Passie Pensioneert Nooit voor Ellen Maes

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Kinderen zijn mijn grootste passie. Dus heb ik als kindercoach de mazzel dat mijn werk mijn passie is. Voor mij zijn kinderen de spiegels van onze samenleving en laten zij ons veel zien. Helaas is dat nog geen algemeen gedachtegoed en redeneren we over het algemeen omgekeerd. Mijn visiestatement is dan ook: ‘Het zou ondertussen een fundamenteel recht voor kinderen moeten zijn op te groeien in een omgeving die recht doet aan hun capaciteiten, deze accepteert, koestert en stimuleert om verder te groeien met veel ruimte voor wat nog kan zijn.’ Er ligt dus nog een groot werkveld open!

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Het gevoel van enorme dankbaarheid bij positieve ervaringen, those precious moments of flow. Dat kan in principe overal en met iedereen zijn.

Wat is mijn grootste angst?

Overbodig zijn; dat ik er niet meer toe zou doen voor anderen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?  

De interactie met de ander. Het mensenwerk, het hele proces van aftasten, contact maken, onderzoeken, op je intuïtie varen, tot oplossingen (laten) komen, het vertrouwen, de groei, het inzicht, de blijdschap of opluchting. En de vrijheid om dit op eigen wijze te doen.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Waarschijnlijk het feit dat ik zo principieel kan zijn, zelfs als dit ten koste van mezelf gaat.

Wat is mijn grootste valkuil?

Grenzen stellen. Ik vind dat iedereen altijd en overal aandacht verdient, handelt vanuit good intentions bovendien en vanuit dat perspectief kan ik mezelf helemaal vergeten. De metafoor ‘eerst zelf aan de zuurstof voordat je anderen helpt’ klopt helemaal, dat blijft een leermomentje. Ook mag ik mezelf meer op de voorgrond stellen. Uiteindelijk wordt het dan ook een win-win situatie, door mezelf meer de respecteren, respecteer ik de ander ook op die wijze.

Wanneer zou ik liegen?

Een leugentje om bestwil om een ander niet te hoeven kwetsen.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

Een aantal ‘anonieme’ collega’s die werken vanuit hun hart, authentiek zijn, creatief, humorvol, zich kwetsbaar durven op te stellen.

Verder zijn het ‘spur of the moment’ affecties: auteurs van boeken of artikelen uit het veld, Ted Talk sprekers, een inspirerende docent, mijn werkveld is natuurlijk heel erg breed.

De gemeenschappelijke deler is hun passie voor hun werk. Als voorbeelden kan ik noemen Sir Ken Robinson, Angela Duckworth, Carol Dweck en Brené Brown.

Ik ben erg onder de indruk van Villa Pinedo, het initiatief van Marsha Pinedo waar jongeren volwassenen adviseren in scheidingssituaties.

Verder volg ik nauwlettend de ontwikkelingen op het gebied van onderwijs met mensen als Jan Fasen en Tijl Koenderink. Om mijn eigen ideeën te toetsen of te staven kan ik ook andere ‘hulpbronnen’ raadplegen als Erik Scherder en zijn gedachtegoed of die van filosoof Ronald Hünneman.

Recentelijk werd ik ook erg blij van het rapport van OESO-directeur Andreas Schleicher die een lans breekt voor het aanleren van nieuwe vaardigheden in de 21e eeuw.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?

Acquireren. Ik vind het heerlijk als cliënten en hun ouders zeggen dat ze tevreden over mij en mijn werk zijn, mezelf ‘actief verkopen’ gaat me een stuk minder af.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

In mijn coachpraktijk tijdens coachsessies toen alles stroomde, cliënten zich durfden open te stellen, zich veilig voelden, er wederkerigheid was, ik met kleine stapjes uiteindelijk meters bleek te maken. Dit klinkt wellicht heel zwaar en serieus maar meestal ging het met veel humor en ‘bombarie’ gepaard.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Alles! Dat je, ongeacht leeftijd of omstandigheden altijd moet proberen je dromen na te jagen.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Mijn eeuwige onzekerheid, heb ik het wel goed gedaan? Dit in combinatie met een actieve interne criticus kan killing zijn.

Mijn ongeduld als ik zelf deze onzekerheid niet kan wegnemen en me dus afhankelijk van anderen opstel.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Dat ik vingers op zere plekken heb kunnen leggen, inzichten heb kunnen geven, heb kunnen bijdragen aan veranderingsprocessen.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?  

