16 – 18 Januari 2023 De Macht van Jouw Verhaal

De Macht van Jouw Verhaal

HERSCHRIJF JOUW VERHAAL. TRANSFORMEER JOUW LEVEN EN ONDERNEMING.

Zoek jij naar een inspirerende unieke beleving voor jezelf in 2023? Ga met Peter de Kuster op ontdekkingsreis naar de manier waarop jij verhalen vertelt over jezelf – tegen jezelf en, het meest belangrijke, de manier waarop je deze verhalen verandert om jouw zakelijke en persoonlijke leven te transformeren. Wat is jouw verhaal over passie, geluk, werk? Wat is jouw verhaal over het creëren van een leven waar jij van houdt en nooit van wil pensioneren?

Jouw verhaal is jouw leven. Als mensen vertellen wij onszelf continue verhalen – van succes of falen; van kracht of van slachtoffer zijn; verhalen die een uur, of een dag, of een heel leven duren. We hebben verhalen over ons werk, onze gezinnen en relaties, onze gezondheid, ons geld, onze zelf promotie, over wat wij willen en waar wij toe in staat zijn om te bereiken. Toch, ondanks dat jouw verhalen diepgaand beïnvloeden hoe anderen jou zien, erkennen weinig mensen wat zij zijn, of dat wij ze kunnen veranderen, en daarmee ons lot transformeren. .

Het vertellen van verhalen biedt structuur en richting wanneer je door de uitdagingen en kansen van het leven navigeren. Het helpt jou onze doelen en vaardigheden te interpreteren. Verhalen maken betekenis uit chaos; zij organiseren jouw vele divergente ervaringen in een coherente rode draad; zij vormen onze hele realiteit. En veel te veel van onze verhalen zijn disfunctioneel, hard eraan toe om herschreven te worden. Ik vraag jou als eerste de vraag te beantwoorden, “In welke gebieden van mijn leven is het helder dat ik niet mijn doelen kan bereiken met het verhaal dat ik heb?. Ik toon je dan hoe je nieuwe, op de realiteit gebaseerde verhalen creëert die jou tot actie inspireren en die jou brengen waar je naar toe wilt in jouw werk en persoonlijke leven.

Jouw capaciteit om verhalen te vertellen is een van jouw meest diepgaande gaven. De Passie Pensioneert Nooit benadering om diep engagerende verhalen te creëren zal jou de instrumenten geven om de kracht van story telling te gebruiken en voor altijd jouw zakelijke en persoonlijke leven veranderen.

Wat kan ik verwachten?

Hier is een outline van de ‘Macht van Jouw Verhaal’

Deel 1. OUDE VERHALEN

 • Jouw Verhaal is Jouw Leven
 • Jouw Leven is Jouw Verhaal
 • Wat is jouw Verhaal?
 • Probeer jij wel een Verhaal te Vertellen?
 • Oude Verhalen  (verhalen over jezelf, jouw werk, jouw klanten, jouw geld, jouw zelf promotie, jouw geluk, jouw gezondheid)
 • Vertel jouw huidige Verhaal
 • Is dit Echt Jouw Verhaal?

Deel 2.  JOUW NIEUWE VERHAAL

 • De Queeste in jouw Verhaal. De Missie in jouw Leven en Werk.
 • De woorden op jouw grafsteen
 • Jouw ultieme queeste, luidkeels
 • De Twaalf Archetypische Queestes
 • Het Ene Geweldige Verhaal
 • Een Queeste is Altijd Onvergetelijk
 • De Quest in Quest-ion
 • De Rode Draad Spannen
 • Valse Queeste, Tragisch Einde
 • De Drie Regels van Story Telling
 • Schrijf Jouw Nieuwe Verhaal

Deel 3.  VERHAAL IN ACTIE OMZETTEN

 • Jouw Verhaal in Actie Omzetten
 • Het Story Effect
 • Story Rituelen
 • Story Boarding van jouw verhaal
 • Zij Creëren Nog Lang en Gelukkig

Jouw Reisgidsen

1523581_1382315678688481_338569992_o

Story teller Peter de Kuster is oprichter van Passie Pensioneert Nooit en een veel gevraagd spreker.  Zijn boeken over The Heroine’s Journey & The Hero’s Journey hebben wereldwijd een publiek van creatieve ondernemers bereikt. Hij heeft de nodige paradigma verschuivingen meegemaakt, maar deze is één van de grootste van onze tijd. Het is de verschuiving van focus op Pensioneren op een Einddatum naar een leven en werk creëren waar jij van houdt en nooit van wil pensioneren: Passie Pensioneert Nooit.

Jouw Verhaal Is Jouw Leven

Wat bedoel ik met ‘verhaal? Ik heb niet de intentie om jou tips te geven over de technieken om verhalen te vertellen die het gewenste effect hebben op luisteraars.

