Passie Pensioneert Nooit voor Ingrid Stijsiger

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Mijn grootste passie is samen musiceren en het liefst met gelijkgestemde zielen. Ik heb de mazzel dat ik jarenlang met de beste dirigenten en orkesten heb mogen werken bij Het Groot omroepkoor en het Koor Van De Nederlandse Opera en daar prachtige muziek heb mogen vertolken op grote podia. Spelen en zingen tegelijk is voor mij echt een feest.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Gelukkig en gezond zijn is voor mij ultiem geluk en daarvoor heb je mensen om je heen nodig waar je van houdt en die je nemen zoals je bent. Als je daarbij het vak uit kunt beoefenen waarbij je tijd en plaats vergeet…..

Wat is mijn grootste angst? Ik heb een jaar niet meer kunnen zingen door ziekte. Toen werd mij duidelijk hoe ontzettend belangrijk alles wat met zingen te maken heeft is voor mij, maar ook mijn gezin is ontzettend belangrijk voor mij. Als het met hen goed gaat, is er ruimte voor het zingen. Ik wil ontzettend graag op hoog niveau zingen en daarna thuis komen in een fijn thuis.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?  Met zingen is het belangrijk dat het lichaam en ziel 1 zijn en daar samen met andere mensen aan werken is echt ongelooflijk leuk en inspirerend. Daarvoor heb ik veel gedaan aan Alexander techniek, Feldenkrais en yoga. Dat laatste doe ik iedere dag als warming up voor het inzingen. Omdat zingen vergeleken kan worden met topsport, is het echt belangrijk om veel te studeren . Zodat je een goede conditie opbouwt. Verder ga ik geregeld naar een stem-coach en werk ik samen met een pianist en harpiste.  

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Mijn onzekerheid.

Wat is mijn grootste valkuil? Als ik me helemaal in mijn element voel met mijn vak, dan kom ik soms arrogant over en dat vind ik niet fijn. Vooral omdat ik de connectie met andere mensen zo’n leuk onderdeel van mijn vak vind. Ik noem dat ook wel eens gekscherend een vakidioot.

Wanneer zou ik liegen? Ik houd echt niet van liegen. Je kunt dingen wel net iets anders brengen zodat je iemand niet kwetst. Ik denk dat ik wel zal liegen als ik daarmee mensen kan beschermen. Dit blijft een erg lastige keuze om te maken!

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik heb erg veel bewondering voor Mezzosopraan Anita Rachvelishvilli, die haar leven echt wijdt aan zingen op zeer hoog klassiek niveau. Echter kan ik ook zeer veel respect hebben voor collega’s die dit vak gebruiken als muziektherapeut. Muziek kan zoveel betekenen in het leven van vele mensen, zeker als je weet dat er meer mensen zingen dan voetballen in Nederland. ( 3,2 miljoen amateurzangers)

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Ik vind het moeilijk om mezelf in de markt te zetten en vind narcisme een afschuwelijke eigenschap. Je hebt het in dit vak echter wel nodig. Het is dus vaak schipperen met je eigen persoonlijkheid en wat je als professional nodig hebt.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik heb erg mooie voorstellingen mogen zingen. Wat ik superleuk vond was een show in Rosmalen, waar ik opkwam in een Bentley en “Withone look” zong. Of bijvoorbeeld bij de sluiting van het Ajax stadion,waar ik “You’ll never walk alone“ zong terwijl de vlag werd gestreken en het hele stadion meezong. Dat soort momenten blijven je voor altijd bij. Ook een herdenkingsconcert waar ik op kwam als Vera Lynn in een Jeep, er heel veel oud-strijders in de zaal zaten die meezongen met de liedjes, adembenemend. Dus eigenlijk is verbinding met publiek maken waar ik het gelukkigst van word.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Tot mijn laatste adem met zingen bezig blijven, ook als dat financieel niet zou hoeven. Voor mij is een leven zonder zang echt geen leven.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou graag zelfverzekerd zijn, zonder arrogantie, waardoor ik met veel plezier, meer onbevangen in het leven en mijn vak kom te staan. 

