Passie Pensioneert Nooit voor Kim ter Horst

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Het idee dat kunst mensen uitnodigt om bepaalde thema’s vanuit ander perspectief te bekijken. Mijn passie vind ik in het delen van mijn wereld. Met daarin de schoonheid in al het moois, maar ook in pijn. Want dat biedt denk ik perspectief en dit houd ons scherp, op het geen wat we waarderen en waar we voor bereid zijn te vechten.

Wat is mijn grootste angst? Om niet goed genoeg te zijn. Een angst die ik deel met veel te veel mensen, haha. Daarom probeer ik me vooral te richten op de balans tussen plezier, werk, creëren en aandacht geven aan mensen die ik belangrijk vind. Als die balans er is lijken mijn angsten wat verder weg.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Ik hou er van dat ik altijd in nieuwe situaties beland. Zo ben ik voor een project bij een Boeddhistische Lama op bezoek geweest voor een interview, en kom ik plots bij hele gastvrije mensen thuis voor een muurschildering, dan ga ik weer naar Rotterdam, naar de redactie waar aan mijn kinderboek wordt gewerkt, enzovoort. Zolang je er voor openstaat, hoeft bijna geen dag het zelfde te zijn. 

Wat is mijn grootste valkuil? Perfectionisme. Veel te hard werken aan iets en vervolgens tot de conclusie komen dat het project nooit het daglicht zou mogen zien. Dat kost niet alleen (onbetaalde) tijd, maar het kost ook mentaal energie wanneer dat keer op keer gebeurt.

Wat zegt de uitspraak ‘ Passie Pensioneert Nooit’ mij? Ik weet dat ik nooit zou kúnnen stoppen met creëren. Het zit in me. Het is mijn manier van leven. Ik zou de commerciële focus best op een lager pitje kunnen zetten hoor. Maar van kunst pensioneer ik niet, zolang ik vanuit mijn eigen hart produceer.

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Het nooit goed genoeg vinden van mezelf en dan ook mijn kunst daardoor laten lijden. Ik zou graag nog iets meer willen produceren vanuit mijn gevoel, en niet vanuit de verwachtingen van anderen. Daarbij komt dus ook een betere balans in werk, en rust bij kijken. Echte pauzes, daar zal mijn werk niet slechter van worden… Haha.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? Ik hield een solo expositie over dankbaarheid, in 2022. Een voor mij heel waardevol project. Dankbaarheid voor lichtpuntjes, maar ook voor de schaduwen in je leven, maakten dat schaduwpatronen belangrijke elementen in deze expositie werden. Ik begon het project uiteraard vanuit liefde, motivatie, dankbaarheid. Maar gaande weg verloor ik mijzelf in stress, weer dat perfectionisme, en raakte ik plezier kwijt. Toen ik me bewust werd, dat ik van mijn intentie afdwaalde, kon ik dit zien als een oefening. Ik daagde mezelf uit om zo veel mogelijk bij de kern te blijven: Weten waarom ik dit werk wil maken, en mijn idee wil delen. Ik was achteraf trotser op het proces dat ikzelf doormaakte, dan op het eindresultaat, de expositie. Dat ik ook nog genomineerd werd voor een prijs met deze expositie, was de kers op de taart. 

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis? Ik hou enorm van reizen. Dat ga ik binnen kort ook weer doen. Nieuwe plekken opzoeken, nieuwe culturen, nieuwe mensen ontmoeten. Zo leer je tenslotte jezelf ook kennen! Dit kan ook dichter bij huis hoor. Natuur inspireert mij, en die is overal. Maar vooral ook ‘het nieuwe’ ontdekken. Ga een keer naar links, in plaats van altijd naar rechts!

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Oei.. Veel. Zeker ‘De kracht van het nu’, van Eckhart Tolle. Die heeft veel dingen in mijn leven op zijn plek gezet. Maar ook bijvoorbeeld de Alchemist. Een klein symbolische verhaaltje is dit. Heel mooi! Ik ben zelf best spiritueel. In dit boekje komt het idee sterk naar voren dat alles verbonden is, en dat je mind sterk genoeg is, om jouw wereld te veranderen. Zulke boeken houd mij scherp en gemotiveerd.

