Passie Pensioneert Nooit voor Sylvia van den Heuvel

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? De eeuwige zoektocht, reis, drang naar beelden. Op de eerste plaats ben ik een visuele artiest, tekenen, schilderen, fotograferen. Daarnaast schrijf ik. Geraakt willen worden en daar iets mee doen, daar draait het om. En dan anderen ermee raken.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Meer ruimte hebben om te kunnen doen waar ik gelukkig van word dat kan samen eten zijn of een verre reis maken – en dat delen met mensen die me nauw aan het hart liggen. Daar alle tijd voor hebben. Bevrijd zijn van idiote verplichtingen en nummers en tabellen en regeltjes die een mens allesbehalve beter maken en die kostbare tijd vreten.

Wat is mijn grootste angst? Als er iets fout zou gaan met mijn kinderen, mijn goede vrienden. En als ik niet meer voor mezelf zou kunnen zorgen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Tekenen is een vorm van escapisme, een gezonde drugs die komaf maakt met de train train quotidien etcetera. Weg zijn zonder kater achteraf. De directe manier van tekenen, fotograferen, schrijven zonder teveel franjes. Het spontane, fragiele, kwetsbare ontdekken bij de mens, in de natuur boeit me mateloos. Kleine imperfecties vind ik prachtig, te mooie en te zelfzekere types vervelen snel.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ongeduld, omdat wachten zo lastig is. Koppigheid, soms word ik zelfs moe van mezelf. Het niet durven springen, geen financieel risico durven nemen dat nodig is om er voluit voor te gaan. Leven als een artiest en de wereld zien, reizen zoals een bohémien. Maar dat gaat toch niet? Ik doe dat niet, zogezegd uit verantwoordelijkheidsgevoel voor de kinderen. Mijn rationele ik knikt goedkeurend.

Wat is mijn grootste valkuil? Mijn eigen manager proberen te zijn. Dat werkt niet. Ik kan prima zaken regelen en belangen verdedigen voor een ander, voor mezelf is dat een fiasco.

Wanneer zou ik liegen? Als ik het verantwoord vind. Als ik oprecht geloof dat het beter is om te liegen of te zwijgen bijvoorbeeld en de waarheid (nog) niet bloot te geven. Maar eerder dan te liegen volg ik de schrijver Khaled Hosseini “Better to get hurt by the truth than comforted with a lie.” “When you tell a lie, you steal someone’s right to the truth.”

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik heb het nooit zo begrepen gehad op idolatrie, maar er zijn er veel waar ik serieus naar opkijk. In de visuele branche fotograaf Dirk Braeckman, Luc Tuymans to be continued

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Te braaf. Nu nog te braaf. Alhoewel dat ook mooi kan zijn, zeker in tijden van ‘verruwing’ van onze maatschappij.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Op mijn allereerste tentoonstelling in Brussel was er een kunstenaar – mij onbekend maar die het blijkbaar internationaal goed doet – die drie werkjes van mij heeft gekocht. Die nacht was ik in extase, dus kon ik niet slapen, door zijn complimenten.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Echte passie zit of kruipt in je bloed. Zo simpel als dat. Het gaat niet om een keuze of overtuiging. Het is er.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Mijn onrust. Alhoewel, dat hoort nu eenmaal bij mij.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Niet echt iets bijzonders eigenlijk. Ik heb wel als reclamemeisje ooit een affiche voor Amnesty International gemaakt, waarmee ik in België en Europa een creatieve prijs heb gewonnen. Er was zo goed als geen budget en ik heb moeten zeuren bij de drukker om het rond te krijgen. Ik verdiende toen peanuts en om de prijs op te halen moest ik een voor mij dure inkom betalen, dat vond ik ridicuul dus ben ik niet geweest. Reactie van mijn collega’s indertijd: “T’as pas été ? Mais t’es complètement Zen !”

