Passie Pensioneert Nooit voor Noêma Celeste Neijboer

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

De grootste passie in mijn werk is de liefde die ik voel voor kunst en cultuur, voor schoonheid en diversiteit. Met name de liefde voor taal is waar ik veel van mijn passie in kwijt kan. Dat kunnen delen en overbrengen is prachtig. Ook de juiste woorden kunnen vinden voor iemand anders is iets waar ik zeer gepassioneerd over ben.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Een dag waarin ik samen met dierbaren kan genieten van bourgondisch eten en drinken, mooie muziek en andere kunstvormen, samen spelletjes spelen voor de lol (het liefst taalspelletjes), waarin we veel buiten kunnen zijn overdag. ’s Avonds nog naborrelen bij een open haard of kampvuur. Een dag waarop niets hoeft, maar wel zo veel fijns kan zijn. Waar je jaren later nog blijmoedig op terugkijkt.

Wat is mijn grootste angst?

Mijn grootste angst is dat mijn lichaam steeds ouder, vermoeider en zieker wordt, terwijl mijn geest of ziel nog zó veel wil doen. Dat ik als het ware opgesloten zit in mijn lijf.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Ik houd het meest van het feit dat ik me in mijn werk nog zo veel in kan ontwikkelen. Ik wil nog heel veel schrijven en voordragen en samenwerken met andere kunstdisciplines en nog heel veel andere opdrachten gaan doen. Het zou ook heel bijzonder zijn om ooit nog eens een educatief traject op te zetten rondom taal en kunst, waarin ik mijn didactische vaardigheden en ideeën kwijt kan.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Mijn minst aantrekkelijke eigenschap vind ik mijn ongelooflijke grote twijfel over zo ongeveer alles. Het duurt erg lang voordat ik kan zeggen dat ik zeker van iets ben. In de derde klas van het vwo schreef ik al veel poëzie en merkte ik bijvoorbeeld al dat ik wel talent ik heb voor poëzie (ik had een 9,6 voor toets die specifiek over poëzie ging), maar toch lukte het me pas meer dan vijftien jaar later om écht vol zelfvertrouwen met mijn poëzie naar buiten te treden. Ook twijfel ik veel over grote onderwerpen, existentiële, filosofische zaken; soms leidt dat tot niets.

Wat is mijn grootste valkuil?

Mijn grootste valkuil is denk ik dat ik moeite heb met matigen in sommige opzichten. Mijn vader zei als kind al tegen mij “Het is hollen of stilstaan bij jou.” Ik heb de neiging ergens diep in te duiken, er met volle gas vol voor te gaan en dan na een tijdje verbaasd en vermoeid om me heen te kijken. Gelukkig weet ik dit al een tijdje van mezelf en gaat het gematigd en gedoseerd energie in iets steken steeds beter!

Wanneer zou ik liegen?

Pff, wat een hypothetische vraag zeg haha! Ik zou denk ik liegen als ik ooit in de situatie terecht zou komen dat ik een spion of een ‘double agent’ zou zijn.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

Zonder enige twijfel is dat Kate Tempest. Haar toneelstukken, romans, dichtbundels en cd’s hebben een zeggingskracht waar ik vooralsnog alleen maar van kan dromen. Zij begrijpt hoe veel jongeren zich tegenwoordig voelen. En haar beheersing van de Engelse taal is van een niveau waar je stijl van achterover slaat.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?

Ik vind het jammer dat ik tot nu toe nog niet dit werk op structurele basis kan doen en er dus nog niet van kan leven.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Het is lastig om één plaats en moment te noemen. Ik voelde me erg gelukkig toen ik vanuit Loesje een schrijfworkshop gaf aan een groep jongeren uit het hele land gaf in de aanloop naar de Kunstbende wedstrijd; het was zo bijzonder om te zien hoe creatief zij waren. Ik bloeide ook erg op in het oudste veilinghuis van Gelderland toen ik daar, omringd door prachtige kunstobjecten, met allerlei mensen een praatje maakte en het Collect magazine aan het promoten was. Ik voel me ook helemaal in mijn element als ik een recensie voor de Ugenda website aan het uittypen ben. En uiteraard ben ik als een vis in het water als ik mijn poëzie aan het voordragen ben.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Wat mij allereerst opvalt is dat het een sterke zin is; met de alliteratie van de ‘p’ en het woord ‘nooit’. Dat maakt het tot een slogan. Ik vind het ook een hoopvolle boodschap, dat je tot aan de dood nog iets met jouw passie kan blijven doen.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Jeetje, wat een vraag! Soms wil bijvoorbeeld ik een afgetrainder lichaam of een meer zorgeloze persoonlijkheid zonder slaapproblemen. Maar tegelijkertijd ben ik juist ook blij met mezelf. Mijn oma heeft mij altijd geleerd ‘Je bent goed zoals je bent’ en dat vind ik een wijze les.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Mijn grootste professionele prestatie tot nu toe zijn de drie poëzievideo’s die ik heb gemaakt in samenwerking met Motief Media en Invisible Ralf. Hiermee kan ik mijn poëzie dichter bij allerlei verschillende mensen brengen op een laagdrempelige manier; de meeste mensen vinden naar een videoclip kijken makkelijker dan naar een gedicht luisteren. De scripts voor de video’s heb ik grotendeels ook zelf geschreven en in dat proces heb ik veel van Kyllian Hazes (Motief Media) geleerd. Het was tevens een grote stap om mezelf zo in de picture te zetten; in eerste instantie wilde ik het liefst zo min mogelijk in beeld haha!

