Wat is er mis met het huidige verhaal over Pensioneren?

Passie Pensioneert Nooit

Er is een probleem met het huidige verhaal over pensioneren:

Pensionering is een kunstmatige, opgelegde eindstreep 

Iemand anders, een instituut of overheid of cultuur vertelt ons wanneer wij moeten pensioneren. Wij kozen die datum niet, iemand anders deed dat.

Pensioneren is een onnatuurlijke handeling 

Het woord  “pensioneren” bestond niet eerder dan 130 jaar geleden. Het was verstandiger om jou uit fysieke activiteiten, zoals de lopende band te halen en jou te vervangen door een 22 jarige.

We hebben een nieuw verhaal nodig over ‘pensioneren’

We zouden volgens mij pensioneren dienen te zien als vrijheid. Het beste dat geld kan kopen is de vrijheid om te doen wat we willen, wanneer we dat willen.

We zouden moeten sparen voor een doel, niet moeten sparen voor een datum. We dienen een balans vinden tussen onze roeping en vakantie.

“Kies een job waar jij van houdt en je zult nooit een dag werken in jouw leven”  – Confucius

og-confucius-84

Tegenwoordig verhandelen wij intellectuele en creatieve capaciteit – niet fysieke capaciteit. 

Wat is de vervaldatum van jouw intellectueel vermogen en creativiteit?  Lichamen slijten als we ouder worden.

Wat is de vervaldatum op jouw fysieke vermogen.  Mentale capaciteit blijft nog hele lange tijd groeien als we ouder worden.

Vraag 70+er Richard Branson wat de vervaldatum is van zijn intellectueel kapitaal. Denk na over het samenstelde effect van wijsheid. Het samengestelde effect, of het nu om financiële investeringen gaat of intellectuele, begint op te treden na ongeveer 10 jaren. Dat is de slechtste tijd om jouw vermogens te gaan verminderen.

quote-because-i-don-t-see-virgin-as-a-company-but-as-a-way-of-life-and-i-fully-enjoy-it-i-richard-branson-76-79-62 (1)

Met andere woorden: Zolang als jij gefascineerd bent door wat jij aan het doen bent en jij helder van geest bent blijf doen wat je doet. Het is op het moment dat wij stoppen om onze intellectuele capaciteit te gebruiken dat we in de neerwaartse spiraal terecht komen.

michelangelo-copy-1

De meest gevaarlijke dag van jouw leven 

De prijs van alles begint ertoe te doen op de dag dat jij pensioneert.  Een van de meest gevaarlijke dagen van jouw leven is de dag dat jij jouw laatste salarisstrookje ontvangt. Dat is het moment dat jij jouw leven op een zeer vast inkomen gaat leven.

Belastingen gaan niet omlaag. De prijs van brandstof gaat niet omlaag. De kosten van levensonderhoud gaan niet omlaag. Maar jouw inkomen is statisch geworden. Dit gat wordt groter en groter in de loop der tijd en het wordt een punt van zorg.

Rendement op Leven 

Rendement op Leven is een nieuw begrip naast Rendement op Investering (ROI). We focussen zo veel van onze inspanningen om zo veel mogelijk geld te verdienen als we kunnen en de beste ROI krijgen.

We zouden volgens mij ROI naar de tweede of derde plaats moeten verwijzen en de focus krijgen op het beste Leven dat we kunnen krijgen – Rendement op Leven – met het geld dat we hebben :

  1. Geef minder uit dan je verdient
  2. Spaar wat je kan
  3. Doe niet iets geks

Het is numero drie waar wij over struikelen. We kopen dingen die we ons niet kunnen veroorloven om te compenseren voor het ontbreken van balans tussen ons werk en ons leven.

Met andere woorden we spenderen veel tijd en geld om een job te ontsnappen die we haten zodat we vervolgens met deze job door moeten gaan om het geld te verdienen voor onze volgende vakantie/ontsnapping.

De uitdaging voor een jong persoon als het om ‘pensioneren’ gaat

Ik illustreer dat altijd met Maslow Ontmoet Pensioneren. Ik gebruik dan het principe van Maslow’s Hierarchie van Behoeften als basis om uit te leggen waarom je een persoon niet kunt engageren voor hun hogere niveau van behoeften tot hun basis behoeften vervuld zijn.

De uitdaging voor jonge mensen om na te denken over sparen voor hun toekomst is om voorbij de overleven fase van geld te komen. De eerste jaren van een volwassen leven wordt besteed aan jouw pad vinden en voorbij overleven komen. Mensen raken niet geëngageerd in het hele sparen voor later gebeuren tot ze in hun veertiger jaren zijn.

Je kunt jongeren aanmoedigen om nu te beginnen en slimmer te zijn dan al hun vrienden door hen te laten begrijpen hoe deze grafiek werkt:

Link naar Dave Ramsey’s Ben en Arthur grafiek : https://www.pinterest.com/pin/254664553901936735/

De echte voordelen van werken 

90% van degenen ouder dan 65 werkten nog steeds in 1975. Okinawa, een eiland in Japan wordt gezien als de meest gezonde plek op aarde.  Het geheim van Okinawan ligt in hun dieet en hun houding ten opzichte van het leven. Zij hebben ook geen woord voor pensioneren.

http://www.odditycentral.com/travel/japans-okinawa-island-the-healthiest-place-on-earth.html

Zij hebben echter wel een woord “ikagawa” wat zoiets betekent als “wat is jouw reden om vandaag op te staan”. Pensioneren heeft dat uit de levens van vele mensen verwijderd.

Heb hebben van een roeping, een hoger doel, een betekenis, een passie, een queeste is heel krachtig om jezelf mentaal fit te houden.Je moet jouw geld alloceren in de richting van betekenisvol engagement.

Ontvang een ‘Speelstrookje’

Mijn laatste stukje advies:

Zoek naar een leven en werk waar jij van houdt. Waarbij jouw handen, jouw hoofd en jouw hart één zijn, waar jij volledig geëngageerd bent in wat jij doet. Alleen dan ben je niet langer meer aan het werken – je ontvangt een ‘speelstrookje’.

%d bloggers like this: