Passie Pensioneert Nooit voor Yaël Rosen

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

Zoveel mogelijk mensen zoveel mogelijk gelukkiger maken. En ik vind werk een mooie plek om daarmee te starten. Omdat gelukkig zijn niet iets is ‘dat je maar in je vrije tijd doet’. Er is ontzettend veel waardevol onderzoek gedaan naar geluk. Mijn passie is om mensen te helpen om hun werkgeluk te vergroten door die wetenschappelijke inzichten naar het werkveld te brengen; door ze te vertalen naar concrete handvatten. Dat doe ik met veel plezier als auteur van het Werkgeluk werkboek, als spreker en als online trainer.

Wat is mijn grootste angst?

Dat het werkende leven niet meebeweegt met de behoefte van de mensen. Dat we niet meer groeien. Dat wat we normaal vinden niet ten twijfel wordt getrokken. Dat we settelen voor een leven waarin we minder kunnen betekenen voor onszelf en anderen, omdat we denken dat ‘het nou eenmaal zo hoort’. Ik vergeet nooit meer het benauwde gevoel dat ik kreeg toen ik net afgestudeerd was en het erop leek dat iedereen het normaal vond dat er op het werk elke maandagochtend standaard diep gezucht werd dat het weekend weer voorbij was, dat mensen levenloos voor zich uitstaarden in de file of zich als sardientjes de trein in wrongen met wallen onder de ogen. Ik vroeg me af: is dit nou waar je naartoe werkt met jarenlange scholing? Is dit wat je mag gaan doen tot je zeventigste? Is dit het beste, meest waardevolle leven dat we konden verzinnen? Leven we voor de vakanties of ook voor de tijd daar tussenin? Het heeft mij aangezet om mensen te helpen dat ten twijfel te trekken en om in plaats daarvan meer geluk uit het werk te halen. Zodat ze meer betekenis uit hun eigen leven kunnen halen en meer betekenis kunnen toevoegen aan dat van anderen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

Dat ik – met de vrijheid en het avontuur van ondernemen – kan bijdragen door te doen wat ik het allerliefste doe: wetenschappelijke inzichten over geluk vertalen naar praktische handvatten om mensen te helpen meer geluk uit het werk te halen.

Wat is mijn grootste valkuil?

Mijn grootste valkuil is – zoals bij velen – het doorslaan van mijn kracht. Ik vraag me altijd af hoe het beter kan. En met ‘het’ bedoel ik alles. Gooi daar een snufje (of liever een snuf) ongeduld bij en je begrijpt: daar word je onrustig van. Dat steeds willen verbeteren is fijn en kan motiverend zijn, maar is soms ook erg vermoeiend. Het leidt ertoe dat ik mezelf er zo nu en dan aan moet helpen herinneren om ook te genieten van het proces in plaats van alleen maar van doel naar doel te jagen. Wat ik doe om te voorkomen dat ik straks terugkijk op een leven waarin ik alleen maar van bestemming naar bestemming heb gerend zonder te genieten van de weg daartussenin, is dat ik het vier als ik iets gaafs en spannends heb gedaan, ongeacht van hoe dat daarna uitpakt. Op een kast in de woonkamer staan kurken van champagneflessen waarop steeds met stift de datum en stap staat geschreven die we gevierd hebben.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

Het doet me denken aan een van de blue zones: gebieden waar mensen in goede gezondheid veel ouder worden dan in de rest van de wereld. Daar hebben ze namelijk niet eens een woord voor pensioen. Daar leveren mensen elke dag een bijdrage aan de wereld door te doen waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden, waar ze van kunnen leven en wat de wereld nodig heeft. Het komt niet eens in ze op daarmee te stoppen. Dus samen met hen ben ik het er zeker mee eens: passie pensioneert nooit.

Tegelijkertijd doet de uitspraak mij ook afvragen: wat pensioneert er dan wel? Werk? Is werk dan iets dat we als antoniem zien van passie? Hoe mooi zou het zijn als we dat als synoniemen gaan zien, zoals de mensen in de blue zones?

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

Dat is mijn valkuil: mijn ongeduld om constant alles vandaag nog te willen verbeteren. Die drang wil ik niet kwijt, maar mag soms wel een tandje minder. Soms is goed gewoon goed genoeg en soms is geduld een schone zaak. Die wijsheid komt vast met de jaren en tot die tijd heb ik de champagnekurken.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

Dat mensen me geëmotioneerd vertellen: ik heb veel aan je hulp gehad, het heeft me eyeopeners gegeven en je hebt me geïnspireerd om het anders te gaan doen. Daar doe ik het voor. Die reacties, daar kan niks tegenop.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

Het maakt mij niet zoveel uit waar ik werk, zolang ik maar rust, koffie en inspiratie om me heen heb. Wat me veel meer uitmaakt is met wie ik werk: met mensen die niet willen dat hun leven aan hen voorbijgaat terwijl ze wachten op vrijdag, op vakantie of nog erger op hun pensioen. Met mensen die niet wachten op het perfecte moment, op dat geluk vanzelf naar hen toekomt, of op de ideale situatie. Met mensen die werk maken van hun werkgeluk. Omdat ze zien dat ze zoveel meer zijn dan hun omstandigheden.

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

Tot ergernis – niet altijd even levensverrijkend – maar gelukkig ook tot grinniken van de mensen om mij heen, ben ik een lopende weetjesmachine. Wist je bijvoorbeeld dat 5% van de katten allergisch is voor mensen? Vooral Siamese katten kunnen hier last van hebben.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis?

Wandelend door de natuur of wanneer ik naar de zee staar.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

Helweek van Erik Bertrand Larssen. Ik raad iedereen aan om minimaal een keer in je leven een helweek te doen. Tijdens die week ga je intensief aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling en ga je afzien. Het zet alles in perspectief en laat je zien dat je veel meer kunt dan je denkt.

De maakbaarheid van het geluk van Sonja Lyubomirsky. Van haar heb ik geleerd hoe machtig interessant de wetenschap van geluk is, dat je invloed hebt op je eigen geluk en dat er veel simpele oefeningen bestaan waarmee je effectief geluk kunt vergroten. Zij heeft mij geïnspireerd om te doen wat ik nu doe.

Als katten van de wereld verdwijnen van Genki Kawamura. Dit is een prachtig geschreven, ontroerend boek dat je laat inzien hoe waardevol de kleine dingen in het leven zijn.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

River flows in you – Yiruma; omdat die prachtig is.

I lived (Arty remix) – OneRepublic; omdat de tekst treffend is voor wat ik de nabestaanden zou willen zeggen.

Wie is mijn held of heldin in fictie?

Willie Wortel, omdat hij altijd met oplossingen komt, buiten de kaders denkt en zelfs als zijn ideeën mislukken, zich niet laat weerhouden om het nog eens te proberen.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

Dat zijn niet enkele mensen, maar allerlei mensen die ik tegenkom in het dagelijks leven. Een deelnemer die in een workshop durft te vertellen wat niemand durft te delen, een collega die vragen stelt die anderen vergeten te stellen of een vriendin die volledig haar authentieke zelf is.

Welke film zou ik jou aanraden ooit in jouw leven te zien?

Er is geen film die zo in mijn hoofd oppopt waarvan ik zeg: die móet je gezien hebben. Dat gezegd hebbende, zijn er wel ongelooflijk veel inspirerende videos te vinden op internet. Denk bijvoorbeeld aan TED talks. De manier waarop daar ervaring, wetenschap en wijsheid wordt gecombineerd, kan leiden tot een verandering van perspectief die baanbrekend is. Een van de TED talks die mij inspireert, is die van Brené Brown en dan met name dit deel ervan. Wanneer ik even niet weet hoe ik met een situatie om moet gaan, zet deze video mij weer op scherp, helpt het mij om zaken in perspectief te plaatsen en geeft het me weer positieve energie, vertrouwen

en kracht. Dus een specifieke film zou ik niet aan kunnen raden, omdat het per persoon zo verschillend is wat diegene helpt, inspireert en activeert. Wel gun ik iedereen dat ze een video zoals deze achter de hand hebben waarvan zij zelf weten: dit helpt mij weer verder als ik eventjes vastloop. Dát zou ik dan willen aanraden.

Wat zegt de uitspraak ‘Ik ben de verhalenverteller van mijn eigen leven mij?

Dat je zelf wat van je leven kunt maken. Dat, hoewel je niet altijd invloed hebt op wat er gebeurt, je veel meer bent dan wat je overkomt. Door van je leven jouw verhaal te maken, onderga je het niet, maar beleef je een geweldig avontuur, met alle ups en downs die daarbij horen.

Welke rol spelen verhalen in mijn leven en werk?

Het brein denkt in verhalen. Dat spreekt tot de verbeelding en blijft goed hangen. We vertellen al duizenden jaren verhalen en dat zullen we zeker ook blijven doen. Als spreker, workshopbegeleider en eigenlijk ook gewoon als persoon gebruik ik niet voor niets graag metaforen. Ze helpen ons om de wereld te begrijpen.

Naar welk project, in 2022 kijk ik uit?

Mijn website en online programma Baas over eigen leven zijn net gelanceerd. Dus ik kijk er enorm naar uit om dat goed te laten landen en door te blijven ontwikkelen.

Wie zie ik graag uitgenodigd door Peter om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

Ik ben benieuwd naar Peter zijn eigen antwoorden op deze vragen!

Hoe kun je contact met mij opnemen?

Je mag altijd contact opnemen! Via yaelrosen.nl, door een bericht te sturen op LinkedIn of door te mailen naar info@yaelrosen.nl.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s