queeste is Altijd Onvergetelijk
 • De Quest in Quest-ion
 • De Rode Draad Spannen
 • Valse Queeste, Tragisch Einde
 • De Drie Regels van Story Telling
 • Schrijf Jouw Nieuwe Verhaal

DE TERUGKEER:  VERHAAL IN ACTIE OMZETTEN

 • Jouw Verhaal in Actie Omzetten
 • Het Story Effect
 • Story Rituelen
 • Story Boarding van jouw verhaal
 • Zij Creëren Nog Lang en Gelukkig

De Reisgids

Peter de Kuster

1523581_1382315678688481_338569992_o

Praktische Informatie

Waar?   Wat is jouw Verhaal Coaching wordt aangeboden in Amsterdam, Antwerpen, Utrecht, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, Den Bosch, Breda, Brussel, Leuven, Tilburg en Maastricht.

Voertaal: Nederlands

Wanneer:  Je kunt voor sessies van twee uur reserveren

Prijs:  € 295 exclusief BTW per sessie

Reserveer door te mailen naar peterdekuster@hotmail.nl of bel naar 06 33661772

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s