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ik heb solo’s mogen zingen in vele opera’s en werk al 23 jaar bij het beste operakoor van de wereld, maar het mooiste wat ik solo heb gedaan was:
Pulcinella van Strawinsky, in samenwerking met Compagnie Michel Anne de Mey – Orchestre de Bretagne, o.l.v. Georges-Elie Octors, wat ik vele malen heb mogen zingen in grote zalen van Frankrijk en België.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik heb het in Nederland naar mijn zin, alhoewel ik wel richting het Gooi zou willen wonen.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn piano, die ik op mijn 10e heb gekregen van mijn ouders, is mij heel dierbaar. Mijn moeder heeft daarvoor haar pensioen afgekocht, ik ben haar daar nog altijd dankbaar voor.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik ben een sensitief en empathisch persoon met gevoel voor humor. Als zangeres ben ik in staat om echt mensen te raken met mijn stem en interpretatie. Als moeder en vriendin ben ik liefdevol en zorgzaam.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Ik krijg de meeste ideeën op de fiets of wandelend.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ik ben dol op het strand, dueen strandtent is favoriet. Ik ga heel graag naar Aloha’s in Wijk aan Zee. In Alkmaar is er Abby’s, waar je gezellig en informeel kunt zitten en lekker kunt eten en drinken. Daar is het altijd gezellig druk met vriendelijk personeel.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Ik ben pas op latere leeftijd veel gaan lezen en houd vooral van psychologische boeken en tijdschriften. “Adempauze” van Linda Kavelin-Popov is een boek wat je aan het denken zet over de manier waarop je in het leven staat. http://ingridstijsiger.nl/moederliefde/

“De moed van imperfectie” van Brené Brown en vooral “Het drama van het hoogbegaafde kind” van Alice Miller heeft mij vele inzichten gegeven in de psyche van de mens.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Mijn favoriete schrijvers op muziekgebied zijn Schumann (om zelf te zingen) en Mozart (om naar te luisteren).

Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Ik zou de Vier LetzteLieder van Strauss willen beluisteren op mijn laatste dag, omdat dat voor mij de beleving van de Hemel benadert.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Carmen is een sterke, onafhankelijke en tragische persoonlijkheid die ik ongelooflijk fascinerend vind.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mijn man, Roy Voogd, zet zich al jaren in voor vele goede doelen, waaronder de amateur koorwereld, maar ook de Voedselbank. Ik heb veel bewondering voor mensen die vrijwilligerswerk doen en zo hun steentje bijdragen aan de mooie maatschappij waarin wij mogen leven. https://www.youtube.com/watch?v=BqcPW5OAXLo

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Alice” is een erg indrukwekkende film over een professor van 50 die dementie heeft en laat zien waar ze allemaal mee te maken krijgt. “The good lie” is een prachtige film over Sudanese vluchtelingen. Beide films hebben mij enorm geraakt.

Wat zegt de uitspraak “De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?  Als je dat hebtmaak je andere keuzes en kun je beter nadenken over de lange termijn. Met geld maak je geld volgens mij. Bovendien hoef je dan geen compromissen te sluiten en kun je grootse dingen doen die effect hebben op vele mensen. Ook daarin zou ik dan willen delen.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst speelt een centrale rol in het leven van mijn gezin en biedt veel moois, maar is momenteel niet makkelijk in deze maatschappij.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn man en ik werken veel samen in de amateurkoor wereld en dat is ontzettend leuk en inspirerend. Bovendien leren we veel van elkaar en geeft het een mogelijkheid om samen te zijn en elkaar uit te dagen.

