Passie Pensioneert Nooit voor Marc de Lobie

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Ik ben stripboekuitgever en Adviseur historische Stripprojecten. Voor mijn werk ben ik
bezig met strips en beeldtaal. Zolang er plaatjes bij betrokken zijn, ben ik gelukkig. Dat kan het organiseren van een stripbeurs zijn, begeleiden van nieuw tekentalent, het vertalen van een stuk geschiedenis naar een beeldverhaal of het experimenteren
met nieuwe vormen van stripbeleving. Mijn werk is af en toe net een groot laboratorium, ik hou van het ontdekken van alle mogelijkheden die het medium biedt.

Wat is mijn grootste angst? Het klinkt stom, maar fouten maken is mijn grootste angst. Ik doe altijd mijn best om dingen zo goed mogelijk te doen. Daarbij ben ik niet perfectionistisch, maar ik wil wel overal aan gedacht hebben. Ik kan ontzettend balen als er iets fout gaat of vergeten wordt door mijn toedoen.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? De energie die het oplevert. Dat wat ik doe wordt gewaardeerd en dat mensen
daadwerkelijk blij zijn met het resultaat. Die energie zorgt weer voor creativiteit en nieuwe ideeën.

Wat is mijn grootste valkuil? Dat ik teveel projecten oppak. Ik overzie een achttal projecten, heb twee uitgeverijen, organiseer een festival en doe veel vrijwilligerswerk. Voor mijn gevoel heb ik het nooit druk, maar dat zit in mijn hoofd. Het kan best zijn dat de tijd op een gegeven moment op is, en dan zit ik in de problemen.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Ik ben nature nieuwsgierig en ik hoop dat ook tot ver na mijn pensioengerechtigde leeftijd te blijven. Ook als ik stop met wat ik nu doe, zijn er nog ontelbare projecten waar ik mij vol overgave in kan storten. Dat is het eerste waar ik aan denk bij deze uitspraak.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Ik zou wat geduldiger willen zijn of wat makkelijker. Niet altijd de moeilijke weg willen kiezen. Er is genoeg om aan te werken. Maar dat is ook wel weer leuk.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? De stripmarkt is een niche binnen de boekenwereld. Het is niet makkelijk om daar binnen een boterham te verdienen. Ik ben best wel trots dat het mij gelukt is om een succesvol bedrijf op te zetten waar ik van kan leven. Dat is wel mijn grootste professionele prestatie.

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik woon en werk in de Achterhoek, vanuit huis. Daar voel ik mij thuis en daar ben ik ook het liefst. Ik kan werken wanneer en waar ik wil en heb geen reistijd. Ideaal toch? Ik hoef nergens anders te werken, ik ben hier op mijn plek. Natuurlijk zijn er zat mooie plekken te verzinnen. Een kantoor met uitzicht op de bergpieken van Zwitserland, in een duinvilla op Vlieland, een huisje aan een Fjord in Noorwegen.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Ik hou van dagdromen.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis? Als ik een paar uur ga wandelen krijg ik de beste ideeën. Dan kan ik mijn hoofd leegmaken en word ik niet afgeleid door de waan van de dag. Ik woon aan de rand van de Achterhoek, waar ik uren langs weilanden, bossen en heidegebieden kan dwalen in gedachten.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? “Gödel, Escher, Bach” van de Amerikaanse natuurkundige en cognitiewetenschapper Douglas Hofstadter heeft mij de schoonheid van de logica laten zien, “Een schitterend Ongeluk” (boek en serie) van Wim Kayzer bracht mij in aanraking met denkers als Daniel Dennett en Oliver Sacks, “Gaia” van Lovelock leerde mij de kunst van het relativeren en “Een kleine geschiedenis van bijna alles” van Bill Bryson liet mij zien dat je nooit teveel kennis in één boek kan stoppen.

‘You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Dave Brubeck, Puscifer, MC 900 Ft Jesus, Radiohead, Rebecca Karijord, Gorillaz, Aldous Harding, Aurora, Hilari Woods, The White Stripes, J.S Bach

Wie is mijn held of heldin in fictie? Dat zijn Casper en Hobbes (we blijven in de strips). De wereld wordt bekeken vanuit
de ogen van zes jaar oud jongetje en zijn knuffeltijger. Ze beleven allerlei avonturen en ondertussen wordt de wereld op niet subtiele wijze gefileerd en brengt hij zijn ouders en omgeving regelmatig tot wanhoop met zijn acties en uitspraken.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? Dat zijn de onzichtbare mensen die de wereld draaiende houden. De mensen die
nooit in het nieuws komen maar zich op de achtergrond in alle stilte gewoon gedragen, anderen helpen of simpelweg hun werk doen zonder daarvoor een medaille te willen hebben of in het nieuws te moeten komen.

Welke film zou ik jou aanraden ooit in jouw leven te zien? The Endles Summer, een Amerikaanse documentaire uit 1966 over surfen. Dit is het eerste dat mij te binnen schiet. De film gaat over het vinden van de beste surfspots in de wereld. Ik ben geen fan van het surfen an sich, maar ik hou van de zoektocht, het gevoel en de sfeer die er in de documentaire zit.

Wat zegt de uitspraak ‘Ik ben de verhalenverteller van mijn eigen leven mij? Ik geloof dat je veel van je eigen levensloop zelf in de hand hebt. Ik heb een hekel aan de slachtofferrol of zelfmedelijden. Ik zeg niet dat het leven maakbaar is, dat absoluut niet. Wat ik wel zeg is dat er veel is waar je in kan sturen. Er zijn dingen waar je geen invloed op hebt, zoals een ziekte, een ongeluk, een geluk of gewoon pech. Andere dingen gaan over de keuzes die je maakt. Dat alles bij elkaar maakt het verhaal van je leven.

Welke rol spelen verhalen in mijn leven en werk? Het leven is een groot verhaal en aan ons om dat te vertellen. Hoe wil je dat andere mensen jou zien, welk verhaal wil ik leven, onderga je het leven of probeer je dat bij te sturen zodat het ook een leuk verhaal wordt? Ben je onderdeel van een groter verhaal en wie is de verteller?

Naar welk project kijk ik uit? Binnenkort verschijnt het eerste deel van “De Romeinen”, het eerste deel van een stripserie die zich afspeelt langs de Romeinse Rijksgrens (de limes) in de eerste eeuw van onze jaartelling. Dit is een groot project dat ik zelf heb geïnitieerd en vormgegeven. Ik heb hier erg hoge verwachtingen van.

Wie zie ik graag uitgenodigd door Peter om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Roderick Leeuwenhart, schrijver en mede oprichter van onze manga uitgeverij. Volgens mij heeft hij wel wat te vertellen.

Hoe kun je contact met mij opnemen?
Via info@syndikaat.nl
LinkedIn https://www.linkedin.com/in/marc-de-lobie-35a73a210/
Of neem een kijkje op de site van mijn uitgeverij http://www.syndikaat.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s