Passie Pensioneert Nooit voor Leontine Vreeke

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Ik heb vele passies en verschillende rollen. Zo ben ik gek van Sales en Marketing, van netwerken en van werken in de IT. Daarnaast hou ik ook van bestuurlijke taken, beleid maken, presenteren, gastcolleges verzorgen, iets terug doen voor de maatschappij. Maar het werk waar ik nooit moe van zal worden is het vertellen van verhalen. Of het nu een liedje is geschreven voor mezelf of een ander, een boek, een theatervoorstelling of een film uiteindelijk zijn het verhalen. En ik heb drie grote verhalen te vertellen. Over Spiritualiteit, het verhaal van mijn voorouders en de slavernij en tenslotte mijn eigen verhaal over wie ik ben geworden en hoe. Elk van deze verhalen heeft haar eigen podium en format nodig. Daar ben ik nu mee bezig.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Dat verschilt per fase in mijn leven of moment van het jaar of zelfs per dag. Voordat ik moeder werd was het alleen op reis kunnen gaan. Nu is het samen met mijn dochter op pad kunnen gaan en haar de wereld leren kennen. Maar kunnen schrijven en iets creëren, in een flow zitten en alles om je heen vergeten om vervolgens te weten “dit is goed”. En dat anderen dat beamen. Dat is ook geluk.

Wat is mijn grootste angst?

Mijn kind kwijt raken, dat mijn familie en vrienden iets naars zal overkomen en dat ik nooit meer zal kunnen zingen of schrijven. Dat zijn toch wel mijn ergste nachtmerries. Maar ik sta hier niet te vaak bij stil. Gewoon positief denken en spreken. Ik geloof in de kracht van het woord. Positieve energie komt altijd versterkt terug.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Ik hou het meest van het creatieve proces, het bedenken en uitwerken van nummers en projecten. En wanneer je klaar bent dat je werk dan echt bestaat. Dat het een eigen leven gaat leiden. Dat je ermee mag optreden. Dat anderen er iets geweldigs van maken. En dat je het mag delen met het publiek. Publiek kan zoveel geven, het is ook eng maar je krijgt er echt wat voor terug. Magisch vind ik dat.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Oh ik heb er een aantal! Waar zal ik eens beginnen?

Ongeduldig, dominant en egocentrisch. De wereld draait om mij en wat ik wil bereiken in dit leven. Ik heb een doel en daar ga ik voor. Maar sinds ik moeder ben geworden heb ik meerdere lessen in nederigheid mogen ontvangen. Een kind veranderd alles. Mijn dochter gaat voor alles. Zij is het middelpunt van de wereld. En dat blijft nog wel een tijdje zo.

Wat is mijn grootste valkuil?

Mijn enthousiasme en mijn geloof in het goede van de mens. Ik ga vol ergens mee aan de slag en vergeet dan dat er ook nare kanten aan een project kunnen zitten. Of dat er ook mensen zijn die jou niet het succes gunnen, dat ze niet eerlijk zijn. Je zou denken dat ik op deze leeftijd beter zou weten maar ik hou zoveel mogelijk vast aan mijn open houding. Probeer niet teveel schade op te lopen. Het is wellicht wat meisjesachtig, naïef natuurlijk ook. Maar ik ga het wonder van wie ik ben niet veranderen omdat anderen mij niet op de juiste waarde schatten. Dat is aan hen.

Wanneer zou ik liegen?

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik gewoon wil zijn, een normaal leven wil hebben, gewoon gezellig. Nou nee dus! Ik wil een groots en meeslepend leven, exceptioneel, bijzonder en uniek. Niet voor niets is mijn credo ‘Bigger than life, is just big enough!”.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

Er zijn erg veel artiesten en schrijvers die ik bewonder. Anouk bijvoorbeeld, maar ook Adele, Barbra Streisand, PJ Harvey, Madonna.. Dit lijstje is nog lang niet af.

