Passie Pensioneert Nooit voor Sara Donkers

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? De grootste passie in mijn werk is het werken met mensen. Ik vind het heerlijk om een open en gezellige prikkelende sfeer te creëren waarbij mensen kunnen zijn. Dat ze zichzelf ontwikkelen, uitdagen en hun grenzen verleggen. Dat we samen een creatief proces aangaan waarbij de geportretteerden een podium krijgt voor zijn of haar verhalen. Ik vind het interessant daar waar het schuurt. Daar waar het een maatschappelijke relevantie heeft.

Wat is mijn grootste angst? Mijn grootste angst is dat ik niet alles uit mijn werk en mijn talenten haal wat erin zit.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het avontuur. Ik kom echt overal. Ik ontmoet zoveel verschillende mensen. Er kunnen ook spontaan allerlei samenwerkingen ontstaan. Als er dan mooie & interessante beelden en projecten uitkomen is dat te gek.

Wat is mijn grootste valkuil? Mijn grootste valkuil is dat ik mij niet genoeg focus. Ik vind heel veel leuk en interessant, maar uiteindelijk voel ik mij beter als ik mij focus. Ik ga mij nu vooral focussen als portretfotograaf en artistiek leider op maatschappelijke projecten waaronder sociale campagnes, exposities over taboedoorbrekende thema’s en kunsteducatie projecten. Misschien helpt het als ik het hier opschrijf.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Passie komt van binnenuit. Dat borrelt vanzelf op. Daar zit geen tijdsgrens of leeftijdsgrens aan. Of ik mijn leven lang blijf fotograferen dat weet ik niet, maar ik blijf vast en zeker mijn hele leven mensen boeiend vinden en ik blijf kunst en creativiteit op willen snuiven. Ik wil het liefst het leven opsnuiven, likken, zien, betasten en verslinden.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou willen dat ik mij niet de hele tijd zou laten afleiden. Dat ik focus houd. Ik verlies ook snel het overzicht en verval dan in details. Verder heb ik soms zoveel plannen en ideeën dat ik er duizelig van word. Het helpt om af en toe mensen in te schakelen die zeer praktisch en doelgericht zijn.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? De grootste prestatie weet ik niet precies, maar ik ben er wel trots op dat ik een stichting met anderen heb opgezet waarbij we kunstcampagnes maken om taboes bespreekbaar te maken. We hebben oa een reizende expositie over seksueel geweld gemaakt. Verder ben ik ook enkele keren gevraagd als fotograaf om betaald een expositie te maken over een maatschappelijk thema. Heel interessant om te doen. Ook ben ik trots op mijn achtergrond als psycholoog in combinatie met fotografie. Ik heb een aantal jaar als psycholoog gewerkt in een psychologenpraktijk. Op wat latere leeftijd heb ik mijzelf omgeschoold als fotograaf.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Op dit moment werk ik vanuit huis. Ik heb een kleine fotostudio thuis. Meestal ben ik op pad. Over twee jaar krijg ik een hele mooie studio met veel ramen in Nijmegen bij de Nyma makersplaats. Over een aantal jaar zou ik heel graag met mijn gezin naar het buitenland willen gaan om daar een jaar of iets te gaan wonen en werken. Ook zie ik mezelf nog naar mooie plekken op de wereld gaan om mensen te portretteren.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Als je met markant eigenzinnig bedoeld dan doe ik alles graag op mijn eigen manier. Qua werk heb ik vele wegen bewandeld, ik heb een samengesteld gezin en we hebben een eigenzinnig huis laten bouwen. Ik vind het ook erg leuk om buiten de lijntjes te denken. Of net dat pad in te slaan met een model waar je niet mag komen. Als je bedoelt met markant wat je meest opvallende eigenschap is, dan zal een vriendin van mij zeggen dat ik veel JA-energie heb. Ik ben nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en ik schuw geen moeilijke onderwerpen. Ik kan heel erg in iemand of ergens in opgaan.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis? In de auto met een lekker muziekje aan. Bij het lezen van een boek of het zien van film. En sinds een jaar neem ik het hele jaar door een duik in een plas bij ons in de buurt en doe ik aan yoga en sport ik regelmatig. Dit is een manier om in mijn lijf te komen en mij te focussen op wat er op dat moment is.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Waargebeurde verhalen van mensen die de veerkracht hebben om met moeilijke situaties om te gaan. Hoe zij hebben weten te overleven. Denk aan het boek van Edith Eger ‘De Keuze’. Verder vond ik het boek van Herbjørg Wassmo ‘Het boek Dina’ erg mooi. Een psychologisch interessant en meeslepend boek.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Ik heb laatst het hele huis door gedanst op het nummer UN DIA (One day) van Dua Lipa. Dat zou ik wel op mijn laatste dag willen doen. Even alleen en daarna met al mijn dierbaren. Wende Snijders live in de huiskamer met een powerful nummer lijkt mij ook te gek. Er is zoveel mooie muziek. Ik zou heel gulzig allerlei nummers afdraaien.

Wie is mijn held of heldin in fictie? De heldin in fictie is voor mij een vrouw die alle onrecht in de wereld oplost. Dat iedereen empathie voor elkaar opbrengt en we verbinding met elkaar voelen.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Ik geloof niet in helden en heldinnen. Er zijn wel mensen die ik bewonder, omdat ze veel voor anderen en de wereld betekenen of betekend hebben. Ik denk dat veel mensen op hun manier een steentje bijdragen.

Welke film zou ik jou aanraden ooit in jouw leven te zien? The unbearable lightness of being, intouchables en er zijn heel veel sexy franse films.

Wat zegt de uitspraak ‘Ik ben de verhalenverteller van mijn eigen leven mij? Dat ik verantwoordelijk ben voor de keuzes die ik maak in het leven.

Welke rol spelen verhalen in mijn leven en werk? Verhalen spelen een grote rol in mijn leven en in mijn werk. Met mijn beelden wil ik graag verhalen vertellen daar waar het schuurt. In mijn leven ben ik heel nieuwsgierig naar verhalen en ervaringen van mensen. En wat ze geleerd hebben van gebeurtenissen. Ik heb een fascinatie voor de donkere kant. Dat wat mensen niet vertellen of laten zien.

Naar welk project kijk ik uit? Ik ben gevraagd voor om een serie te maken over verzoening. Tijdens een festival zullen mijn beelden buiten op billboards getoond worden.

Wie zie ik graag uitgenodigd door Peter om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Mijn vader en een Dorien, een vriendin van mij.

Hoe kun je contact met mij opnemen?

Zie mijn contactgegevens op www.saradonkers.com. Verder ben ik te benaderen via Linkedin, Instagram en Facebook.

https://www.linkedin.com/in/sara-donkers-313a101b9/

https://www.instagram.com/sara_donkers/

https://www.facebook.com/sara.donkers

De website van onze Stichting HEAR ME: stories that matter is https://www.hear-me.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s