Passie Pensioneert Nooit voor Vanessa Umboh

Vanessa Umboh – oprichtster Stem zonder Gezicht (dank voor de tekstbijdrage van  Ferdy Karto)

Stem zonder Gezicht vormt een stem voor alle kinderen die niet in hun basisbehoeften worden voorzien. Voor de kinderen die onzichtbaar blijven wegens armoede. 

SzG gelooft in de kracht van community en gelooft dat gemeenschapsgevoel een belangrijk grondbeginsel is voor een veilige, vriendelijke en inclusieve samenleving. 

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Zonder twijfel is mijn grootste passie het opkomen voor het welzijn van al onze kinderen. Dit is mijn absolute drijfveer. Hiermee probeer ik begrip en inzicht te verspreiden zodat we samen kunnen opstaan voor de rechten van mensen en met name onze kinderen.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Vanuit passie en je eigen talent mogen creëren door – en dat is essentieel – niets anders dan slechts jezelf te zijn.

Wat is mijn grootste angst?

Roep je iets over jezelf af als je vrijuit spreekt over dingen die je grote angst inboezemen? In principe heb ik weinig echte angsten, buiten het verliezen van belangrijke personen in mijn leven. Dat zou me achterlaten in een staat van radeloosheid.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Ik houd van werken vanuit mijn hart. Mijn hart, innerlijke stem spreekt op momenten tot mij. Wanneer ik vanuit vertrouwen en geloof dit opvolg, presteer ik dingen die ik zelf niet eens voor mogelijk hield en maak ik ook nog eens heel veel kinderen en gezinnen blij. “Follow the whispers of your heart and let love do her magic,” dit is mijn levenswijze.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Dat zal mijn ongeduld zijn. Voor mij gaan zaken nooit snel genoeg. 40.000 kinderen in mijn stad worden in hun basisveiligheid aangetast als gevolg van armoede. Dat is echt ontoelaatbaar voor mij. Ik wil dat zo snel mogelijk opgelost zien. Mijn ongeduld is in principe niet zo handig, omdat ik ook een wereld nodig heb die moet meebewegen. Maar die wereld neemt een ander tempo aan. Hierdoor zit ik mezelf soms in de weg.

Wat is mijn grootste valkuil?

Ik denk mijn enorme gedrevenheid, en daarbij mijn innerlijke wens, maakt dat ik me daar erg op kan focussen. Daardoor richt ik mijn energie en mijn visie meer op wat er buiten me gebeurt en vergeet dan weleens om voldoende aandacht aan mezelf te geven.

Wanneer zou ik liegen?

Liegen doe ik liever niet. Liegen doet meer kwaad dan goed voor ons is. Ik handel liever vanuit oprechtheid. Ik geloof in eerlijkheid, voor mij is dit de enige weg. Liegen betekent valse intenties hebben of iemand om oneerlijke redenen aan je binden. Ik houd van zuiverheid en zo benader ik de wereld. Maar als ik het doe, dan zal het zijn om eigen bestwil.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

Ik bewonder veel mensen, maar plaats ze niet op een voetstuk. Zodoende vergelijk ik mezelf of anderen niet zo snel met elkaar. We zijn allen mensen. Iemand waar ik momenteel wel bewondering voor heb is Greta Thunberg. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat zij volledig zichzelf is. Dat ze haar stem gebruikt om onrecht in de wereld te bestrijden. Bij haar heb ik het gevoel dat ze ook spreekt vanuit zelfverzekerdheid.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?