Zadie Smith vind ik een geweldige schrijver, zo ook Abdelkader Benali, Haruki Murakami en nog vele anderen. En ik ben steeds wanneer ik Frank Buytendijk zie spreken weer onder de indruk van zijn kalmte, zijn humor en intelligentie.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?

De onzekerheid voor een optreden. De angst om te worden afgewezen op basis van mijn stemgeluid of dat iemand het werk gewoon niet leuk vind of niet goed genoeg. De angst om een fout te maken tijdens een optreden.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

Als artiest heb ik twee fantastische momenten gekend. In 2008 werkte ik bij Oracle. Ik mocht tijdens het personeelsfeest optreden met een collega op de piano. Het was een echte productie, enorm veel mensen achter de schermen, fantastisch gereld en zeer professioneel. In de zaal ruim 600 mensen die jou allemaal kennen als professional maar niet als zangeres. Het optreden ging fantastisch en ik heb dagen daarna nog in een roes geleefd. Zoveel complimenten en schouderklopjes.

In 2009 mocht ik met een eigen programma op De Parade staan. Rotterdam, mijn stad, was als eerste aan de beurt. Mijn eerste optreden was een blamage. Ik zou in een klein tentje staan en stond opeens op een groot veld buiten. Ik werd steeds kleiner op dat podium. Dramatisch. Maar door het te blijven doen, drie optredens per avond, ik en mijn ipod waar de begeleidingsmuziek op stond, stond ik na Den Haag en Utrecht in Amsterdam als een diva in mijn tent. Geen klein tentje maar een grote waar ook entree voor betaald moest worden. En dat deden mensen. Familie en vrienden, tuurlijk, maar ook onbekende passanten. Het was mijn triomf.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Wat ik ook doe, ik zal altijd met passie werken en er vol voor gaan. Dat is wie ik ben. Naast alle andere rollen die ik mag vervullen zal mijn rol als verhalenverteller nooit gaan vervelen. Ik zie mezelf ook als oudere dame nog zingen en liedjes schrijven en lekker creatief doen met heel veel drama. Kan bijna niet wachten!

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Ligt eraan wanneer je het vraagt. Een paar jaar geleden zou ik hebben gezegd “mijn verleden, de strijd die ik heb moeten leveren”. Maar juist die worsteling, de golvende lijn naar succes in plaats van een rechte lijn heeft me gemaakt tot wie ik ben. Nu zeg ik dat ik wel wat minder zeker over zou willen komen, al klinkt dat wellicht wat raar. Mensen denken vaak dat ik een enorme bitch ben of een powerwoman. Maar ook ik heb mijn onzekerheden, juist in het werk als kunstenaar ben ik zo kwetsbaar, zo naakt. Daar is niet altijd oog voor.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Ik heb meerdere prestaties waar ik echt trots op ben maar dat ik een managementboek heb geschreven over MVO, dat ik dat project heb afgemaakt met een uitgever en alles, ja daar ben ik wel trots op. Maar ook dat ik in 2012 genomineerd was voor de VIVA400, het winnen van de Jong MKB prijs als zelfstandig ondernemer en natuurlijk het maken van mijn eigen programma voor De Parade en optreden met een aantal van mijn eigen liedjes waren voor mij toch wel prestaties van formaat.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

Ik wil wonen en werken in Rotterdam, precies waar ik nu woon op Katendrecht. Maar ik zou heel erg graag een tweede huisje op Walcheren willen, dicht bij de zee, het bos, de duinen, de boulevard en dicht bij mijn familie en vrienden. Op verschillende plekken kan ik me opladen en de creativiteit voelen stromen. Een huisje in Zuid-Frankrijk, een bar in de hippe wijk Shoreditch in Londen of gewoon op het strand in Vlissingen. Juist de afwisseling zorgt voor verschillende invalshoeken, dingen die je oppikt en waar je mee aan de slag gaat.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Mijn meest waardevolle bezit is niet van mij. Ze is van zichzelf. Mijn dochter.