Als we het over concrete plaatsen hebben dan zijn deze verschillend. Ik zou graag in Spanje willen wonen, het liefst ergens bij de zee. In dat land bestaat nog echt gemeenschapszin, iedereen hoort erbij, van jong tot oud, invalide, gehandicapt, iedereen mag meedoen en men doet nog moeite voor elkaar. Qua werk is Nederland de betere optie, niet alleen vanwege mijn moedertaal, er valt hier ook nog veel goed werk te verrichten en daartoe worden gelukkig ook steeds meer initiatieven ontwikkeld.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

‘Je kinderen zijn je kinderen niet’ dus in dit opzicht is het raar om over mijn kinderen te spreken. Toch zijn zij ‘my most precious ones.’ Verder hecht ik weinig waarde meer aan materieel, hetgeen niet wil zeggen dat ik niet van mooie spullen houd, ik hecht er alleen weinig waarde aan.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Mijn positivisme, veerkracht en doorzettingsvermogen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?

Niet perse in mijn stad (dorp). Ik kan overal ideeën opdoen, wanneer ik de honden uitlaat, op een terras zit en mensen observeer, turend over de zee, als ik aan het koken ben, onder de douche, tijdens de strijk maar ook tijdens een goed gesprek met vrienden, ik hoef niet perse alleen te zijn.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Het gaat dan niet zo zeer om de plek als wel het gezelschap waarmee. Natuurlijk is het geweldig om heerlijk mediterraans / Spaans / Italiaans / Indonesisch te eten, echter een vette patat in een cafetaria zou ook een fantastische ervaring op kunnen leveren als dit in het juiste gezelschap is met de juiste sfeer, veilig, inspirerend, verrassend, humorvol, uitdagend …

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Dat zijn er vele. Non-fictie en fictie.

Non-fictie: boeken op het gebied van onderwijs, systemisch denken, NLP, psychologie, coaching, spiritualiteit. Ik zal er een aantal met naam noemen: Els van Steijn: De Fontein; Angela Duckworth: The Grit Factor; Sir Ken Robinson: Creative Schools; Brené Brown: Daring Greatly; Carol Dweck: Mindset; Marsha Pinedo: Aan alle gescheiden ouders.

Inzichten, inspiratie, energie.

Verder boeken over Spanje en de Spaanse cultuur.

Ik lees ook graag kookboeken, koken is een hobby, voor mij een manier van liefde geven. Ik doe zo inspiratie op en ze geven me een goed gevoel.

Wat fictie betreft (in de wetenschap dat de lijst oneindig veel langer kan zijn): ik bewaar warme herinneringen aan de Harry Potter serie. Ik begon al met lezen voordat de boeken (films) een hype werden, dook onder in de magische wereld van J.K. Rowling met prachtig taalgebruik. Later ben ik de boeken in het Nederlands aan mijn kinderen voor gaan lezen, ze verheugden zich elke avond weer op een nieuw stukje avontuur.

Barbara Kingsolvers ‘The Poisonwood Bible’ is me lang bijgebleven omdat het verhaal zo gruwelijk was, ‘Until I find you’ van John Irving, een heerlijke, verrassende roman, mijn Ian McEwan-verslaving begon met ‘The Cement Garden’, Donna Tartt ‘The Secret History’, Mitch Album ‘Tuesdays with Morrie’ zo aangrijpend in al zijn eenvoud en tot slot ‘The Remains of the Day’ van Kazuo Ishiguro dat overigens prachtig is verfilmd. Hun invloed? Genieten van mooi taalgebruik beïnvloedt je eigen woordenschat, je kunnen verliezen in een verhaal heeft een positief effect op je eigen creatieve geest, ‘there’s life out there.

Ook vind ik het af en toe fijn om gedichten te lezen, in het Engels van bijv. e.e. cummings of in het Nederlands van Herman van Veen, Stef Bos of Joost Zwagerman.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers?

Ian McEwan, John Irving, J.K. Rowling, e.e. cummings.

You Only Die Once‘. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Dat zal helemaal afhangen van de stemming waarin ik dan verkeer. Het zou zo maar ‘The Road to Hell’ van Chris Rea kunnen zijn of ‘Horses’ dat nummer doet me altijd aan mijn kinderen denken. Het zou ook een lekker relaxt nummer kunnen zijn van Jack Johnson, Gotan Project of John Mayor. ‘O Children’ van Nick Cave, ‘To Build A Home’ van The Cinematic Orchestra, en psychedelisch nummer van Caravan, klassiek, een pianoconcert, lekkere 70s/80s nummers, hartverscheurende blues?

