Passie Pensioneert Nooit: een nieuwe levensfase, een nieuw verhaal

Mijn doel met Passie Pensioneert Nooit is om een nieuw verhaal te creëren over een nieuwe levensfase. Het gaat over de periode waarin je een nieuwe portfolio creëert van leven en werk maar voordat volledige pensionering begint.  Of je tot jouw sterfbed doorgaat met waar jij van houdt.  We weten allemaal dat het bestaat maar weten niet zeker hoe het te noemen. Tot nu.

Met Passie Pensioneert Nooit wil ik niet alleen dit nieuwe verhaal en deze nieuwe levensfase benoemen maar ook ondernemers, professionals en organisaties inspireren om een leven en werk te creëren waar zij van houden en nooit van willen pensioneren. Een nieuwe route om ‘het pensioendilemma’ in Nederland op te lossen.

Passie Pensioneert Nooit zou het na te streven doel dienen te zijn.  In tegenstelling tot een generatie die rijk is aan talent, ervaring, relaties, emotionele intelligentie aan de zijlijn van de samenleving te parkeren.

Wat is Passie Pensioneert Nooit?  Passie Pensioneert Nooit is een vorm van praktisch realisme. Wanneer je in het verleden 50 of 60 werd dacht je na over hoe je kon pensioneren en gaan doen wat je werkelijk leuk vindt. Maar nu mensen langer leven en  werken zien we een hybride behoefte aan inkomen, vernieuwing en betekenis vinden via werk.

Wat ik hoop dat mensen gaan doen of voelen na het lezen van verhalen op de website van Passie Pensioneert Nooit of het bijwonen van events die wij aanbieden is dat:

  1. Zich realiseren dat er een nieuw verhaal is en populairder wordt over de periode tussen middelbare leeftijd en ‘stokoud zijn’ .
  2. Begrijpen dat de mensen die zich in die levensfase bevinden een onontdekte bron van talent is voor de samenleving versus de duistere visie van rollators die het straatbeeld domineren. Mensen in deze nieuwe fase hebben de passie, tijd en energie om al hun ervaring te gebruiken, en we zullen er allemaal baat bij hebben.
  3. Ik hoop dat met het creëren van dit nieuwe verhaal Passie Pensioneert Nooit deze gepassioneerde individuen meer een gevoel krijgen dat zij toekomst hebben en die kansen ook grijpen. We kunnen daarbij focus leggen op het zeker stellen dat de wereld een betere plek is voor toekomstige generaties. Ik stel mij autostickers op duurzame auto’s voor met de tekst ‘Ik laat een prachtige wereld achter’.

Wanneer ik de verhalen lees die professionals insturen voor de Passie Pensioneert Nooit website zie ik een ongelooflijke passie en creativiteit hierin. Professionals van alle leeftijden. Van de ondernemer die het prachtige plekken maakt voor mensen en Tribes om in te werken tot het oudste prachtige fotomodel in Nederland. Ik vraag mij daarbij steeds af hoe veel van de uitdagingen die onze samenleving kent opgelost zouden worden wanneer al het potentieel van creatieve, gepassioneerde professionals van boven de 40, 50 of 60 jaar zou worden gestimuleerd en vrijgelaten.

De Passie Pensioneert Nooit Conferentie die 6 september wordt georganiseerd in Utrecht is bedoeld als een krachtige herinnering dat we moeten stoppen te geloven dat ondernemerschap er alleen is voor jonge mensen. Er is een tweede golf van innovatie en creativiteit.  We helpen een groep van mensen zichtbaar te worden die betekenisvol, creatief werk doen buiten de traditionele grenzen. Onontdekt talent is daarbuiten.  Het is jammer dat we systematisch een zeer belangrijke groep creatieve mensen afschrijven in onze samenleving.

Voor elke Passie Pensioneert Nooit ondernemer die zich op 6 september presenteert met zijn of haar verhaal zijn er velen die naar de zijlijn verdwenen zijn omdat zij geloofden dat de samenleving hen vertelde dat hun passende rol is om zich terug te trekken uit de actie, en dat jouw beste werk achter jou ligt. Al die genialiteit die we verloren vanwege die arbitraire kunstmatige en onnatuurlijke eindstreep. Het is heel jammer. Schandalig zelfs.

