Passie Pensioneert Nooit voor Vera Marijt

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Samenspelen met andere musici.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? De unieke momenten wanneer alles samen lijkt te vallen; een fijne piano, goede akoestiek, fitte vingers, lekker op dreef en alles lukt. Op die momenten vergeet ik tijd en ruimte en voel ik me intens gelukkig.

Wat is mijn grootste angst? Dat er iets ergs gebeurt met mijn dierbaren.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het is heel veelzijdig, elke week ziet er anders uit en ik kom geregeld op bijzondere locaties. En vaak speel ik met muzikanten waar ik nog nooit een woord mee heb gesproken. Hoe cliché ook, muziek heeft soms nauwelijks verbale communicatie nodig.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben gevoelig voor stress en ben kritisch, vooral op mezelf.

Wat is mijn grootste valkuil? Onzekerheid en zelftwijfel, perfectionisme.

Wanneer zou ik liegen? Nooit (nu dus).

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Ik identificeer me vaak met andere vrouwelijke musici, ook omdat zij zo schaars zijn in mijn vak. Diana Krall is hier een voorbeeld van.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? De onzekerheid en onderwaardering voor de kunst.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Onder andere toen we met de 1500e Open BAC afgelopen januari in een uitverkocht DeLaMar stonden. Er traden meer dan 30 artiesten op en ik had als muzikaal leider van de huisband een grote verantwoordelijkheid. Het was een geslaagde avond en dat gaf een onwijze kick!

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Dat passie niet aan tijd gebonden is. Wellicht dat ik het ooit rustiger aan ga doen, maar met pensioen gaan zie ik niet echt gebeuren. Ik wil blijven spelen tot het lichamelijk niet meer kan.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou willen dat ik me wat minder aantrek van anderen.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ik ben trots op mijn debuutalbum “Insight Out”, dat ik vier jaar na de release nog steeds een mooi debuut vind, en de buitenlandse jazzfestivals (Mexico, Canada, Zwitserland, Frankrijk) waar ik onder mijn naam heb mogen spelen tot dusver.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik zit momenteel goed op mijn plek in Amsterdam.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn Kawai vleugel. Ik vind hem zó prettig spelen dat hij in die zin onbetaalbaar is.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik ben betrouwbaar en heb veel verantwoordelijkheidsgevoel. Wat betreft uiterlijk onderscheid ik mij denk ik van andere pianisten door mijn lange blonde haar (nou ja, op Jan Vayne na dan).

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? Al wandelend door de stad.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Ik vind De Plantage een fijne plek.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Het boek ‘Dance of the Infidels’ van Francis Paudras over het leven van pianist Bud Powell heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Ik las het tijdens mijn studie en besloot mij toen meer te verdiepen in de Bebop stijl. Ook ‘Een schitterend vergeten leven: De eeuw van Frieda Belinfante’ van Toni Boumans vind ik een prachtig boek. Ik las het toen ik net in Amsterdam woonde en mijn weg aan het vinden was in de stad. Een bijzonder verhaal; spannend, droevig en soms vrolijk. Ik raad het iedereen aan!

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Ik heb geen favoriete schrijvers. Ik lees graag biografieën of andere non-fictie.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Dan zet ik denk ik een album van Diana Krall op. Zij was voor mij mijn ingang in de jazzwereld. Ik ontdekte haar toen ik een jaar of 13 was. Ik was helemaal idolaat van haar en wilde alles van haar weten. Zo kwam ik in aanraking met grote jazzhelden als Nat King Cole, Oscar Peterson, Ray Brown etc., en ging er een wereld voor mij open.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Pipi Langkous.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? De meeste van mijn muziekhelden zijn al lang overleden, Bud Powell, Oscar Peterson, Sarah Vaughan, Billie Holiday, Frieda Belinfante, Pannonica de Koenigswarter.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? De film ‘Round Midnight’ is te gek! Deze film uit ’86 is deels gebaseerd op het verhaal van Bud Powell, met jazzmuzikanten als Dexter Gordon en Herbie Hancock, en te gekke muziek.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Geen angst hebben om de huur niet te kunnen betalen. Dat je genoeg inkomsten hebt om in je vaste lasten te voorzien en dus financieel vrij bent en rust hebt om nieuwe muziek te schrijven en maken.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk? Het zit continue in mijn hoofd en is bepalend voor hoe ik mijn leven indeel. Een significante rol dus.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mijn vader.

Met wie zou ik in 2019 graag willen werken? Ik zou graag een cabaretier begeleiden in zijn of haar voorstelling, zoals Arjen Lubach, Paul de Leeuw, Eva Crutzen en Claudia de Breij, om er maar een paar te noemen.

Naar welk project, in 2019, kijk ik uit? Ik heb net een project afgerond waar ik erg naar uitzag. Ik speelde met mijn quartet 3 dagen op een groot jazzfestival in Zwitserland (waar onder meer Chick Corea en Omara Portuondo speelden) en heb daar nieuwe muziek voor geschreven. Ik zou deze nieuwe nummers graag opnemen later dit jaar. En ik kijk uit naar het nieuwe Open BAC seizoen, een wekelijkse theatervoorstelling waarbij ik muzikaal leider ben.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2019? Diana Krall, Prinses Beatrix, Oprah Winfrey; dat soort makkelijk te bereiken mensen.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2019? Ik speel geregeld in en om Amsterdam en vanaf oktober weer elke dinsdagavond in de Open BAC. Op mijn Instagram pagina houd ik mijn agenda bij (https://www.instagram.com/veramarijt/)

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Oukje den Hollander.

Hoe kun je contact met mij opnemen? Je kunt mij emailen op info@veramarijt.com. Daarnaast kun je mij volgen via Instagram en Facebook.

Website: http://www.veramarijt.com

E-mail: info@veramarijt.com

Instagram: http://www.instagram.com/veramarijt

Facebook: http://www.facebook.com/veramarijt

Spotify: Vera Marijt: album “Insight Out”, single “Sarah’s Song”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s