Ik wil het meest boeiende verhaal over het vertellen van verhalen exploreren – namelijk, hoe wij verhalen vertellen over onszelf tegen onszelf. Het idee van ‘jouw eigen verhaal’ is zo krachtig, zo vertrouwd, dat ik het nauwelijks zie als een metafoor, alsof het een nieuwe lens is om naar het leven te kijken.  Jouw verhaal is jouw leven. Jouw leven is jouw verhaal.  

Wanneer de films die we kijken ons raken, doen ze dat omdat zij ons fundamenteel herinneren aan wat het meest waar of mogelijk is in het leven – zelfs wanneer het een escapistisch romantisch verhaal is of een sprookje of een mythe. Wanneer jij mens bent, vertel jij jezelf verhalen – positieve verhalen en negatieve verhalen – bewust en veel meer dan dat, onbewust. Verhalen die een episode of een jaar of een semester, of een weekeinde of een relatie of een seizoen of een heel leven beslagen.

Onszelf verhalen vertellen helpt ons te navigeren door het leven omdat zij structuur en richting bieden.  We zijn in feite geprogrammeerd om verhalen te vertellen. Het menselijk brein heeft zich ontwikkeld tot een verhalen-creërende machine die alles neemt wat het tegen komt, maakt niet uit hoe ogenschijnlijk willekeurig en legt er ‘chronologie en oorzaak – en – effect’ aan op. We zoeken automatisch en vaak onbewust naar een verklaring waarom dingen gebeuren en ‘zulke dingen gebeuren’ is geen verklaring.

Verhalen bieden betekenis in de chaos; zij organiseren en geven context aan onze zintuiglijke ervaringen, die anders niet meer dan een vrij kleurloze opeenvolging van feiten zouden zijn. Feiten zijn betekenisloos tot je er een verhaal om heen creëert.

Met ‘verhaal’ bedoel ik die verhalen die wij creëren en onszelf en anderen vertellen en die de enige realiteit vormen die we ooit zullen kennen in dit leven. Onze verhalen kunnen wel of niet kloppen met de echte wereld. Zij kunnen ons al dan niet inspireren om hoopvol actie te ondernemen om onze levens te verbeteren. Zij kunnen ons al dan brengen waar we uiteindelijk willen gaan. Maar aangezien onze bestemming onze verhalen volgt, is het noodzakelijk dat we alles in onze macht doen om onze verhalen krachtig te krijgen.

Jouw Leven is Jouw Verhaal

Verhalen zijn overal in het leven. Misschien is jouw verhaal dat jij verantwoordelijk bent voor het geluk en het leven van dozijnen mensen in jouw omgeving en jij de niet gewaardeerde held bent. Wanneer je focus ligt op één subplot – jouw onderneming – dan is jouw verhaal misschien dat jij de belangrijke projecten in jouw onderneming oprecht wilt uitvoeren, maar je wordt tegengehouden op een belangrijke manier. Misschien is jouw verhaal dat je achter van alles aan moet jagen zelfs al heb je al veel (misschien te veel) omdat het punt is om meer en meer te bezitten – geld, prestige, macht, controle, aandacht. Misschien is jouw verhaal dat jij en jouw kinderen geen echte connectie kunnen vinden. Of jouw verhaal is in essentie een afwijzing van een ander verhaal – en alles wat je doet wordt gefilterd door die afwijzing.

Verhalen zijn overal. Jouw lichaam vertelt een verhaal. De lach of frons op jouw gezicht, jouw schouders naar achteren vol zelfvertrouwen of in elkaar gezakt in vertwijfeling, de levendigheid of vermoeidheid in jouw tred, de sprank van hoop en vreugde in jouw ogen of de nietszeggende starende blik, jouw fitheid, de omvang van jouw buik, de uitstraling en fitheid van jouw fysieke uiterlijk, jouw overall presentatie – ze maken allemaal deel uit van jouw verhaal,  ze is zichtbaar voor iedereen. We beoordelen boeken aan de hand van hun cover niet alleen omdat we geprogrammeerd zijn om snel te oordelen maar ook omdat de cover zo vaak verbazingwekkend accurate aanwijzingen geeft over wat er binnen aan de hand is. Wat is jouw verhaal over jouw fysieke zelf? Werkt het echt voor jou? Kan het jou brengen waar jij wil op de korte termijn? Over tien jaar? Dertig jaar?

Je hebt een verhaal over jouw onderneming, hoewel jouw versie van het verhaal sterk kan afwijken van het verhaal van jouw klanten of zakenpartners. Je hebt een verhaal over jouw familie. Alles dat jouw energie consumeert kan een verhaal zijn, zelfs als we het niet altijd een verhaal noemen. Er is het verhaal over jouw relatie. Het verhaal over jij en eten, of jij en woede of jij en onmogelijke dromen. Het verhaal over jij, de vriend. Het verhaal over jij, jouw vaders zoon of jouw moeders dochter.  Sommige van deze verhalen werken en sommigen falen. Mijn ervaring is dat een verbazingwekkende hoeveelheid van deze verhalen, zodra ze zijn geïdentificeerd tragisch gevonden worden – niet door mij – maar door de mensen die hen leven.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s