De Reis van de Held(in)

4 Februari De Reis van de Held(in)

Datum: 4 februari 2021
Tijden: 10:00 – 12:30 virtuele Zoom/Skype Meeting
Vorm:  Online persoonlijke coaching met Peter de Kuster
Prijs:  € 99,- exclusief BTW

Reserveer jouw plek door te mailen naar peterdekuster@hotmail.nl

Helden en heldinnen nemen een speciale plek in onze verbeelding in.  Namen zoals Odysseus, Beowulf, en Queen Guinevere vertegenwoordigen mythische legendes terwijl Sherlock Holmes, Dracula en Huckleberry Finn enige van de meest herkenbare figuren zijn in de wereldliteratuur.  Robinson Crusoe en Elizabeth Bennet zijn net zo realistisch voor ons vandaag als ze waren toen Daniel Defoe en Jane Austen hen voor het eerst creëerden. Ondertussen zijn Frodo Baggins, Harry Potter en Lisbeth Salander helden en heldinnen in onze tijd en de legendes van de toekomst.

Wat hebben deze memorabele personages gemeenschappelijk? Waarom keren we keer op keer terug naar bepaalde verhalen? Welke impact hebben zij gehad op ons en onze wereld? De antwoorden op deze vragen vertellen ons meer dan je denkt. Geweldige helden en heldinnen hebben duurzame kracht omdat zij templates bieden voor gedrag door ons modellen van moed en doorzettingsvermogen te tonen. Ofwel door het versterken van traditionele waarden dan wel het uitdagen van waarden die in verandering zijn, helden en heldinnen reflecteren de dieper liggende verhalen in een samenleving. Sommige, zoals Uncle Tom van Harriet Beecher Stowe’s abolitionist roman, hebben de geschiedenis veranderd, terwijl anderen ontelbare leiders, schrijvers en kunstenaars hebben geïnspireerd.

De Reis van de Held(in) is een ongelooflijke kans om sommige van de meest memorabele en belangrijke personages te bestuderen die ooit gecreëerd zijn. Deze masterclass van Peter de Kuster – oprichter van Passie Pensioneert Nooit en het The Hero’s Journey & The Heroine’s Journey project biedt frisse inzichten in bekende personages en een genereuze verkenning van personages waar we wellicht minder bekend mee zijn. We denken te weten wie Robin Hood is, maar wat maakte deze middeleeuwse rebel zo populair? Wat kunnen we in ons eigen leven leren over ‘een rebel’ zijn?

Wat betekent het om een held of heldin te zijn?

Het woord “held” of “heldin” kan het beeld oproepen van een sterke onbevreesde strijder die optreedt “to save the day”. Je zult enkele van deze “traditionele helden” onderzoeken en door te ontdekken wat hen zulke aantrekkelijke personages maakt, je zult zien hoe dit een kans biedt om onszelf beter te begrijpen.

  • Beowulf, is een model voor de hedendaagse superheld, echter wanneer hij ouder wordt en verzwakt geeft het epische gedicht ons een kijkje in kwetsbaarheid en het proces van wijsheid vergaren.
  • Sherlock Holmes heeft een narrow-minded, self-centered, obsessieve persoonlijkheid maar hij geeft ook een nieuw gevoel van menselijk potentieel. Hij geeft ons de kans om hem voor te zijn – meer helder te zien, meer informatie te verzamelen, sneller te deduceren.
  • James Bond staat ons een bepaalde vorm van wens bevrediging toe:  mannen willen hem zijn en vrouwen willen met hem uitgaan. Maar onder dit personages ligt een gewond en complex karakter.

