Passie Pensioneert Nooit voor Anne Pennekamp

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? 
Een nieuw idee krijgen, ruim denken, doorspreken, opsommen, strepen, op volgorde zetten, secuur plannen, uitvoeren en er een succes van maken.
Altijd weer een feest om te bemerken dat je mooi werk en succes vaak zelf creëren kan.
Wat is mijn idee van ultiem geluk?
Liefde, vrijheid, lichtheid, zorgeloosheid, gezondheid, schrijven, minderen en blij kunnen worden van alwéér een blauwe lucht.
Teenslippers aan, voeten in de zee, hoofd leeg en laat dan de nieuwe ideeën maar komen.
Wat is mijn grootste angst?
Ouderdom met gebreken. Een gruwelijke gedachte.
Waar houd ik het meest van aan mijn werk?
Dat ik de dagen heel vaak naar mijn hand kan zetten. Mijn man Alexander en ik voeren zes verschillende bedrijfjes en toch kunnen we meestal onze eigen tijd indelen en zelfs regelmatig onbehoorlijk lang uitslapen. De diversiteit van ons werk, hier in het zonnige zuiden van Spanje, maakt dat er geen dag hetzelfde is.
Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?
Ik ben nogal stellig in mijn beweringen en daar schrikken mensen nog wel eens van. Ik kan ze makkelijk het gevoel geven dat er geen ruimte is voor discussie. Valt mee hoor en als je met een goed verhaal komt, stel ik mijn mening onmiddellijk bij.
Wat is mijn grootste valkuil?
Drank. Als je het bij elkaar optelt, heb ik in mijn leven beslist wel een paar olympische zwembaden vol met witte wijn opgedronken. Ik kan er helemaal niet goed tegen maar dronk toch altijd als een grote kerel met de rest mee. Dat heeft voor de nodige onrust gezorgd in mijn leven. Inmiddels doe ik het prima op een paar drankjes per dag maar ik zal er altijd voor moeten blijven waken!
Wanneer zou ik liegen?
Een white lie op z’n tijd moet kunnen. Zeker als ik op die manier voorkomen kan iemand onnodig te kwetsen.
Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?
Schrijvers zoals Redmond O’Hanlon, Frances Mayes en Paul Theroux die zo beeldend schrijven kunnen dat je het idee hebt naast ze te staan terwijl je leest.
Als ik een boek niet meer wegleggen kan en ik niets in mijn directe omgeving meer registreer als ik lees, dan ben je voor mij een hele grote.
Waar houd ik het minst van aan mijn werk?
Dat is het geijkte, denk ik. Boekhouding, websites bijwerken, kantoor-gedoe. Het moet gebeuren en als ik zit, bijt ik me er als een pitbull in vast maar leuk? Nee.
Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?
Het meeste plezier beleef ik aan de Andalusische dagexcursies die wij regelmatig organiseren met Bully, onze trouwe Land Rover Discovery.
We halen onze gasten op bij hun hotels in Malaga en nemen ze vervolgens mee op stap. Granada, Cordoba, Ronda, Sevilla, tours door het ruige binnenland van Andalusië, de Caminito del Rey… Zeg het maar en wij doen het. Heerlijk, al die blije koppies in de auto en ik krijg er maar geen genoeg van.
Foto Anne Pennekamp
Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?
Passie pensioneert alleen nooit als je weet de passie te behouden. Even terugzakken is niet erg maar je moet het leven wel weer bijtijds bij de ballen durven pakken.
Passie zoek je, vind je, creëer je.
Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? 
Op dit moment heb ik het idee dat ik op m’n best ben en daar heb ik een heel leven over gedaan. Ik blijf inmiddels weg van drama, mensen die me geestelijk vermoeien of een te groot ego hebben. Ik leer beetje bij beetje een zo mooi mogelijk leven te creëren voor mezelf en degenen die ik liefheb.
Maar als ik iets zou mogen veranderen, dan is het wel mijn probleem met het uitbesteden van werk aan derden. Ik ben er slecht in.
Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? 
Het zijn een heleboel succesjes bij elkaar die eigenlijk samen mijn grootste professionele prestatie vormen.
Horeca, toerisme, schrijven en bijna op het truttige af zorgen dat alles op rolletjes loopt. Een goede organisatie maakt dat er ruimte in je hoofd blijft voor het echte, professionele werk van mij en mijn man.
Waar zou ik het liefst willen leven en werken? 
Daar waar ik nu ben. In een lieflijk Spaans dorpje op steenworp afstand van mijn zo geliefde stad Malaga.
Ik ben weliswaar een echt Nederlands boerenkool meisje maar wil toch graag hier zijn. Spanje heeft zoveel te bieden.
Je moet er knokken hoor (ik kan er een boek over schrijven) en soms is het echt nog cowboy-land maar als je je kansen ziet en ook grijpt, dan is het Andalusische leven goed voor je.
Wat is mijn meest waardevolle bezitting?
Mijn man Alexander. Mag ik dat als bezit zien? en anders mijn twee gasten-appartementjes. Eentje in Nederland en eentje in Zuid Spanje.
Het is zo waardevol voor me omdat het me financiële zekerheid geeft zodat wij het leven hier, in een vreemd land en met al onze andere projectjes, licht en relatief zorgeloos kunnen houden.
Wat is mijn meest markante karakteristiek?
Mijn gevoel voor humor, relativeren en mijn ‘wolligheid’. Juist omdat ik een tikje verstrooid ben, is het voor mij van het grootste belang mijn zaken heel goed op orde te hebben.
De koelkast hang vol met lijstjes en reminders en dat werkt fantastisch voor mij. Vanzelfsprekend staat alles ook in onze digitale, gemeenschappelijke kalender maar lijstjes maken blijf ik heerlijk vinden. Humor helpt me mijzelf voorál regelmatig op de hak te nemen en het leven niet zo serieus te leven.
Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? 