Alle technische zaken die bij het uitvoeren van de activiteiten van een Stichting horen. Denk aan de administratie, uitzoekklussen, financiën… Dit zijn randzaken die belangrijk zijn, zeker om op te kunnen komen voor onze kinderen, maar niet het favoriete deel van mijn werk.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Het zien van groei, van ontwikkeling bij activiteiten die ik heb uitgevoerd. Ik maak mee: dat kinderen hun dankbaarheid tonen, uit zichzelf. Ik was onlangs in een wijk waar ik twee jaar geleden een speelgoedactie had georganiseerd. Loopt een jochie van 7 jaar naar me toe en zegt “hallo mevrouw, ik herinner me u nog. U bent die mevrouw van die speelgoedwinkel.” Voor mij is het belangrijk om zaadjes te planten; dat kinderen weten dat er mensen zijn die om hen geven.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Passie is invulling geven aan datgene waarvoor je geboren bent. Dat je jouw talenten, jouw gaven kan inzetten voor de wereld om je heen. Wanneer je hier actief vorm aan geeft word je blij van binnenuit. Dan is hetgeen dat je doet nooit werk en zal nooit stoppen. Het heeft geen einddatum, geen pensioen met gouden handdruk. En je hoeft eenvoudigweg alleen maar te ‘zijn’.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Ik kan behoorlijk chaotisch zijn. Ik ben snel afgeleid en wil veel dingen tegelijk. Ik zou mezelf meer structuur willen geven. Ik zou willen dat ik planmatig kan handelen om zodoende efficiënt te werken. Soms merk ik bij mezelf dat ik slecht ben in plannen. Ik kom vaak pas in actie wanneer de druk hoog is.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Stem zonder Gezicht is opgebouwd op basis van onze visie. Vanuit een armoedesituatie, vrijwel zonder geld, hebben we – bottom up – een organisatie vormgegeven op basis van inzet, kracht, onze talenten, het elkaar gunnen en delen. Altijd slaan we de handen ineen met het oog op collectieve belangen. Met al onze inspiratieprojecten wisten we duizenden kinderen met onze gebaren te raken. Wij samen. Met elkaar.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

Rotterdam natuurlijk.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Mijn hart natuurlijk!

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Mijn heilige geloof (kinderlijke naïviteit wordt het ook wel genoemd) is dat dingen anders kunnen. Dat we liefdevoller kunnen zijn en dat we als mensen samen kunnen komen om zaken anders aan te pakken of in te vullen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?

Dat is beslist de natuur. Ik zit vaak aan het water, dichtbij het bos. Er heerst rust, maar ik ervaar er ook de dynamiek van leven. De natuur nodigt me uit om echt stil te zijn, het neemt ballast van me over, zodat ik lichter word. Daardoor word ik kalm en kan ik meer openstaan voor de inspiratie die ontstaat. Zo maak ik contact met mezelf en de wereld om me heen.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

La Bandera op de Nieuwe Binnenweg. Deze plek heeft liefde voor eten, heeft liefde voor jou als persoon, en is in staat een aangename, huiselijke sfeer te creëren – terwijl het echt een restaurant is.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Dat is ‘Dansen in de Hemel’ van Michael Pilarczyk. Dit boek gaat over het volgen van ingevingen. Het gaat over vallen en opstaan. En nog een aantal keren vallen. Dat je rijkdom creëert voor jezelf, puur op vertrouwen. Dat je dingen doet vanuit oprecht vertrouwen en geloof in jezelf.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Ik heb veel gelezen, maar wat het meest blijft beklijven is toch van Paolo Coelho.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Dit is een vraag waar ik denkbeeldig een kruisje achter zou zetten. Ik kom er later met je op terug. Beter is het me te vragen als je me treft, dan kunnen we mooie muziek uitwisselen. En ach, die lijst is toch pas van toepassing over ruim 40 jaar!

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Er zullen vast vele personages in talrijke boeken zijn waarin de meest bewogen en menselijke acties worden uitgevoerd. Ik kan ze niet zo voor de geest halen. Mensen waardeer ik om hun inzet. Ik ben niet iemand die een ander verheerlijkt.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Binnen mijn eigen netwerk zijn er tal van mensen die zich inzetten voor een betere leefcontext. Al deze mensen zijn een constante inspiratie voor me. Vele mensen die ik tref spreken mijn taal, ook mensen uit de geschiedenis. Zo lees ik nu bijvoorbeeld over Rosa Luxemburg. Hoewel ik nog veel moet onderzoeken over haar, kan ik stellen dat ik mensen waardeer die zich inzetten voor anderen – voor het verbeteren van elkaars leven. En natuurlijk zijn mijn vader en moeder mijn echte helden. Zij zijn alles wat ik zou willen zijn. Zij belichamen onvoorwaardelijke liefde.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?

