Passie Pensioneert Nooit voor Geeske van de Molengraft

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? De combinatie van het zelf bedenken, ontwerpen en realiseren van een product. In mijn geval vaak wandobjecten met licht. Het helemaal zelfstandig van A tot Z realiseren van een kunstwerk geeft mij voldoening. Het feit dat ik daarbij zowel mentaal als fysiek bezig ben, speelt een grote rol. Ik hoef niet te kiezen en kan al mijn kwaliteiten en interesses verenigen in mijn werk.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? De mogelijkheid hebben (en benutten) om te doen wat je het liefste doet; dat waar je hart ligt.

Wat is mijn grootste angst? Dat ik door fysieke beperkingen (bijvoorbeeld door een ziekte of ongeval) mijn creativiteit niet meer tot uiting kan brengen. Bijvoorbeeld omdat mijn zicht wordt beperkt of mijn handen niet meer normaal functioneren.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Dat ik de volledige vrijheid heb om te doen wat ik zelf wil.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben niet snel tevreden.

Wat is mijn grootste valkuil? Mijn perfectionisme. Het is zowel een positieve als negatieve eigenschap. Positief is dat ik zeker weet dat ik kwaliteit bied en dat ieder kunstwerk tot in detail is afgewerkt. Negatief is dat het me heel veel tijd kost. Dat levert me af en toe stress op en bovendien moet wat ik doe natuurlijk ook rendabel blijven. Op dat punt voer ik regelmatig een innerlijke strijd.