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Ik kan daar geen eensluidend antwoord op geven; elke held(in) die authentiek wordt neergezet kan mijn held(in) zijn in het verhaal. Ik had sterke sympathieën voor de bad guys in La Casa de Papel maar ook voor inspectora Raquel; Inspector Morse is een all time favourite; Helen Mirren als M in James Bond; Robin Williams in Dead Poets Society, Ralph Fiennes in The English Patient, Jack Nicholson in verschillende films, Richard Gere in Shall we dance, het trio Harry, Hermione en Ron met Dumbledore en Hagrid uit Harry Potter. Enz. enz.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Dat zijn er gelukkig wel een aantal.

Mensen die dicht bij me staan en die ieder op hun eigen wijze bijdragen aan een betere wereld, authentiek zijn, bescheiden, kunnen relativeren en reflecteren, zichzelf niet al te / altijd serieus nemen, humor hebben.

Op grotere schaal vind ik het jammer dat we nauwelijks echte helden meer hebben, voorbeelden waaraan we ons kunnen spiegelen. In Nederland zou dat Jan Terlouw wel kunnen zijn.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?  

‘Dead Poets Society’ is een film die ik, ongewoon voor mij, een paar keer heb gezien.

Gewoon prachtig en inspirerend, Robin Williams die als professor Keating zijn studenten op onnavolgbare wijze inspireert, voor mij een schoolvoorbeeld.

De film ‘Dangerous Minds‘ ook, al is hij qua film niet heel erg verrassend, de manier waarop Michelle Pfeiffer als invalkracht haar studenten inspireert en hen het gevoel geeft ertoe te doen vind ik geweldig, dat is toch waarom het gaat nietwaar?!

Een film als ‘Venus’ met Peter O’Toole omdat deze zo dierbaar is, in dezelfde categorie ‘Intouchable’, films van Pedro Almodóvar als ‘Volver. Enz. enz.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?

Eigenlijk alles wel. Helaas hebben we ook financiële zekerheid nodig waardoor de vrijheid om te creëren onder druk kan komen te staan.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Kunst hoort gewoon bij mijn leven en dus werk. Ik laat mijn cliënten vaker hun eigen kunst maken in de vorm van knutsel- en/of tekenwerkjes. Ikzelf bezoek regelmatig tentoonstellingen en ga naar optredens of het theater. Kunst is onlosmakelijk verbonden met creativiteit, voor mij een basisvoorwaarde om goed door het leven te rollen.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?

Tussen de regels door kan ik concluderen dat dat mijn kinderen zijn. Verder familie en een paar hele goede, dierbare vrienden.

Met wie zou ik in 2019 graag willen werken?

Als ik nu concrete mensen noem, sluit ik wellicht anderen uit die nog op mijn pad zullen komen. Want dat is wel hoe het werkt voor mij, synchroniciteit. In ieder geval met kinderen en jongeren die mijn hulp nodig hebben. Verder met mensen met een verfrissende kijk op het onderwijs en/of systemen, mensen die mij verder kunnen inspireren, met wie ik kan sparren, van wie ik kan leren.

Naar welk project, in 2019, kijk ik uit?

Er staan een aantal projecten op stapel die nog vastere vorm moeten krijgen. Van een pilot voor scheidende ouders waarbij ik als kindercoach graag met mediators in Eindhoven e.o. wil samenwerken tot een interviewreeks. Houd mijn website www.smartazz.nl in de gaten!

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2019?

Mensen die mij kunnen helpen bij de verdieping van mijn vak, die mij kunnen inspireren, triggeren, uitdagen. Zij delen de passie voor hun vak en dragen dit ook uit. Als ik dan toch mijn hand in de koekjestrommel zou mogen steken: Tijl Koenderink van Novilo, Jan Fasen van Agora, de mensen achter het bordspel ‘We own the school’, professor Erik Scherder, Marsha Pinedo, Els van Steijn. Over de grens zijn dat Angela Duckworth, George Lukas, Sir Ken Robinson en Brené Brown.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2019?

Smartazz zal zich steeds meer gaan profileren in Eindhoven e.o. Nogmaals houd mijn website www.smartazz.nl in de gaten!

Dit is een bericht van de oprichter van Passie Pensioneert Nooit –  Peter de Kuster 

Wat is Jouw Verhaal?

Ga samen met Peter de Kuster in een ontdekkingsreis in een mooie boekhandel in één van de steden Maastricht, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Den Bosch, Breda, Tilburg of Nijmegen. Een reis langs geweldige romans van heden en verleden waarin jij het verhaal gaat verkennen dat jij jezelf vertelt over jezelf en hoe je een leven en werk creëert waar jij van houdt en nooit van wil pensioneren. Samen exploreren wij de manier waarop wij verhalen vertellen over onszelf tegen onszelf over ondernemen, zelf promotie,  tijd management,  geld, familie, geluk, betekenis – en, het meest belangrijke, de manier waarop wij deze verhalen veranderen om ons zakelijke en persoonlijke leven te transformeren.

