Passie Pensioneert Nooit voor Wies Verbeek

Wies Verbeek is healthy aging-journalist voor titels als Nouveau, Radar+, Libelle en Margriet. Ze is tevens oprichter van het platform BLOW (’n Beetje Leuk Ouder Worden) waarvoor ze blogt over onderwerpen die te maken hebben met een lang, gelukkig, gezond en fit leven. Ze interviewde meer dan 80 wetenschappers met vragen als: Hoe houd je je brein zo lang mogelijk gezond? Welke oefening is het best voor je botten? Kan hormoonsuppletie bijdragen aan een beter seksleven? Wat werkt echt om je lijf een beetje strak te houden? De allerbeste tips die ze afgelopen jaren opdeed bracht ze bij elkaar in het boek: ’n Beetje Leuk Ouder Worden, 101 verrassende en bewezen tips voor lichaam en geest.

Wat is mijn grootste passie in mijn werk?

‘Mijn werk ís mijn passie. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat ik precies doe wat ik leuk vind en wat helemaal bij mij past, maar ook met het feit dat ik zelfstandig werk. Ik bepaal zelf wat goed is. Dat brengt zoveel vrijheid en trots.’

Wat is mijn grootste angst?

‘Er zit altijd een angst in mij dat ik op een gegeven moment niet meer rond kan komen van het geld dat ik verdien. Ik moet er niet aan denken om weer ergens in dienst te moeten gaan, puur om aan mijn geld te komen.’

Waar houd ik het meest van aan mijn werk?

‘Al het journalistieke werk dat ik doe, draait om een onderwerp waarvoor ik me mateloos interesseer: gezond en leuk ouder worden. Ik kan er geen genoeg van krijgen. De opgedane kennis geef ik -in de vorm van praktische tips- door via lezingen, artikelen of podcasts. Als de luisteraar of lezer dan ook enthousiast wordt, is het feest helemaal compleet.’

Wat is mijn grootste valkuil?

‘Ik blijf lang hangen in details, maak geen groter plan. Ik heb nog zoveel ideeën liggen die belangrijk zijn om uit te voeren maar waar ik niet aan toekom. Ik ben druk met de alledaagse beslommeringen; het schrijven van artikelen, het bijhouden van mijn socials, het geven van workshops, dat ik in cirkeltjes blijf ronddraaien. Ik vind het heel moeilijk om dat even los te laten om een plan op te pakken wat helpt om door te groeien.’

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij?

‘Alles. Dit is hoe ik over mijn werk denk. Als je iets doet wat je leuk vindt, waar je blij van wordt dan wil je daar nooit mee stoppen. Bovendien is niet met pensioen gaan – dat is wetenschappelijk bewezen- heel goed voor je gezondheid. Het houd je brein scherp en het geeft je het gevoel er toe te doen. Het moet natuurlijk wel kunnen, maar ik ben niet van plan om te stoppen op mijn 67e. Ik kom net kijken!

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?

‘Heb je even? Ik zou vooral graag iets meer ontspannen willen zijn, meer genieten van hetgeen wat ik al bereikt heb. Het is iets wat ik predik in mijn boek en op mijn site, omdat het zo belangrijk is, maar zelf bak ik er niet veel van. ‘

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?

‘Mijn boek “n Beetje Leuk Ouder Worden, 101 verrassende en bewezen tips’ is absoluut de grootste prestatie die ik tot nu toe geleverd heb. Eigenlijk zie ik nu pas in dat alle interviews en research die ik de afgelopen 7 jaar heb gedaan ervoor hebben gezorgd dat het zo’n groot succes is geworden. Meer dan 20.000 exemplaren zijn er al verkocht. Ik ben duidelijk niet de enige die graag leuk en fit ouder wil worden zonder het te overdrijven.’

Waar zou ik het liefst willen leven en werken?

‘Hoewel ik nu al heerlijk woon in Amsterdam, droom ik regelmatig van een groot loft met tuin. Wie niet? Onder die loft zit dan mijn eigen kantoor, waar ik dan ook af en toe samenwerk met collega’s. Die mis ik nu wel in mijn werk. Ik vrees echter dat het een droom blijft.’

