Passie Pensioneert Nooit voor Els Van Bosbeke

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Mijn grootste passie in mijn werk is toch wel de wereld een beetje mooier proberen te maken aan de hand van de beelden die ik maak, als fotografe. Ik hou er van om mensen dingen aan te reiken, om hen een eigen verhaal te laten vormen in een beeld. Om mensen te raken maar vooral, om mezelf te raken. Mijn gevoel moet juist zijn.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Het ultieme geluk is voor mij de dingen doen die je graag doet, er ook uitgebreid tijd voor hebben maw je passie volgen zonder al te veel verplichtingen of belemmeringen van buitenaf. ’s Morgens opstaan, een koffie nemen en enkel met fotografie bezig zijn, lijkt me geweldig. En dit met de meest fantastische mensen om je heen.

Wat is mijn grootste angst?

Ziek worden of blind. Het verlies van mijn geadopteerd hondje, Luma. Maar ik probeer zo weinig mogelijk angst op te wekken en vooral te genieten in het nu. Het NU is uiteindelijk belangrijk. Morgen is er nog niet…

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Het creëren. Het meegaan in het moment. De combinatie van gevoel, de emotie van het model of de omgeving in elkaar te laten vloeien. Het perfecte portret maken. Ik hou bv ook van het woord. Ik kan helemaal week worden van een mooie zinspeling, van een gedicht, een schilderij, dans, een muziektekst of gewoon een lied, kortom van alle schoonheid die kan worden waargenomen door het oog of oor. Zolang het maar ‘raakt’.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Mijn minst aantrekkelijke eigenschap is dat ik te snel kan berusten in een situatie. Ik pas me te snel aan in plaats van door te gaan om mijn eigen dromen en doelen te bereiken. Ik denk te snel dat ik ergens geen tijd voor heb of het niet zo goed ga kunnen afwerken. Of ik zet anderen op de eerste plaats waardoor ik mezelf soms vergeet.. Maar ik werk er aan.

Wat is mijn grootste valkuil?

Alweer die berusting. En te veel afhangen van de mening van anderen bij wat ik doe. Maar uiteindelijk maakt of breekt een ander mijn werk niet, dat doe ik zelf. Ik heb geleerd om echt te vertrouwen op mijn gevoel en te maken wat ‘ik’ mooi vind, in mijn eigen stijl. Teruggaan naar de essentie. Zo zit ik nooit fout. Een ander kan er alleen maar van houden of het, anderzijds, niets vinden.

Wanneer zou ik liegen?

Ik probeer zo eerlijk mogelijk te zijn en vooral ook tegen mezelf.

Welke mensen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

Anton Corbijn, Stephan Vanfleteren, Sally Mann, Bieke Depoorter, Richard Dumas, Susan Meiselas, Wouter Van Vaerenbergh, …ik kan wel nog even doorgaan.

Waar hou ik het minst van aan mijn werk?

Ik kan niets onmiddellijk bedenken…alles, elke situatie, is een leerschool dus dat kan alleen maar ten goede komen.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig in mijn werk? 

Wanneer ik in een flow zit… hiermee bedoel ik dat goede beelden zomaar uit de camera rollen, puur op gevoel zonder al te veel na te denken. Maar ik ben altijd gelukkig wanneer ik beelden maak, ik vergeet al de rest. Elk hersenkronkeltje verdwijnt in het niets.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie pensioneert nooit’ mij?

Dat je nooit stopt met wat een passie is. Een passie kan je niet weggooien, ook al probeer je het…na een tijd komt het toch weer trekken aan je mouw.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Wat meer gaan netwerken, dat doe ik veel te weinig. Ik beperk me tot Instagram en Facebook. En het is nu eenmaal zo dat je beter iets kan in wat je doet maar grotendeels gaat het toch ook wel over wie je kent.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Dat zal mijn derde prijs en publieksprijs zijn die ik behaald heb in Gent (Curieus) in 2014 en mijn tweede prijs in Amsterdam (Fotomuseum – SHUTR) in 2017. Ook ben ik best wel fier op mijn eerste solotentoonstelling in 2016, waar er toch wel wat aanwezigen waren. Verder geniet ik nog na van mijn weekje Parijs, waar ik een workshop heb gevolgd bij Richard Dumas en van de workshop bij Bieke Depoorter in Brussel. Maar elk nieuw, voor mij verbeterd, beeld is een mooie prestatie op zich.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

Wanneer ik betaald zou worden om mijn twee passies te combineren (reizen en fotograferen), dan zou ik echt geen moment twijfelen. Afrika spreekt me hierbij het meeste aan maar Europa zou ook al heel mooi zijn.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Mijn hond, Luma en mijn familie en vrienden. Uiteindelijk zijn zij geen bezitting maar een voorrecht om in mijn leven te hebben. Ik geniet van elk moment dat ik samen doorbreng met de mensen die er voor mij écht toe doen. Mensen die in mijn hart verstrengeld zitten…waar ik altijd mag op rekenen en zij op mij. En niet te vergeten: mijn gezondheid.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Goed zijn voor anderen, helpen waar ik kan. Zorgzaam. Liefde geven. Onlangs werd ik getrakteerd door vrienden op een healing. Die vrouw zei na afloop tegen mij: ‘Jij hebt zo een mooi hart…het vraagt steeds achter kleurrijke bloemetjes’. Dat was zo fijn om te horen. Het gaf me een warm gevoel.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?

