Passie Pensioneert Nooit Retraite

Passie Pensioneert Nooit retraite

Breng een weekend door op een oogverblindend Maastricht om in rust na te denken over je leven. Grote verhalenvertellers (schrijvers, kunstenaars, filosofen, dichters, filmmakers, psychologen), de natuur en docent Peter de Kuster begeleiden je zoektocht naar zelfkennis en –ontwikkeling. Geen wierook, mantra’s of gebeden, wel heldere ideeën en een ervaring die je nooit meer vergeet.

Wie ben ik? Wie wil ik worden? Wat vind ik belangrijk? Waar ga ik mijn tijd aan besteden? Iedereen komt wel eens op een punt dat er even wat herijking nodig is (de meest van ons komen hier vrij regelmatig). Het leven raast namelijk maar door en als je uit het raam kijkt zie je dat je compleet ergens anders bent dan je je ooit had voorgesteld. Wil je dit omarmen en in volle vaart vooruit blijven gaan of toch een andere afslag nemen? In deze retraite neem je de tijd om van een afstand naar je situatie te kijken en aan de hand van de grote verhalenvertellers uit de geschiedenis jouw verhaal en je opties te bekijken. Zo hervind je de vrijheid om de belangrijke keuzes te maken in plaats van ze je te laten overkomen.

Het programma is speciaal voor deze week gemaakt door Peter de Kuster. Je komt erachter hoe grote kunstenaars, schrijvers,  dichters, filosofen, psychologen en filmmakers  je anders leren kijken, leest samen teksten, kijkt video’s, voert onalledaagse gesprekken en gaat de natuur in (zonder dat je bomen hoeft te knuffelen) om na te denken over de vragen die voor jou van belang zijn in jouw unieke verhaal.

De retraite wordt geheel verzorgd. Zo hoef je dus niet na te denken over maaltijden of uitstapjes, maar kan je al je creatieve en denkkracht richten op de belangrijkste (maar wanneer je thuis bent meestal niet de urgentste) vragen van je leven

Dag 1: Wat is Jouw Verhaal? 
Het programma start met een korte introductie in de macht van jouw verhaal, wat je kortweg zou kunnen samenvatten met de kreet ‘je bent de verhalenverteller van jouw eigen leven. Je kunt jouw eigen legende creëren – of Niet!’. Daarna maken we uitgebreid kennis met elkaar en kijken we naar de film ‘The Shawshank Redemption’. Tijdens het Diner pensant gaan we in op de opdracht die Dante ons heeft meegegeven om op zoek te gaan naar onze Divina Commedia. Je zou ook kunnen zeggen: hoe te leven zonder cliché te zijn. In de avond hebben we een gesprek over de vraag welke plaats we in ons leven (moeten) geven aan de verhalen en mythes die anderen ons aandragen over leven, werk, geluk, passie en (nooit) pensioneren.

Dag 2: Passie Pensioneert Nooit  
Rutger Hauer zei ooit in een interview ‘Pensioen is uitgevonden door mensen die niet van hun werk houden’.  De dag begint met een serie oefeningen om jouw portfolio van mensen, plekken en activiteiten te creëren waar jij van houdt en die jij graag een plaats in jouw leven wil geven. Dit doen we onder andere door onze meest sprakeloze, tijd vervliegende, gepassioneerde, memorabele flow momenten onder woorden te brengen. Want nadat je ergens flow bij hebt, kan je het benoemen en vervolgens nastreven.

Maar jouw eigen unieke verhaal creëren is meer dan woorden vinden voor het sprakeloze, tijd vervliegende, gepassioneerde, het is ook jezelf-worden door jezelf te verwoorden. In de middag lezen we teksten, kijken we filmfragmenten, kijken we naar kunst en maken we opdrachten over jouw eigen verhaal. Is jouw eigen verhaal zijn, jezelf spelen? En ben je wel tevreden over de rollen die je nu speelt in jouw eigen verhaal?

In de namiddag staan we stil bij de vraag binnen welk decor wij hier op aarde zijn geplaatst en welke vragen onontkoombaar op ons afkomen. We vallen hierbij terug op het denken van Arnold Cornelis. Hij stelt dat je de tijd kan vertragen en de logica van jouw gevoel kan volgen zodat je eigenaar bent van jouw eigen verhaal en tijd.

Jouw wereld is geen bestseller, maar eerder een verzameling deelverhalen. Tijdens het diner pensant staan we stil bij wat Mihaly Csikszentmihalyi vertelt in zijn verhaal over flow ervaringen over een grote betekenis creëren in een aantal deelverhalen van jouw leven. In de avond kijken we naar een beroemd interview met de mytholoog Joseph Campbell over het belang van jouw persoonlijke mythe en de ingewikkelde relatie tussen het verhaal dat jij jezelf vertelt en de werkelijkheid.

Dag 3: De toekomst in het ‘nu’
Tijdens de ochtend kijken we terug op de geleerde lessen en herschrijven we jouw verhaal. In navolging van Charles Dickens’ Christmas Carol en haar personage Ebenezer Scrooge herschrijven wij in één dag ons verhaal over leven, geluk, werk, vrienden, geld zodat het authentieker is, doelgerichter en meer gepassioneerde energie dagelijks vrijmaakt dan jouw oude verhaal. Het gaat er erom jezelf te kunnen verplaatsen in jouw verhaal van verleden, heden én de toekomst. In de tijd, kortom. Het verleden en heden kwamen al in twee grote opdrachten aan de orde, daarom staan we nu stil bij de toekomst via een laatste opdracht.

De docent:  Peter de Kuster

1523581_1382315678688481_338569992_o

Story teller Peter de Kuster is oprichter van Passie Pensioneert Nooit. Zijn kracht ligt in het inzichtelijk maken van de kracht van verhalen en deze toepassen op jouw alledaagse leven. Als spreker en moderator weet hij op een persoonlijke en ontspannen manier precies datgene naar voren te halen wat er werkelijk toe doet.

De locatie

De Passie Pensioneert Nooit retraite vindt plaats in het prachtige Kruisherenhotel in Maastricht

Praktische informatie

Start: Vrijdag 23 augustus, 18:00 uur
Einde: Zondag 25 augustus 11:00 uur

Prijs is Euro 850 per persoon voor de retraite exclusief overnachtingen