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? België mist natuur. Het liefst zou ik op verschillende plaatsen een stekje hebben of welkom zijn. Ik ga graag waar ik nog niet ben geweest.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn kinderen, zonder twijfel, al zijn die niet mijn bezit.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Dat moet ik eens navragen. Het zou fijn zijn dat ze zeggen mijn gevoel voor humor, maar die kans is redelijk klein. “Veelzijdig”, zei mijn moeder, “Koppig” zei mijn oudere zus, “Behulpzaam” zei mijn tienerdochter. “Gedreven” zei mijn tweede zoon. “Warm en passioneel” vindt Katrin De Graeve, hartsvriendin & personal coach.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Daar zijn absoluut geen regels voor. Dat gaat niet op commando maar dat komt gewoon onverwacht. Dat kan in de file zijn, op het toilet, in bed of in de kelder, bij de beenhouwer, op het zebrapad, in het park of in een bar.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Bij vrienden, met vrienden. Ik ben niet zo honkvast wat dat betreft. Maar als het sushi mag zijn ben ik best wel kieskeurig, Zaowang is een aanrader om te gaan tafelen, Kai Zen voor take-away. Mijn favoriete café is niet meer, de Kiebooms was een unicum in Antwerpen. Tegenwoordig heb ik het wel voor De Kat.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Klassiekers uit mijn Latijn-Griekse opleiding en dan vooral de Griekse mythologie, omdat die goden er ook zo’n potje van maken. Magisch realisme uit Latijns-Amerika, dat spreekt tot de verbeelding. Turks fruit van Jan Wolkers heb ik in bed gelezen, samen met een lief van weleer. La solitudine dei numeri primi di Paolo Giordano, omdat het met momenten zo herkenbaar is. En materie van de zen-masters.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Ik kan niet kiezen, Charles Bukowski, Khalil Gibran, Imme Dros, Jan Wolkers, Herman De Coninck, Yuval Noah Harari, Roald Dahl, Khaled Hosseini, Pablo Neruda en al diegenen die ik nu even vergeten ben.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Muziek is één van de mooiste dingen op aarde. Ik ben nogal eclectisch op het gebied van muziek. Ik hou zowel van opera als van dance als van stilte.

Wie is mijn held of heldin in fictie? De hulk.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Mijn vader is gestorven als ik 13 was. Hij blijft mijn held. Als ik het lastig heb en hulp wil, roep ik niet om Jezus maar om hem. Dat helpt.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Omdat hij onbekend is Before the rain, om te lachen The Hangover, om te huilen The Constant Gardener, om te kijken Il Divo.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Geen zorgen om rekeningen en dergelijke te betalen, maar vrijheid om te gaan.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Levensnoodzakelijk. Basisbehoefte. Kunst maakt van mij een beter mens.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Frank Van Hees geloofde in mij toen we nog studenten en liefjes waren. Enny Huylebroeck overtuigde me van een eerste tentoonstelling en zegt haar ongezouten mening. Karim Osmani is ook zo iemand, iemand die je verder duwt door zinnige dingen te zeggen.

Met wie zou ik in 2019 graag willen werken? Trixie, Karim, Andrea, Sebastian, Andrew,

Naar welk project, in 2019, kijk ik uit? Chansart in 2020.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2019 Helen Roeten en Michel Ranzijn van Artmakessense, die ontmoet ik ergens deze zomer.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2019?

Facebook.com/sylvia.vandenheuvel.399

Instagram _sylle_

sylle.weebly.com

In het echt: enkel op afspraak

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Enny Huylebroeck

Hoe kun je contact met mij opnemen?
sylvia.van.den.heuvel@telenet.be

Hier volgt een bericht van Peter de Kuster, oprichter van Passie Pensioneert Nooit 

midnight-in-paris

PASSIE PENSIONEERT NOOIT VRIENDEN

Stel je eigen perspectieven, ideeën en overtuigingen op speelse manier op de proef en ontdek dagelijks nieuwe verhalen bij Passie Pensioneert Nooit.

VRIENDEN II

 • Geeft je toegang tot alle classes, dagtrips en professional seminars van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je toegang tot alle reeksen, met uitzondering van onze Winter & Summer Schools en de jaaropleidingen
 • Geeft je recht op één sessie ‘Wat is jouw Verhaal? van twee uur in een boekhandel.
 • Geeft je toegang tot alle special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je recht om jouw verhaal over jouw passie voor jouw werk te publiceren op Passie Pensioneert Nooit website en vier keer per jaar te updaten
 • Geeft je recht om vijftig professionals (vrienden, klanten, mogelijke klanten) gratis hun Passie Pensioneert Nooit verhaal op de website te laten publiceren
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten uit de wereld van storytellers – kunstenaars, schrijvers, filosofen, musici, filmmakers, designers, architecten, psychologen.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse gesprekken over het dagelijkse creatieve leven.
 • 10% korting op de Winter School en Summer School reizen van Passie Pensioneert Nooit en 10% korting op een Proefrit in jouw Droomjob

Prijs: €449 voor een jaar.  Bestel door te mailen naar peterdekuster@hotmail.nl

VRIENDEN I

 • Geeft je toegang tot alle classes en professional seminars van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je toegang tot één special event met Peter de Kuster op bijzondere locatie.
 • Geeft je toegang tot één Wat is jouw Verhaal? sessie van twee uur in een boekhandel
 • Geeft je recht om jouw verhaal over jouw passie voor jouw werk te publiceren op Passie Pensioneert Nooit website en één keer per jaar te updaten.
 • Geeft je recht om twintig professionals (vrienden, klanten, mogelijke klanten) gratis hun Passie Pensioneert Nooit verhaal op de website te laten publiceren
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten uit de wereld van storytellers – kunstenaars, schrijvers, filosofen, musici, filmmakers, designers, architecten, psychologen.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse gesprekken over het dagelijkse creatieve leven.

Prijs: €299 voor een jaar. Bestel door te mailen naar peterdekuster@hotmail.nl

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s