Passie Pensioneert Nooit: Maak een Proefrit in jouw Droomjob

Mijn dagelijkse autorit in 2007 was tussen twee en de drie uur. Ik begon naar remlichten te staren en dagdroomde erover om deze interim marketing opdrachten op te geven voor een heel ander soort werk – misschien als professionele reisgids in Italië of als schrijver van boeken.

Ik was de kaars aan beide kanten aan het opbranden en had soms het gevoel dat mijn leven aan mij voorbij ging.

Veranderingen proberen te maken zorgde alleen voor meer frustratie. Ik had het lastig om een manier te vinden om nieuwe paden te exploreren en te zien hoe dat was terwijl ik nog fulltime opdrachten deed. Er was niets anders dan mentor programma’s voor teenagers in problemen en 20 jarige college studenten.  Ik was destijds 43 jaar.  Er was geen enkel mentor programma voor de 40plussers, de 50plussers of de 60plussers.

Wat ik uiteindelijk deed in 2012 – na eerst bijna te zijn overleden aan een hart aneurysma en boeken gaan schrijven en reizen door Europa –  was de leegte zelf invullen door het creëren van Passie Pensioneert Nooit (www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com),  een onderneming die mensen in staat stelt alternatieve professies of ondernemingen uit te proberen in één, twee of driedaagse reizen.  Ik begon met de onderneming in 2012 in Nederland en wereldwijd onder de namen The Hero’s Journey en The Heroine’s Journey.  Sindsdien is het aantal vocational mentoren uitgebreid tot ruim 2.000 in 30 verschillende landen.  De mentoren – allen gepassioneerd werkende professionals en ondernemers – bieden één op één training in ruim 200 professies, van archeologie tot bierbrouwers, make-up artists, illustratoren, game-designers tot scriptwriters om een paar populaire keuzes te noemen.

Je kunt een totale nieuweling zijn in wat het ook is. Ik heb zelf in een tiental wereldsteden gewoond sinds 2007 (Rome, Berlijn, Florence, Londen, Parijs onder andere) waar ik iedereen die ik boeiend vond na een gesprek vroeg welke andere gepassioneerde professionals ik ook zou dienen te benaderen. Ik liet een grachtenpand in Utrecht, zeer goed betalend interim marketingwerk achter en verbleef wanneer ik maar kon in een wereldstad.  Nadat ik Passie Pensioneert Nooit en The Heroine’s Journey/The Hero’s Journey had gestart bleek het concept zo populair dat ik na een jaar andere marketingklussen opgaf.

De feel-good factor is enorm.  Het is niet alleen dat we de levens van mensen veranderen, maar we geven ze ook een tool dat zij nooit, nooit, nooit in een klaslokaal krijgen.

Passie Pensioneert Nooit klanten betalen typisch een fee van Euro 500 tot Euro 1000 per persoon of meer en zijn verantwoordelijk voor hun eigen additionele hotel en reiskosten. Zij gaan waar de training wordt aanboden door mentoren die hen boeiend lijken. Voor design van houten speelgoed gaan zij naar een designer in Florence,  om te leren hoe je kinderen kunt coachen met paarden gaan zij naar Arnhem.

Sinds 2012 hebben velen de reizen gemaakt, een groot deel van hen 40 en 50 plussers op zoek naar een nieuwe loopbaan.  Zij zijn niet de Ibiza mensen die aan het strand willen zitten. Zij hebben nu de flexibiliteit om iets te doen wat zij werkelijk willen doen.

Veel klanten zijn in hun topjaren qua werk maar zijn opgebrand of recent ontslagen. Een paar zijn jonge mensen die een fantasie job willen uitproberen zoals het werken voor een Formule I crew voor zij zich (eventueel) committeren aan conventionelere loopbanen. En sommigen zijn ervaren professionals die ook voor de lol experimenteren.

Het is “the path not taken,” zoals ik het wel eens noem.

Ik moedig mensen niet aan om abrupte loopbaan veranderingen te maken. Het komt veel voor dat mensen één of twee jaar zich hiertoe voorbereiden. Het korte mentorship is slechts één aspect van het lange leerproces en klanten zijn net zo succesvol wanneer ze een loopbaanverandering kunnen wegstrepen die niet verstandig zou zijn voor hen.

Het maakt mij trots wanneer klanten genoeg leren om vooruit te gaan. Bijvoorbeeld wanneer een stel er jaren naar verlangd hebben om een bakkerij te openen en vervolgens een proefrit van drie dagen in een bakkerij maken waarbij ze alle aspecten van de operatie kunnen ervaren. Werken aan de productie kant, het zien van de commerciële productie van broden, gebak, koek en verschillende lunch items voor het café en ook de zakelijke kant zien – het vinden van geschikte werknemers en hoe de boekhouding en de inkoop te doen. Het volgende jaar openden zij hun eigen bakkerij en café.

 

Voor diegenen die zich de tijd niet kunnen veroorloven of de kosten van reizen heb ik twee andere mogelijkheden.  Je kunt op mijn website  http://www.passiepensioneertnooit2016.wordpress.com de gratis Stap voor Stap Reisgids lezen over hoe je het Werk Vindt en Creëert Waar Jij van Houdt.  Of je volgt een seminar van een dag Proefrit in jouw Droomjob dat maandelijks gegeven wordt in één van de grotere steden in Nederland. Prijs is Euro 107,50 exclusief BTW.

Het is mooi om te zien hoe mensen met passie hun verhalen vertellen als mentor en hoe anderen dit gebruiken als een prachtig tool in beslissingen voor zichzelf. Er zijn dagen dat ik de hele dag een glimlach heb van oor tot oor.

Peter de Kuster 12 mei 2019

Wil je meer info hebben over een Proefrit in Jouw Droomjob van Passie Pensioneert Nooit?  Mail dan naar peterdekuster@hotmail.nl of bel Peter op 06 33661772