You only die once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Nou is mijn muzieksmaak erg breed… Maar als er één liedje is die mij in een relaxte mood brengt, is het The Ocean, van Mike Perry. Dan mag elke dag mijn laatste zijn.

Wie is mijn heldin of fictie? Peter pan hahah. Lekker wegrennen voor mijn verantwoordelijkheden. Nou oké.. Mijn held is misschien eerder Wendy dan. Wendy gaat mee naar Neverland, de droomwereld waar je altijd kind mag blijven, waar alles mogelijk lijkt. Maar ze keert terug, om dan toch maar de realiteit aan te gaan.

Wie in real life? Ik vind vindt een aantal kunstenaars heel gaaf, Banksy, Antony Gormley, en nog veel meer…. Maar echt één held, nee dat heb ik niet. Mijn aller grootste helden, als ik heel eerlijk ben, dat zijn een paar van mijn vrienden, en een paar familieleden. Deze mensen zijn echt mijn puzzelstukjes, die mij opbouwden tot wie ik ben. Ik ben heel dankbaar voor zulke mooie mensen in mijn leven, als voorbeeld.

Welke film zou ik je aanraden om te zien? Ik ben niet heel erg van de films eigenlijk, maar Inception blijft toch wel een hele gave film.

Wat zegt de uitspraak ‘ik ben de verhalenverteller van mijn eigen leven mij? Veel, veel in je leven heb je zelf in de hand. Zoveel meer dan je in eerste instantie denkt. Alles begint met inzicht, je intentie/motivatie en je mindset. Met een fixed mindset krijg je het gevoel dat je geleefd wordt. Maar met een growth mindset trek je doelen naar je toe, door stap voor stap een pad te bewandelen. Doelgericht. Soms helpt het mij op dat pad om de denken ‘ik vertel mijn verhaal’, en dan neem ik ook heel mijn verleden mee, om ook dat een ‘purpose’ te geven. Ik raak dan nog wel eens richting kwijt, maar dat is dan ook onderdeel van mijn verhaal. Nieuwe levenslessen stellen mijn koers weer bij. En ik weet dat ik mijn best doe. Dat is genoeg.

Welke rol spelen verhalen in mijn leven en werk? Verhalen vertellen speelt bij mij een grote rol in mijn werk. Ik heb ten eerste al twee kinderboeken uit mogen brengen ‘Allemaal Anders’ en ‘Allemaal Ongeluk’, bij uitgeverij WildeHaren. ( https://ap.lc/HgBBJ , https://ap.lc/MgYXj ) Verhaalvorm is een goede manier om situaties of onderwerpen meegeven aan, in dit geval, jonge kinderen. Ik denk dat onze toekomstige generatie sterker kan worden, wanneer ze op jonge leeftijd in aanmerking komen met onderwerpen als diversiteit, faalangst, milieu etc. Maar ook is het delen van andermans (levens)verhalen heel waardevol. Dat mensen mogen weten dat ze niet alleen zijn, wanneer hen iets naars overkomt. Dat kan pijn enorm verlichten.

Naar welk project kijk ik uit? Op dit moment is mijn enigste stip op de horizon mijn backpackreis door Zuidoost Azië. Even bewust mijn hoofd van de kunst afhalen. Want dan ontstaat er ruimte om de dingen vanuit mijn eigen passie te laten komen. Ik kijk vooral uit naar de inspiratie die ik op ga doen, welke inzichten ik weer mee mag nemen naar Nederland. En wat ik dan creëren mag… We gaan het zien.

Wie zie ik graag uitgenodigd door Peter om Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen? Angela (@RisoChan) Ze is een geweldige illustrator, en mijn voormalig studiegenootje aan de academie.

Contact met mij opnemen? Mocht je vragen hebben, een samenwerking willen aangaan of andere dingen willen delen? Je kan contact opnemen via:

Insta: @Kimthorst

Tel: 06 46297101

Linkedin: linkedin.com/in/kim-ter-horst-b82051186

Web: kimterhorst.nl


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s