Passie Pensioneert Nooit voor Sofie Schollaert

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Mijn werk ís mijn passie. Aan wat ik ‘mijn werk’ noem, zijn vele kanten.

Aan de ene kant ben ik grafisch ontwerper met mijn eigen ontwerpbureau Studio MoSa. Daar richt ik mij vooral tot professionele klanten voor branding (logo, huisstijl en website ontwerpen). Dat werk doe ik enorm graag. Het uitdenken van een concept voor een klant en daarna het goede gevoel wanneer de klant tevreden is over de uitwerking, dat geeft een enorme voldoening.

Aan de andere kant ben ik auteur en illustrator van kinderboeken. Dat zie ik misschien minder als werk. Het is meer iets wat in mij zit en schreeuwt om eruit te komen. Ik hou van het verzinnen van de verhalen en het creëren van het beeld daarbij. Een verhaal dat in mijn hoofd zit zien geboren worden op papier is een onbeschrijfelijk gevoel. Dat dan nog delen met kinderen is gewoon prachtig.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Ultiem geluk zou zijn wanneer ik nooit aan iets anders zou moeten denken dan het creëren zelf. Dus niet aan het financiële, niet aan administratie, niet aan verkoop,… gewoon creëren wanneer de inspiratie er is. Daarnaast is tijd met mijn gezin heel belangrijk voor mij. Dus, het ultiem geluk is wanneer ik kan creëren, zonder zorgen, én de rest van de tijd met mijn gezin doorbrengen.

Wat is mijn grootste angst?

Mijn grootste angst is niet meer te kunnen verder werken zoals ik dat vandaag doe. Dat zou voor mij een ramp zijn. Ook het geluk van mijn gezin dat verstoord zou worden, daar ben ik soms angstig over, maar ik denk dat dat voor iedere ouder zo is.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?  

Het in beeld brengen van een verhaal. Dat kan voor een bedrijf zijn, wanneer ik logo maak en hun verhaal daarin duidelijk maak, of voor een kinderboek. Het verhaal in beeld omzetten is heel bevredigend dus dat is waar ik het meest van hou.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Een gebrek aan zelfvertrouwen vrees ik. Dat doet mij heel vaak twijfelen en twijfel is de vijand van creativiteit.

Wat is mijn grootste valkuil?

Faalangst, het gevoel dat ik het niet (meer) kan, overmant mij soms en dan lukt niets meer. Dat heeft ook wel te maken met het gebrek aan zelfvertrouwen vermoed ik. Het nadeel is dat zoiets je in een negatieve spiraal kan brengen. Je denkt dat het niet meer lukt, krijgt angst om te proberen, dan krijg je niets op papier en wordt de angst versterkt. Gelukkig ken ik intussen voldoende middeltjes om daaruit te komen. Ik geef mezelf dan meer tijd, probeer geen druk op mezelf te leggen en begin gewoon wat te tekenen, zonder echt doel. Wanneer ik dan zie dat de lijnen wel weer op papier komen zoals ik ze wil, dan ebt de angst langzaam weg en neemt de passie weer over.

Wanneer zou ik liegen?

Als ik zou beweren dat ik als kind al bezeten was van tekenen of creativiteit, dan zou ik liegen. Als kind interesseerde het mij nauwelijks. Ik was meer een ravotter, ik wilde in bomen klimmen en kampen bouwen, op avontuur gaan. Ik ben er wel van overtuigd dat dat heeft bijgedragen tot mijn creativiteit vandaag. Het is pas na mijn studies dat ik mijn drang naar creatief werk niet kon tegen houden.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

Eigenlijk is dat moeilijk om daar een naam op te kleven. Ik bewonder heel veel mensen om verschillende redenen. Sommigen omdat ik hou van hun werk, anderen omdat ik hou van hun visie en nog anderen omdat ik vind dat ze een aanstekelijke persoonlijkheid hebben. Carll Cneut is bijvoorbeeld iemand waar ik mij heel hard tot aangetrokken voel, al hebben we een compleet andere stijl. Ik hou wel van zijn manier om de dingen te bekijken. Er is ook Will Terry, een Amerikaans illustrator die heel mooi werk maakt en een hele positieve manier van inspireren heeft. Het werk van Tim Budgen spreekt mij ook heel hard aan. Maar er zijn heel veel mensen die ik om heel verschillende reden bewonder.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?