Wanneer zou ik liegen? Buiten de leugentjes om bestwil die onderdeel uitmaken van onze sociale normen en waarden kan ik erg slecht liegen. Mijn lichaamstaal en mimiek verraden me. Je kunt deze vraag op meerdere manieren opvatten; een situatie waarin je zou liegen of in de zin van ‘Ik zou liegen als ik zeg dat…’. Uitgaande van het laatste zou ik liegen als ik zeg dat ik tevreden ben over mijn inkomsten. Het verkopen van werk loopt achter ten opzichte van de inschatting die ik maakte voordat ik Atelier G startte.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik bewonder vele kunstenaars en vind het heel inspirerend om naar andermans werk en technieken te kijken. Maar als ik een keuze moet maken staan Lonneke Gordijn en Ralph Nauta van Studio Drift met stip bovenaan. Het werk van o.a. Jules de Balincourt, Jonny Niesche en Regine Schumann spreekt me ook erg aan.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Alles wat naast het creatieve werk komt kijken bij het zelfstandig ondernemerschap, zoals boekhouding, inkopen en marketing. Feitelijk besteed ik daar meer tijd aan dan aan het creatieve werk. Ik denk dat de verhouding ongeveer 1/3 creatief werk en 2/3 overig is.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Tijdens mijn eerste expositie in dat Bolwerck in Zutphen dit jaar. Ik was trots dat ik binnen een jaar nadat ik Atelier G startte al deel mocht nemen aan een expositie. Dat had ik nooit verwacht.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Klopt als een bus. Mijn passie ligt in creativiteit en daar zit geen leeftijdsgrens aan. Ook kun je het niet uitschakelen. Ideeën komen op de meest onverwachte (en ongelegen) momenten. Ik heb regelmatig slapeloze nachten wanneer er weer een idee opkomt. Tijdens die nachten zou ik willen dat ik mijn creativiteit even op pauze kon zetten.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Mijn onzekerheid/bescheidenheid. Ik moet echt nog mijn plek zien te veroveren in de kunstwereld en daarbij kan zelfverzekerdheid en een tikkeltje brutaliteit helpen. Ik zou wel wat meer voor mezelf op willen komen. Maar als dat niet in je aard ligt, is dat niet zo eenvoudig als het lijkt.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Mijn kunstwerk ‘IJzeren engel’ hing in mei op Art Breda 2019.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik reis graag. Hoewel ik tijdens het reizen geniet van andere culturen en landschappen, besef ik me iedere keer hoe goed we het in Nederland hebben en dat we daar eigenlijk te weinig bij stilstaan. Het antwoord is daarom; Nederland. Wel zou ik graag in een minder gejaagde en prestatiegerichte maatschappij willen leven en werken. Tegelijkertijd besef ik me maar al te goed dat ik een keuze heb om daaraan mee te doen of niet. Maar ik vind het lastig om me ervoor af te sluiten.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn paspoort. Door mijn paspoort heb ik een identiteit en besta ik officieel. Door mijn paspoort heb ik de vrijheid om te kunnen gaan en staan waar ik wil. Een Nederlands paspoort (en daarmee de Nederlandse nationaliteit) geeft je heel veel rechten.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Afgaande op wat ik af en toe van anderen hoor denk ik dat het meest opvallende aan mij is dat ik geordend en punctueel ben. Dat valt anderen regelmatig op. Mensen zien het ook in mijn kunstwerken. Ze zijn netjes afgewerkt en goed doordacht. Dat maakt ook dat ze op het randje van design zitten.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Onderweg. Maakt niet uit of het lopend, fietsend of in de auto is, onderweg krijg ik ingevingen en zelfs oplossingen door inspirerende dingen die ik onderweg tegenkom. Onlangs was dat bijvoorbeeld een bouwpaaltje dat was gemarkeerd met een fluor roze spuitbus. Precies het effect waarnaar ik zocht voor een van mijn kunstwerken in wording.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Eerlijk gezegd vind ik dat er in Helmond een gebrek is aan hedendaagse/vernieuwende concepten. De eet- en drinkgelegenheden zijn wat mij betreft over het algemeen vrij standaard. Bij lekker weer kun je bij de Cacaofabriek wel prima in het zonnetje genieten van een drankje en wellicht pik je dan nog iets cultureels mee.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? ‘Start vanuit je hart van Patrick Roozemond. Mijn yogadocente tipte mij toen ik aangaf voor mezelf te willen beginnen. Het helpt je een duidelijke visie te krijgen en dicht bij jezelf te blijven.  De titel doet misschien anders vermoeden, maar het boek biedt hele concrete handvatten om vast te stellen wat je precies wil en hoe/of je dat realistisch kunt bereiken. Het helpt je je eigen kracht te ontdekken en die te gebruiken in het ondernemerschap.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Die heb ik niet echt. Ik lees veel en graag, maar steeds wisselende auteurs en genres. Ik hou van afwisseling. Voor mij is de schrijfstijl wel heel bepalend. Dat kan een boek maken of kraken. De boeken van Carlos Ruiz Zafón vond ik allemaal mooi, maar onlangs heeft het boek ‘Het litteken van David/Ochtend in Jenin van Susan Abulhawa mij diep geraakt. Kluuns ‘Komt een vrouw bij de dokter’ heeft ook diepe indruk gemaakt. Maar het enige boek dat ik meerdere keren heb gelezen is ‘Het parfum’ van Patrick Süskind.

You Only Die Once‘. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Dat weet ik dan pas. Ik ben een schizofreen op muziekgebied. Ik hou van Pearl Jam, Massive Attack, Portishead, Oscar and the Wolf en Billie Eilish, maar ook van Ludovico Einaudi, Tamino, Nienke Laverman en Nina Simone. En heel af en toe kan ik een dancenummer ook waarderen. Op dit moment vind ik het nummer Roller Coaster van Danny Vera top.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Die heb ik niet. Zoals gezegd, vind ik de romans van Carlos Ruiz Zafón en Patrick Süskind mooi. Maar verder dan animatiefilms zoals de Lion King kom ik niet. Ik heb totaal niets met superhelden of fantasy-films of series zoals Game of Thrones, Harry Potter, The Lord of the Rings en Avatar. Die zijn aan mij niet besteed.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Vrijwilligers die zich inzetten om dierenleed aan te pakken. En mensen die zich niet laten leiden door de grote massa. Die zich bewust zijn wat ze zélf vinden en daarvoor uit durven komen. Uiteraard zonder kwetsend, beledigend of oneerbiedig te zijn. Mensen die binnen wettelijke kaders hun eigen weg gaan zonder een ander daarmee te benadelen of lastig te vallen.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Stom, maar dat is een film die ik zelf absoluut niet meer kan kijken; Hachi: A dog’s tale. Ik moet al huilen als ik de samenvatting lees. Zó hartverscheurend! Ik kreeg deze film voorgeschoteld in het vliegtuig. Destijds had je nog geen eigen schermen waarop je je eigen film kon kiezen, dus er was geen ontkomen aan…