Daar hoef ik geen seconde over na te denken. De sauna! Zet mij en mijn man tien uur lang in een mooi saunacomplex, zonder de afleiding van telefoon of computers en de ideeën stromen binnen. Altijd weer raak. Ik neem er zelfs pen en papier voor mee.
Ik kan het dan ook niet uitstaan dat ze hier in Andalusie geen mooie sauna resorts hebben.
Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? 
Ik ga voor restaurant Pez Tomillo. Prachtig gelegen aan het strand van Malaga, nét iets buiten het centrum. Het bijzondere is dat ik het eten er eigenlijk helemaal niet zo bijzonder vind maar zo’n plek, waar je praktisch met je voeten in de zee zit en de geweldige ambiance, maken het allemaal meer dan goed.
Een koel biertje en een grote salade en ik ben gelukkig.
Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?
Waar moet ik beginnen? Van Pinkeltje als klein kind, alle Agatha Christies als puber tot de vele, vele reisschrijvers die daarna volgden en die ik nog steeds lees.
Ik ben dol op reisverhalen en biografieën. De ondraaglijke lichtheid van het bestaan van Kundera en Picasso, vernieuwer en vernietiger van Arianna Huffington zijn me het meest bijgebleven. Lezen is voor mij even in een andere wereld stappen. Zalig.
Wie zijn mijn favoriete schrijvers?
Ik heb er hierboven al een paar beschreven maar de man, dichter en auteur die ik mateloos bewonder om zijn humor en intelligentie is John O’Mill die eigenlijk gewoon Jan van der Meulen heette. Hij was ooit leraar Engels op een HBS in Breda en noteerde alle blunders van zijn leerlingen. Hij heeft dit later vertaald naar verschillende kleine boekjes, gevuld met voornamelijk super geestige en geniaal doordachte limericks. Ik ben weleens letterlijk van de kruk gerold van het lachen. Geniaal. Als je er nog aan kan komen: KOPEN!!!!!
‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?
Mijn oude CD: Listen without prejudice van George Michael. Ik geloof niet dat er ooit iets mooiers gemaakt is.
Wie is mijn held of heldin in fictie? 
Sheldon van de hitserie The Big Bang Theory. De briljante teksten zijn natuurlijk voor hem geschreven door Chuck Lorre en zijn team maar het karakter is hem op het lijf geschreven. Zo enorm knap.
Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?
Mijn heldin is mijn vriendin Mariel die, ondanks het feit dat ze met draadjes aan elkaar hangt, altijd tijd en ruimte maakt voor anderen.
Mijn held is Anthony Bourdain. Ik had zijn boek Kitchen Confidential al gelezen nog voordat hij in Europa bekendheid kreeg.
Zijn culinaire reisprogramma’s heb ik allemaal op de voet gevolgd. Hij was rauw, eerlijk, ongepolijst maar met een zwart randje. Zo vreselijk jammer dat hij er niet meer is.
Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? 
The Shawshank Redemption. Ik heb hem geloof ik wel vier keer gezien en ik kijk hem met plezier nog een keer.
Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij?
Alles! Als er financiele rust is, is er tijd voor andere zaken. ‘Armoede’ kan een mens zo verschrikkelijk in z’n greep houden.
Eerst je zaakjes in orde maken en leven naar inkomsten. Als je dat begrijpt en kan realiseren, ligt er opeens een hele nieuwe wereld voor je open.
Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? 
Ik kan gegrepen worden door bijvoorbeeld een mooi schilderij of een goed gespeelde voorstelling maar daar blijft het wel bij.
Gek genoeg bezoek ik musea na musea maar dat doe ik meer om geïnformeerd te blijven. M’n hart maakt er geen sprongetje van.
Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?
Mijn man Alexander. Hoe gek je het ook bedenkt; hij is er altijd om me bij te staan en zal altijd met me meedenken als ik weer eens een bizar ideetje heb.
Hij en ik kunnen heel goed sparren en juist vanwege het feit dat onze karakters nogal van elkaar verschillen, komen hier vaak verrassende ideeën uit voort.
Met wie zou ik in 2019 graag willen werken?
Ik zou zo snel niemand kunnen verzinnen. Op het moment hebben we precies alle juiste mensen op de juiste plaats.
Naar welk project, in 2019, kijk ik uit?
Ik zou graag mijn boek in wording, ‘De Borrelboeddhist’ af willen schrijven in 2019 maar dat zal waarschijnlijk 2020 worden of ik zou me binnenkort een paar weken moeten afzonderen van alles en iedereen. Nu ik dit zo typ, bedenk ik me opeens dat ik dat best wel eens zou kunnen doen.
Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2019
Graag zou ik eens een middagje willen borrelen met Herman Koch. Zijn humor en manier van schrijven vind ik onweerstaanbaar.
Het feit dat hij zo schitterend vertellen kan over zijn (en mijn) geliefde Spanje, maakt het alleen nóg maar leuker. 
Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2019?
Achter mijn bureau, bezig met onze website Dos Cortados, werkend aan de volgende editie van Reisgids voor de stad Malaga of schrijvend aan
 ‘De Borrelboeddhist’.
In de Land Rover, met gasten op pad door Andalusië met ons bedrijf Sunshine Tours
Bij mijn Spaanse appartementje ‘Bamboo’ in Alhaurin de la Torre. Poetsend of gasten ontvangend.
Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?  
Susan Jans. Toponderneemster en eigenaresse van B&B Finca del Mundo in Alhaurin el Grande.
Drie jaar geleden overleed haar partner toen ze nog maar net begonnen waren met hun droom B&B.
Ze heeft haar schouders eronder gezet en is in haar eentje bijzonder succesvol. (Petje af)
Hoe kun je contact met mij opnemen?
Uitgegeven:
 