Bij een flinke wandeling, helemaal alleen met Luma, zonder andere mensen rond mij. Mijn hoofd wordt dan ook min of meer leeggemaakt waardoor er weer meer plaats is voor nieuwe impulsen.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

In de gezellige, huiselijke sfeer, bij mijn vrienden. Samen rond de tafel of in de tuin, een filosofische ofwel een luchtige babbel voeren, in het gezelschap van een goed glas wijn en lekker eten.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Ik lees graag en probeer dit ook geregeld te doen. Het liefste over psychologie of over fotografie. Ik ben ook bedreven in het uitbreiden van mijn fotoboekencollectie van andere fotografen. Maar onlangs kreeg ik een titel van mijn neef: ‘De kracht in jezelf’ van Joseph Murphy. Dit boek laat zeker wel enige indruk na. Het komt er op neer dat we zijn wat we denken wie we zijn. En daar geloof ik wel in.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Zonder twijfel Toon Telleghen. Zijn luchtige, kinderlijke aanpak om de filosofie, met voorbeelden uit het dierenrijk, te integreren met ons volwassen zijn, spreekt me enorm aan. Ook Griet Op de Beeck weet me te boeien. En wat hou ik van de eenvoud van de gedichten van Toon Hermans.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

‘Mia’ van Gorki of ‘The first time ever I saw your face’ van Roberta Flack deze hebben een hele mooie, emotionele betekenis voor mij. Verder zou ik me nog even ten volle laten gaan op de aanstekelijke muziek van Coldplay. Of melancholisch zitten wezen met Tom Waits, Leonard Cohen, Yasmine, Tamino. En dan misschien afsluiten met Canon in D van Pachelbel. Wat ik ook zeker nog eens zou beluisteren is de mooie cd van RDRAW. Ron de Rauw is een goede vriend van mij die de tekst en muziek voor deze plaat heeft geschreven en wat dan ook heeft geleid tot dit prachtig, persoonlijk resultaat. Met zijn stem wil ik gerust mijn laatste dag doorbrengen.

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Guust Flater en Droopy

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Alle mensen die gaan voor wat ze staan, die hun passie volgen en hun eigen leven leiden zonder zich iets aan te trekken van een ander. Gewoon hun ding gaan doen. Volop hun gevoel gaan volgen. Liefde geven, schoonheid verspreidenEn zo zijn er wel enkelen onder mijn fantastische vrienden…ik prijs me gelukkig dat ik hen als voorbeeld in mijn leven heb. Een van mijn grote voorbeelden is Annelore, zij heeft enkele jaren geleden haar job opgegeven om Allez, chantez! uit de grond te stampen. Een maandelijks, succesvol evenement waarin ze mensen samenbrengt om, al tegaar, luidkeels en vrolijk te zingen. Ze laat de mensen als het ware zweven…ik word daar zo gelukkig van.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?

De film die me ooit diep geraakt heeft: Into the wild’. Kijk zelf maar…

Wat zegt de uitspraak ‘ De financiële vrijheid om te creëren’ mij?

Het zou enorm fijn zijn om gesponsord of betaald te worden om te doen wat je graag doet en te creëren wat je zelf graag creëert, in alle vrijheid. Eens de lotto winnen zou ook al een hele stap vooruit zijn

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Een heel grote rol. Schoonheid is belangrijk voor mij, onder welke kunstvorm dat ook mag zijn.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?

Mijn ouders en mijn vrienden. Zij geloven oprecht in mijn werk. Met vragen, twijfels, kreten om hulp, praktische kanten,…ze staan altijd voor me klaar met raad en daad. Ik hoef maar op de deur te kloppen.

Met wie zou ik in 2019 graag willen werken en naar welk project kijk ik uit?

Ik ben momenteel bezig aan een persoonlijk fotoproject dat ik hoop klaar te hebben in 2020. Met wie ik dat ga doen, staat al vast. Een bevriend fotograaf heeft me de vraag gesteld om samen een expo op te zetten in 2020 waarvoor de voorbereidingen al gestart zijn en een andere vriend gaat er voor zorgen dat er een extra toets aan mijn project gegeven wordt. Deze gaan dus waarschijnlijk gecombineerd worden. Ik kijk er wel naar uit!

Welke mensen, in mijn professie, zou ik graag willen ontmoeten in 2019?

Enthousiaste mensen die iets zien in mijn werk en een duwtje kunnen geven naar beter en meer. Die alles laten openbloeien en vleugels geven.

Waar kun jij mijn werk zien en ontmoeten in 2019?

Voorlopig staat er geen expo meer gepland voor 2019, het gaat 2020 worden. Maar je kan mijn werk zeker volgen op Instagram ‘elsvanbosbeke’ of op mijn website www.elsvbphotography.com

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Zoals eerder aangehaald: Annelore Camps (Allez,chantez!) en Ron de Rauw (RDRAW), Els Van Bruystegem ( singer/songwriter), Roumayne Schepers (leren van kunst).

Hoe kun je contact met mij opnemen?

Via mijn website http://www.elsvbphotography.com of via mail elsvbphotography@gmail.com.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s