Als ik het dan toch over spullen moet hebben dan heb ik een schilderij van Harmen Verbruggen en een van een vriendin van vroeger die me zeer dierbaar zijn. Ook heb ik een doos met al mijn dagboeken en schoolagenda’s vanaf mijn zesde levensjaar. De herinneringen die daar in staan, de taal die de tijdsgeest van toen heeft vastgelegd, het is van onschatbare waarde voor mij.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Mijn gedrevenheid die zich dus ook kan vertalen naar koppig zijn.

Verder ben ik ijdel uit onzekerheid. Ik maak mezelf elke dag op. Alleen zwemmen, zonnebaden of sporten doe ik zonder make-up. Maar ik ben niet af zonder dat ik mijn gezicht erop heb gedaan. En ik draag geen broeken. Als het plaatje af is hoef ik me daar geen zorgen meer over te maken. Kan ik me lekker focussen op de inhoud.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?

Ik krijg tijdens lange autoritten, als ik rij, de beste ingevingen. Ik kan erg rustig worden van autorijden en dan gewoon lekker in mijn hoofd zitten. Genieten vind ik dat. Overigens heb ik ook tijdens het douchen vaak geweldige ingevingen. Het hoeft niet altijd zo ingewikkeld te zijn.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Ik heb verschillende favoriete plekken om te genieten van goede wijn en goed eten. Het liefst niet te stijf en niet overdreven duur. Een aantal zijn: Ceviche y Maas, Bistro du Bac, Aylah en de Matroos en het Meisje. En voor de beste sushi van het westelijk halfrond ga je naar Kyatcha in de Foodhallen Rotterdam. Ik heb in veel verschillende landen en steden sushi gegeten maar je weet pas wat sushi is als je bij hen bent geweest.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Verschillende boeken hebben me inzichten gebracht die ik op dat moment nodig had.

Toen ik acht was mocht ik met toestemming van mijn moeder boeken uit de volwassen sectie lezen. Het verrotte leven van Floortje Bloem en De moeder van Davis S. waren de eerste boeken uit die afdeling. Vraag me niet waarom ik ze koos. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik als kind, een gabber notabene, een gezonde afstand hield tussen mij en drugs. Detlef vind ik nog steeds een van de mooiste namen en Berlijn is een thuis voor mij. Omdat ik haar straten kende voordat ik ooit ergens was geweest.

Door de Bijbel en door Een cursus in Wonderen heb ik geleerd dat God meer is dan alleen maar woorden die je letterlijk moet nemen, geboden waar je je aan moet houden en dat er geen Enige Ware Religie is behalve Liefde. Dan kijk je toch met andere ogen naar welke extreme geloofsfanaat ook.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Maya Angelou had ik nog niet kunnen noemen maar Zadie Smith, Haruki Murakami en Abdelkader Benali wel. Ik lees behoorlijk wat, voor hier onbekende, Britse schrijvers die een dubbele culturele achtergrond hebben. Ik voel me erg verbonden met hen en hun zoektocht naar hun eigen identiteit, de strijd om geaccepteerd te worden – invechten zoals Rutte dat noemt- en het afwijken van de norm.

You Only Die Once‘. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Alles van Radiohead. Alles van Garbage. Anouk. Adele. Barbra. PJ. Fleetwood Mac, Tango in the night. Een paar nummers van Parkzicht. Queen Bohemian Rhapsody, Who wants to life forever. Mee schreeuwen, zingen, huilend de woorden uitspreken en alles binnen laten komen om dan op de tonen van Joep Beving in te slapen.

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Alle vrouwelijke strijders in Black Panther, WonderWoman, Erin Brockovitz maar eigenlijk zijn alle vrouwen die weten wat het is om te vechten en die tegen onrecht strijden mijn heldinnen. Fictie of in het echte leven.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Iedereen die tegen onrecht strijdt. En mijn dochter. Ze is 8 jaar en zo anders dan ik. Niet extravert maar ze maakt vrienden, erg bang om iets nieuws te proberen maar ze zet de stap toch en zo kan ik wel doorgaan. Ik heb veel respect voor dit wijze en gevoelige wezentje waar ik de moeder van mag zijn.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?