Naast deze traditionele helden en heldinnen – sterk, slim, glamoureus, introduceert deze masterclass jou in andere modellen van heroïsme. Personages die volgzaam, kwetsbaar of arm zijn kunnen niet zijn wat wij verwachten van een held(in), maar ze spelen een belangrijke rol in onze verbeeldingswereld. Je zult bijvoorbeeld

  • zien hoe Sancho Panza’s rol als een “antiheld” het verhaal van Don Quixote verdiept;
  • de heroïsche kwaliteiten van Celie overwegen, de verarmde en mishandelde verteller van Alice Walker’s The Color Purple; en
  • nadenken over wat Harry Potter ons kan leren over heroïsme.

Wat vertelt de Reis van de Held(in) ons over ons leven?

De Reis van de Held(in) geeft jou de kans om een diversiteit van personages te bestuderen van het begin van de wereld literatuur tot de hedendaagse bestsellers. Naast het ontdekken van wat een personage succesvol maakt zal de masterclass jou een beeld geven van de manier waarop bepaalde helden en heldinnen een bijdrage leveren aan jouw eigen leven.

Misschien het beste voorbeeld is Frodo Baggins, de volgzame hobbit held van de J.R.R. Tolkien’s Lord of the Rings series. Peter legt uit hoe in onze hedendaagse cultuur de wereld wacht op een down-to-earth held of heldin, iemand die zich geroepen voelt om te handelen in plaats van sterk en onbevreesd geboren te zijn.

Je zult tijdens de masterclass verhalen analyseren vanuit de lens van jouw eigen verhaal en ontdekken hoe onze cultuur en waarden invloed hebben op ons idee van wat een goede held of heldin is en hoe onze helden en heldinnen de waarden van onze samenleving reflecteren.

  • We kijken naar het personage ‘De Geliefde’ Guinevere’s affaire met Lancelot
  • Kijken naar de relatie tussen liefde en romantiek aan de ene kant en geld en sociale klasse aan de andere kant in Jane Austen’s Pride and Prejudice.
  • Denken na over Robinson Crusoe en de kracht van het personage ‘De Ontdekkingsreiziger’ en de aantrekkingskracht van onontdekte gebieden.
  • Zien wat helden zoals Natty Bumppo (van Last of the Mohicans) en Woodrow Call (van Lonesome Dove) ons vertellen over de mythe van het Wilde Westen.

Verhalen over helden en heldinnen hebben ons beïnvloed van jongs af aan. In deze masterclass leren wij hoe zelf een krachtig verhaal te creëren over onszelf en onze relaties waarmee wij ons leven transformeren. Peter de Kuster bekijkt met jou een schat aan memorabele verhalen om jou te helpen begrijpen welke noodzakelijke rol zulke helden en heldinnen spelen in jouw eigen ontwikkeling en hoe zij jou tot op de dag van vandaag blijven beïnvloeden.

Storytelling op haar Best

Eén van de meest prettige aspecten van deze masterclass is dat het druipt van de liefde voor verhalen.  Geen academische benadering of ingewikkeld jargon.  Peter is gepassioneerd van verhalen, met hun entertainment waarde en memorabele personages.  Hij bespreekt de grote literaire verhalenvertellers als Homerus, Virgilius, Chaucer—maar ook uitgebreid populaire verhalenvertellers als Hemingway, Fellini, Isabel Allende, Coelho, Rowling, Tarentino, David Lynch. Het resultaat is een boeiende, inspirerende benadering van verhalen door de eeuwen heen.

Over Peter de Kuster

1523581_1382315678688481_338569992_o

Peter is founder van het Passie Pensioneert Nooit,  the Heroine’s Journey & Hero’s Journey project waar wereldwijd duizenden professionals hun verhaal deelden over geld verdienen met jouw passie.  Hij schreef  50+ boeken. Peter heeft een MBA in Marketing,  MBA in Financial Economics op het TIAS en studeerde af op de universiteit van Nijmegen in Sociologie and Communicatie Wetenschappen.  Peter de Kuster is een charmante, top verhalenverteller die unieke gezichtspunten en verfrissende inzichten biedt in elk gedeelte van de masterclass waardoor het een memorabele en inspirerende ervaring is.