De waardering, of het gebrek aan waardering, dat ons creatief vak soms krijgt. Heel veel mensen bekijken het als een hobby. Creatieve vakken worden heel vaak onderschat. Toch is het net dat wat de wereld mooier maakt. Zonder schilderkunst, toneel, muziek,… zou de wereld toch een pak saaier zijn, niet?

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Wanneer ik een klant gelukkig zie met een nieuwe branding, website of drukwerk… Of, wanneer een boek af is en ik dat in mijn handen kan houden. Dat zijn ultieme momenten van geluk. Waarschijnlijk dat tweede nog iets meer dan het eerste omdat het daar volledig rond mijn eigen geluk draait.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Haha, dat lijkt mij gewoon juist. Ik denk niet dat ik ooit zal stoppen met tekenen of met het maken van kinderboeken. Het is iets wat ik gewoon moet doen om gelukkig te zijn. Ik zie het ook niet als werken dus op zich zou ik ook niet met pensioen kúnnen. Mijn ouders zeiden altijd “je moet een job kiezen die je graag doet, zodat je nooit met tegenzin moet gaan werken”. Dat wil ik ook aan mijn kinderen meegeven. Pensioen is dan gewoon niet iets waar je naar uitkijkt, het hoeft er nooit te komen.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Oh, waarschijnlijk wel honderden dingen… Maar aan de andere kant, het maakt mij tot wie ik ben, goede én slechte kanten, goede én slechte ervaringen. Ik zou misschien nu niet doen wat ik doe als ik iets had veranderd aan mezelf. Het rimpeleffect, weet je wel. Stel dat je iets kleins zou veranderen, dan veranderen er nog dingen. Het is soms hinderlijk, mijn gebrek aan zelfvertrouwen bijvoorbeeld, maar aan de andere kant zou ik een heel ander persoon zijn moest dat anders zijn. Het klinkt misschien fout, maar ik denk dat het best is als we niet teveel willen veranderen. Ik geloof wel in evolueren, dat vind ik anders dan veranderen omdat het geleidelijk gaat. Het is groeien. Ik wil zeker nog heel hard groeien in mijn vak, in mijn technische skills. Dat zal dan misschien ook mijn andere kanten laten groeien. Ik geloof ook in het blijven leren dus ook dat is op zich veranderen, alleen geleidelijk aan.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Ik denk dat ik dan mijn kinderboek “Heksje Marieloes durft niet te vliegen” zou zeggen. Dat boek komt nu net in voorverkoop (nu: mei 2019) en het is een heel spannend moment. Ik ga het boek dit keer zelf uitbrengen – hier is de link naar mijn crowdfunding campagne https://nl.ulule.com/heksje-marieloes/ en fungeer dus niet alleen als auteur/illustrator maar ook als uitgever. Dat is helemaal nieuw voor mij maar zoals Pippi Langkous zei: “ik heb het nog nooit geprobeerd dus ik denk dat ik het wel kan”.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

Ik denk dat het enorm leuk moet zijn om niet vast te zitten aan een plek. Dus leven en werken vanop verschillende plaatsen lijkt mij zalig. Zo krijg je energie en inspiratie van verschillende hoeken, blijven de dingen rond je veranderen en heb je steeds nieuwe invloeden om je heen. Andere culturen hebben vaak andere zienswijzen en gewoonten waar we veel uit kunnen leren. Dus als ik op verschillende plaatsen zou kunnen leven, dan denk ik dat dat een verrijking zou zijn.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Mijn gezin en bij uitbreiding mijn familie. Mijn man, mijn kinderen, mijn ouders, zus, neefjes,… De meest waardevolle dingen zijn geen dingen.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Wispelturigheid waarschijnlijk. Mijn gemoed kan wel eens wispelturig zijn, zonder aanleiding zomaar veranderen. Maar ook in mijn werk is dat zo. Ik kan mij heel hard geven in iets, helemaal onderdompelen, maar als het af is, kan het zijn dat ik daarna iets helemaal anders ga doen. Mijn hele leven hetzelfde doen is onmogelijk voor mij. Dat is het equivalent van me opsluiten. Ik hou ervan op heel veel vlakken actief te zijn. Wispelturigheid heeft een negatieve klank maar voor mij is dat gewoon wie ik ben. Ik hou het ene moment van actief bezig zijn, het andere van me op te sluiten in mijn studio. Soms hou ik van juwelen maken, dan weer van schilderijen, dan weer van illustraties. Ik heb de afwisseling nodig om mijn creativiteit te laten groeien.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?