Ik ben door zoveel films geraakt maar The Color Purple and The Shawshank Redemption zijn wel klassiekers geworden.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?

Dat zegt mij dat ik zonder zorgen over de hypotheek of andere vaste lasten precies kan doen wat ik als kunstenaar wil doen, dingen maken en scheppen.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Ik kan niet zonder zingen of schrijven of lezen. Echt niet. Het is een deel van mij zoals mijn hand, mijn voet en mijn hart.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?

Ikzelf. Helaas. Mijn moeder. En een handjevol vrienden die met me mee gaan in mijn dromen en grote ambities. Maar ook krijg ik soms uit onverwachtse hoek opeens een aanmoediging, iemand op straat die me een compliment geeft over mijn stem of mensen uit de buurt die me ergens hebben zien spreken en dat zo knap van me vinden.

Met wie zou ik in 2019 graag willen werken?

Met Anouk en met Kees de Koning van TopNotch. Dat staat op mijn lijstje voor 2019 als doel om professioneel aan de slag te gaan als songwriter. En als me dat lukt dan kan ik iedereen met wie ik al samen heb gewerkt ook weer een stapje verder brengen. Teruggeven vind ik heel erg belangrijk maar ik moet er nu eerst komen.

Naar welk project, in 2019, kijk ik uit?

Ik sta aan de vooravond van starten met een nieuw project. Ik kan er nog niet veel over zeggen maar het betekent Nederlandstalig, rap en een jonger publiek dan ik ooit had gedacht.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2019

Zadie Smith en Anouk. Als ik dan toch twee namen mag noemen. Met Zadie zou ik graag willen praten over haar leven in Londen en de VS, wat de verschillen zijn tussen haar ervaringen daar ten aanzien van dubbele afkomst en wat wij hier in Nederland meemaken.

Met Anouk zou ik eerst een drankje of twee moeten drinken tegen de zenuwen en dan zou ik samen met haar nummers willen schrijven. Voor die stem en dan Nederlandstalig maar net wat anders, wat netter. En Engelstalig zou ik haar nummers kleiner willen maken, zodat ze haar stem alle ruimte kan geven. Maar goed een mens mag dromen toch?

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2019?

Mij kan je ontmoeten in Rotterdam. Ik sta altijd open voor netwerken, een bak koffie of een wijntje. Ik weet nog niet wat 2019 gaat brengen op het gebied van zingen en schrijven dus waar je mijn werk kan zien of horen weet ik nog niet. Wat ik wel weet is dat ik er aan kom.

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Harmen Verbrugge, schilder en beeldend kunstenaar

Pim Palsgraaf, beeldend kunstenaar

Mati Bovendeaard, psycholoog en coach

Frank Buytendijk, Keynote Speaker and Vice-President at Gartner

Hoe kun je contact met mij opnemen?
Via Linkedin https://www.linkedin.com/in/leontinevreeke/
en natuurlijk ook gewoon via de mail leontine.vreeke@gmail.com en telefoon 06-523 522 55.

Dit is een bericht van de oprichter van Passie Pensioneert Nooit –  Peter de Kuster 

Wat is Jouw Verhaal?

Ga samen met Peter de Kuster in een ontdekkingsreis in een mooie boekhandel in één van de steden Maastricht, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Den Bosch, Breda, Tilburg of Nijmegen. Een reis langs geweldige romans van heden en verleden waarin jij het verhaal gaat verkennen dat jij jezelf vertelt over jezelf en hoe je een leven en werk creëert waar jij van houdt en nooit van wil pensioneren. Samen exploreren wij de manier waarop wij verhalen vertellen over onszelf tegen onszelf over ondernemen, zelf promotie,  tijd management,  geld, familie, geluk, betekenis – en, het meest belangrijke, de manier waarop wij deze verhalen veranderen om ons zakelijke en persoonlijke leven te transformeren.