Reisgids voor de stad Malaga: Anne Pennekamp
In het Nederlands, Engels en Duits tevens te koop bij de Oficina de Turismo in Malaga.
De Franse versie is onderweg.

Hier volgt een bericht van Peter de Kuster, oprichter van Passie Pensioneert Nooit 

midnight-in-paris

PASSIE PENSIONEERT NOOIT VRIENDEN

Stel je eigen perspectieven, ideeën en overtuigingen op speelse manier op de proef en ontdek dagelijks nieuwe verhalen bij Passie Pensioneert Nooit.

VRIENDEN II

 • Geeft je toegang tot alle classes, dagtrips en professional seminars van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je toegang tot alle reeksen, met uitzondering van onze Winter & Summer Schools en de jaaropleidingen
 • Geeft je recht op één sessie ‘Wat is jouw Verhaal? van twee uur in een boekhandel.
 • Geeft je toegang tot alle special events met Peter de Kuster op bijzondere locaties.
 • Geeft je recht om jouw verhaal over jouw passie voor jouw werk te publiceren op Passie Pensioneert Nooit website en vier keer per jaar te updaten
 • Geeft je recht om vijftig professionals (vrienden, klanten, mogelijke klanten) gratis hun Passie Pensioneert Nooit verhaal op de website te laten publiceren
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten uit de wereld van storytellers – kunstenaars, schrijvers, filosofen, musici, filmmakers, designers, architecten, psychologen.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse gesprekken over het dagelijkse creatieve leven.
 • 10% korting op de Winter School en Summer School reizen van Passie Pensioneert Nooit en 10% korting op een Proefrit in jouw Droomjob

Prijs: €449 voor een jaar.  Bestel door te mailen naar peterdekuster@hotmail.nl

VRIENDEN I

 • Geeft je toegang tot alle classes en professional seminars van Passie Pensioneert Nooit wanneer je maar wilt.
 • Geeft je toegang tot één special event met Peter de Kuster op bijzondere locatie.
 • Geeft je toegang tot één Wat is jouw Verhaal? sessie van twee uur in een boekhandel
 • Geeft je recht om jouw verhaal over jouw passie voor jouw werk te publiceren op Passie Pensioneert Nooit website en één keer per jaar te updaten.
 • Geeft je recht om twintig professionals (vrienden, klanten, mogelijke klanten) gratis hun Passie Pensioneert Nooit verhaal op de website te laten publiceren
 • Geeft je toegang tot de beste inzichten uit de wereld van storytellers – kunstenaars, schrijvers, filosofen, musici, filmmakers, designers, architecten, psychologen.
 • Geeft je de mogelijkheid tot onalledaagse gesprekken over het dagelijkse creatieve leven.

Prijs: €299 voor een jaar. Bestel door te mailen naar peterdekuster@hotmail.nl

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s