De natuur is een belangrijke bron van inspiratie. Niet enkel is er altijd iets nieuws te zien, het brengt mij ook enorm tot rust om zo nieuwe ideeën te laten ontstaan. Aan de andere kant zijn er ook de plekken als de speeltuin en de burcht die voor inspiratie zorgen. Naar mijn gevoel is inspiratie overal, als je er maar voor openstaat.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Dat hangt een beetje af van het moment. Het belangrijkste is dat het er leeft en een positieve sfeer hangt. Ik heb niet echt één favoriete plek, ik hou van afwisseling.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Dat vind ik weer heel moeilijk. Op verschillende tijden waren dat heel verschillende boeken. Of ze mijn leven echt beïnvloed hebben is moeilijk te zeggen.

Als kind vond ik Roald Dahl fantastisch. Nu nog eigenlijk. De fantasie, het gevoel dat daarin ligt is uniek naar mijn gevoel. Ook de man zelf is dat!

Dead Poets society was ook een boek/film die veel indruk op mij heeft gemaakt. Daar denk ik nog vaak aan terug.

De boeken van Jane Austen hebben wel als jong volwassene een grote rol gespeeld. Niet enkel hou ik enorm van dat romantische en de goede afloop, er is ook die factor van ‘je eigen leven leiden’ in die boeken. Het gaat stuk voor stuk over vrouwen die hun leven in handen nemen en hun gevoel volgen. Daar voel ik mij heel hard toe aangesproken.

Als jongere lezer waren het vooral de boeken met fantasie die mij aanspraken. Lord of the rings, bijvoorbeeld. Ook daar heb je dat concept van een verschil maken als je erin gelooft.

Ook de boeken van Aster Berkhof heb ik als jong volwassenen graag gelezen. De humor die daarin zit en manier van kijken naar de dingen, spraken me heel hard aan. Het relativeren van jezelf is daar heel hard in aanwezig en dat vind ik wel mooi.

Goede afloop is heel belangrijk voor mij omdat boeken een beetje een vlucht zijn uit de realiteit. Die realiteit is niet altijd even mooi dus de vlucht moet dat wel zijn voor mij.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Roals Dahl, Jane Austen, Tolkien,

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Conquest of paradise.

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Ik heb geen echte helden in fictie. Fantasie is leuk en leuk om in mee te gaan, maar het is uiteindelijk het echte leven dat telt. In fictie kan alles, kan je vliegen en toveren, alle krachten van de natuur aan of ieder mens overtuigen. Ik geloof meer in echte mensen, voorbeelden die in het echte leven iets speciaals doen. Dus in fictie heb ik eigenlijk geen helden, al leef ik wel graag mee met hun verhalen wanneer ik ‘erin zit’.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Het klinkt waarschijnlijk heel melig maar mijn ouders zeker wel. Ik heb tonnen respect voor hen, voor hoe ze de dingen aanpakken en hoe ze in het leven staan. Hun goedkeuring en waardering is enorm belangrijk voor mij.

Daarnaast zijn er enkele speciale mensen in de wereld. Mensen die de wereld mooier maken door een stukje van henzelf te geven. Daar kijk ik naar op. Mensen als Emmanuel de Merode, die zich echt inzet voor een hoger doel. En het hoeft niet altijd op die enorme schaal te zijn. Er zijn mensen die zich dagelijks inzetten voor anderen: pleegouders, vrijwilligers,… dat zijn echte helden, in real life! Die verdienen zoveel respect!

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?

Ik hou van films die mij raken (al hoeft dat niet op een huilerige manier te zijn!). Ik werd ooit echt geraakt door ‘dead poet society’, maar ook heel erg door bijvoorbeeld ‘instinct’. Aan de andere kant hou ik ook van de positieve boodschap zoals in ‘the very best exotic marigold hotel’. Ook heel veel Belgische films als ‘rundskop’ en ‘Daens’ en ‘aanrijding in Moskou’ zijn films waarvan ik heel blij ben dat ik ze gezien heb. Dus, een film met een hart maar een positieve boodschap en een positief einde, dat is het soort films dat je mij mag aanbevelen.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?