Een erg lastige vraag. Ik weet het niet. Bij dergelijke vragen kan ik stellig een aantal filmtitels opnoemen, maar dit lijstje kan volgende maand weer volkomen anders zijn.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?

Het is veelzeggend. Ruim twee jaar geleden is het pad dat ik nu bewandel voor mij ontstaan. Dit gaat gepaard met opofferingen, zeker als we het hebben over luxe. Ik leef met weinig, maar waar ik mee leef geeft me veel vrijheid. Ik kies hiervoor, ook om mijn tijd zo te besteden. Ik leef hoe ik geloof dat ik dien te leven – met de inzet van mijn talenten – en kan zo creëren. Dat levert voor mij op dat ik er gelukkig van word.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Als iets resoneert met mij, dan klikt het op de aan-knop in mij. Het zet mijn creativiteit aan. Het is niet zo dat ik elke kunst kan waarderen, maar bijvoorbeeld een toneelstuk dat aangrijpt, zet me aan het denken. Waarom raakte iets mij, wat was dit specifieke stukje, dit gevoel? Ik zie hierin een kans om dit element uit te werken en hiermee mijn eigen boodschap te versterken en beter uit te dragen.

Wie is mijn grootste partner in crime?

Dat moet Rachel Heymach zijn, directeur van Stichting TalentzSkool. Zij is 10 keer liever dan ik! Een voorvechtster als het gaat om verantwoordelijkheid nemen voor je gemeenschap. Ik ben ruim 2 jaar bezig, maar zij al 10 jaar. Waar ik de aandacht vraag en verbindende ideeën aanjaag, daar bouwt zij. Samen vormen we een geheel. We zijn momenteel een gemeenschapshuis aan het bouwen.

Met wie zou ik in 2019 graag willen werken?

Laat dit een open uitnodiging zijn: met iedereen die met ons voor hetzelfde gaat staan: het stoppen van armoede in Rotterdam.

Naar welk project, in 2019, kijk ik uit?

Ik kijk uit naar de uitkomst van alle liefde en energie die in ons werk wordt gestopt. Niet alleen toekomstprojecten als ons gemeenschapshuis, maar vooral het vertrouwen en de intentie dat we in staat zijn oplossingen te bieden. Vanuit intentie ben ik gerichte energie gaan geven. Ondertussen heeft zich veel kunnen manifesteren. Ik heb een missie en vertrouw op het proces.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2019?

De betrokken Rotterdammers die samen met ons opstaan voor hetzelfde doel.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2019?

Kom gewoon naar Rotterdam, bel ons, zoek ons of kom ons gewoon tegen tijdens onze projecten. Wij willen Rotterdam wakker schudden, dat doen we op veel plekken in de stad. Uiteindelijk zullen onze wegen kruisen indien we voor hetzelfde staan, daar geloof ik in.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Ik kan wel honderd mensen noemen… Voor nu wil ik graag Fatima Akchar opgeven – wat een vrouw! Zij is initiatiefnemer van het Rolmodellenbureau met een prachtige missie: inspireren, motiveren en activeren door kennis, expertise en verhalen te delen.

Hoe kun je contact met mij opnemen?

Dat kan via onze site: www.stemzondergezicht.nl. We hebben ook een facebookpagina waar je updates kan vinden.

Dit is een bericht van de oprichter van Passie Pensioneert Nooit –  Peter de Kuster 

Wat is Jouw Verhaal?

Ga samen met Peter de Kuster in een ontdekkingsreis in een mooie boekhandel in één van de steden Maastricht, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Den Bosch, Breda, Tilburg of Nijmegen. Een reis langs geweldige romans van heden en verleden waarin jij het verhaal gaat verkennen dat jij jezelf vertelt over jezelf en hoe je een leven en werk creëert waar jij van houdt en nooit van wil pensioneren. Samen exploreren wij de manier waarop wij verhalen vertellen over onszelf tegen onszelf over ondernemen, zelf promotie,  tijd management,  geld, familie, geluk, betekenis – en, het meest belangrijke, de manier waarop wij deze verhalen veranderen om ons zakelijke en persoonlijke leven te transformeren.