08-Mike-Stilkey-Books-used-as-Canvasses-for-Paintings-www-designstack-co

 

Jouw verhaal is jouw leven. Als mensen vertellen wij onszelf verhalen – van succes of falen, van macht of slacht offer dom; verhalen die een uur duren, of een dag, of een heel leven. We hebben verhalen over onszelf, onze onderneming, ons werk, onze klanten, ons geld, onze tijd, onze zelf – promotie, onze familie en relaties, onze gezondheid; over ouder worden, over van betekenis zijn, over wat wij willen en waar we toe in staat zijn om te bereiken. Toch, hoewel onze verhalen diepgaand beïnvloeden hoe anderen ons zien en wij onszelf zien, herkennen weinigen onder ons zelfs dat wij verhalen vertellen, of wat zij zijn, of dat wij ze kunnen veranderen  — en op zijn beurt, ons lot kunnen transformeren.

Onszelf verhalen vertellen biedt structuur en richting wanneer we door de uitdagingen en kansen van het leven navigeren, en helpen ons onze doelen en vaardigheden te interpreteren. Verhalen geven betekenis aan chaos; zij organiseren onze vele divergente ervaringen in een coherente rode draad; zij vormen onze hele realiteit. En veel te veel van onze verhalen zijn disfunctioneel, vragen erom herschreven te worden. Ten eerste stellen wij jou de vraag: “In welke gebieden van mijn leven is het helder dat ik niet mijn doelen kan bereiken met het verhaal dat ik heb?” Peter toont je daarna hoe jij nieuwe, op de realiteit gebaseerde verhalen creëert die jou tot actie inspireren, en jou brengen waar je wilt gaan zowel in jouw onderneming als in jouw persoonlijke leven.

Gedurende decennia heeft Peter de Kuster de macht van jouw verhaal onderzocht om passie en performance te verhogen. Duizenden individuen wereldwijd hebben gekeken of geparticipeerd aan onze verhalen.

Onze capaciteit om verhalen te vertellen is een van onze meest diepgaande gaven. Peter’s benadering om diep engagerende verhalen te creëren geeft jou de middelen om de kracht van story-telling in te zetten en voor altijd jouw creatieve leven en onderneming te veranderen.

Wat kan ik verwachten?

Hier is een outline van het ‘Wat is jouw Verhaal?’ programma. 

VOORBEREIDING: OUDE VERHALEN

 • Wat is jouw Verhaal?
 • Probeer jij wel een Verhaal te Vertellen?
 • Oude Verhalen  (verhalen over jezelf, jouw creatieve werk, jouw klanten, jouw geld, jouw zelf promotie, jouw geluk, jouw gezondheid)
 • Vertel jouw huidige Verhaal
 • Is dit Echt Jouw Verhaal?

DE REIS:  JOUW NIEUWE VERHAAL

 • De Queeste in jouw Verhaal. De Missie in jouw Leven en Werk.
 • De woorden op jouw grafsteen
 • Jouw ultieme queeste, luidkeels
 • De Twaalf Archetypische Queestes
 • Het Ene Geweldige Verhaal
 • Een Queeste is Altijd Onvergetelijk
 • De Quest in Quest-ion
 • De Rode Draad Spannen
 • Valse Queeste, Tragisch Einde
 • De Drie Regels van Story Telling
 • Schrijf Jouw Nieuwe Verhaal

DE TERUGKEER:  VERHAAL IN ACTIE OMZETTEN

 • Jouw Verhaal in Actie Omzetten
 • Het Story Effect
 • Story Rituelen
 • Story Boarding van jouw verhaal
 • Zij Creëren Nog Lang en Gelukkig

De Reisgids

Peter de Kuster

1523581_1382315678688481_338569992_o

Praktische Informatie

Waar?   Wat is jouw Verhaal Coaching wordt aangeboden in Amsterdam, Antwerpen, Utrecht, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, Den Bosch, Breda, Brussel, Leuven, Tilburg en Maastricht.

Voertaal: Nederlands

Wanneer:  Je kunt voor sessies van twee uur reserveren

Prijs:  € 295 exclusief BTW per sessie

Reserveer door te mailen naar peterdekuster@hotmail.nl of bel naar 06 33661772

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s