In het gebied van ondernemerschap en innovatie hoop ik dat mensen de Passie Pensioneert Nooit verhalen lezen van de geselecteerde 50+ innovators en zich realiseren dat zij geen uitzonderingen zijn. Je hoeft niet Joop van der Ende of John de Mol te zijn om een Passie Pensioneert Nooit ondernemer te zijn. De geselecteerde Passie Pensioneert Nooit ondernemers van 50+ die hun verhaal vertellen op 6 september hebben zeer normale levens geleid met net zoveel falen en triomf als iedereen. Ik vind dat enorm veel reden voor optimisme. Het beste komt nog vooral voor mensen met een stijl van creativiteit en innovatie die gebaseerd is op trial and error. Mensen in deze levensfase hebben de tijd om deze ervaringen op te doen en te zien waar de patronen hen leiden in hun volgende fase. 

We zijn te ver gegaan met de mythe van jezelf opnieuw uitvinden, de mythe dat we constant onze levens opnieuw dienen te creëren. De gelukkigste mensen zijn nog steeds degenen die zijn wat ze altijd zijn geweest, met passies die ze als kind al hadden,  alleen met meer integratie van alle delen van hun leven. Vaardigheden en inzichten die zij hebben verworven tijdens hun leven beter samen inzetten. Zij hebben genoeg van het leven gezien om al deze elementen te waarderen en samen te brengen als een nieuwe puzzel. Het is meer het samenkomen van dingen dan jezelf volledig opnieuw uitvinden. 

De erkenning van de nieuwe levensfase waar ik over spreek in Passie Pensioneert Nooit kun je vergelijken met de creatie van de ‘adolescentie’ levensfase zo’n 100 jaar geleden die we tegenwoordig als een gegeven zien.  Hoe zou de wereld eruit zien wanneer we het Passie Pensioneert Nooit verhaal als een geaccepteerde en verwachte strategie gaan zien waarin mensen hun professie of onderneming blijven uitoefenen tot op hoge leeftijd met een andere, meer betekenisvolle of gebalanceerde rol van werk in hun portfolio leven? Een verhaal dat omarmd wordt en een strategie die ondersteund wordt door overheidsbeleid, educatie, de gemeenschap, werkgevers en individuen.

Het ‘Passie Pensioneert Nooit’ verhaal heb ik gecreëerd om van een probleem dat negatief lijkt – het pensioendilemma – een zegen te maken. Een verhaal over een verandering waarin een ouder wordende bevolking nog steeds gepassioneerd en energiek is. Het oude pensioensysteem is traditioneel een deal die mensen aanmoedigt om de bijdragende fase van hun leven te verlaten. Veel mensen zullen ander werk dienen te doen in hun 50/60 er jaren vanwege fysieke belemmeringen, velen zullen de overgang naar een nieuwe periode van bijdrage dienen te maken. Ze dienen de kans te krijgen om zichzelf hiervoor nieuw toe te rusten en in die richting te bewegen.

Op dit moment is het beleid mager om deze veranderingen te maken. Ik zou graag net als ooit het Deltaplan een plan zien dat educatie, proefritten in droomjobs, spaarvormen samen bracht om de volgende fase te navigeren.  Er zijn onderdelen van beleid aanwezig, denk aan de tijdelijke stimulering van loopbaancoaching van 45+ werknemers dus het is geen kwestie van helemaal van begin af aan opstarten. Wanneer we al deze onderdelen samen brengen kunnen we honderdduizenden mensen helpen.