Haha, de hemel. Als je geen financiële druk hebt, maar dus de vrijheid om te creëren wat je op dat moment wil en kan creëren, dan ontstaat de hemel. Dat is zowel voor de artiest als voor het werk zelf. Financiële vrijheid zou willen zeggen dat je volledig binnenin kan kijken naar wat naar buiten wil komen. Dat is echte vrijheid.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Hoe langer, hoe meer! Ik kan echt genieten van mooi werk. Het inspireert me aan de ene kant zeker. Aan de andere kant vind ik er geruststelling in.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?

Mijn man, zonder twijfel! Op goede en moeilijke momenten is hij er om mij te steunen. Wanneer ik zelf het geloof in mezelf verlies, is hij er om dubbel in mij te geloven. Hij is altijd enthousiast over nieuwe projecten die ik opstart of wil opstarten en is mijn onvoorwaardelijke steun. Zonder hem zou ik nooit staan waar ik nu sta.

Met wie zou ik in 2019 graag willen werken?

Oh, met heel veel mensen. Iris Boter, kinderboeken schrijfster bijvoorbeeld. Ik hou wel van haar stijl. Marianne Busser en Ron Schroder hebben ook hele leuke boeken, met veel humor, die me super lijken om te illustreren. De boeken van Guido van Genechten zijn ook altijd super mooi uitgedacht, maar die doet eigen illustraties. Waarschijnlijk bedenk ik straks nog een hele lijst aan mensen met wie ik zou willen samen werken. Op zich werk ik graag met iedereen samen die een visie heeft en die kan uitdragen.

Naar welk project, in 2019, kijk ik uit?

Naar de effectief gedrukte versie van mijn nieuwe kinderboek ‘heksje Marieloes durft niet te vliegen’. Dat zou ik in september/oktober 2019 in handen moeten hebben. Het is toch altijd een speciaal gevoel, je boek helemaal af zien, met een harde kaft.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2019

De mensen die me inspireren. Ik hoop vele mensen te mogen ontmoeten die met dezelfde dingen bezig zijn. Je kan zoveel leren van elkaar. Er is niet iemand in het bijzonder. Maar als ik dan mag dromen, Will Terry of Tom Budgen

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2019?

In Herzele kan je mij altijd ontmoeten . Daarnaast ga ik zeker ook wat op stap met mijn nieuwe boek, maar waar dat zal zijn, dat weet ik nu nog niet. Ik probeer mijn agenda niet te veel vooraf vol te plannen, dat geeft mij teveel druk en te weinig ruimte en tijd om aan nieuw werk te besteden.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Jennifer Vrielinck, schrijfster van Ondine.

Joke Houbraken, fotografe.

Twee topvrouwen die, elk op hun manier, iets prachtig neerzetten dankzij hun passie voor hun beroep.

Hoe kun je contact met mij opnemen?

Via Studio MoSa

info@studiomosa.be, voor alles wat met grafisch ontwerp te maken heeft.

uitgeverij@studiomosa.be voor wat met kinderboeken te maken heeft.

Via social media:

Facebook auteurspagina: https://www.facebook.com/SofieSchollaert/

Facebook studio mosa: https://www.facebook.com/StudioMoSaOntwerpbureau/

Instagram illustraties: https://www.instagram.com/sofie.schollaert/

In real life:

Provincieweg 408, 9550 Herzele

Dit is een bericht van de oprichter van Passie Pensioneert Nooit –  Peter de Kuster 

Wat is Jouw Verhaal?