08-Mike-Stilkey-Books-used-as-Canvasses-for-Paintings-www-designstack-co

 

Jouw verhaal is jouw leven. Als mensen vertellen wij onszelf verhalen – van succes of falen, van macht of slacht offer dom; verhalen die een uur duren, of een dag, of een heel leven. We hebben verhalen over onszelf, onze onderneming, ons werk, onze klanten, ons geld, onze tijd, onze zelf – promotie, onze familie en relaties, onze gezondheid; over ouder worden, over van betekenis zijn, over wat wij willen en waar we toe in staat zijn om te bereiken. Toch, hoewel onze verhalen diepgaand beïnvloeden hoe anderen ons zien en wij onszelf zien, herkennen weinigen onder ons zelfs dat wij verhalen vertellen, of wat zij zijn, of dat wij ze kunnen veranderen  — en op zijn beurt, ons lot kunnen transformeren.

Onszelf verhalen vertellen biedt structuur en richting wanneer we door de uitdagingen en kansen van het leven navigeren, en helpen ons onze doelen en vaardigheden te interpreteren. Verhalen geven betekenis aan chaos; zij organiseren onze vele divergente ervaringen in een coherente rode draad; zij vormen onze hele realiteit. En veel te veel van onze verhalen zijn disfunctioneel, vragen erom herschreven te worden. Ten eerste stellen wij jou de vraag: “In welke gebieden van mijn leven is het helder dat ik niet mijn doelen kan bereiken met het verhaal dat ik heb?” Peter toont je daarna hoe jij nieuwe, op de realiteit gebaseerde verhalen creëert die jou tot actie inspireren, en jou brengen waar je wilt gaan zowel in jouw onderneming als in jouw persoonlijke leven.

Gedurende decennia heeft Peter de Kuster de macht van jouw verhaal onderzocht om passie en performance te verhogen. Duizenden individuen wereldwijd hebben gekeken of geparticipeerd aan onze verhalen.

Onze capaciteit om verhalen te vertellen is een van onze meest diepgaande gaven. Peter’s benadering om diep engagerende verhalen te creëren geeft jou de middelen om de kracht van story-telling in te zetten en voor altijd jouw creatieve leven en onderneming te veranderen.

Wat kan ik verwachten?

Hier is een outline van het ‘Wat is jouw Verhaal?’ programma. 

VOORBEREIDING: OUDE VERHALEN

 • Wat is jouw Verhaal?
 • Probeer jij wel een Verhaal te Vertellen?
 • Oude Verhalen  (verhalen over jezelf, jouw creatieve werk, jouw klanten, jouw geld, jouw zelf promotie, jouw geluk, jouw gezondheid)
 • Vertel jouw huidige Verhaal
 • Is dit Echt Jouw Verhaal?

DE REIS:  JOUW NIEUWE VERHAAL

 • De Queeste in jouw Verhaal. De Missie in jouw Leven en Werk.
 • De woorden op jouw grafsteen
 • Jouw ultieme queeste, luidkeels
 • De Twaalf Archetypische Queestes
 • Het Ene Geweldige Verhaal
 • Een Queeste is Altijd Onvergetelijk
 • De Quest in Quest-ion
 • De Rode Draad Spannen
 • Valse Queeste, Tragisch Einde
 • De Drie Regels van Story Telling
 • Schrijf Jouw Nieuwe Verhaal

DE TERUGKEER:  VERHAAL IN ACTIE OMZETTEN

 • Jouw Verhaal in Actie Omzetten
 • Het Story Effect
 • Story Rituelen
 • Story Boarding van jouw verhaal
 • Zij Creëren Nog Lang en Gelukkig

De Reisgids

Peter de Kuster

1523581_1382315678688481_338569992_o

Praktische Informatie

Waar?   Wat is jouw Verhaal Coaching wordt aangeboden in Amsterdam, Antwerpen, Utrecht, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, Den Bosch, Breda, Brussel, Leuven, Tilburg en Maastricht.

Voertaal: Nederlands

Wanneer:  Je kunt voor sessies van twee uur reserveren

Prijs:  € 295 exclusief BTW per sessie

Reserveer door te mailen naar peterdekuster@hotmail.nl of bel naar 06 33661772

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s