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

Op een bepaalde manier moet ik bij deze vraag meteen aan de UK denken; ik voel me daar altijd heel erg thuis. Ook het idee van een tropisch eiland met een traag leeftempo vind ik aanlokkelijk. Maar ik ben héél erg gelukkig om in mijn geboortestad Nijmegen te leven en te werken! Er moet wel iets heel geks gebeuren voordat ik hier weg zou verhuizen.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Dit gaat misschien heel erg afgezaagd klinken, maar ik vind mijn leven zelf al zo kostbaar! Het hangt natuurlijk ook af van hoe je ‘waardevol’ en ‘bezit’ definieert. De achtertuin die ik samen met mijn vriend heel liefdevol onderhoud, is mij erg dierbaar. Recent ben ik de eigenaar geworden van een prachtig schilderij van Bevort, dat is een object waar ik wel bijzonder trots op ben en waarvan de schoonheid mij elke dag verbaast.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

De mensen die mij goed kennen, weten dat je mij vrij gemakkelijk ‘op de kast kan jagen’. Dat zorgt vaak voor grappige situaties.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?

De beste ideeën krijg ik meestal als ik aan het wandelen ben, bijvoorbeeld in de Ooijpolder, aan het Waalstrand of in het Goffertpark. Maar soms ook tijdens een mooi concert.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Er zijn heel veel fijne plekken om te eten en te drinken in Nijmegen. Over de jaren heen blijft De Plak wat mij betreft toch wel één van de leukste. Het is daar stijlvol en gezellig zonder pretentieus te zijn, ik vind het eten áltijd lekker en ook gezond. Ze draaien toffe muziek en de geschiedenis van het pand is ook intrigerend.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Oei, ik zou een enorm lange lijst kunnen opnoemen nu! De studieboeken van de bachelor Cultuurwetenschappen en de master Creative Industries hebben mij een enorm theoretisch kader meegegeven en dat zal ik altijd met me meedragen. Het boek ‘Walk Through Walls’ van de Joegoslavische kunstenares Mariana Abramovic heeft mij doen inzien dat als je graag wil, je zo ongelooflijk veel kan bereiken, dwars door allerlei pijn heen. En drie boeken van de Britse schrijfster Monica Furlong ‘Heksenkind’, ‘Juniper’ en ‘Colman’ hebben mij beïnvloed door op een speelse, avontuurlijke en historische manier te vertellen over mystiek, macht en vriendschap.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Haha, zoveel! De eerder genoemde Kate Tempest dus, maar bijvoorbeeld ook George Orwell, Tonke Dragt, Ken Robinson, Renate Dorrestein, Guus Kuijer, Goethe, Maartje Wortel, Dimitri Verhulst, Levi Weemoedt….

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Een ontzettend moeilijke vraag, want ik houd héél erg van muziek en er zijn ontelbaar veel mooie stukken in de wereld. Wat bij me naar boven komt, is ‘Pavane pour une infante défunte’ van Maurice Ravel. Dat vind ik wel passend, om daar van te genieten op mijn laatste dag.

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Het personage Karen Eiffel in de fantastische film ‘Stranger Than Fiction’. Karen is een uiterst fijngevoelige, zwaarmoedige en stront eigenwijze schrijfster. Als je de film ziet, zal je misschien wel begrijpen waarom ik haar zo geweldig vind.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Iedereen die na tegenslag niet blijft liggen maar juist weer opstaat en durft door te gaan is voor mij een held of heldin. Als ik één iemand moet noemen, denk ik aan mijn opa.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?

Net noemde ik al ‘Stranger Than Fiction’, maar om nog een andere te noemen: ‘Billy Elliot’.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?

