Passie Pensioneert Nooit voor Donald van Schilt

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Het creëren van niets naar iets. Zowel bij mijn grafische werk als bij mijn kunst haal ik mijn passie uit het creëren. Langzaam ontstaat er na veel fijn slijpen een ontwerp waar ik me in kan vinden. Als het dan uiteindelijk de juiste compositie heeft en het interessant genoeg is om naar te blijven kijken ben ik tevreden. Hier haal ik mijn kick uit.

Wat is mijn idee van ultiem geluk?

Vrijheid in werk en leven. Werk moet niet als werk voelen, alleen doen wat je leuk vindt. Daarvan genieten en dat vooral kunnen delen met de mensen die het dichtst bij me staan zoals mijn gezin en vrienden. Dat is ultiem geluk voor mij.

Wat is mijn grootste angst?

Cliché, maar de gedachte dat er iets ergs gebeurt met mijn gezin is toch mijn grootste angst.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

De vrijheid en afwisseling. Mijn werk is nooit saai. Soms krijg ik de vraag of ik niet liever alleen kunst maak, maar dat vind ik te eenzijdig. De afwisseling vind ik juist fijn. De ene dag je helemaal vastbijten in een logo en focussen op de vierkante centimeter en de andere dag losgaan in een collage van 2 bij 2 meter.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?

Ik praat te snel. Mijn mond reageert vaak sneller dan mijn hoofd. Het zou goed zijn als ik wat vaker eerst tot tien tel voordat ik ergens op reageer. Maar dat blijft helaas lastig voor mij.

Wat is mijn grootste valkuil?

Mijn comfortzone. Ik heb af en toe een schop onder mijn kont nodig om verder te komen en niet te lang te blijven hangen in het veilige, het bekende.

Wanneer zou ik liegen?

Als dat beter zou zijn dan de waarheid spreken. Maar daar geloof ik niet in.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?

Neville Brody en David Carson zijn grote voorbeelden voor mij geweest als grafisch ontwerper.

Op kunstgebied bewonder ik o.a. het werk van Hush, Greg Gossel en Robert Rauschenberg. Die laatste leeft helaas niet meer, maar zijn oeuvretentoonstelling in het Moma (New York 2017) heeft behoorlijk indruk op me gemaakt. Fantastisch werk! Rauschenberg is een grote inspiratiebron voor mij.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk?

Mijn werk laat zich niet altijd even goed plannen. Vooral bij mijn kunst kan ik me verliezen in het zoeken naar de juiste beeldsamenstelling en compositie. Stoppen tijdens dat proces is erg lastig en het wordt dan ook regelmatig 3 uur ‘s nachts voordat ik het licht uit doe.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?

In 2008, in Eindhoven, toen mijn zoontje geboren werd was ik blij ‘eigen baas’ te zijn. Doordat ik mijn tijd zelf kan indelen kon ik volledig genieten van de eerste weken van mijn kleine man. Zo gaat dat hopelijk ook weer zijn bij de geboorte van m’n tweede dochter die we in februari 2020 verwachten.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Als je iets doet vanuit passie voelt het niet als werk en hoef je daar dus ook niet mee te stoppen als je 67 wordt. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat ik stop met het doen van de dingen die ik ‘t leukst vind.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Ik zou willen dat ik meer tijd vrij zou maken voor mijn kunst. Dit is helaas iets wat te vaak blijft liggen doordat werk in opdracht voorrang krijgt. Het zou goed zijn als ik niet persé een stok achter deur nodig heb om nieuwe kunst te maken.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Het mooiste project tot nu toe was toch wel de Mercedes Artcar die ik heb mogen maken voor Alphabet Car Lease. In 2014 ben ik door hen geselecteerd uit 10 kunstenaars. Nadat ik alle zijdes van de auto van een doorlopend ontwerp had voorzien is de Mercedes volledig gewrapped. In juni 2014 is de auto officieel onthuld op Paleis ’t Loo in Apeldoorn. www.donaldvanschilt.com/post/2014/06/20/2014-artcar

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

Als ik geen kinderen had zou ik Eindhoven graag verruilen voor Berlijn. Daar voel ik me helemaal thuis. Naast het creatieve en de open minded vibe die daar hangt is het ook de stad van de Techno. Dit is een andere passie van me. Naast mijn grafische werk en mijn kunst ben ik DJ voor Fnoob Techno Radio waar ik maandelijks een show heb.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting?

Mijn kids uiteraard.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

1.96m met pet of muts en baard.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?

In de studio van mijn bureau Frisbi.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?

Dat zijn heel veel plekjes, uit eten is echt een hobby van me. Sushi is favoriet en de beste sushi in Eindhoven eet je nog steeds bij Kyoto.

Welk boek heeft mijn leven beïnvloed en hoe?

‘Master your mindset’ van Michael Pilarczyk. Dit boek heeft me meer bewust gemaakt van de dingen die echt belangrijk zijn en vooral ook om te geloven in jezelf. Aanrader.

You Only Die Once‘. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

Een mix van Radio Head, Extrawelt en London Grammar.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Ik heb geen persoonlijke helden. Maar mensen die hun leven wijden aan het welzijn van anderen, of het nu de mensen zijn in de zorg of de mensen die zich inzetten voor de minder bedeelden, zij zijn voor mij ware helden.

Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?

Dat zijn er ontzettend veel, maar als ik er nu één moet kiezen is dat Joker. Een indrukwekkende film met een fantastische Joaquin Phoenix in de hoofdrol.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren’ mij?

Dat je kunt creëren zonder grenzen. Kunst maken zonder rekening te hoeven houden of iets wel of niet verkoopt. Ultieme vrijheid.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?

Dat lijkt me wel duidelijk, een hele grote rol.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?

Beetje corny maar ik denk toch wel mijn vrouw Claudia.

Met wie zou ik in 2020 graag willen werken?

Ik heb zo niemand op mijn lijstje staan maar ik sta altijd open voor een samenwerking met mensen die me inspireren en creatief uitdagen.

Naar welk project, in 2020, kijk ik uit?

Ik ben bezig met een nieuwe serie vrij werk die ik in 2020 wil gaan exposeren. Datum en locatie worden later dit jaar bekend gemaakt.

Waar kun mijn werk zien?

Mijn werk wordt vertegenwoordigd door diverse galeries, zowel offline als online:

www.hag.nl

www.kunst.nl

www.singulart.com

www.saatchiart.com

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Mijn vader, Ton van Schilt. Zijn passie voor kunst kreeg pas echt invulling toen hij met pensioen ging. Hij is nu ruim 10 jaar bezig met experimenteren en zoeken naar wat voor techniek hem het beste past als kunstenaar. Door hem ben ik naast mijn grafische werk begonnen met het maken van kunst. Hij is dan ook nog steeds een enorme inspiratiebron voor mij.

Hoe kun je contact met mij opnemen?

Je kan contact opnemen via mijn website: www.donaldvanschilt.com

Dank aan Kim Balster voor de prachtige foto

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s