Met wie zou ik in 2019 graag willen werken? Ik hoop in augustus weer een zangles in Amsterdam te krijgen van Anita Rachvelishvilli. Ik heb 2,5 jaar geleden een les van haar gehad, waar ik nog steeds van geniet als ik aan het studeren ben of zelf les geef. Ze is een zeer goede docente en musicus en mijn ware inspirator.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Dit hele vraagstuk heb ik vorig jaar beantwoord, maar door privé omstandigheden een jaar later pas ingeleverd. Rondom de zomervakantie zing ik weer de rol van Guinevere in Queen Arthur bij mijn eigen organisatie GO!Opera. Daar zingt Frans Fiselier de rol van Arthur en speelt mijn Vriend Vaughan Schlepp mee in het orkest en mijn man dirigeert. Het wordt weer een feestje! https://gooiseopera.wordpress.com/queen-arthur-2018/

Verder heb ik besloten een boek te schrijven over het gebruik van de borststem. En in de zomervakantie ga ik naar een festival om daar te gaan praten over de amateur koorzangers in Europa.

Aankomende maand, april 2018, ga ik een workshop geven over de ouder wordende stem in opdracht van het Nederlands Koorfestival. Ook wil ik gaan samenwerken in een professioneel ensemble, waar ik al mensen voor heb benaderd. Kortom, meer dan genoeg plannen!

Verder ben ik met mijn pianist bezig met een nieuw liedprogramma met als thema kinderen. Echt heerlijk om dat samen uit te werken en hopelijk vele malen te kunnen brengen voor publiek.

In 2019 ga ik “Copper Christmas Show on Broadway” doen in samenwerking met Klaas Spekken en Politie Orkest Noord Nederland. Die show wordt geregisseerd door Flor van Noolen en dat wordt een combinatie van musical en kerstmuziek. Ik ga ook een programma met harpiste Colet Nierop realiseren “Moeder Liefde”, waar we stukken gaan zoeken die qua emotie passen bij die fase van ons leven. Mijn grootste droom is nog een keer in het concertgebouw van Amsterdam te mogen staan in een zeer veelzijdig programma met heel veel mensen waar ik mee samenwerk. Ook dat hoop ik te realiseren in 2020!

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2019?  Ik zou veel mensen willen ontmoeten, naar luisteren en mee samen willen werken. Maar Joyce Didonato zou ik wel persoonlijk willen ontmoeten en een masterclass bij haar willen volgen.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2019?

 

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Albert Heijdens kunstenaar http://www.artexpositions.nl/index.php/kunstenaars/gerda-schoehuis/

Jeanette Horst fotografe http://www.jeanettehorstphotography.com

Carla Bos harpist  http://carlabos.nl/pagina/carla_start.html

Hoe kun jij contact met mij opnemen?

http://ingridstijsiger.nl/vocal-coaching/

Dit is een bericht van de oprichter van Passie Pensioneert Nooit –  Peter de Kuster 

Wat is Jouw Verhaal?

Ga samen met Peter de Kuster in een ontdekkingsreis in een mooie boekhandel in één van de steden Maastricht, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Den Bosch, Breda, Tilburg of Nijmegen. Een reis langs geweldige romans van heden en verleden waarin jij het verhaal gaat verkennen dat jij jezelf vertelt over jezelf en hoe je een leven en werk creëert waar jij van houdt en nooit van wil pensioneren. Samen exploreren wij de manier waarop wij verhalen vertellen over onszelf tegen onszelf over ondernemen, zelf promotie,  tijd management,  geld, familie, geluk, betekenis – en, het meest belangrijke, de manier waarop wij deze verhalen veranderen om ons zakelijke en persoonlijke leven te transformeren.