Ga samen met Peter de Kuster in een ontdekkingsreis in een mooie boekhandel in één van de steden Maastricht, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Den Bosch, Breda, Tilburg of Nijmegen. Een reis langs geweldige romans van heden en verleden waarin jij het verhaal gaat verkennen dat jij jezelf vertelt over jezelf en hoe je een leven en werk creëert waar jij van houdt en nooit van wil pensioneren. Samen exploreren wij de manier waarop wij verhalen vertellen over onszelf tegen onszelf over ondernemen, zelf promotie,  tijd management,  geld, familie, geluk, betekenis – en, het meest belangrijke, de manier waarop wij deze verhalen veranderen om ons zakelijke en persoonlijke leven te transformeren.

slide_313836_2822961_free

Jouw verhaal is jouw leven. Als mensen vertellen wij onszelf verhalen – van succes of falen, van macht of slacht offer dom; verhalen die een uur duren, of een dag, of een heel leven. We hebben verhalen over onszelf, onze onderneming, ons werk, onze klanten, ons geld, onze tijd, onze zelf – promotie, onze familie en relaties, onze gezondheid; over ouder worden, over van betekenis zijn, over wat wij willen en waar we toe in staat zijn om te bereiken. Toch, hoewel onze verhalen diepgaand beïnvloeden hoe anderen ons zien en wij onszelf zien, herkennen weinigen onder ons zelfs dat wij verhalen vertellen, of wat zij zijn, of dat wij ze kunnen veranderen  — en op zijn beurt, ons lot kunnen transformeren.

Onszelf verhalen vertellen biedt structuur en richting wanneer we door de uitdagingen en kansen van het leven navigeren, en helpen ons onze doelen en vaardigheden te interpreteren. Verhalen geven betekenis aan chaos; zij organiseren onze vele divergente ervaringen in een coherente rode draad; zij vormen onze hele realiteit. En veel te veel van onze verhalen zijn disfunctioneel, vragen erom herschreven te worden. Ten eerste stellen wij jou de vraag: “In welke gebieden van mijn leven is het helder dat ik niet mijn doelen kan bereiken met het verhaal dat ik heb?” Peter toont je daarna hoe jij nieuwe, op de realiteit gebaseerde verhalen creëert die jou tot actie inspireren, en jou brengen waar je wilt gaan zowel in jouw onderneming als in jouw persoonlijke leven.

Gedurende decennia heeft Peter de Kuster de macht van jouw verhaal onderzocht om passie en performance te verhogen. Duizenden individuen wereldwijd hebben gekeken of geparticipeerd aan onze verhalen.

Onze capaciteit om verhalen te vertellen is een van onze meest diepgaande gaven. Peter’s benadering om diep engagerende verhalen te creëren geeft jou de middelen om de kracht van story-telling in te zetten en voor altijd jouw creatieve leven en onderneming te veranderen.

Wat kan ik verwachten?

Hier is een outline van het ‘Wat is jouw Verhaal?’ programma. 

VOORBEREIDING: OUDE VERHALEN

 • Wat is jouw Verhaal?
 • Probeer jij wel een Verhaal te Vertellen?
 • Oude Verhalen  (verhalen over jezelf, jouw creatieve werk, jouw klanten, jouw geld, jouw zelf promotie, jouw geluk, jouw gezondheid)
 • Vertel jouw huidige Verhaal
 • Is dit Echt Jouw Verhaal?

DE REIS:  JOUW NIEUWE VERHAAL

 • De Queeste in jouw Verhaal. De Missie in jouw Leven en Werk.
 • De woorden op jouw grafsteen
 • Jouw ultieme queeste, luidkeels
 • De Twaalf Archetypische Queestes
 • Het Ene Geweldige Verhaal
 • Een Queeste is Altijd Onvergetelijk
 • De Quest in Quest-ion
 • De Rode Draad Spannen
 • Valse Queeste, Tragisch Einde
 • De Drie Regels van Story Telling
 • Schrijf Jouw Nieuwe Verhaal

DE TERUGKEER:  VERHAAL IN ACTIE OMZETTEN

 • Jouw Verhaal in Actie Omzetten
 • Het Story Effect
 • Story Rituelen
 • Story Boarding van jouw verhaal
 • Zij Creëren Nog Lang en Gelukkig

De Reisgids

Peter de Kuster

1523581_1382315678688481_338569992_o

Praktische Informatie

Waar?   Wat is jouw Verhaal Coaching wordt aangeboden in Amsterdam, Antwerpen, Utrecht, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, Den Bosch, Breda, Brussel, Leuven, Tilburg en Maastricht.

Voertaal: Nederlands

Wanneer:  Je kunt voor sessies van twee uur reserveren

Prijs:  € 295 exclusief BTW per sessie

Reserveer door te mailen naar peterdekuster@hotmail.nl of bel naar 06 33661772

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s