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Het is niet voor iedere creatieveling weggelegd om er zijn beroep van te maken. Over het algemeen kost creëren geld en helaas verdienen de meeste kunstenaars er onvoldoende geld mee. En dat zorgt ervoor dat velen belemmert worden in hun creativiteit. Een soort vicieuze cirkel dus. Dit is exact de reden waarom ook ik er nog een baan in loondienst bij heb.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Kunst is een erg breed begrip. Er is héél veel kunst die me totaal niet aanspreekt. Daar ben ik blij om, want anders zou ik tijd te kort komen om alles te bekijken en dat zou me enorm frustreren. Tot 2018 kwam ik tijd te kort om alleen al mijn éigen ideeën te verwezenlijken. Ik voelde me daardoor constant gejaagd en onvoldaan. Vandaar het besluit om mijn werkdagen in loondienst te halveren en voor mezelf te beginnen. Het proces van bedenken, ontwerpen en creëren van (kunst-) objecten is voor mij een oer drang.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? In mijn omgeving spreken mensen regelmatig uit dat ze vinden dat ik in een jaar tijd veel heb bereikt en dat ze waarderen wat ik doe en maak. Er is oprechte interesse in hoe het me vergaat en dat doet me natuurlijk goed. Vooral mijn ouders en vriend zijn trots op me. Maar ook meerder collega’s van me steken hun bewondering niet onder stoelen of banken en dat werkt stimulerend.

Met wie zou ik in 2019 graag willen werken? Mijn agenda zit al vrijwel, dus mag het ook 2020 zijn? Ik zou graag met een aantal lokale kunstenaars willen exposeren in de Cacaofabriek in mijn eigen stad Helmond. Het liefst met kunstenaars van mijn generatie met een stijl en visie die aansluit op die van mij, zodat het een mooi geheel wordt. Daarbij wil ik de uitdaging aangaan om een ‘laagdrempelige’ expositie neer te zetten die meer én een ander publiek naar de Cacaofabriek lokt.

Naar welk project, in 2019, kijk ik uit? Naast het verwezenlijken van enkele ideeën voor kunstwerken, kijk ik uit naar de kunstbeurs Nulllll in Amersfoort (4 t/m 6 oktober 2019) waar ik een eigen stand heb. En van 24 november t/m 20 december heb ik mijn eerste (kleine) solo-expositie in een ruimte binnen She Art Gallery in Nuenen, de plaats waar ik ben opgegroeid. Ik ben heel benieuwd hoe beiden verlopen.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2019? Via mijn werk in loondienst hoop ik Maarten Baas en de mensen achter Studio Drift te ontmoeten. Van beiden kopen we werk aan dat in een nog te openen pand komt. Hopelijk komen ze naar de opening.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2019? Dat heb ik een paar vragen terug al verklapt: tijdens Nulllll (van 4 t/m 6 oktober in de Prodentfabriek in Amersfoort). En tijdens een solo-expositie van 24 november t/m 20 december bij She Art Gallery in Nuenen.

Hoe kun je contact met mij opnemen? Via het contactformulier op mijn website https://www.atelier-g.nl/contact/, maar je kunt me ook e-mailen via info@atelier-g.nl of bellen via het telefoonnummer 06 24 825 851.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s