Nou, het is niet echt een uitspraak. Het is een term of een concept. Voor mij betekent het een bepaald bedrag te besteden te hebben om te kunnen investeren in mijn creatieve projecten, door middel van reizen, apparatuur etc. Het betekent denk ik in sommige gevallen ook tijd hebben.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Als nu nog niet duidelijk is hoe belangrijk kunst in mijn werk en leven is hahaha….

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?

Toen mijn opa nog leefde, betekende het heel veel voor mij dat hij mijn poëzie meteen bij de eerste keer lezen begreep en dat hij mij ook heeft aangespoord er iets mee te doen. Een goede ‘partner in crime’ heb ik aan de heren Geert Zomer (met wie ik poëzie-middagen organiseer en presenteer) en Wim van Til (oprichter en eigenaar van Poëziecentrum Nederland). Verder vind ik het fantastisch om met dames als Edith Peters, Inge Leuverink en Juultje Kranen samen te werken, in verschillende disciplines vullen we elkaar mooi aan. Ik heb niet echt het idee dat ik ‘fans’ heb zoals beroemde personen die hebben en sponsoren heb ik ook niet, maar wie weet….

Met wie zou ik in 2019 graag willen werken?

Ik wilde al langer erg graag iets doen met dans en poëzie, dus het is geweldig dat choreografe en danslerares Juultje Kranen mij daarvoor benaderde. Die dans gaan we ook laten vastleggen op camera door Gido Giel (Brandlangers). Met beeldend kunstenares Inge Leuverink samen willen we een soort educatieve workshops opzetten. Met dichter Florian Frey zijn er plannen om een soort gedicht of verhaal in dialoog vorm te schrijven en in te spreken. Daar willen we dan ook muziek bij integreren, ik heb hier al over gesproken met Bastiaan Siemerink, en we willen er ook een animatie van maken.

Naar welk project, in 2019, kijk ik uit?

In de voorafgaande vraag heb ik al een aantal projecten genoemd, waar ik allemaal naar uitkijk. In juli ga ik weer een educatieve graffiti-street art wandeling geven in Arnhem; het is altijd fijn om mijn afstudeer-onderzoek in de praktijk te blijven brengen. Ik heb er ook weer zin in om, dit jaar voor de derde keer, een workshop creatief schrijven te geven op het Eigentijdse Jongeren Zomerfestival. Elke keer vind ik nieuwe invalshoeken om zo’n workshop te benaderen, dat vind ik tof. Ook de uitreikingsavond van de Nijmeegse Literatuurprijs (waar ik sinds kort in de organisatie zit) is zeker iets om naar uit te kijken.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2019?

Het is misschien vreemd om te zeggen, maar ik ontmoet liever mensen van andere professies! Van schrijvers en dichters lees ik vaak liever hun werk dan dat ik ze face to face spreek. Ik praat erg gemakkelijk, maar kan me toch heel erg verlegen voelen, zeker in het gezelschap van schrijvers en dichters.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2019?

Elke vierde zaterdagmiddag in het Poëziecentrum Nederland! Dan organiseer en presenteer ik samen met Geert Zomer het Open GedichteN Podium; 25 mei hebben we een speciale film-editie, waarbij ik oa mijn drie poëzie video’s zal vertonen met wat toelichting. Op 2 juni in Danscentrum Utrecht zal de opvoering zijn van de choreografie geïnspireerd op mijn gedicht Zachte Kracht; de video gemaakt op een andere locatie zal later online komen. Als je op 18 juli ’s middags rondloopt in het centrum van Arnhem, zie je mij misschien met een groepje mensen wijzen naar muren in verband met de graffiti-street art wandeling die ik dan begeleid. Tijdens het Eigentijdse Jongeren Zomerfestival in Zeewolde van 7 tot 14 augustus zal ik poëzie voordragen en een workshop creatief schrijven geven. En verder kun je me tegenkomen bij een Loesje schrijfworkshop of bij een veilinghuis of kunst beurs bij de stand van het Collect magazine.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Personen zoals Chelsea Oost, Ruud Vos, Zuva Martens, Friso Woudstra, Hanneke Beld, Simon Mahamit en Wiekie Stouten.

Hoe kun je contact met mij opnemen?

Je kan mailen naar info@ncntaalentext.nl en je kan me toevoegen op LinkedIn.

Links:

https://ncntaalentext.nl/ (mijn eigen website)

https://www.ugenda.nl/recensies/muziek/itemlist/user/2385-noemaneijboer (mijn recensies en interviews op het platform Ugenda)

Dit is een bericht van de oprichter van Passie Pensioneert Nooit –  Peter de Kuster 

Wat is Jouw Verhaal?