Educatie

Later in leven educatie zal een bron van belangrijke innovatie worden in de komende tien jaar.  Mensen boven de 60 die willen leren worden niet meer gezien als excentrieke figuren.  Ik denk dat we een geweldige job hebben aan mensen een leven lang te laten leren. Nu dienen we educatie aanbieden aan mensen in hun 50er en 60er jaren die hen helpen nieuwe vaardigheden te krijgen, nieuwe connecties te maken en een nieuwe fase van bijdrage in hun leven te lanceren.  Ik verwacht de komende jaren Passie Pensioneert Nooit educatie voor 50+ te zien aangeboden hogescholen en zelfs Nyenrode.  Alumni
verenigingen die instappen met seminars voor hun leden om zichzelf nieuwe vaardigheden aan te leren.  Educatie gaat een ontdekkingsreis worden voor elke levensfase. Alumni verenigingen kunnen events organiseren waarin hun leden elkaar weer ontmoeten, terug kijken en herinneren wat zij waardeerden in hun opleiding en te luisteren naar elkaars verhalen over wat men tegenkomt en over droomt voor de volgende levensfase.

Werkgevers 

Bij werkgevers is er al langer de overtuiging dat mensen niet hun hele loopbaan bij dezelfde werkgever blijven. Er komen meer en meer programma’s bij organisaties die mensen in hun 50+ jaren helpen met het vormgeven van een tweede of derde loopbaan.  Daarmee dragen deze organisatie niet alleen bij aan een goed doel, zij bewijzen zichzelf als een geweldige plek om te werken.

Een ander voorstel is om een 50+ sabbatical year te introduceren wanneer je jezelf niet kunt veroorloven om jouw baan te verliezen maar je iets anders wilt exploreren. Het geeft je de kans om een periode te exploreren tegen redelijke financiële kosten.

Individuen

Voor individuen is Passie Pensioneert Nooit een natuurlijk verhaal wanneer je helder wordt over hoe jouw prioriteiten aan het verschuiven zijn. Wat we waarderen als tiener is anders dan wat we waarderen in onze 60-er jaren. Wanneer mensen meer gevoelig raken voor de eindigheid van het leven veranderen hun prioriteiten. We zijn meer alert op sterfelijkheid en dat beïnvloedt onze beslissingen, maar tegelijkertijd erkennen we de periode die we nog te leven hebben en de urgentie van hoe snel tijd voorbij vliegt. Met andere woorden, er is urgentie maar ook de erkenning dat je een goede 20/25 jaar hebt om een portfolio van werk te creëren waar je trots op zou zijn.

De manier veranderen waarop mensen hun pensionering plannen gaat gedreven worden door de realiteit van hoe je een 30 jarige pensionering gaat financieren met geen inkomen. In sommige gevallen zullen mensen vroeg dienen te pensioneren vanwege de fysieke aard van het werk dat zij deden. Maar er zal een verschuiving plaatsvinden van planning voor een vakantie die decennia lang duurt naar investeren in de volgende fase en beter doen in overgaan naar een nieuwe betekenisvolle loopbaan waarin je jouw passie kwijt kunt.

Het verhaal dat jij jezelf vertelt over jouw leven, jouw werk en pensioneren is essentieel hierin.  Er zijn grote verschillen in beleving in de woorden “oud”,  ‘pensioneren’  en ‘passie pensioneert nooit’.  Passie Pensioneert Nooit is een pleidooi om de nieuwe levensfase op haar eigen voorwaarden te accepteren als een stand alone bestemming.  60 is de nieuwe 60, niet de nieuwe 40.  Het aantal mensen in de bevolking in deze periode is groter dan het aantal mensen die werkelijk oud zijn. En het zijn niet alleen de babyboomers.  In feite zullen Gen X en Gen Y de eerste groepen zijn die de voordelen van de acceptatie van het Passie Pensioneert Nooit verhaal vol omarmen.
Om te veranderen moeten we niet alleen anders denken, we zullen een nieuw verhaal dienen te vertellen in een positieve, bevestigende taal die afscheid neemt van jong versus oud of werken versus pensioneren, wat te zwart wit is.  We hebben een verhaal en taal nodig die Passie Pensioneert Nooit als meer dan een droom definieert. Het is een bestemming waarvan ik denk dat meer mensen zo snel als mogelijk naar toe willen.

14 mei 2019  Peter de Kuster