8d43ecb68487af4cbe556c5a035e9987

 

Jouw verhaal is jouw leven. Als mensen vertellen wij onszelf verhalen – van succes of falen, van macht of slacht offer dom; verhalen die een uur duren, of een dag, of een heel leven. We hebben verhalen over onszelf, onze onderneming, ons werk, onze klanten, ons geld, onze tijd, onze zelf – promotie, onze familie en relaties, onze gezondheid; over ouder worden, over van betekenis zijn, over wat wij willen en waar we toe in staat zijn om te bereiken. Toch, hoewel onze verhalen diepgaand beïnvloeden hoe anderen ons zien en wij onszelf zien, herkennen weinigen onder ons zelfs dat wij verhalen vertellen, of wat zij zijn, of dat wij ze kunnen veranderen  — en op zijn beurt, ons lot kunnen transformeren.

Onszelf verhalen vertellen biedt structuur en richting wanneer we door de uitdagingen en kansen van het leven navigeren, en helpen ons onze doelen en vaardigheden te interpreteren. Verhalen geven betekenis aan chaos; zij organiseren onze vele divergente ervaringen in een coherente rode draad; zij vormen onze hele realiteit. En veel te veel van onze verhalen zijn disfunctioneel, vragen erom herschreven te worden. Ten eerste stellen wij jou de vraag: “In welke gebieden van mijn leven is het helder dat ik niet mijn doelen kan bereiken met het verhaal dat ik heb?” Peter toont je daarna hoe jij nieuwe, op de realiteit gebaseerde verhalen creëert die jou tot actie inspireren, en jou brengen waar je wilt gaan zowel in jouw onderneming als in jouw persoonlijke leven.

Gedurende decennia heeft Peter de Kuster de macht van jouw verhaal onderzocht om passie en performance te verhogen. Duizenden individuen wereldwijd hebben gekeken of geparticipeerd aan onze verhalen.

Onze capaciteit om verhalen te vertellen is een van onze meest diepgaande gaven. Peter’s benadering om diep engagerende verhalen te creëren geeft jou de middelen om de kracht van story-telling in te zetten en voor altijd jouw creatieve leven en onderneming te veranderen.

Wat kan ik verwachten?

Hier is een outline van het ‘Wat is jouw Verhaal?’ programma. 

VOORBEREIDING: OUDE VERHALEN

 • Wat is jouw Verhaal?
 • Probeer jij wel een Verhaal te Vertellen?
 • Oude Verhalen  (verhalen over jezelf, jouw creatieve werk, jouw klanten, jouw geld, jouw zelf promotie, jouw geluk, jouw gezondheid)
 • Vertel jouw huidige Verhaal
 • Is dit Echt Jouw Verhaal?

DE REIS:  JOUW NIEUWE VERHAAL

 • De Queeste in jouw Verhaal. De Missie in jouw Leven en Werk.
 • De woorden op jouw grafsteen
 • Jouw ultieme queeste, luidkeels
 • De Twaalf Archetypische Queestes
 • Het Ene Geweldige Verhaal
 • Een Queeste is Altijd Onvergetelijk
 • De Quest in Quest-ion
 • De Rode Draad Spannen
 • Valse Queeste, Tragisch Einde
 • De Drie Regels van Story Telling
 • Schrijf Jouw Nieuwe Verhaal

DE TERUGKEER:  VERHAAL IN ACTIE OMZETTEN

 • Jouw Verhaal in Actie Omzetten
 • Het Story Effect
 • Story Rituelen
 • Story Boarding van jouw verhaal
 • Zij Creëren Nog Lang en Gelukkig

De Reisgids

Peter de Kuster

1523581_1382315678688481_338569992_o

Praktische Informatie

Waar?   Wat is jouw Verhaal Coaching wordt aangeboden in Amsterdam, Antwerpen, Utrecht, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, Den Bosch, Breda, Brussel, Leuven, Tilburg en Maastricht.

Voertaal: Nederlands

Wanneer:  Je kunt voor sessies van twee uur reserveren

Prijs:  € 295 exclusief BTW per sessie

Reserveer door te mailen naar peterdekuster@hotmail.nl of bel naar 06 33661772

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s