Ga samen met Peter de Kuster in een ontdekkingsreis in een mooie boekhandel in één van de steden Maastricht, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Den Bosch, Breda, Tilburg of Nijmegen. Een reis langs geweldige romans van heden en verleden waarin jij het verhaal gaat verkennen dat jij jezelf vertelt over jezelf en hoe je een leven en werk creëert waar jij van houdt en nooit van wil pensioneren. Samen exploreren wij de manier waarop wij verhalen vertellen over onszelf tegen onszelf over ondernemen, zelf promotie,  tijd management,  geld, familie, geluk, betekenis – en, het meest belangrijke, de manier waarop wij deze verhalen veranderen om ons zakelijke en persoonlijke leven te transformeren.

slide_313836_2822961_free

Jouw verhaal is jouw leven. Als mensen vertellen wij onszelf verhalen – van succes of falen, van macht of slacht offer dom; verhalen die een uur duren, of een dag, of een heel leven. We hebben verhalen over onszelf, onze onderneming, ons werk, onze klanten, ons geld, onze tijd, onze zelf – promotie, onze familie en relaties, onze gezondheid; over ouder worden, over van betekenis zijn, over wat wij willen en waar we toe in staat zijn om te bereiken. Toch, hoewel onze verhalen diepgaand beïnvloeden hoe anderen ons zien en wij onszelf zien, herkennen weinigen onder ons zelfs dat wij verhalen vertellen, of wat zij zijn, of dat wij ze kunnen veranderen  — en op zijn beurt, ons lot kunnen transformeren.

Onszelf verhalen vertellen biedt structuur en richting wanneer we door de uitdagingen en kansen van het leven navigeren, en helpen ons onze doelen en vaardigheden te interpreteren. Verhalen geven betekenis aan chaos; zij organiseren onze vele divergente ervaringen in een coherente rode draad; zij vormen onze hele realiteit. En veel te veel van onze verhalen zijn disfunctioneel, vragen erom herschreven te worden. Ten eerste stellen wij jou de vraag: “In welke gebieden van mijn leven is het helder dat ik niet mijn doelen kan bereiken met het verhaal dat ik heb?” Peter toont je daarna hoe jij nieuwe, op de realiteit gebaseerde verhalen creëert die jou tot actie inspireren, en jou brengen waar je wilt gaan zowel in jouw onderneming als in jouw persoonlijke leven.

Gedurende decennia heeft Peter de Kuster de macht van jouw verhaal onderzocht om passie en performance te verhogen. Duizenden individuen wereldwijd hebben gekeken of geparticipeerd aan onze verhalen.

Onze capaciteit om verhalen te vertellen is een van onze meest diepgaande gaven. Peter’s benadering om diep engagerende verhalen te creëren geeft jou de middelen om de kracht van story-telling in te zetten en voor altijd jouw creatieve leven en onderneming te veranderen.

Wat kan ik verwachten?

Hier is een outline van het ‘Wat is jouw Verhaal?’ programma. 

VOORBEREIDING: OUDE VERHALEN

 • Wat is jouw Verhaal?
 • Probeer jij wel een Verhaal te Vertellen?
 • Oude Verhalen  (verhalen over jezelf, jouw creatieve werk, jouw klanten, jouw geld, jouw zelf promotie, jouw geluk, jouw gezondheid)
 • Vertel jouw huidige Verhaal
 • Is dit Echt Jouw Verhaal?

DE REIS:  JOUW NIEUWE VERHAAL

 • De Queeste in jouw Verhaal. De Missie in jouw Leven en Werk.
 • De woorden op jouw grafsteen
 • Jouw ultieme queeste, luidkeels
 • De Twaalf Archetypische Queestes
 • Het Ene Geweldige Verhaal
 • Een Queeste is Altijd Onvergetelijk
 • De Quest in Quest-ion
 • De Rode Draad Spannen
 • Valse Queeste, Tragisch Einde
 • De Drie Regels van Story Telling
 • Schrijf Jouw Nieuwe Verhaal

DE TERUGKEER:  VERHAAL IN ACTIE OMZETTEN

 • Jouw Verhaal in Actie Omzetten
 • Het Story Effect
 • Story Rituelen
 • Story Boarding van jouw verhaal
 • Zij Creëren Nog Lang en Gelukkig

De Reisgids

Peter de Kuster

1523581_1382315678688481_338569992_o

Praktische Informatie

Waar?   Wat is jouw Verhaal Coaching wordt aangeboden in Amsterdam, Antwerpen, Utrecht, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, Den Bosch, Breda, Brussel, Leuven, Tilburg en Maastricht.

Voertaal: Nederlands

Wanneer:  Je kunt voor sessies van twee uur reserveren

Prijs:  € 295 exclusief BTW per sessie

Reserveer door te mailen naar peterdekuster@hotmail.nl of bel naar 06 33661772

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s