08-Mike-Stilkey-Books-used-as-Canvasses-for-Paintings-www-designstack-co

 

Jouw verhaal is jouw leven. Als mensen vertellen wij onszelf verhalen – van succes of falen, van macht of slacht offer dom; verhalen die een uur duren, of een dag, of een heel leven. We hebben verhalen over onszelf, onze onderneming, ons werk, onze klanten, ons geld, onze tijd, onze zelf – promotie, onze familie en relaties, onze gezondheid; over ouder worden, over van betekenis zijn, over wat wij willen en waar we toe in staat zijn om te bereiken. Toch, hoewel onze verhalen diepgaand beïnvloeden hoe anderen ons zien en wij onszelf zien, herkennen weinigen onder ons zelfs dat wij verhalen vertellen, of wat zij zijn, of dat wij ze kunnen veranderen  — en op zijn beurt, ons lot kunnen transformeren.

Onszelf verhalen vertellen biedt structuur en richting wanneer we door de uitdagingen en kansen van het leven navigeren, en helpen ons onze doelen en vaardigheden te interpreteren. Verhalen geven betekenis aan chaos; zij organiseren onze vele divergente ervaringen in een coherente rode draad; zij vormen onze hele realiteit. En veel te veel van onze verhalen zijn disfunctioneel, vragen erom herschreven te worden. Ten eerste stellen wij jou de vraag: “In welke gebieden van mijn leven is het helder dat ik niet mijn doelen kan bereiken met het verhaal dat ik heb?” Peter toont je daarna hoe jij nieuwe, op de realiteit gebaseerde verhalen creëert die jou tot actie inspireren, en jou brengen waar je wilt gaan zowel in jouw onderneming als in jouw persoonlijke leven.

Gedurende decennia heeft Peter de Kuster de macht van jouw verhaal onderzocht om passie en performance te verhogen. Duizenden individuen wereldwijd hebben gekeken of geparticipeerd aan onze verhalen.

Onze capaciteit om verhalen te vertellen is een van onze meest diepgaande gaven. Peter’s benadering om diep engagerende verhalen te creëren geeft jou de middelen om de kracht van story-telling in te zetten en voor altijd jouw creatieve leven en onderneming te veranderen.

Wat kan ik verwachten?

Hier is een outline van het ‘Wat is jouw Verhaal?’ programma. 

VOORBEREIDING: OUDE VERHALEN

 • Wat is jouw Verhaal?
 • Probeer jij wel een Verhaal te Vertellen?
 • Oude Verhalen  (verhalen over jezelf, jouw creatieve werk, jouw klanten, jouw geld, jouw zelf promotie, jouw geluk, jouw gezondheid)
 • Vertel jouw huidige Verhaal
 • Is dit Echt Jouw Verhaal?

DE REIS:  JOUW NIEUWE VERHAAL

 • De Queeste in jouw Verhaal. De Missie in jouw Leven en Werk.
 • De woorden op jouw grafsteen
 • Jouw ultieme queeste, luidkeels
 • De Twaalf Archetypische Queestes
 • Het Ene Geweldige Verhaal
 • Een Queeste is Altijd Onvergetelijk
 • De Quest in Quest-ion
 • De Rode Draad Spannen
 • Valse Queeste, Tragisch Einde
 • De Drie Regels van Story Telling
 • Schrijf Jouw Nieuwe Verhaal

DE TERUGKEER:  VERHAAL IN ACTIE OMZETTEN

 • Jouw Verhaal in Actie Omzetten
 • Het Story Effect
 • Story Rituelen
 • Story Boarding van jouw verhaal
 • Zij Creëren Nog Lang en Gelukkig

De Reisgids

Peter de Kuster

1523581_1382315678688481_338569992_o

Praktische Informatie

Waar?   Wat is jouw Verhaal Coaching wordt aangeboden in Amsterdam, Antwerpen, Utrecht, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, Den Bosch, Breda, Brussel, Leuven, Tilburg en Maastricht.

Voertaal: Nederlands

Wanneer:  Je kunt voor sessies van twee uur reserveren

Prijs:  € 295 exclusief BTW per sessie

Reserveer door te mailen naar peterdekuster@hotmail.nl of bel naar 06 33661772

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s