Wat is mijn meest markante karakteristiek?

‘Hmm, ik denk dat het ‘mijn kwetsbaar durven opstellen’ is. Ik laat mijn tekortkomingen en twijfels zien.’

Wat is de plek, waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis?

‘In het park of ergens anders in de natuur. Ik ben dol op wandelen. Het is mijn manier van mediteren. Het is een cliché, maar als je even niet werkt en je hoofd leeg is, ploppen er vanzelf ideeën op. En niet te vergeten: de gesprekken met vriendinnen werken ook heel goed. Hoe kijken zij tegen ouder worden aan? Wat willen zij graag weten? Na een avondje uit, kom ik altijd met een nieuw idee terug.’

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?

‘Het is heel saai maar dat zijn boeken over gezond ouder worden. Wat dat betreft ben ik een ’n Beetje Leuk Ouder Worden- nerd. Af en toe zit er eentje tussen met heel interessante wetenswaardigheden. Het laatste boek dat ik heel goed vond is Elk jaar jonger van de wetenschapper Reginald Deschepper. Ik heb er wel 30 plakkers in zitten om te onthouden. Ik heb zelf trouwens niet de behoefte om jonger te worden of om heel lang te blijven leven. Ik wil graag zo lang mogelijk fit blijven, zodat ik de dingen kan blijven doen die ik leuk vind.’

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?

‘De Schubert versie van Avé Maria, of April van Prince. O, en Elvis vind ik ook geweldig. Niet één genre dus.’

Wie is mijn held of heldin in fictie?

‘Nu zou ik het niet weten maar vroeger was dat Pippi Langkous en de oudste dochter van de familie von Trapp in de Sound of Music.’

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?

‘Vrouwen van mijn leeftijd of ouder die opvallen door hun bevlogenheid in hun werk. Hedy’ D’Ancona, Esther Perel, Janny van der Heijden, Helen Mirren. Kortom, vrouwen die het toonbeeld zijn van ’n Beetje Leuk Ouder Worden.’

Welke film zou ik jou aanraden ooit in jouw leven te zien?

‘The Star is Born, de laatste versie met Lady Gaga, omdat ik zo van de combinatie van Romantiek en drama ben’

Wat zegt de uitspraak ‘Ik ben de verhalenverteller van mijn eigen leven mij?

‘Om eerlijk te zijn niet zo veel. Wel geloof ik in ‘manifesteren’. Als je gelooft in wat je wil en dat ook uitdraagt, zal je het eerder bereiken. Althans zo ervaar ik dat. Natuurlijk is het niet zo dat wanneer je visualiseert dat je in de toekomst beroemd wordt, dat dan ook wordt, maar als je niks doet met je wensen, worden ze ook niet vervuld.’

Welke rol spelen verhalen in mijn leven en werk?

‘Ik hou van fantaseren. Vroeger fantaseerde ik dat ik een beroemde turnster was, terwijl ik gewoon over een stoeprandje liep. Tijdens het rolschaatsen was ik gedachten een kunstschaatser die de sterren van de hemel schaatste. Zo kon ik mij uren vermaken. Nu heb ik dat alleen nog wanneer ik in een huis van iemand anders ben dat ik heel mooi vind. Binnen een uur heb ik het helemaal anders ingericht en is het van mij.’

Naar welk project kijk ik uit?

‘Ik heb nog zoveel projecten die ik wil uitvoeren. Ik wil nog grote BLOW-dagen organiseren, een betaalde nieuwsbrief opzetten en een tv-programma maken over leuk en gezond ouder worden. Voorlopig kijk ik uit naar de lezingen die ik binnenkort allemaal ga geven.’

Wie zie ik graag uitgenodigd door Peter om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?

‘Bianca Bartels, zij heeft zojuist het boek Brood op de Plank uitgebracht, het is een prachtige kroniek over drie generaties bakkers. Over mooie verhalen vertellen, gesproken…

Waar kun je mijn werk zien?

[website]


[boek]

https://www.boekenwereld.com/wies-verbeek-n-beetje-leuk-ouder-worden-9789026360091

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s